4 Ağustos 2021 Çarşamba

ORMAN YANGINLARI tüm FELAKETLER VE ÇÖZÜMLERİ

 ORMAN YANGINLARI tüm FELAKETLER VE ÇÖZÜMLERİ


#Orman kendiliğinden veya insan eliyle yetişmiş ağaç başta olmak üzere çok sayıda bitki ve hayvanın yaşam alanıdır.

Türkiye, tarihi coğrafyası iklimi konumu nedeniyle ormanlarında biyolojik çeşitlilik oranı yüksek ülkelerden birisidir. 2015 yılı itibarıyla yapılan tespitlere göre ormanlık alanlar, ülke alanının %28,6’sını kaplamaktadır.

Orman ve Su isleri genel Müdürlüğünün 2015 yılı verilerine göre ORMANLIK alanın yarıdan fazlasını #ÇAM vb TÜREVİ ağaçlardan oluşmaktadır.

Ormanlık alanın %33’ünü yapraklı ormanlar (meşe, kayın, kızılağaç, kestane, gürgen gibi ağaç türleri), % 48’ini iğne yapraklı (ibreli) ormanlar (kızılçam, karaçam, sarıçam gibi ağaç türleri), %19’unu ise ibreli+ yapraklı karışık ormanlar kaplamaktadır.

#GEÇYANMA özelliğine sahip Servi, Dişbudak, İncir, Dut, Ceviz, Akasya, Fıstıkçamı, Meşe, Harnup, Zakkum, Erguvan, Sakız, Menengiç, Frenk İnciri gibi ağaç ve bitki türlerin oranı ise çok düşüktür. Bu verilere göre Fıstıkçamı 0,72 Kızılağaç 0,66 Kestane 0,40 Gürgen 0,16 Kavak 0,07 Ihlamur 0,06 Dişbudak 0,03 oranındadır.

Dünyada orman büyüklüğü açısından Avrupa’dan geri Ortadoğu’dan da ileri seviyededir. Bu oran 2000 yılı verelerine göre Yunanistan’da % 46.7, İtalya’da % 47.0, Japonya’da % 67.8, A.B.D.’nde % 32.4, Finlandiya’da % 76.7’dir.

Türkiye’nin yaklaşık dörtte biri orman arazisi olup bunun da dörtte üçü kıyı bölgelerde oluşmuştur.

AFAT Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı orman yangınlarının nedenleri şöyle sıralamaktadır.

• İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları:
• Ormanda güvenlik tedbiri alınmadan ateş yakılması,
• Yakılan ateşin söndürmeden bırakılması,
• Sönmemiş sigara izmariti ve kibritin yere atılması.
• Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen ot veya anızın yakılması,
• Gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşılması,
• #Cam ve cam kırıklarının ormanda bırakılması,
• Çocukların orman içinde ateşle oynamaları.
• #Kasıtlı çıkarılan orman yangınları:
• Tarla veya otlakları genişletmek için ormanın bilerek yakılması,
• Orman içinde yapılan kanunsuz işleri gizlemek için yangın çıkarılması,
• Birilerinden intikam almak veya bir şeyi sabote etmek için yangın çıkarılması,
• Yabani hayvanları uzaklaştırmak için yangın çıkarılması.

Orman Genel Müdürlüğü de Orman yangınlarının nedenleri
1-Yıldırım,
2- Kasıt
3- İhmal ve dikkatsizlik,
4- Nedeni bilinmeyen
olmak üzere 4 gurupta toplamaktadır.

Her nedenle olursa olsun orman yangınlarını YOK ETMEK mümkün olmamaktadır.

Lakin bu yangınları azaltmak ve her halde de önceden alınacak tedbirlerle yangının çıkış nedenlerini, etkilerini, büyümesini yayılmasını kontrol edebilmek ve yangın söndürme ekip ve araç gerecini etkin hale getirmek gerekmektedir.

Elbette, insan ve toplumun eğitim kültür seviyesi, duyarlılık derecesi, uyarma ahlakı, ihbar etme yeteneği ve ihbarlara ek kısa sürede etkin müdahale eden güvenlik teşkilatının varlığı vb unsurlar önemlidir.

HER işte olduğu gibi YANGIN KONUSUNDA da, o işin GEREĞİNE uygun ilkelere uyumlu, önceden o anda ve sonrasında alınacak önlemlerle, sabırla, samimiyetle, ümitle var gücüyle akıl gönül eylem veya ilim ihlas amel birlikteliğiyle DEVLET MİLLET el ele ÇALIŞMAKLA BAŞARILIR.

ÖNCELİKLE

ÇAM vb türevli ormanlar ÇIRA gibi yanıp kozalaklar ATEŞ TOPU gibi fırlamakta ve yangınlar çok hızlı yayılıp büyümektedir !

Bu özelliğine rağmen #hala eko sistem iklim çabuk büyüme şu bu nedenle ÇAM VE TÜREVLERİ dikme buna dair orman oluşturma alışkanlığı ve uygulamaları gereğince araştırılıp sorgulanıp tartışılmalı ve değişim gerçekleştirilmelidir.

GEÇ YANMA özelliğine sahip yüzlerce ağaç türü ve ormanı oluşturmak varken İlla ÇAM ORMANI deniyorsa bile
NEDEN

1-ORMAN İÇİNDE

Orman içinde #YangınDurdurmaZonları boş alanlar yollar dar değil 50 metre yangın sıçramasını önleyecek yeterli genişlikte ve gereğince oluşturulup korunmaz

Yine bu zonların yolların her iki yanına 50 metre genişliğinde GEÇ YANMA özelliğine sahip üstelik çok açıdan daha #verimli ve önleyici
bu zonları yolları da çam gibi kapatmayacak ormanlaştırmayacak Servi, Dişbudak, İncir, Dut, Ceviz, Akasya, Fıstıkçamı, Meşe, Harnup, Zakkum, Erguvan, Sakız, Menengiç, Frenk İnciri gibi ağaç ve bitki türleri dikilip korunmaz.

2- ORMAN KIYILARINDA ETEKLERİNDE

Orman bölgesi ile yerleşim yerleri arasına hem bu Yangın Durdurma Zonları hem de 50 metre genişliğinde geç yanma özelliğine sahip üstelik çok açıdan daha #verimli ve önleyici Servi, Dişbudak, İncir, Dut, Ceviz, Akasya, Fıstıkçamı, Meşe, Harnup, Zakkum, Erguvan, Sakız, Menengiç, Frenk İnciri gibi ağaç ve bitki türleri dikilip korunmaz.

3- PİKNİK ALANLARINDA

Kapalı mangal yerlerinin yapılması, bunların kullanılma zorunluluğu bakımı ateşi söndürme toz vb malzemenin bulundurulması ve kontrolü yapılmaz.

Bu bölge ile ORMAN arasında yeterli ZONLAR yangına dayanıklı ağaç örtüsü oluşturulmaz.

Toplumsal eğitim duyarlılık geliştirilmez

4-YANGIN SÖNDÜRME

Orman yangınlarının nedenlerin ortadan kaldırılması en aza indirilmesi için trafoların korunması çevrelerinde ZONLAR oluşturulması, yangına dayanıklı malzeme kullanılması, yüksek gerilim hatlarının yer altına alınması piknik yerlerinin kontrol altına alınması ve daha nice gerekli her tür tedbir alınmaz.

Modern yangın söndürme uçak helikopter vb araçlar kiralama yerine uzun vadeli düşünülerek her kurum imkanları da değerlendirilip yeterince gereğince oluşturulmaz.

30 Temmuz 2021’de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptıkları ortak açıklamada; Türkiye’nin orman yangınları ile mücadelede 3 uçak, 9 insansız hava aracı, 1 insansız helikopter ve 38 helikoptere sahip olduğunu duyurdu.

Bu filonun yetersiz kalması nedeniyle “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Türkiye’nin şu anda yangınlarla mücadele halinde bulunan 45 helikopterinin; Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan ile yapılan görüşmeler sonucu alınan #yardımlarla sayısı 6-7’yi bulacak olan amfibik uçağının bulunduğunu açıklamıştır https://www.dogrulukpayi.com/.../havadan-yangin-sondurme...

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'deki yangınlarla mücadeleye destek için 3 yangın söndürme uçağı gönderileceğini bildirdi.
Orman Genel Müdürlüğü de, İspanya ve Hırvatistan'dan gönderilen uçakların sabah itibarıyla çalışmalara katılacağını söyledi. https://www.ntv.com.tr/.../abden-turkiyeye-yangin...

Bunların dahi yetersiz kaldığı ortadadır.

YANGIN SÖNDÜRMEDE UÇAK MI HELİKOPTER Mİ? Yangınla mücadelede uçak ve helikopterin her birine de gerek vardır. Her birinin de ayrı ayrı avantajları bulunuyor. Helikopterler birçok su kaynağından, uçaklar ise sadece deniz, göl ve büyük barajlardan su alabilmektedir. Uçaklar her kaynaktan su alamadığı için su atma süresi uzarken, helikopterler birçok kaynaktan su aldığı için kısa sürede su alıp atabilmektedir. Yangın söndürme uçak ve helikopterlerinin her birinin marka modeline göre su taşıma kapasiteleri farklıdır. Uçaklar elbette helikoptere göre çok daha fazla su taşıma kapasitesine sahiptir. Genelde 2,5 -3,5 ton su taşıyan helikopterler olmakla birlikte 5 ton, 10 ton ve daha fazla su taşıyan uçaklar da bulunmaktadır. Orman birikiminin dörtte üçünün kıyı sahil bölgelerinde olan ülkemizde su kaynağının denizin yakınlığı da dikkate alınarak yangın söndürme uçaklarının da yeterince olması şarttır. Nitekim son yangınlarda dış dünyadan gelen yardımlarda özellikle yangın söndürme uçakları da yer almaktadır. Bakan Pakdemirli Farklı ülkelerden de 23 hava aracının filoya destek verdiğini belirten Bakan Pakdemirli, “Rusya’dan 5 tanker uçak ve 3 helikopter, Ukrayna’dan 3 tanker uçak, 4 helikopter, İspanya’dan 2 amfibik uçak, Hırvatistan’dan 1 amfibik uçak, İran’dan 1 tanker uçak ve 2 helikopter, Azerbeycan’dan da 1 uçak ve 1 helikopterle havadan müdahaleye devam ediyoruz.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/tarim-ve-orman-bakani-pakdemirli-44-ilde-cikan-197-orman-yangininin-185i-kontrol-altina-alindi/2325948


5-ORMAN YANGINLARI KONUSUNDA EĞİTİM VE DUYARLILIK

Onca gereksiz toplumu da felç eden programlar yerine PRİME TİME denilen süreçlerde orman yangınları başta olmak üzere tüm SOSYAL toplumsal SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ ile

Evde işte yaşamda karşılaşılan tamirden sosyal problemlere kadar teknik bilgiler verilip eğitim bilim insanlarıyla görsel anlatılarla eğitime gereğince katkı sunulmaz.

6- MUEYYİDE CEZA

Toplumsal yaşamın gereklerine uygun davranılmayan ihmal kasıt ihanet vb her hal için failleri ıslah edip uslandıracak şekilde etkili dengeli ceza ve buna uygun infaz kurumları oluşturulmaz.
Vb

**

DİĞER FELAKETLERDE de aynı döngüler yaşanmaktadır.

Bu durum HER SORUN İÇİN DE GEÇERLİDİR.
Zira her felaketin DEPPREM, SEL, TRAFİK KAZASI VB HER OLUMSUZLUKLA da ilgili sorunlar varsa ORTAK AKLIN ÜRETTİĞİ çözümler de vardır.

Yeter ki gereği yapılsın.

**

NEDEN
Zamanında ve gereğince önlemler alınıp uygulanmaz.
İş işten geçtikten AFETLER yaşanılıp yüzlerce yıldır oluşan BİRİKİMLER heba olduktan sonra ah vah demekle, bir gün yüzlerce araçla insanla konvoyla gezip geçmiş olsun demekle, yenisini yapacağız vaatleri söylemekle şunu bunu atıp dağıtmakla #olmaz.

Güzel sözler, temenniler, İSTEK VE HEDEFLER kişilerin sözleri bunları yapanlara elbette, güzellikler katmaktadır.

Lakin, o yolda alemde var edilen kanunlara, oluşum surecine uygun duruş ta gerekmektedir.

HER İŞ, yana yakıla YAKARMAKTAN iş işten geçtikten sonra DÖVÜNMEKTEN, AH VAH çekmekten öte GEREĞİNE uygun ilkelere OLUŞUM SUREÇLERİNE uyumlu, sabırla, samimiyetle, ümitle var gücüyle akıl gönül eylem veya ilim ihlas amel birlikteliğiyle ÇALIŞMAKLA BAŞARILIR

Türkiye gibi Akdeniz'e kıyısı olan ve sıcak havaların da etkisiyle sık sık orman yangınlarıyla karşı karşıya kalan diğer ülkelere göre Türkiye’nin de sahip olduğu 3 uçak, 9 insansız hava aracı, 1 insansız helikopter ve 38 helikopter varlığının ve SU TAŞIMA kapasitesinin de gereken seviyeye çıkarılması şarttır. Bu ülkeler örneğin Yunanistan da 20 uçak 18 küçük uçak İtalya da 30 uçak 100 un üzerinde diğer hava araçları bulunmaktadır. https://tr.euronews.com/.../akdeniz-ulkelerinde-kac...

ELBETTE ülke sınırlı kaynaklarının en verimli ve öncelik sırası dikkate alınarak kullanılması şarttır.

Orman yüzdesi Avrupa ülkelerinden düşük olan Türkiye’nin bir taraftan orman alanlarını artırması diğer taraftan da ormanları yok eden yangınların önlenmesi ve söndürülmesi konusunda YETERLİ ve GEREKLİ söndürme filosuna önceden sahip olması bir zorunluluktur.

Kaynakların çeşitli makamların şu bu nedenle onlarca hava taşıtına yüzlerce otomobile değişik yerlerde yazlık kışlık saraya itibardan tasarruf olmaz diye harcanması yerine ÖNEM VE ÖNCELİK SIRASININ doğru belirlenip bu filonun da aktif yeterli oluşturulması şarttır.

Ülke kaynakları yeterli olur sorunlar en aza indirilir, halk refah ve mutluluk içinde yaşar, issiz aç açık kümse kalmaz o zaman dilediğince bu vb tahsislere belki gidilebilir. Bu bile makul ve mantıklı değildir.

Hem yangın söndürmede SU KAPASİTESİ açısından uçağa hem de MANEVRA YETENEĞİ nedeniyle helikopterlere gerek vardır.

Orman yangınlarını gerekli yeterli filo ve çalışma ile gerektiğinde yardım da alarak en kısa sürede söndürmek varken O BÖLGEDE YANACAK AĞAÇ KALMAYINCA YA DA YANDIKTAN sonra yangının sönmesi ya da söndürülmüş olması marifet değildir.

Bununla birlikte Orman Yangınları Dünyanın doğa birikimini yok eden felaketler olması nedeniyle en kısa sürede önlenmesi için gerektiğinde basiretli öngörüler yapılarak zamanında komşu ülkelerden de destek almak acizlik değil akıllılık, erdem, dayanışma ve gerekliliktir.

Ortak akla, bilime, alemde var edilen kitapta KURANDA açıklanan ehliyet liyakat adalet vb tüm EVRENSEL İLKELERE uyarak
kaynakları israf etmeden önem ve öncelik sırasını dikkate alarak en verimli kullanması ve
ferasetli basiretli davranarak
herkesin her ne görev yapıyorsa onu usulüne esasına edebine adabına en mükemmel olacak şekilde
ümitle sabırla aşkla severek isteyerek
şeffaflık verimlilik ve hesap verilebilirlik ilkelerine uyarak yapmasıyla her yer her gün her yaşam her insan her aile her toplum GÜLİSTAN #olur.

Bu yolda olunması dileğiyle

İlla #BAKAN mı #CUMHURBAŞKANI mı olmak gerekir

Muhabbetle

• ALEM, DOĞA, ÇEVRE, İNSAN, BİTKİ, HAYVAN RABBİLALEMİNİN ŞAHESERİDİR, EMANETTİR, HEDİYEDİR https://www.facebook.com/photo?fbid=114391250702857&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../alem-doga-cevre...

• ALEM, DOĞA, ÇEVRE RABBİLALEMİNİN ŞAHESERİDİR, EMANETTİR, MİRASTIR 197 https://www.facebook.com/groups/AlemDogaCevreRabbilalemininSaheseridirEmanettirMir/





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı