4 Haziran 2021 Cuma

ADALET ve HUKUK SİSTEMİ ADİL, BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ OLMAK ZORUNDADIR

 ADALET ve HUKUK SİSTEMİ

ADİL, BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ OLMAK ZORUNDADIR

Adalet sistemi ile hakim ve savcılar, her daim, her zaman, HERKESE KARŞI, ADİL bağımsız ve tarafsız olmakla barış, güven ve esenlik sağlanır.

Peki diğerleri ne olacak! Elbette, adil olmalıdır!
Adalet; mülkün, yönetimin, idarenin, yaşamın da, alemin de temelidir.

ADALET sistemi de, ADİL bağımsız ve tarafsız olmayı her yönüyle gerçekleştirmelidir.

Bununla birlikte devlet sistemi bir bütündür. Birbirleriyle bağlantılı ve etkilidir. Her açıdan tüm kurum ve kurallarıyla kurumlarıyla da ahsen olmak ve evrensel ilkelere uygun yapılanmak zorundadır.

Yargıda görev alacakların eğitiminden, atamasına, özlük haklarından yükselmesine, yamuk yapanların sistem içerisinde ıslahına, verilen kararların tartışılmasından savunulmasına, politikacıların etki ve baskısından arındırılmasına, ADALET bakanlarının gölgesinin dahi düşmesinin önlenmesine kadar tüm şartların oluşturulması elzemdir.

Yargıçların da TÜRKİYE'de HAKİMLER SAVCILAR VAR, dedirtebilmelidir.

Yine, AVUKATLARIN da, muvekkilini sadece kurtarmak olmadığını, hukukun da adaletin de gerçekleşmesi olduğu bilinciyle bu ülkede AVUKATLAR VAR sözünü var edip yaygınlaştırmalıdır.

Zira, TUZ kokarsa, diğerlerinin kokmasını önlemek artık mümkün olmaz.

ADALET her insana, hakime de hükmedene de, güçlüye de, masuma da, zanlıya da her zaman lazımdır.

Her ne olursa olsun, herkese karşı ADALET, HAK, HUKUK VAZGEÇİLMEZDİR.

Adalet, hak olana önem ve öncelik verip, her durumda hakkın gereğinin yapılması ve gerçekleştirilmesidir. Adalet Hakkın yerini bulmasıdır.

Örneğin: Kitap der, yaklaşık meallerde;

• Allâh, size emânetleri ehline vermenizi, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman ADÂLETLE hükmetmenizi emreder. Allâh size böylece ne güzel öğüt veriyor. Doğrusu, Allâh işiten, görendir. İnnellahe ye'murukum en tueddul emanati ila ehliha ve iza hakemtum beynen nasi en tahkumu bil adl, innellahe niimma yeizukum bih, innellahe kane semiam basira. 4/58

• De ki: "Rabbim KİSTİ, (adâletin hakkın yerini bulmasını, hakkın hakim kılınmasını) emretti. Her mescidde yüzlerinizi O'na doğrultun ve dini yalnız kendisine has kılarak O'na yalvarın. İlkin sizi yarattığı gibi yine O'na döneceksiniz." Kul emera rabbi bil kisti ve ekîmu vucuhekum inde kulli mescidiv ved'uhu muhlisine lehuddin, kema bedeekum teudûn. 7/29

• Ve benzeri ayetler: 5/42, 42/15, 4/58, 5/8, 16/76, 16/90, 49/9, 7/181, 7/159, 4/135 . 3/18, 3/21, 4/127, 4/135, 5/8, 5/42, 6/152, 7/29, 10/4, 10/54, 10/47, 11/85, 21/47, 55/9, 57/25, 17/35, 26/182, 4/3, 60/8, 49/9, 72/14, 2/282, 33/5 vb.

Adalet VİCDANIN onadığı tasdik ettiği haldir.

VİCDAN, her insanda var olan RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması VE DOĞRUYU BULMASI için lütfettiği en büyük NURDUR.
Öyle ki, Kitapta anlatılan Rasuller de, tarihteki varlığından öte EYLEMLERİYLE, AMELLERİYLE de HER İNSANIN ROL MODELİ OLUP VİCDANIN, #FİTRATELLAHİ deki yankılanan SESİDİR.

Nitekim #Kitap yaklaşık meallerde:

• O halde, yüzünü (VEÇHİNİ) HANİF olarak DİNE cevir doğrult (EKİM et).
insanları üzerinde yaratmış(FATARA) olduğu Allah'ın fıtratına #(FİTRATELLAHİ).
Allah´ın yaratışında (HALKILLAH) değişiklik bulunmaz.
Bu DİNUL KAYYİMU kayyum bir dindir velâkin NÂSIN insanların ekserisi bilmezler.
Fe ekım vecheke lid DİNİ HANİFA, FİTRATELLAHİ LLETİ FETARAN nase aleyha, la tebdile li halkillah, zaliked DİNUL KAYYİMU ve lakinne ekseran nasi la ya'lemûn. 30/30

• “biz ONA ŞAH DAMARINDAN DAHA YAKINIZ.ve nahnu akrabu ileyhi min hablil verîd. 50/16 der.

Bu nedenle, yazılı kitap gibi yaratılan Kainat Kitabını, insan toplum vb ayetleri okuyan evrensel düşünürler, bilim insanları da dahil olmak üzere bazıları da #FİTRATELLAHİ de, VİCDANI şöyle özetlemiştir.

• #Vicdan, insanın içindeki Tanrı'dır. (VİCTOR HUGO)
• Vicdan, Tanrı’nın tatlı fısıltısıdır. (EDWARD YOUNG)
• Vicdan Cenab-ı Hakk'ın kalbimizdeki sesidir (Nurettin Topçu)
• Kalbimizde Allah’ın nuru vardır, onun adı da vicdandır.(Tolstoy)
• Vicdan ruhun tuhaf yeteneğidir ki ona dinsel içgüdü adı verilebilir. (Samuel Smiles)
• VİCDAN; insanın pusulasıdır. (Vincent Van Gogh)

Allah adil olanları, adalet üzere hüküm verenleri, hakkın yerini bulmasını, hakkın hakim kılınmasını sever. 5/42, 49/9, 60/8 vb.

Vahşi tarafgirlik ise, kendine taraftar olanı her kim, şeytan dahi olsa, melek görür, bağrına basar. Kendine taraftar olmayanı, alim, hanif dahi olsa, şeytan ilan edip, recm eder. Bu nedenle de, toplumlar da hüsran olur.

Allah, zâlimleri asla sevmez. 42/40, 3/57, 3/140 vb.

Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya yazılı kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı ADALET ve diğer evrensel ilkeleri, her daim yanılmaz HOCA yapmayanlar, bunlardan ders almayanlar ve buna uygun yaşamayanlar, her alemde acı bedeller ödemektedir.

Gücün haklı, haklının ise, güçsüz sayıldığı, gücün sözünün geçtiği düzenler, sistemler, buna rıza gösterenlerle birlikte, Rabbilalemine ilkelerine aykırılığın yaygınlaştığı, Adaletin yamulduğu her yapı gibi ağır bedeller, acılar, mutsuzluklar yaşatmakta ve DEĞİŞMEDİĞİ DEĞİŞTİRİLMEDİĞİ takdirde yıkılması da mukadder olmaktadır.

Kimi zaman, GÜÇLÜNÜN HAKLI sayıldığı sistemlerde, insanların ve toplumların zaaflarından, beklenti ve korkularından yararlanıp, çıkarlarına hizmet ettirenler, çağın EN BÜYÜK BÜYÜCÜSÜ VE SİHİRBAZLARI olanlar, ALGI YÖNETİMİ YAPANLAR, büyülemenin arenası olan Televizyonları ve sahip oldukları güçleri de kullanarak, kanun boşluklarından, hukuk bürokrasisindeki usulü hatalardan da yararlanıp gücün sözünün geçtiği kararlar aldırabilmekte ve bayrak olarak dalgalandırmaktadır.

Şu bu İSTEYİNCE
#RAHİP #gazeteci şu bu o serbest olursa ADİL BAĞIMSIZ #ADALET yargı olur mu?

Ona buna şuna makamından postundan, konumundan dolayı dokunulamazsa, ortaya saçılan iddialar araştırılıp soruşturulamazsa adaletten bahsedilebilir mi?

YARGI KARAR VERİR, verir de!
İSTEDİĞİ gibi KARAR VERİNCE ALKIŞ,
farklı KARAR verince, yum gözünü VERYANSIN ET YAĞDIRIRSA,
Nasıl Bağımsız tarafsız ADİL KARAR ÇIKAR mı?

Üstelik, yüksek perdeden her yerde, hem de kesin ve herkesi bağlayan kararlar veren #AYM nin verdiği bazı kararlar için
" Verdiği karara uymuyorum, saygı da duymuyorum" denilirse,
Adalete #güven kalır mı?

ANCAK, bilinmelidir ki, toplumsal vicdan ise her daim gücün güçlünün değil haklının GÜÇLÜ olduğu alanlardır. Haklı olanlar, ER GEÇ her alemde üstün olanlardır.

Her daim Hakktan, haklıdan, adaletten yana olup hanif olmak erdemdir.

Zulüm, insanın ve diğer varlıkların, var ediliş amacından, ahsenu amelden, yaşama hakkından ve konumundan kendi veya başkası tarafından her ne şekil ve şartta ve yöntemde olursa olsun HAKSIZ mahrum bırakılmasıdır.

Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı EVRENSEL İLKELERE aykırı olan, nerde, nasıl ve kendi dahil kime karşı yapılırsa yapılsın, ZULÜMDÜR.

Duyarlı olup #tepki vermediğin her #kötülüğün #vebalinden de kurtulamazsın

İnsan her tür #kötülüğe,
karşı çıktığı ölçüde #sorumluluktan kurtulur

Kanuna uy-uydurmakla değil
HAKKA, HUKUKA VİCDANA uymakla ADALETe ulaşılır.

Kanuna uymanın da ötesine geçerek HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ilke edinilmeden ve EVRENSEL İLKELER esas alınmadan esenlik barış ve huzur ile gelişim de olmaz.

Unutma, ADALET, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ve VİCDAN vazgeçilmez tek LİMANDIR.

ADALET HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ,
adil, tarafsız ve bağımsız yargı
herkese her zaman lazımdır

Her anınız, HER ZAMANINIZ da, hayırla, fedakarlıklarla ADALETLE ve Vicdanın sesine uyarak KURAN la yoğrulanlardan, Rabbin rızasına varanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle,

9 ARALIK 2016-3 Haziran 2021






Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı