8 Mart 2021 Pazartesi

İNSANIN EŞİNE, KADINA, ÇOCUKLARA YAPTIĞI ZULÜM, AZAP GÖRMESİ İÇİN KAFİDİR

 İNSANIN EŞİNE, KADINA, ÇOCUKLARA YAPTIĞI ZULÜM, AZAP GÖRMESİ İÇİN KAFİDİR

İnsanı insan yapan; düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ile gerçekleştirdiği eylem/amelleridir.
Bu alemde misafir edilen insan, DENEME, TEKAMÜL ve AHSENU AMEL yapmak için yaratılmıştır 11/7, 18/7, 67/2.
AHSENU AMELA, her durumu daha iyi, daha doğru, daha güzel hale getiren her türlü tavırdır.
Kadın, erkek, tüm alem de, İNSANA, ahsenu amel yapması için EMANET ve HEDİYEDİR.
Buna rağmen, insanın, eşine, kadına, çocuklara, güçsüzlere, çaresizlere karşı yaptığı her tür hukuksuz, adaletsiz, dengesiz tavırlar vb tüm kötülükler, zulümdür.
Allah EZ ZALİMİN olanları da asla sevmez. Kitap der, vallahu la yuhibbuz ZALİMÎN. 3/57, 3/140, 42/40 vb.
Her nedenle her durumda VİCDANLI, MERHAMETLİ olup merhameti tavsiye eden, merhametli olmayı hakim kılanlardan olmalıdır 90/17.
Elbette insan, KADIN DA ERKEK DE; tercihleriyle şekillenmekte, kendi kitabını yazmakta, cenneti ve cehennemini inşa etmektedir. İnsan, var ediliş amacı olan ahsenu amelden 11/7, 18/7, 67/2 yana olduğunda; halifeliğin gereğini 2/30, 6/165, 10/14, 27/62, 35/39, 38/26 vb; kulluğu, arzu ve istekle, gönülden yaptığında 51/56; ALAYI İLLİİNE yücelirken 83/18; tersi durumda ise ESFELE SAFİLİNE düşmektedir. 95/5
Güzellik insanlık varken, zulüm vb kötülük niye? Üstelik eşin, yoldasın, hayat arkadaşın, say say bitmez sıfatların merkezi! Uğruna nice medhiyeler döşediğin, bedeller ödediğin gönlünün kahramanı, değil miydi?
Ne oldu, güçsüz, çaresiz buldu ya, toplumsal kültür de ondan yana, şefkat duygusu da çocukları için her şeye katlandırıyor ya kadını, ekonomik gücü de yoksa zalimin elinde inler durur! her gece her gün, kabus gibidir! Geçmişine kızar, Yaptığı seçimden tercihten dolayı tarihiyle hesaplaşıp içinde topluma, sebep olanlara, sisteme ve önüne gelene karşı alev topları patlar. Ahh lar birbirini kovalar.
Tanımadan, anlamadan emin olmadan özellikle de vicdanlı merhametli olduğuna kanaat getirmeden, sevgiyi saygıyı, güveni içselleştirmemiş ahklakı tabanlaşmamış, elbise giymiş #odunlarla, şekillerle evlenmenin, beraberliğin acılarını hatasını paylaşır, sessizce!
İyi günde kötü günde birlikte beraber hayatı karşılamak üzere kurulan yuvalarda, zamanla, cehaletin ve zulmün elinde, bu halleri, kimi erkeklerde nadiren yaşasa da, özellikle kadın, sanki #köle! Kaderi buymuş gibi kıvranmaktadır.
Diğer taraftan, ev işleri, çoluk çocuk bakımı vs yetmez gibi, dışarda da iş aleminde de çalışmakta olması da değiştirmiyor efendiyi!
Esecek, yağacak! Her türlü hizmeti görülmesine ve evine çeki düzen verilmesine, adeta hayat bahşedilmesine rağmen, bir teşekkür dahi yapılmayacak! Üstelik olmamış, tuzu az, şekeri fazla vs diye yerden yere vurulacak!
Yetmedi, köşesine oturacak ve ara sıra gürleyecek! Şunu getir bunu götür! Arada çocukların sesini bahane ederek: Kes sesini! Şu zırıltıları durdur! Ey nasıl anasın diyerek! Söz de beylik, babalık taslayacak!
Eli değse işlere sanki kirlenecek! Ucundan tutsa, kaşık çatal tabak yerleştirse, ya da kendi çayını suyunu doldurup içse vs yapsa, erliğinden, insanlığından bir şeyler azalacak!
Koşuşturan kadına küçük de olsa katkı sunsa, adamlığı bitecek! Yemeklere, şuna buna dahli olsa karizması çizilecek! Zorunlu olarak yapsa bile çevreden saklayacak! Aman bilmesinler diye titreyecek!
Daha neler neler. Her biri de utanç verici acı gerçekler. Ne yazık ki ailelerden kesitler.
Nasıl sevgi bu! Nerde saygı! Hani, evlilik bizleşerek, iyi günde, kötü günde, her halde, her durumda, yardımlaşmaydı!
O kitaplarda kalmış! Çok değerin kitaplarda, dilde kalması gibi. Lafa geldi mi, mangalda kül bırakmaz! Hele bu, kendi tabiriyle “boyalı, asortik vb kadınların olduğu ortam ise, kadın hakları savaşçısı sanırsın.
Gel gör ki, evde tam bir duyarsız, lakayt ve insafsız, nankör bir zalim!
Sanki, Rabbilaleminin mobeseleri kaydetmiyor! Evrendeki Rabbilaleminin mobeseleri, hiçbir engel tanımadan, içerden dışardan, zerre miskal dahi olsa, her boyutlu, kaybolmaz ve eskimez, kayıt yapmaktadır. 50/17, 50/18, 10/21, 13/11, 82/10-12, 7/8, 7/9, 4/40, vb.
Sonra döner, bu çocuklar neden böyle oldu der? Eğitim sisteminin, toplumun, çevrenin bozukluğundan dem vurur. Bilmez mi ki, ÇOCUKLAR AİLEDEN ve TOPLUMDAN az ya da çok İZLER TAŞIR. Çocukların da eserleri olduğunu hiç aklına getirmez. Hayat boyu yaşadığı tüm olumsuzluklarda evde çocukluğunda soluduğu zulmün, kötülüklerin etkisi bulunmaktadır.
OYSA; Kadın da erkek de, Rabbilaleminin şaheseri olup, aynı hükümlere tabi kullarıydı. İnsanlar arasında ÜSTÜNLÜK, gelişmişlik, değerli oluş, sadece TAKVADADIR, Rabbilalemine, Kurana, İlkelerine, Vicdanın sesine, her daim, her şartta, ÖNEM VE ÖNCELİK VERMEKTEDİR. 49/13 vb.
EBED yolculuğunda, bu dünya sarayındaki misafirlikte, ahsenu ameller işlemek üzere, birbirlerini tamamlayarak,
SEVGİ SAYGI VE GÜVEN üzerine, sen, ben demeden, bizleşerek, iyi günde, kötü günde, her halde, her durumda, yardımlaşarak,
Ahsenu amellerle, hayır ve fedakarlarla, Kuranı yaşamına indirerek, her anını Nurlaştırıp o ölçüde de her alemde mutlu ve bahtiyar olunan,
Kök sarmaşıklar misali, erkek ve kadını bütünleştiren, birbirini örten, tamamlayan, teskin eden, güç ve moral veren destek olan, motive eden, eserleriyle yücelten, SEVGİ ve AŞK la coşan EVLİLİK ve AİLE oluşturmaktaydı.
GEL GÖR Kİ, bu yaşamda, kendi dahil tüm yükler kadına yıkılmış, canhıraş var gücüyle her tür hizmete koşan, dışarda evde aile saadeti için durup dinlenmeden koşuşturan, fedakarlığın kalesi olan kadınlara bırakın teşekkürü, alabildiğince de nankörlük ve zulüm yapılagelmektedir.
Ya #sosyal hayatta, iş aleminde, şahsiyeti görmezden gelerek hatta yok edilerek cinsiyetiyle öne çıkarılan, mal ve hizmet sunumunda, reklamlarda eşyanın parçası gibi konumlandırılarak zulmedilen yine de kadın olmaktadır.
Oysa, BEBEKLERİN, ÇOCUKLARIN hakları da unutulmadan, "Elbette şefkatin kahramanı kadınlar da, #annelik ve evdeki yönetsel özellikleri de göz ardı edilmeden ve gelecek neslin şekillenmesindeki "baskın rolleri" de dikkate alınarak buna uygun ÇALIŞMA ŞARTLARI da sunularak "gelişimde gereğince rol de alıp" toplumsal düzende etkili olmalı https://twitter.com/aaldemira/status/1184113092310913027
Bu #resim bile yapılanları anlatmak için yetersiz kalmaktadır.
Bilinmelidir ki, hiçbir kötülük, haksız, hukuksuz, adaletsizlikler, karşılıksız kalmaz.
Verdiğin 'üzüntü' ve aldığın 'ah' bir cam parçasından daha keskindir. Dönüp dolaşıp üzerine basarsın...''Kime ne yaparsan, bir gün aynısını yaşarsın...'' #Mevlana
Kendinden güçsüze merhamet etmeyen, kendinden güçlülerin zulmüne uğrar der, #Şirazi
Öyle bir alemde yaşanılmaktadır ki, insan yaptıklarıyla, sonuçlarıyla her Dünyada, hem bu Dünya da, hem de Ahirde de buluşacağı vurgulanmaktadır.
Üstelik, “zerre miskal hayır ya da şer yapmışsa onu görür” 99/7, 99/8 vb . “Size kıl kadar zulüm haksızlık edilmez VE LA TUZLEMUNE FETİLA. 4/77, 4/49, 17/71 “ denilmektedir.
Kötülük yapanlara Dünyada azap, Akıbette ve Ahirde de azap vardır.
İnsan tercihleriyle şekillenmekte, yaptıklarıyla ve sonuçlarıyla, kötülüklerinin çirkinliği, kepazeliği, azabıyla,
• hem DÜNYADA buluşmakta, 39/26, 22/9, 41/16, 13/34, 40/21, 65/9, 59/15, 64/5, 32/21, 8/14, 30/41, 43/48 vb.
• belki DÖNERLER diye de tattırılmakta 30/41, 32/21, 43/48, 7/168, 7/174, 43/28, 46/27
• hem AKİBETTE 40/21, 65/9,
• hem de AHİRETTE 39/26, 41/16, 13/34, 59/15, 64/5, 32/21, 16/94, 8/14 vb
buluşmakta ve ahirde de bu azap
• azabun ELİM 59/15, 64/5,
• azabun AZÎM16/94
• azaben NÂR. 8/14
• azabul AHİRATİ EKBER39/26, 32/21
• azabel HARÎK 22/9
• azabul AHİRATİ AHZA 41/16
• azabul AHİRATİ EŞAK13/34
nitelenip yaptıklarının cezasıyla karşılaşacağı UYARILMAKTADIR.
GELİN, ölüm gelmeden, iş işten geçmeden, yol arkadaşlarınızı kaybetmeden, sevdiklerinizi yitirmeden, sevgiyi kaybetmeden, ahlakınızı, yaşantınızı da sorgulayıp, en ahsen olan yolda değişimi başaralım.
Bu günler hiç olmazsa düşünüp, değişim için vesile olsun,
Her nimetten, emanetten, yaptıklarınızdan, zerresinden dahi sorulacaksınız.102/8
Yaptığı gelişim ve ahsenu ameller, hayır ve fedakarlıklar ölçüsünde anlamlı ve değerli olmakta ve Rahman huzurunda yerini bulmaktadır.
Rabbin #rızasını isteyen, Rabbilaleminin, Kuran'ın, Vicdanın terbiyesine girsin!
Her nedenle her durumda VİCDANLI, MERHAMETLİ ADALETLİ olup ÖTEKİLEŞTİRMEDEN her şeyin, her nimetin, kadının da erkeğin de çocuğun da değerini bilenlerden, Rabbilalemini, ilkelerini anlayıp güzel azim ahlakı yaşama yazarak İNSANLIKTA zirveleşenlerden olma dileğiyle,
Muhabbetle,
8 Mart 2015- 8 Mart 2021


2 yorum:

Mehmet Taş dedi ki...

YA KİM KARISINA HEP MELEK GİBİ DAVRANIYOR.

Bu söylediğin gibi yaşayan varsa da helall olsun.
o adamın dibidir.

Ahmet Aldemir dedi ki...

Önemli olan bu ahsen yolda olabilmektir.


• HER ŞEYDEN ÖNCE VİCDANLI, ADİL, MERHAMETLİ İNSAN OLMALIDIR https://www.facebook.com/photo?fbid=116254563849859&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/2015/10/insan-olmak-nedir-bilirmisin.html

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı