8 Eylül 2015 Salı

ŞÜKÜR KİME NE İÇİN YAPILIR

İnsan kullanabildiği her ne olursa olsunonu doğru ANLAYIP, tanıyıp, kıymetini bilip, onun GEREKLERİNİ gereği gibi yerine getirip en güzele çevirip YÜCELTİRSEŞAKİR ŞÜKREDEN olur.
Allahın mülkünü, verdiği her nimeti, Onun istediği gibi ve veriliş amacına uygun kullanmaktır. İkram edildiği gibi insanın da ikram etmesi ve paylaşmasıdır.


ŞÜKÜR ise 27/40 da belirtildiği üzere:… men şekera fe İnnema yeşkuru li nefsih…der.Yani, yaklaşık meali /ŞÜKREDEN KENDİSİ İÇİN ŞÜKRETMİŞ OLUR.
Yazılı kitapta, 2/152, 29/17, 34/15 ve özellikle  2/172 veşkuru LİLLAHİ ve 16/114, 16/121 veşkuru Nİ'METELLAHİ,  27/19, 46/15, 31/14,  de de ANAYA, BABAYA LUTFETTİĞİ Nİ'METE şükretme geçmektedir.


Her konuda, her nimete yani sahip olduğu her şey için böyle yaparsa, her alemde cenneti yaşar ve ETRAFINA da cenneti sunar, Zira, 3/144, 3/145 ve 54/35de… BİZ ŞÜKREDENİ BÖYLE MÜKÂFÂTLANDIRIRIZ. der. Bu Rabbilaleminin dusturlarındandır.

ŞÜKÜR kelimesinin kökü, şin, kef, ra  harflerinden oluşmakta ve  bu kök 22 türev formuyla birlikte 75 yerde geçmektedir. Şükreden anlamındaki Şakir de bu köktendir. Sukker /şeker de bu kökten gelmektedir. Şükreden de doğru anlayıp gereğini de yaptığı için yaşamını güzelleştirir, tatlandırır.



Örneğin sağlık, sıhhat nimetini düşünelim. Bunu anlar, kıymetini idrak eder, sağlığın gerektirdiği özeni gösterirse, yani şakir şükreden olursa, bunun sonuçlarını yaşamında görür, hayat bayram olur.
Yine, mal, mülk geçimlik için verildiği unutulmasa, olmayanlara da gereğince ikram edilse, bunun toplumsal düzeni kurulsa, hep birlikte yaşam cennete çevrilir.Zira, Rabbilalemin, Alemleri böyle terbiye etmiş, kurallar koymuştur


Bunca nimete, yazılı ve görsel ayete ve yaşamdaki ikazlara rağmen Kefere/Nankör olursa, anlamaz ve kıymetini bilmezse, ya da gereklerini yapmazsa, acılara, olumsuzluklara gark olur, yaşamını cehenneme çevirir.

Yaşamına gelenleri, GEREĞİNCE DOĞRU ANLAMAZSA, ya da anlasa bile yeterinceiman etmez, inanmazsa yani UYGULAMAZSA da bu olumsuzluktan, ŞİRKTEN, katıştırdığı yanlış bilgi veya noksan uygulamadan ötürü de nasibini alır, ezasını çeker.


Bu ise, insanın seçimine kalmıştır. 76/3 de İnna hedeynahussebile imma ŞAKİRAV ve imma KEFURA.  Yaklaşık mealen /Biz ona yolu gösterdik: YA ŞÜKREDİCİ VEYA NÂNKÖR OLUR.

Her nimete, SAHİP OLDUKLARINA ŞAKİR olanlara selam olsun.


https://www.facebook.com/notes/ahmet-aldemir/%C5%9F%C3%BCk%C3%BCr-ile-hamd-etmenin-farki/1497610323861423

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı