16 Mart 2021 Salı

RACHEL CORRİE VİCDANIN ŞEHADET EDEN KAHRAMANI

 RACHEL CORRİE VİCDANIN ŞEHADET KAHRAMANI

İnsanı insan yapan; düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ile gerçekleştirdiği eylem/amelleridir.
Bu alemde misafir edilen insan, kulluğun gereği, DENEME, TEKAMÜL ve AHSENU AMEL yapmak için yaratılmıştır 11/7, 18/7, 67/2, 51/56 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb. AHSENU AMELA, her durumu daha iyi, daha doğru, daha güzel hale getiren her türlü tavırdır. Bunlar hasene ile amenu ve amilussalihatı; ya da hayır ile fedakarlık olarak iki ana eksende ayrışmaktadır.
İşte #RachelCorrie de,
"ZULÜM bizden ise ben bizden değilim" diyerek
İsrail zulmüne karşı VİCDANIN sesini dinleyip, bedeniyle de davasından vazgeçmeyen, bitim noktasına kadar direnen ve İsrail tankının altında ezilen #RachelCorrie’ler yerine Filistin’de ve Dünyada milyonlarca Racheller oluşmasını sağlayan yaşamlarıyla şehadet eden DAVA ve GÖNÜL insanıdır.

İNSANLIK DAVASININ şu sözlerle de unutulmaz kahramanıdır
"Ben diğer çocuklar için buradayım.
Buradayım çünkü önemsiyorum.
Buradayım çünkü her yerde çocuklar ıstırap çekmekte.
Çünkü kırk bin insan her gün açlıktan ölmekte.
Buradayım çünkü o insanların çoğu çocuklar.
Anlamalıyız ki, fakirler her yanımızda ve biz onları görmezlikten geliyoruz.
Anlamalıyız ki, bu ölümler önlenebilir!
Anlamalıyız ki, üçüncü dünya ülkelerindeki insanlar da tıpkı bizim gibi düşünür, endişelenir, güler ve ağlar.
Anlamalıyız ki, onlar bizim rüyalarımızı görüyor, biz de onların rüyalarını!
Anlamalıyız ki, onlar biziz, biz de onlar!

YİNE
" Dünyada böyle bir zulmün kıyamet koparmadan gerçekleştirilebileceğine inanamıyorum. Dünyanın böyle korkunç bir hâle gelmesine göz yumuşumuza tanıklık etmek, #canımı yakıyor, geçmişte de yaktığı gibi” diyerek VİCDANININ sesini Annesine yazdığı mektupta haykıran bir kahramandır.
Dünya'da, nice kelli felli yazarlar, çizerler, köşeleri tutup makamlarda gerdan kıranlar, höykürüp gürleyenler, bu vb Dünyanın her yanında yaşanılan zulme, vahşete, insanlık dramına duyarsız kalıp dört maymunu oynayanlar ya da çok yüzlülük yapanlar, elini dilini dahi oynatmayanlar varken, çoğu emsalleri başka alemlerde tepinirken, VİCDANIN kahramanı #RachelCorrie (10 Nisan 1979 - ö. 16 Mart 2003) 23 yaşında, okul yıllarında başlayan insanlık ve barış gönüllüsü olarak sürdürdüğü mücadelesine, İSRAİL ZULMÜNE KARŞI da fiilen gösterip, elindeki megafonla, üstündeki fosforlu yeleğiyle tankların, buldozerlerin karşısında cesaretle durup engellemeye ve Dünyayı ayağa kaldırmaya çalışırken, zalim iradenin tertibiyle, buldozerlerle katledilmiştir.

ÜSTELİK, ALLAHI'N bu emir de Kitapta varken muhatapların çoğu duyarsız kalırken O #RachelCorrie fıtraten HER HALİYLE buna uymaktaydı.

• Size ne oldu ki Allah yolunda ve "Rabbimiz bizi şu, halkı zâlim kentten çıkar, bize katından bir VELİ ver, bize katından bir yardımcı ver!" diyen MUSTAZAF-zayıf bırakılmış erkek, kadın ve çocuklar uğrunda savaşmıyorsunuz? Ve ma lekum la tukatilune fi sebilillahi vel #mustadafine miner ricali ven nisai vel vildanillezine yekulune rabbena ahricna min hazihil garyetiz zalimi ehluha, vec'al lena mil ledunke VELIYYA, vec'al lena mil ledunke NESİRA. 4/75"

Elbette insan, bilmek veya bilgi yüklenmekle değil, yaşamakla, yaşadıklarıyla, amelleriyle NE YAPTIĞI, NE İÇİN YAPTIĞI niyetiyle anlamlı ve değerli olmakta ve Rabbin indinde de yer bulmaktadır.
#RachelCorrie yaşamının okul çağında başlayarak her kesitinde, her daim VİCDANININ sesine uymuş ve SIDK ile davranıp, destanlar yazan o narin, zarif insan evladının bu fedakârlığı, ŞEHADETİNDEN sonra da ses getirmeye de devam etmektedir.
Zira, VİCDAN, her insanda var olan RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması VE DOĞRUYU BULMASI için lütfettiği en büyük NURDUR.
Öyle ki, Kitapta anlatılan Rasuller de, tarihteki varlığından öte EYLEMLERİYLE, AMELLERİYLE de HER İNSANIN ROL MODELİ OLUP VİCDANIN, #FİTRATELLAHİ deki yankılanan SESİDİR.
Nitekim #Kitap yaklaşık meallerde:
• O halde, yüzünü (VEÇHİNİ) HANİF olarak DİNE cevir doğrult (EKİM et).
insanları üzerinde yaratmış(FATARA) olduğu Allah'ın fıtratına #(FİTRATELLAHİ).
Allah´ın yaratışında (HALKILLAH) değişiklik bulunmaz.
Bu DİNUL KAYYİMU kayyum bir dindir velâkin NÂSIN insanların ekserisi bilmezler.
Fe ekım vecheke lid DİNİ HANİFA, FİTRATELLAHİ LLETİ FETARAN nase aleyha, la tebdile li halkillah, zaliked DİNUL KAYYİMU ve lakinne ekseran nasi la ya'lemûn. 30/30

• “biz ONA ŞAH DAMARINDAN DAHA YAKINIZ.ve nahnu akrabu ileyhi min hablil verîd. 50/16 der.
Bu nedenle, yazılı kitap gibi yaratılan Kainat Kitabını, insan toplum vb ayetleri okuyan evrensel düşünürler, bilim insanları da dahil olmak üzere bazıları da #FİTRATELLAHİ de, VİCDANI şöyle özetlemiştir.
#Vicdan, insanın içindeki Tanrı'dır. (VİCTOR HUGO)
• Vicdan, Tanrı’nın tatlı fısıltısıdır. (EDWARD YOUNG)
• Vicdan Cenab-ı Hakk'ın kalbimizdeki sesidir (Nurettin Topçu)
• Kalbimizde Allah’ın nuru vardır, onun adı da vicdandır.(Tolstoy)
• Vicdan ruhun tuhaf yeteneğidir ki ona dinsel içgüdü adı verilebilir. (Samuel Smiles)
• VİCDAN; insanın pusulasıdır. (Vincent Van Gogh)
• Kötülüğün yolu yakındır kolay ulaşılır ona. İyiliğin önüne ise alın teri ve VİCDANI koymuştur Tanrı. (Eflatun)
• Vicdanımız yanılmaz bir yargıçtır, biz onuöldürmedikçe. (Honore de BALZAC)
• Vicdan içinizden geçen 'başkası bakıyor olabilir' sesidir. (H. L. Mencken)
• Vicdan durmaz, konuşur. (Özdemir Asaf)
• En mükemmel adalet, vicdandır. (VİCTOR HUGO)
• Vicdan bütün ahlak yargıçlarının en iyisidir. O, RUHUN SESİDİR.(J.J Rousseau)
• Bir insanı üstün kıIan, onu kendi arzu ve ihtiraslarından kurtaran, sadece vicdanıdır. (SamueI SmiIes)
• İradene hakim ol fakat vicdanına esir ol. (Aristoteles)
• Nefsinin öğretmeni VİCDANININ öğrencisi ol. (Eflatun (Platon)
• VİCDAN; içimizde gizli bir kırbaç taşıyan cellattır. (Montaigne)
• Vicdanın sesi bütün kanunların üstündedir (MahatmaGandhi)
• Muallimim diyen olmak gerektir imanlı; edepli sonra liyakatli sonra VİCDANLI. Bu dördü olmadan olmaz: vazife çünkü büyük. Mehmet Akif Ersoy

Bu nedenle #kitap der yaklaşık meallerde:
#İnsanlardan öylesi var ki, kendisini Allâh'ın rızâsına satar. Allâh da kullar(ın)a çok şefkatlidir. Ve minen nasi mey yeşri NEFSEHUBTİĞAE MERDATİLLAH, vallahu raufum bil ibâd.2/207
• Allâh buyurdu: "Bu, #SÂDIKLARA, doğruluklarının fayda sağlayacağı gündür. Onlar için altlarından ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları CENNETLER vardır." ALLÂH onlardan razı olmuştur, onlar da o'ndan razı olmuşlardır. İşte büyük başarı budur! Kalellahu haza yevmu yenfeus SADIKÎNE SIDKUHUM, lehum cennatun tecri min tahtihel enharu halidine fiha ebeda, RADIYELLAHU ANHUM VE RADU ANH, zalikel FEVZUL AZÎM. 5/119
• Ki Allâh #SIDK üzere olanlara, SADIKLIĞINI, doğruluklarıyla mükâfâtladırsın, iki yüzlülere de dilerse azâbetsin; yahut tevbelerini kabul buyursun. Şüphesiz Allâh çok bağışlayandır, çok esirgeyendir. Li yecziyellahus SADİKÎNE Bİ SİDKİHİM ve yuazzibel munafikîne in şae ev yetube aleyhim, innellahe kane ğafurar rahîma. 33/24
• Kim verir, takvalı davranırsa, en güzeli yaşamıyla güçlü şekilde DOĞRULARSA Ona en kolayı kolaylaştırırız Feemma men a'ta vetteka. Ve SADDEKA bilhusna Fesenuyessiruhu lilyusra. 92/5, 6, 7
• SIDKI getirene ve onu yaşantısıyla en güçlü DOĞRULAYANLARA gelince: İşte #MUTTAKİLER onlardır. Vellezi cae BİS SİDKİ VE SADDEKA BİHİ ULAİKE HUMUL #MUTTEKÛN. 39/33
Her ne olursan ol, kadın erkek, şucu bucu vs önce insan olmak insan, VİCDANLI, ADİL, MERHAMETLİ insan kalmak hepsinden daha da önemlidir. Ne mutlu,
güzelden, haktan, doğrudan, insanlıktan yana olanlara, her durumda da AHSENU AMEL yapıp adil, #vicdanlı, merhametli davrananlara!
Elbette, Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı doğru manalar, KURAN, herkes için, yaşama yazıldığında, her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.
Kimi SIDK üzere, yaratılan Kainat Kitabına, #FİTRATELLAHİ ye, Vicdanının sesine, tecrübeye uyarak yaşar, 39/32, 39/33 vb.
Kimi de bununla birlikte HAK üzere Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerinn anlatmak istediği manalara, evrensel ilkelere ulaşarak önem ve öncelik verdiği ölçüde yaşamını ahlaklandırmaktadır. 10/94, 9/48, 35/24, 34/49, 28/48, 23/90, 22/54, 18/29, 15/64, 13/19, 13/1, 11/45, 10/76, 10/77 vb.
ÖNEMLİ OLAN TAKVALI OLMAKTIR. Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı, ilkeleri, değerleri YAŞAMDA öncelik yapmak, önemsemekle YAŞAMA YAZMAKLA gerçekleşmektedir.
Bunlar, Rabbilalemine, Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı evrensel ilkelere, SIDK veya HAK olarak ulaşan, candan, canandan her şeyden çok bu HUDEN, HEDİYE, HİDAYETe her daim önem ve öncelik verdiğini, HAYIR VE FEDAKARLIK YAPARAK yaşamda da gerçekleştirenlerdir. 39/33, 2/177, 2/38, 20/123, 9/111, 3/92, 9/24 vb.
Elbette, HER HAYIR, GÜZELLİK ve FEDAKARLIK HER ALEMDE CENNETİ YAŞATIR. Bir zerresi dahi, Rabbilaleminin ilkesiyle, bereketiyle, kelebek etkisiyle, bir alemi sarar. Her hayır ve fedakarlık, her dünyada güzellik olarak karşılık bulmaktadır.
Rabbinin ve Rasullerin, insanın #vicdanında da yankılanan sesine, FITRATALLAHİYE uyan, #adil ve #merhametli insan olarak Evrensel ilke ve doğruları, KURAN hakikatlerini yaşamında var ederek
ZULÜM kimden olursa olsun, ondan olmayıp var gücüyle karşı durup
Haktan adaletten insanlıktan, iyilik, hayır ve ahsenu ameller yapanlardan
muttakilerden Rabbin rızasına varanlardan her Dünyada sevdikleriyle cenneti yaşayanlardan olma dileğiyle
Muhabbetle,

16 Mart 2003- 16 Mart 2021






Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı