20 Şubat 2021 Cumartesi

ALEM, DOĞA, ÇEVRE, İNSAN, BİTKİ, HAYVAN RABBİLALEMİNİN ŞAHESERİDİR, EMANETTİR, HEDİYEDİR

 ALEM, DOĞA, ÇEVRE, İNSAN, BİTKİ, HAYVAN RABBİLALEMİNİN ŞAHESERİDİR, EMANETTİR, HEDİYEDİR

Bu alemde, her şey hizmetine sunulup konuk edilen, KADIN da ERKEK de RABBİLALEMİNİN #şaheseri olup aynı haklara sahip, birbirine emanet edilen KULU ve MUHATABIDIR.
Alem, insan, hayvan, bitki, doğa, çevre, eşya, her unsur Rabbilaleminin birer eseri, ayeti, mektubu, kitabı olup kainatta hiçbir şey eksik bırakılmadan dizayn edilip insana, emanet ve hediye edilmiştir.
Aleme bakınız. Bakmaktan öteye geçip tüm benliğinizle görünüz. Su, toprak, bitki, hayvan güneş vb her şey bu kainata kısa sure MİSAFİR EDİLEN insana, gönülden isteyerek kulluğun gereğini olarak ahsen işler yapması için hizmet etmektedir. 31/20, 22/65, 45/12, 45/13 vb.
Bu amaçla,
Kitap der; yaklaşık meallerde:
• Melekelere: "Âdem'e secde edin" demiştik, hemen secde ettiler: Yalnız İblis diretti, böbürlendi, nankörlerden oldu. Ve iz kulna lil melaiketiscudu li ademe fe secedu illa iblis, eba vestekbera ve kane minel kâfirîn. 2/34, 7/11, 17/61, 18/50, 20/116 vb.
• Görmediniz mi Allâh, göklerde ve yerde bulunan şeyleri size boyun eğdirdi ve size zâhir ve bâtın ni'metlerini bol bol verdi? Yine de insanlardan kimi var ki ne bilgisi, ne hidayet kaynağı ve ne de aydınlatıcı bir Kitabı olmadan Allâh hakkında tartışır (durur).E lem terav ennellahe sehhara lekum ma fis semavati ve ma fil erdi ve esbeğa aleykum niamehu zahiratev ve batineh, ve minen nasi mey yucadilu fillahi bi ğayri ilmiv ve la hudev ve la kitabim munîr. 31/20, 22/65, 45/12 vb.
Her şeyin hizmet ettirildiği ve DENEME, TEKAMÜL ve AHSENU AMEL yapmak için var edilen İNSAN’dan beklenen ise, kendi dahil her durumu, her hali tekamül ettirip, kerimleştirip daha ahsen yapmakla, ahsenu amellerle en mükemmele ulaşma yolunda, iyilikten, insanlıktan, paylaşmaktan, dayanışmaktan vb güzelliklerden yana olmasıdır. 11/7, 18/7, 67/2.
Bunun yolu da, başta kadın erkek, çocuk olmak üzere bitki, hayvan, canlı, cansız her unsura var ediliş nedenine uygun davranarak Rabbilalemine, Kurana, vicdana, evrensel ilkelere uyarak AHSENU AMELLER yaparak Rızayı İlahiye ulaşmakla mümkündür. Bakınız:
• Biz yeryüzündeki şeyleri, kendisine süs olsun diye yarattık ki onların, hangisinin AHSENU AMELA yaptığını deneyelim. İnnacealna ma alel erdi zinetel leha linebluvehumeyyuhum AHSENU AMELA. 18/7
• O, hanginizin AHSENU AMELA yapacağınızı denemek için ölümü ve hayâtı yarattı. O, üstündür, bağışlayandır. Ellezihalekal mevte vel hayate liyebluvekum eyyukum AHSENU AMELA, vehuvel'azizul ğafûr.67/2
• Hanginizin AHSENU AMELA yaptığınızı denesin***/li yebluvekumeyyukum AHSENU AMELA,*** 11/7
• İnsanlar yalnız "inandık" demekle, hiç FITNELENMEDEN sınanmadan bırakılacaklarını mı sandılar? E hasiben nasu ey yutraku eyyekuluamenna ve hum layuftenûn. 29/2, 2/214, 2/155, 3/186, 21/35, 29/3, 47/31 vb.
Alem, Dünya, insan, doğa, çevre, tüm unsurlarıyla, geçmişten geleceğe daha da geliştirilerek aktarılması, sunulması, devredilmesi gereken Rabbilaleminin emanetidir, mirastır.
Kainat, her bir zerre, varlık,
Rabbilaleminin sanatını, boyasını, ışıltısını, esmasını, her bir güzelliğini anlatan muhteşem bir #şaheser, bir kitap, bir mektup, bir hediye ve bir emanettir.
Her bir zerrede ki tüm nitelikler ve güzellik göz kamaştıracak, derhal secde ettirecek kadar muhteşemdir.
"Tabiat, Allah’ın yazdığı bir kitaptır." der, #Harvey.
#Goethe de, "Doğa, her yaprağında en derin yazılar olan biricik kitaptır." diye ses verir.
#Crabbe "Doğa, görülebilen düşüncedir." derken, #M.İkbal’de ‘Kainat Allah’ın davranışıdır. O’nun davranışı ile sözü-vahiy arasında çelişki olmaz" diyerek alemin de bir #kitap olduğuna vurgu yapar.
Evet, başta insan ve diğer canlılar olmak üzere, her bir zerre, unsur, RABBİLALEMİNİN EMANETİ ve ŞAHESERİDİR.
İnsan, yaratılan Kainat Kitabının veya yazılı kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlatmak istediklerine, yani Rabbilalemine, evrensel ilklere uyum sağladığı, bunları, yaşamında, sosyal hayatta, alemde uyguladığı, ahsenu ameller, hayır ve FEDAKARLIK yaptığı ölçüde değerli olmakta ve Rahman'ın huzurunda da yerini bulmaktadır.
Bu bilinçle, #insanı #çevreyi, #doğayı, alemi korumak lafla olmaktan öte, her bir zerreyi, güzelliği fark edip bu hediyeyi, emaneti var ediliş amacı doğrultusunda değerlendirip KİRLETMEDEN, YOK ETMEDEN her tür kötülüğü yapmadan, ahsen yolda geliştirip tüm insanlığın hizmetine sunup paylaşabilmektir.
Her alanda olduğu üzere,
İnsanı, toplumu, doğayı, çevreyi, denizleri, sularını her unsuru kirleten ve bu kötülüğün önünü alamayan, OLUMSUZLUĞA DUYARSIZ KALAN bir toplum sistem, düzen, ahsen medeniyet seviyesine de ulaşamaz.
İnsan, doğa, orman, ağaç, su, yeşil ve her tür varlığa karşı yapılan haksız, gereksiz her tür zararı, müdahaleyi, kesimi, yangını vb #katliamı kim nerede nasıl ne zaman ne amaçla yaparsa yapsın, #vahşettir, yüzkarasıdır #İnsanlıkSuçudur #katlıam #yesilkatlıamıdır.
#ÇEVRE, doğa başta olmak üzere sorumsuzlarla birlikte duyarsızlar da acı bedeller ödemektedir.
Dünya, AĞAÇ kesmemek, DOĞAYI KORUMAK için YER ALTI MADENCİLİĞİ de yapmaktadır.
Şehirler, tarihi olduğu gibi çağa aktarmakla, yaşatmakla anlam ve değer kazanır. Tarihi şehre hançer gibi saplanan yapılarla değil. Şehir, elbette büyüyecektir. Lakin bunun yolu, diğer ülkelerde Pariste vs de olduğu gibi, ÇEVREYE DOĞRU OLMALIDIR. pic.twitter.com/PcifKh4LNI https://twitter.com/aaldemira/status/1095955635143876608...
Bir ağaç kesenin başını vururum" diyen bir medeniyetin, evlatları ise, ne yapıyor!
Doğayı katletmeden, #Su, #ağaç vb o eşsiz güzelliklere zarar vermeden de maden vs aranıp, yol vs de yapılabilirken Bu zulüm, vahşet, sorumsuzluk neden!? https://twitter.com/aaldemira/status/1155419547723358208...
Hiç yılların birikimi olan ağaçlar, yer örtüsüyle bin bir türüyle hayvanıyla, böceğiyle, her haliyle orman kesilip #yeşilkatliamıyapılıp da yeni fidanların başka yere dikilmesi bir olur mu?
Oysa, #AĞAÇKESMEK sadece doğaya değil tüm insanlığa, dünyaya ZARAR VERMEKTİR.
Dünyada bir ağacı kurtarmak amacıyla bile, planlar değişiyor, #AğaçlarNaklediliyor ya da yollar doğaya ağaca zarar vermeden direk ve köprülerle yukardan geçiriliyor https://twitter.com/aaldemira/status/1149920682681257985
Dağlarımıza ovalarımıza her yere diktiğimiz #ÇamAğacı ise yağlı çıra olup, #OrmanYangını halinde saatli #bomba gibidir Bu ağaçlar yandığı zaman "kozalakları patlayarak yanar halde 200 metre uzağa fırlamakta" oradaki çam ağaçlarını da tutuşturmaktadır. https://twitter.com/aaldemira/status/1173552398033457157
Akdeniz ülkelerinde, örneğin #İspanya'yı, özellikle güneyini gezdiğinizde, #ÇAMAĞACI'yla değil, dağları, yol boyları, yamaçları vs dağ taş #ZeytinAğacı'yla kaplı olduğuna şahit olursunuz. Dünyanın en büyük #zeytinyağı ihracatçısı da olması tabidir! Ülkemde de zeytin ağaçları kaltledilip #Beton dikilmekte https://twitter.com/aaldemira/status/1173554403216973824
Erdoğan!, "Şu para var ya nelere muktedir. Bu kapitalizm nelere muktedir. Orman morman ne var ne yok kesiyor atıyor, götürüyor oralara dikey mimari, oradan da malı götürüyor. 'Doğa şöyle olmuş böyle olmuş' umurunda değil, diye UYARIYOR! https://twitter.com/aaldemira/status/1159011771438555136...
Daha niceleri! Say say bitmiyor!
Bunları yapanlar kadar, buna izin verenler destek olanlar, duyarsız kalanlar da bu halden sorumlu değil midir?
Sorumsuzluk at oynatırken, duyarsızlık da insan ve toplumları yaşayan ölü yapmaktadır.
Bir dal kesenin başını bakın Kanada da nasıl vuruyorlar (link: https://twitter.com/aaldemira/status/1159088775429074945...
Kötülüklerde, ÇEVRE KİRLİLİĞİNDE dahli olan HER kim olursa olsun, şikâyete hakkın yoktur. Esere BAK AĞLA ve TEVBE ET,
Çevreye bak, gör. O güzelim alanlar, insanın geçtiği her yer adeta çöplük olmuş. Hele piknik toplantı vs yapılmış yer ise çöp yığınlarıyla dolmuştur. Çöpleri bir poşete koymak, ya da çöp kutularına bırakmak, yahut böyle zaman ve yerlerde yeterince çöp koyma yerleri oluşturmak o kadar zor mu?
Ülke, çevre, doğa, ormanlar, sular, denizler vb her alan açık hava çöplüğünü andırmaktadır.
Çevreyi doğayı KİRLETEN, YAKAN SENSİN. Ülkem İnsanıdır.
KÜLTÜRÜN, AHLAKIN ve bireysel ve toplumsal DUYARSIZLIĞINDIR.
İyiliğe de kötülüğe de DUYARSIZ kalma, seyirci olma!
Dünya küçük bir köy, tüm insanlar Dünya gemisinde bulunmaktayız. Bir kıvılcım, bir MİKROP, hijyene uyulmadan yapılan bir tükürük, bir hapşırık, el yıkaMAmak nelere sebep olup tüm insanlığa umulmadık, onulmaz zararlar vermektedir.
Her alanda olduğu üzere,
çevreyi, denizleri, sularını kirleten ve bu kirlenmenin önünü alamayan, OLUMSUZLUĞA DUYARSIZ KALAN bir toplum sistem, düzen, ahsen medeniyet seviyesine de ulaşamaz.
Bir gün çöp toplamakla temizlik bilinci oluşup yerleşmez Eğitimle, kültürle, her daim çevreye yaşama duyarlı olmakla yönettiği kentleri her açıdan #TemizŞehirler arasında zirveye çıkarmakla olur.
Sadece #DunyaTemizlikGünü'nde, orda burda sembolik çöp toplamaktan da öte, konut, işyeri, lokanta, fırın, sokak, çevre, koruluk kent vb her yerde her daim gereğince hijyen olmayı, insanca yaşama bilincini yerleştirmeyi de başarmalıyız https://twitter.com/aaldemira/status/1175399407719723009
Her insana, her topluma, başta insan, canlı sevgisi saygısı olmak üzere, çevre, doğa bilinci ve temizliği, sağlık ve hijyen kuralları ile duyarlı olma şuuru kazandırma hususu, eğitimin temel ve vazgeçilmez konusu olup ilk ve devamlı öğretilecek, eğitilecek alan olarak sistemde yer almalıdır.
Tüm yol boylarını ve ülkenin her boş sahipsiz kalmış DAĞLARINI, YAYLALARINI da böyle yeşerten, YEŞİLLENDİREN insanlar ve onlara, imkan sunan sistem ve kültürün medeniyetin oluşması şarttır. Orman, ağaç, yeşil, hayattır, cennettir pic.twitter.com/GdDJROexgm https://twitter.com/aaldemira/status/1097173720144273409...
Her insan ve toplumun değeri, #medeniyetseviyesi; yattığı yerden, onları kuşatan çevreden, doğadan, ağaçtan, yeşilden, ormandan, canlı ve cansız tüm unsurlardan özellikle insana, kadın erkek ve çocuklara, yaşlılara, çaresi ve güçsüzlere verdiği önem ve değerden belli olur.
Öldürmek, yok etmek değil, insanın, alemin, tüm canların yaşatılması esastır, asıldır.
Kim insanı yaşatırsa, bütün insanları yaşatmış gibi olur. Kim de bir masumu haksız öldürürse tüm insanlığı öldürmüş gibidir. 5/32, 4/92, 17/33 vb.
Cinayetlerin vahşetin çığlığına, masumların acısına, toplumların çöküşüne, insanlığın yitişine alemin, doğanın tüm varlıkların hoyratça gereksiz yok edilişine, kirletilmesine duyarsız olanlar, insan da kalamaz! Mutlu da olamaz! 8/39 vb.
Cinayetleri, vahşeti, katliamları, yok edilişi vb kötülükleri yapan insanlar kadar, onu doğuran, yeşerten ortamın, toplumun, düşüncelerin ve sistemin de vebali ağırdır. Her birinden de sorumludur 8/25, 7/164 vb.
Her kötülük, TÜM İNSANLIĞI yapılmış gibi tepki almalı, vermeli ve düşündürüp DEĞİŞİMİ başlatmalıdır.
Her nedenle insana önce #insanlığı
#paylaşmayı, #iyilik yapmayı, vicdanın sesini uymayı, çevreye tüm varlıklara karşı #duyarlı olmayı öğretenler, eğitenler oldukça toplum da gelecek nesiller de alem de AHSEN yönde değişir.
Tüm #değişimler, öğüten de öte, #örnek olmakla, #eğitimle, duyarlı davranmakla, #DAVA İNSANLARIYLA başlar
İnsan, DENEME, TEKAMÜL ve AHSENU AMEL yapıp GELİŞİMİ sağladığı ölçüde yücelirken, aksi halde esfele safiline yuvarlanmaktadır.
İnsana, doğaya, çevreye, ormana, bitkiye, hayvana, suya, havaya, toprağa, canlı cansız her unsura #duyarlılık ile emanet, hediye olarak görmek ve #hürmet, varedene Rabbilalemine, hürmettir. Kendine, topluma, geleceğe ve tüm insanlığa hizmettir.
Ahsen İŞLER yapanlardan, güzel eserler bırakanlardan, Rabbin rızasına varanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle,


5 Hazıran 2020 -7 Mart 2021

#DünyaÇevreGünü #DünyaTemizlikGünü #İnsanHaklarıGünü #HayvanHaklarıGünü





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı