20 Ağustos 2021 Cuma

AFGANİSTAN NEYDİ GÜNAHI?

 AFGANİSTAN NEYDİ GÜNAHI?

Önce İNGİLİZLER sonra RUSLAR ve nihayette de ABD, neden #AFGANİSTAN a girdi
YILLARCA SAVAŞTI ve sonunda yüz milyarlarca dolar harcandı, yüzbinlerce ölü yaralı VERİLDİ ve daha önce iki ayda yerle bir ettiğini açıkladığı #TALİBANA yenik düşüp ANLAŞMA yapıp adeta kaçarcasına çekildi?
Örneğin ABD,
11 Eylül 2001 yapılan saldırıda iki yolcu uçağı New York'ta Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerine, bir uçak Washington'da Pentagon'a çarptı. Bir uçak da yolcularla hava korsanları arasındaki mücadeleden sonra Pensilvanya kırsalında düştü. Binlerce ölü ve yaralı oldu.
ABD saldırıdan Afganistan'da üslenmiş El Kaide ve lideri Usame Bin Ladin'i sorumlu tuttu. Afganistan'ı yöneten #Taliban'dan El Kaide üslerini kapatmasını ve liderlerini ABD'ye teslim etmesini istedi. Taliban reddetti.
Ve ABD ile müttefikleri bu bahane ile Afganistan’a girdi.
Yeni haçlı seferi nitelemesi de yaparak İSLAMA karşı bir hareket de başlatmış, Dünyayı yeni oyunlara tezgahlara bu saldırıyı gerekçe yapmıştı.
“İkiz kulelerin yıkılmasından bir gün sonra, dönemin ABD Başkanı George W. Bush "bu savaş zaman ve kararlılık gerektirecek ama hiç şüpheniz olmasın, kazanacağız" vaadinde bulunmuştu.
George W. Bush'un halefi Barack Obama, artan saldırılar karşısında 2009'da Afganistan'da asker sayısını artırdı. Ülkedeki Amerikan askerlerinin sayısı bir dönem 140 bine çıkarmıştı.
ABD'nin en uzun süren savaşı oldu. ABD'ye maliyeti 987 #milyar dolardı. 2300'den fazla Amerikan askeri de savaşta öldü.
Yine 1144 NATO ve müttefik ülke askeri, 47 binden fazla Afgan sivil ve en az 66 bin Afgan asker ve polisi bu savaşta öldü. https://www.amerikaninsesi.com/.../afganista.../6002879.html
Barack Obama'nın halefi Donald Trump, Taliban ile müzakereleri yoğunlaştırdı. ABD ve Taliban, Şubat 2020'de bir anlaşma imzaladı.
ABD kalan askerlerini Afganistan'dan çekmeyi kabul etti. Taliban da kontrol ettiği bölgelerde El Kaide ya da radikal bir başka örgütün faaliyet göstermesine izin vermeyeceğini açıkladı.
Ayrıca Afgan güvenlik güçlerinden 1000 tutsak ve Taliban mensubu 5000 mahkum karşılıklı olarak serbest bırakılacaktı.
Anlaşma, Taliban'a karşı ambargoların kaldırılmasını da öngörüyordu.” https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-58255094
Ve sonuç
**
AFGANİSTAN NEDEN ÖNEMLİ?
Zengin demir cevheri, mermer, bakır, LİTYUM vb maden yatakları üzerindeki ticari savaşlar mı?
Dünyayı kasıp kavuran trilyon dolarların konuşulduğu eroinin ana maddesi olan esrarın en büyük üreticisi olup bu konudaki devletleri sürükleyen baronların rekabeti mi?
Dünyaya damga vuran özellikle ÇİN’İN uzun süredir istikrarlı devam eden büyümesi mi, Dünyayı adeta kuşatan her ülkeye ihracat yapıp dış ticaret fazlası verip her alandaki yükselişinin yarattığı korku ve onu nasıl bloke ederiz hesapları mı?
Coğrafi açıdan ASYANIN adeta merkezinde ticaret yolları üzerinde yer alışı mı? İstenmeyen adeta düşman ilan edilen Çin ve İran gibi ülkelerin arasında yer alışı mı ?
Terör örgütlerinin yeşerdiği serpildiği Dünyayı tehdit eder konuma gelmesine müsait anlayışın hakim olduğu topraklar oluşu mu?
Emperyal güçlerin “Petrolü, enerji kaynaklarını, madenleri, HASTALIKLARI savaşları terörü takip edin, zalimlerin, emperyalistlerin kanlı oyunlarının planlarında dilediğince aktör olmaya müsait çarpık inançların TARAFTARLARININ bulunuşu mu?
Bu amaçla önce palazlanması için eğitim silah finans vb her alanda yardım edip kullanılan örgütlerin varlığı mı?
Nerde çarpık Kuran dışı kültürden beslenip potansiyel olan anlayışları bulup büyütüp kahraman yapıp terörde kullanıp batı başta olmak üzere tüm dünyaya #islamofobi korkusunu Kuran ve Müslüman düşmanlığını, nefretini yayıp bu akımın şiddetini artırma planının merkez üssü yapılışı mı?
Onlarca gruplar arsındaki KAVMİYETCİLİK, MEZHEPCİLİK anlayış ve çatışmasının İÇ SAVAŞININ İLK ADIMLARI mı? Bu farklılıkları kaşıyanların bölgede oluşturmak istedikleri yeni DALDA operasyonların başlangıcı mı?
Yıllardır süren işgal baskı zulüm açlık yoksulluk, hayal kırıklıkları vb tüm kötülüklerden bıkan halkın yeni söylevlerle çıkan harekete kurtarıcı olarak sarılması mı?
Dün Rusya’ya karşı talibanı destekledik diyen, Trump döneminde de talibanla masaya oturup anlaşarak çekilme görüşmeleri yapan ABD nin yeni oyunu mu?
Emperyal dünyanın Rusya ABD ve Batının, şu veya bu davası yolunda ölmeye hazır kesimler karşısında hezimeti mi ?
30 milyonluk ülkede 40 yakın dil ve lehcenin konuşulduğu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar, Aymaklar (Aimaq), Türkmenler, Özbekler, Kırgızlar ve Beluçilerin vb grupların KAVMİYETÇİLİK yaptığı, her tür DİN VE MEZHEP anlayışının etkin ve belirleyici olduğu Afganistan da bırakın ne haller varsa görsünler birbirini yesinler politikasının ayrı bir sahnesi mi?
Tüm bu vb nedenlerin bir paydada buluşturulması da olabilir mi_?
**
OYSA,
Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan, toplum, canlılar cansızlar, eşya, olay ve olgulardan oluşan kevni yaratılan ayetlerin veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki yazılı ayetlerin anlattığı DOĞRU MANALAR, kanunlar ilkeler KURAN'dır ve her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.
Alemde başta insan olmak üzere her varlıktaki ve her unsurdaki tüm özellikler #sebepsonuç ilişkisi de dahil tüm İLİM BİLGİ onu terbiye eden böyle donatan, tesviye eden, ikram eden RABBİLALEMİNİN, yazılı kitap, KURAN ve ZİKİR gibi #hediyesidir.
Buna karşılık
KURAN dışı kaynaklardan, yılların kirlene kirlene gelen, batıl, uydurma kültüründen beslenenler, araştırıp sorgulayıp ölçü ve ilkeye vurmayanlar, KURAN BÜTÜNLÜĞÜNDE, BAĞLAMIYLA birlikte, Rabbinin ne anlam yüklediğine, doğru manasına ÖNEM VE ÖNCELİK vermeyenler,
tarihten, olaylardan, eşyadan en genel ifade ile Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı evrensel ilkelerden, KURAN dan, ders almayanlar, her daim ağır yıkımlara sebep olmaktadır.
**
Her olay insana, TOPLUMA seçimler sunar. Tercih yapma gücü, yetkisi, her türlü zihni melekeler ve donanım insanda var edilmiştir.
İnsan gibi, toplumlar da yaptığı tercihlerle, #kaderini, dolayısıyla kederini ya da keremini kendi yazmaktadır.
Herkes ve her toplum seçtiği yaşadığı hayatın bedeliyle sonuçlarıyla karşılaşır.
Zira, insana çalışmasından vesile ve sebep olduklarından başkası yoktur. 53/39-42,79/35, 76/22, 4/32, 36/12, 3/195, 34/3, 10/61vb.
Kim, zerre ağırlığınca hayır ya da şer yapmışsa HER ALEMDE de onunla karşılaşmaktadır. 21/47, 7/8, 7/9, 23/102, 23/103,101/6, 101/7, 99/7, 99/8,101/8, 101/9, 18/104-108 vb.
Gövdeyi oluşturan insanlar değişmedikçe toplum da, baştakiler de değişmez. Kendini değiştirmeyen toplumun değişmesini bekleyemez. Karanlığa ışık olmadıkça toplum da aydınlanmaz. Bir olmadıkça 11, 111 ve diğerleri de olmaz.
Bu bağlamda
#Örneğin Kitap der, yaklaşık meallerde
• Bu böyledir, çünkü bir kavim KENDİLERİNDE BULUNANI DEĞİŞTİRMEDİKÇE Allâh onlara verdiği ni'meti değiştirmez. Allâh işitendir, bilendir. Zalike bi ennellahe lem yeku muğayyiran ni'meten en'ameha ala kavmin hatta yuğayyiru ma bi enfusihim ve ennellahe semiun alîm. 8/53
ve niceleri
• TOPLUMLAR TERCİHLERİYLE KADERİNİ
dolayısıyla KEDERİNİ ya da KEREMİNİ KENDİ YAZMAKTADIR.
• TOPLUMLAR TERCİHLERİYLE KADERİNİ KEDERİNİ ya da KEREMİNİ KENDİ YAZMAKTADIR https://www.facebook.com/groups/ToplumlarTercihleriyleKaderiniKederiniKereminiKend
**
Burada şu soruyu herkes kendine sormalıdır.
Bu seçilen tercih edilen #DİN anlayışı vb çıkarımlar kabullenim ve yargılar, ameller RABBİN MURADINA #RIZASINA uygun mu?
Buna bağlı olarak
Her insanın her alemdeki cenneti de cehennemi de farklılaşmaktadır
Tercih insanın!
• İNSAN TERCİHLERİYLE ŞEKİLLENİR AMEL KITABINI YAZAR, CENNETI VEYA CEHENNEMINI İNŞA EDER https://www.facebook.com/photo?fbid=124099029732079&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../insan-tercihiyle...
• İNSAN TERCİHLERİYLE ŞEKİLLENİR Kitabını yazar, Cenneti veya Cehennemini https://www.facebook.com/groups/InsanTercihiyleSekillenirKitabnYzrCennetiCehenem/
**
ELBETTE
Alemdeki ya da Kitaptaki
ayetlerin doğru manaları olan
BİLİMİ, kanunları, KURAN'I, evrensel ilke ve değerleri,
bilip bilgi yüklenmekten de öte
#EteKemiğe büründürüp yaşamadıkça,
yaşamda hayatın ortasında hakim kılıp uygulamadıkça,
her hali her durumu AHSEN yapmadıkça,
insana da o topluma da #anlam ve #değer kazandırmaz.
#Aksine bundan uzak düştüğü ölçüde de
akıbette, ahirde, her Dünyada da acı bedeller ödetir.
**
Elbette, özgürlük eşitlik ve adaletin hakim kılınması, insanca, selam sulh içinde var ediliş nedeni olan AHSENU AMELLER, her hali ahsenleştirerek yaşanılması vazgeçilmezdir.
Her daim, Rabbilalemine, bilime, KURANA ZİKRE ÖNEM VE ÖNCELİK vererek var ediliş nedeni olan ahsenu ameller, amilussalihatlar yaparak MUTTAKİ olup Rabbin Rızasına varanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle,




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı