24 Haziran 2021 Perşembe

DOSTUN BÖYLESİ OLMAK

 DOSTUN BÖYLESİ OLMAK


İnsan, sosyal yaşamda birçok ilişkiler oluşturmaktadır. Kimileri anlıktır. Kimileri gelip geçicidir. Kimileri ise, asla eskimeyen, unutulmayan niteliktedir. İnsan yaşamına anlam katar.

Menfaatlerin çatıştığı yerde ayrışma başlar, erdem fazilet fedakarlık ortaya çıkar.

Felaket kabarık dost sayısını sıfıra indirir. der W. #SHAKESPEARE

Musibet ve felaketlerin bir iyiliği varsa, o da hakiki dostlarımızı tanıtmasıdır. #BALZAC

Hakiki arkadaşlık, sıhhatten farksızdır, kıymeti, ancak elden gittikten sonra anlaşılır. #GOLTİ

Bu ayrışma için, BİRLİKTE yaşamı göğüsleyin ya da bir davaya gönül verin, sözleşin, alışveriş ya da yolculuk yapın vb kısaca hayır ve fedakarlık gerektiren durumları birlikte karşılayın yeter.

Kimi ben ben derken, kimisi de biz ya da sen diyebilmektedir. Rahman’ın razılığını herşeyin üstünde tutabilmekte, her şeyden daha çok önem ve öncelik verebilmektedir.

Bir dostun üzüntüsünü herkes paylaşabilir. Ama bir dostun başarılarına içtenlikle sevinmek bir ruh hasleti gerektirir. #OSCARWILDE

Kusurlarınızı söyleyebilecek arkadaş bulun. #BOILEAU

"Öyle dost vardır,'gıda gibidir' sen onu her gün ararsın.
Dost vardır,'ilaç gibidir' sen onu gerektiğinde ararsın." derler,

Gönül ve Kuran dostlukları ise asla eskimez ve unutulmaz

Güneş ışınları gibi kırmadan, dökmeden insanın içine, gönlüne kadar girer. Aydınlatır, ısıtır, yol gösterir. Karanlıklardan aydınlığa çıkışla NUR olur.

VİCDANIN ete kemiğe bürünmüş halidir, sesidir.

Dosdoğru olmanın, ADALETİN alemdeki timsalleridir.

HAKK’ın hatırını, her daim her ne olursa olsun ali, yüce tutanlardır.

Hakikati arayanlar, düşünürler, haktan yana duranlar, her hangi asırda, çağda, coğrafyada tarihte olursa olsun birbirinin tamamlayıcısı ve İHVANIDIR. Rasulun o dönemdeki ahsapları hükmündedir.

İnsan, sorgulamakla başlayan süreçle birlikte, ZİHNİ çalışmaları yaptığı, önem ve öncelik verdiği ölçüde GERÇEKLERLE bağı, yakınlığı ve ALAKASI oluşmaktadır.

Bu bağlamda, DOSTLAR ya da eleştiriler fikirleri güzelleştirmeye çalışan bahçıvanlardır.

#Eleştiriler, ÖVGÜYÜ de YERGİYİ de gereğince içinde barındırarak, fikirleri güzelleştirmeye çalışan bahçıvanlardır.

#MuhalifFikirler, eleştirisel bakışlar, hak, doğru ve güzel olana, mükemmele ulaşmada vazgeçilmez desteklerdir.

Bunlardan yararlanmak, erdemdir, yüceliktir. İnsanı ve toplumları da her daim bahtiyar, mutlu ve müreffeh yapar.

Aksi hal ise, bir ayağı olmadan yürümeye, yarış yapmaya ya da at gözlüğüyle bakmaya benzer ki, her durumda herkesi en güzel sonuçtan mahrum edip, mutsuzluğa gark eder.

Elbette, hak doğru ve güzel olana aykırı hallerde, hanif durmak, gerektiğinde iyi niyetle, iyi yönde İHTİLAF etmek, #YAPICI olmak, ayrılığı seçmek ve eleştirmek ahsendir.

Böylece GERÇEĞE de AHSEN fikre de ulaşılarak sağlam temellerde, ufuklar açılır, hayaller taban bulur, düşünceler zenginleşir ve madde mana da #inavasyon çağının vazgeçilmez fikir üretenleri olunur.

Üstelik #Kitap, kim olursa olsun HAKTAN YANA durmayı HANİF olmayı emreder.
Örneğin:

• Onlar ki, sözü dinlerler ve ONUN EN GÜZELİNE UYARLAR. İşte onlar Allâh'ın kendilerini doğru yola ilettiği kimselerdir ve onlar ulul elbabtır. Ellezine yestemiunel kavle feyettebiune ahseneh, ulaikellezine hedahumullahu ve ulaike hum ulul elbâb. 39/18.

• (Rabbi): "Ey Nûh, dedi, o senin âilenden değildir. O, yaramaz iş yaptı. BİLMEDİĞİN BİR ŞEYİ BENDEN İSTEME. Sana câhillerden olmamanı öğütlerim!" Kale ya nuhu innehu leyse min ehlik, innehu amelun ğayru salihin fe la tes'elni ma leyse leke bihi ilm, inni eizuke en tekune minel cahilîn. 11/46

• O halde, yüzünü (VEÇHİNİ) HANİF olarak DİNE cevir doğrult (EKİM et).
insanları üzerinde yaratmış(FATARA) olduğu Allah'ın fıtratına #(FİTRATELLAHİ).
Allah´ın yaratışında (HALKILLAH) değişiklik bulunmaz.
Bu DİNUL KAYYİMU kayyum bir dindir velâkin NÂSIN insanların ekserisi bilmezler.
Fe ekım vecheke lid DİNİ HANİFA, FİTRATELLAHİ LLETİ FETARAN nase aleyha, la tebdile li halkillah, zaliked DİNUL KAYYİMU ve lakinne ekseran nasi la ya'lemûn. 30/30


• Ey inananlar, Allâh için KİSTLE, adâletle, hakkın yerini bulması için şâhidlik edenler olun. Bir topluluğa KARŞI DUYDUĞUNUZ KİN, SİZİ ADÂLETTEN SAPTIRMASIN. Âdil davranın, takvâya yakışan budur. Allah'tan korkun, kuşkusuz Allâh yaptıklarınızı haber almaktadır. Ya eyyuhellezine amenu kunu kavvamine lillahi şuhedae bil KİST, ve la yecrimennekum şeneanu kavmin ala ella TA'DİLU, i'dilu, huve akrabu lit takva, vettekullah, innellahe habirum bi ma ta'melûn. 5/8

• Ey inananlar, Allâh için KİSTLE, adâletle, hakkın yerini bulması için şâhidlik edenler olun. Kendinizin, ana babanızın ve yakınlarınızın ALEYHİNDE BİLE OLSA, zengin veya fakir de olsalar. Çünkü Allâh, ikisine de daha yakındır. Öyle ise keyfinize uyarak doğruluktan sapmayın. Eğer eğip bükerseniz, ya da doğruyu söylemezseniz, muhakkak ki Allâh yaptıklarınızı bilir. Ya eyyuhellezine amenu kunu kavvamine bil KİSTİ şuhedae lillahi ve lev ala enfusikum evil valideyni vel akrabin, iy yekun ğaniyyen ev fekiran fellahu evla bihima fe la tettebiul heva en ta'dilu, ve in telvu ev tu'ridu fe innellahe kane bi ma ta'melune habira. 4/135

Onlar, DOSTLAR her daim dünyanızda var olması gereken insanlardır.

Aynı, yönetime gelene, iktidar sahiplerine, dostlarına:

"Ben Rabbilaleminin ilkelerinden saparsam, yamulursam ne yaparsınız" diyene.
"Seni gerekirse kılıçlarımızla doğrulturuz" diyecek kadar yürekli ve ahiret dostudur.

ELALEM değil RABBİLALEMİN ne der diye yaşayanlar herkese, dostlarına da böyle yaklaşanlar her alemde BAHTİYAR olur.

Böyle MUTTAKİ dostlarla, HAKKTAN yana duranlarla dost, arkadaş, yakın, hatta tanış olanlara, ne mutlu!

Bundan mahrum kalanlara, ne acı!

Muhabbetle,

**

Bu #yazı,
Özellikle her paylaşıma duyarlı olup irdeleyen, inceleyen ölçüye ilkeye vuran, referanslarını araştıran, Kurana mihenge vuran, güzel olanları #paylaşan#GRUPLARA taşıyan, yorumlarla #katkı sunan, #beğenen#eleştiren onlar kendini bilir, isimlerini saymakla bitmez tüm dost ve arkadaşlar olmak üzere sayfada yer alan almayan tüm insanlığa
#ithaf olunur.

28 MART 2016 -22 HAZİRAN 2021




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı