1 Ağustos 2021 Pazar

KARANLIKTAN AYDINLIĞA ZULÜMATTAN NURA ÇIKMA MİNEZ ZULUMATİ İLEN NUR

 KARANLIKTAN AYDINLIĞA ZULÜMATTAN NURA ÇIKMA

MİNEZ ZULUMATİ İLEN NUR

Karanlık, zulümat nedir?
İnsanın var ediliş amacından, Rabbilaleminden, Kuranın evrensel ilkelerinde, Vicdanın çağrısından her uzaklık, karanlıktır, ZULÜMATTIR.

#Zulüm, insanın ve diğer canlıların varediliş amacından, ahsenu amelden, yaşama hakkından ve konumundan kendi veya başkası tarafından her ne şekil ve şartta ve yöntemde olursa olsun HAKSIZ mahrum kalması veya bırakılmasıdır.

Doğru manalar #Kuran#ilim, en kıymetli hazinedir, yaşama yazdıkça anlam ve #değer katar.

Bundan #uzak düştükçe, AYARTIYA kötü tutkulara ESİR oldukça da cehalet bataklığında debelenir.

ZİRA, Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan toplum eşya vb ayetlerdeki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı DOĞRU manalar, KURANdır, her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.

Alemdeki başta insan olmak üzere her varlıktaki ve her unsurdaki tüm özellikler #sebepsonuç ilişkisi de dahil tüm İLİM BİLGİ onu terbiye eden böyle donatan, tesviye eden, ikram eden RABBİLALEMİNİN, yazılı kitap, KURAN ve ZİKİR gibi #hediyesidir.

İNSAN ise, alakası, bu ilkelere verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde doğru manalara ulaşmakta bilgilenmekte ve YAŞAMA YAZDIĞI nispette de aydınlığa, NURA ulaşmaktadır.

Her alemi cennet yapan bu ilkelerden uzaklaştıkça, o ölçüde ağır bedeller ödenmekte ve her alemde, yaşamı cehenneme dönmektedir.

ÜSTELİK, Yaşam, Yazılı kitap Kuranı Kerim gibi Yaratılan Kainat Kitabına her maddede, zerrede, ayette, olay ve olguda, alanda, alemde var edilen Rabbilalemine, Evrensel İlkelere aykırı davranışları affetmemekte ve bu ilkelere aykırılık ölçüsünde ağır bedeller, acılar ve mutsuzluklar yaşatmaktadır.
Bu hali yaşayanlar, SUÇU, SUÇLUYU, KUSURU kendinde aramalıdır. 4/62, 42/30, 39/48, 39/51 vb.

Elbette, insan ve toplumlar tercihleriyle şekillenmekte, kaderini, yani kederini yahut keremini kendi yazmaktadır.

Tercih insanındır. İnsan tercihleriyle şekillenir Kendi kitabını yazar, Cenneti veya Cehennemini İnşa Eder

Karanlıktan, zulümattan aydınlığa, NURA ulaşmanın, çıkmanın, çıkarılmanın da bir bedeli, HARCI, zahmeti, emeği, gayreti, çabası vardır. Bedel ödenmeden, fedakarlık yapılmadan, sünnetullaha uygun davranmadan, değişim ve gelişim olmaz.

Nitekim Rabbilalemine ilkelerine uyanlara #KORKU YOKTUR VE ONLAR #ÜZÜLMEYECEKLERDİR VE LA HAVFUN ALEYHİM VE LA HUM YAHZENÛN 2/112, 2/38, 20/123, 7/35, 2/277, 46/13, 2/262, 10/62, 2/274, 2/62, 5/69 vb

Örneğin Kitap der, yaklaşık meallerde:

• “…Benden bir HİDÂYET geldiği zaman, kimler benim HİDÂYETİME UYARSA artık ONLARA BİR KORKU YOKTUR VE ONLAR ÜZÜLMEYECEKLERDİR.” Kulnehbitu minha cemia, fe imma ye'tiyennekum minni HUDEN fe men tebia HUDAYE fe la havfun aleyhim ve la hum yahzenûn. 2/38.

• “İmdi benden size bir HİDÂYET geldiği zaman kim benim HİDÂYETİME UYARSA o, SAPMAZ VE SIKINTIYA DÜŞMEZ." Kalehbita minha cemiam ba'dukum li ba'din aduvv, fe imma ye'tiyennekum minni HUDEN fe menittebea HUDAYE fe la yedillu ve la YEŞKA. 20/123 vb.

• “Muhakkak ki onlar Rabbimiz Allah’tır deyip sonra onlar istikamet üzere olanlara artık korku yoktur. Ve onlar mahzun olmazlar, ÜZÜLMEYECEKLERDİR.”İnnellezîne kâlû rabbunâllâhu summestekâmû fe lâ havfun aleyhim ve lâ hum YAHZENÛN 46/13

İnsanı hak doğru ve güzele ulaştıran Rabbilalemine, Kurana, Evrensel İlkelere, Vicdanın sesine uyduğunda, ahsenu ameller işlediğinde, NUR a ulaşmakta, bu hal süreklilik kazandırdığında da alayı illiyyine doğru yol alıp, her alemde de cennetle buluşmaktadır

Aksi halde, #tersi de olabilmekte ve AYDINLIKTAN KARANLIĞA NURDAN ZULÜMATA yuvarlanmaktadır. 2/257 vb

Bu NURLARDAN uzaklaştıkça, İBLİSE uydukça, ŞEYTANIN arkadaşı oldukça NARLAŞMAKTADIR. 39/22, 2/39, 2/81, 2/175, 2/201, 40/41, 28/41, 22/19, 15/27 vb

Yuhricuhum MİNEZ ZULÜMATİ İLEN NUR, zulümattan nura ya da karanlıktan aydınlığa çıkmak çıkarılmakla ilgili bu kavram kitapta 7 yerde geçmektedir.

Kim, kimi, nasıl, neden, ne yaparsa zulümattan NURA ya da karanlıklardan AYDINLIĞA çıkmakta ya da çıkarılmaktadır.

Bunları şöyle SIRALANABİLİR:

1-#İMAN EDENLERİ, RABBİNE GÜVENİP GÜVENİLEN OLANLARI

2/257 ALLAHU veliyyullezine AMENU YUHRİCUHUM MİNEZ ZULUMATİ İLEN NUR, vellezine keferu evliyauhumut tağutu yuhricunehum minen nuri ilez zulumat, ulaike ashabun nar, hum fiha halidûn.
S. Ateş Allâh, inananların dostudur. ONLARI KARANLIKLARDAN AYDINLIĞA ÇIKARIR. kâfirlerin dostları da tâğûttur. (O da) onları aydınlıktan karanlıklara çıkarır. Onlar ateş halkıdır, orada ebedi kalacaklardır.

2-#RIZÂSINA UYANLARI

5/16
YEHDİ BİHİLLAHU MENİTTEBEA RİDVANEHU subules selami ve YUHRİCUHUM MİNEZ ZULUMATİ İLEN NURİ bi iznihi ve yehdihim ila siratim mustekîm.
S. Ateş Allâh, ONUNLA RIZÂSINA UYANLARI esenlik yollarına iletir ve onları kendi izniyle KARANLIKLARDAN AYDINLIĞA ÇIKARIP dosdoğru bir yola iletir.

Onunla denilenin ne olduğu da, bir önceki ayette Rasulümüz size geldi ifadesi kullanılarak Rasuller ve KİTAP ile NUR şeklinde açıklanmaktadır.
Şöyle ki:

5/15 Ya ehlel kitabi kad CAEKUM RASULUNA yubeyyinu lekum kesiram mimma kuntum tuhfune minel kitabi ve ya'fu an kesir, kad CAEKUM MİNELLAHİ NURUV VE KİTABUM MUBÎN.
S. Ateş Ey Kitap ehli, RASULUMÜZ size geldi, Kitaptan gizlediğiniz şeylerin çoğunu size açıklıyor, çoğundan da geçiyor. Gerçekten size Allah'tan bir NUR ve MUBİN BİR KİTAP gelmiştir.

3- SANA İNDİRDİĞİMİZ #KİTAPLA#AYETLERLE

14/1 Elif lam ra, #kitabun enzelnahu İLEYKE Lİ TUHRİCEN NASE MİNEZ ZULUMATİ İLEN NURİ bi izni rabbihim ila siratil azizil hamîd.
S. Ateş Elif lâm râ. (Bu,) Rabbinin izniyle İNSANLARI KARANLIKLARDAN AYDINLIĞA ÇIKARIP o güçlü ve övgüye lâyık olan(Allâh)ın yoluna İLETMEN için SANA İNDİRDİĞİMİZ KİTAPTIR.

57/9
Huvellezi yunezzilu 'ala 'ABDİHİ #AYATİM beyyinatil LİYUHRİCEKUM MİNEZZULUMATİ İLENNUR, ve innallahe bikum leraufur rahîm.
S. Ateş SİZİ KARANLIKLARDAN AYDINLIĞA ÇIKARMAK İÇİN KULUNA açık açık âyetler indiren O'dur. Şüphesiz Allâh, size karşı çok şefkatli, çok merhametlidir.

4-#MÛS VE AYETLERLE

14/5 Ve le kad erselna #MUSA bi ayatina EN AHRİC KAVMEKE MİNEZ ZULUMATİ İLEN NURİ ve zekkirhum bi eyyamillah, inne fi zalike le ayatil li kulli sabbarin şekûr.
S. Ateş Andolsun biz, MÛSÂ'YI da "KAVMİNİ KARANLIKLARDAN AYDINLIĞA ÇIKAR, onlara Allâh'ın günlerini (geçmiş milletlerin başlarına gelen olayları) hatırlat!" diye âyetlerimizle birlikte göndermiştik. Şüphesiz bunda sabreden, şükreden herkes için âyetler (ibret verici işâretler) vardır.

5-#AMENU VE '#AMİLUSSALİHATİ YAPANLARI,

65/11 Resuley yetlu 'aleykum AYATİLLAHİ mubeyyinatil LİYUHRİCELLEZÎNE AMENU VE 'AMİLUSSALİHATİ MİNEZZULUMATİ İLENNUR, ve mey yu'mim billahi ve ya'mel salihay yudhilhu cennatin tecri min tahtihel'enharu halidîne fiha ebeda, kad ahsenallahu lehu rizka.
S. Ateş Yani size Allâh'ın açık açık âyetlerini okuyan bir RASUL (gönderdi) ki, AMENU VE 'AMİLUSSALİHATİ yapanları, KARANLIKLARDAN AYDINLIĞA ÇIKARSIN. Kim ALLAH'A İNANIR ve SALİHAT yaparsa (Allâh) onu, altlarından ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetlere sokar. Allâh ona gerçekten güzel rızık vermiştir.

**

ÜSTELIK
KARANLIKLARDAN AYDINLIĞA ÇIKARMAK İÇİN SİZE SALLİ EDER

33/43 Huvellezi yusalli aleykum ve melaiketuhu Lİ YUHRİCEKUM MİNEZ ZULUMATİ İLEN NUR, ve kane bil mu'minine rahîma.
O (ALLÂH)dır ki, SİZİ KARANLIKLARDAN AYDINLIĞA ÇIKARMAK İÇİN üzerinize SALAT EDER, MELEKLERİ de. O inananlara karşı çok RAHİMDİR.

HER İŞ, yana yakıla YAKARMAKTAN öte O İŞİN usul ve esasına, edep ve adabına ve gereğine uygun, azami güven ve ümitle, sabırla, salatla, ÇALIŞMAKLA BAŞARILIR

Her kim, davası, daveti, çağrısı, iddiası uğrunda var gücüyle uğraşmak, hatta bittim noktasına kadar tüm imkanlarıyla seferber edip, Yaratılmış Kainat Kitabındaki ve Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı EVRENSEL İLKELERLE, O İŞİN usul ve esasına, edep ve adabına, OLUŞUM SUREÇLERİNE, şekil ve manasına uygun, azami güven ve ümitle, sabırla, salatla, samimiyetle çalıştığında, Rabbi de ona, her hayır yönündeki işte, usul ve esasına, edep ve adabına uygun olarak yardım ederek salat eder

Yaşamda yapılan her hayır ve fedakarlıklar, iyilikler AHSENU AMELLER, her dünyada Rabbilalemince bereketlenerek bir şekilde en gerekli zamanda insanla buluşturulur.

KİM
Allaha yardımcı olur, borç verir, yani iyilik, hayır fedakarlık vb ahsenu ameller yapar, Allah ta ona yardım eder. 3/52, 47/7, 61/14, 22/40 vb.

Örneğin kitap der yaklaşık meallerde:
"...Allâhe yardım edene elbette yardım eder. Kuşkusuz Allâh, kuvvetlidir, gâlibdir. /...ve le YENSURANNELLAHU mey yensuruh, innellahe le kaviyyun azîz 22/40 vb.

Ey inananlar, eğersiz ALLÂHE YARDIM EDERSENİZ size yardım eder; ayaklarınızı sağlam tutar. Ya eyyuhellezine amenu inTENSURULLAHE yensurkum ve yusebbit akdamekum.47/7

**

#SONUÇ

Kim ki,
Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan toplum eşya vb ayetlerdeki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı DOĞRU manaları, KURANI, Rabbilalemini, Rızasını, Vicdanının sesini dikkate alır,

her durumda var ediliş amacı olan AHSENU AMELLERDEN yana olup, başta, Muhammed Rasul misali fedakarlıkla, Musa Rasul gibi hayırla iyilikle ve diğer Rasuller misali var gücüyle çalışır,

her alemi ahsen yönde değiştiren dönüştüren amenu ve amilussalihatlar yaparsa,

onlar minez zulumati ilen nur, karanlıklardan aydınlığa, zulümattan nura çıkmaktadır. 14/1, 14/5, 33/43, 57/9, 65/11, 5/16, 2/257.

Elbette,
Dünyanın her yerinde, her döneminde, her coğrafyasında HER İnsan her içsel ve dışsal etkide veya istekte, bu iki sesi de duymaktadır, Vicdanının güzel olana çağrısını da iblisinin ayartısını da. Yaptığı tercihlerle kitabını kendi yazmaktadır. Üstelik her kez, bu sesler açısından da aynı durumdadır.

Zamanla, bu sesleri duyulmaz yapan da insandır. İBLİSİN sesine uydukça, vicdanın sesi duyulmaz olurken, vicdanın sesine tabi oldukça da iblisin sesi etkisizleşmeye başlar Öyle ki, iblise uya uya adeta İBLİSLEŞİR, İNSAN Şeytanlardan olur.

Her olay insana seçimler sunar. İnsan fravunlaşabilir, Musalaşabilir. Lehepleşir ya da Muhammed’e uyabilir. Yaşamını NAR da NUR da yapabilir.

İnsan yaptığı bu tercihleriyle şekillenmekte, amel kitabını yazmaktadır. 17/13, 76/3, 64/2, 18/29, 10/40, 41/46, 45/15, 17/15, 2/286, 91/7-10; 92/4-11; 95/4-6; 2/256, 10/99, 26/3-5; 88/21, 22; 36/17, 42/48, 81/27, 28; 13/11, 8/53 vb.

Bu, Evrensel İlkeler karşısındaki duruşuyla YELPAZE misali zerreden şemse ESFELE SAFİLİYNDEN ALAYI İLLİYYİNE kadar dağılmakta ve yer bulmaktadır. Her insanın her alemdeki cenneti de cehennemi de farklılaşmaktadır

HER KİM:
· Fıtratın da var edilen Vicdanın sesine önem verip Rabbilalemine teslim olduğunda MÜSLİM dir. 2/131, 2/132, 39/22, 6/125, 30/30 vb

· Rabbilalemine, ilkelerine akıl, kalb ve eylem bileşkesiyle güvenip ilim amel ve ihlasla yaşamına uyguladığında MÜMİN, 49/15, 8/2, 24/62, 2/285, 3/160, 4/94 vb

· Her daim Rabbilalemine, ilkelerine, #SIDK veya #HAK olarak ulaşan, candan, canandan her şeyden çok bu HUDEN, HEDİYE, HİDAYETe her daim önem ve öncelik verdiğini, her durumda #AhsenuAmeller işleyerek, SÜREKLİ hayır ve fedakarlık yaparak yaşamda da gerçekleştirdiğinde de MUTTAKİ, 39/33, 2/38, 2/177, 3/133, 3/76, 5/35, 5/100, 7/26, 9/4, 9/7, 9/24, 9/36, 9/111, 9/123 3/92, 16/128, 20/123, 24/52, 59/9, 64/16 92/5 vb.

· Her halden her daim Razı olup, Rabbilalemine, ilkelerine her daim uymanın ENKEMAL haline ulaştığında da MUKARREBUN da olursun 56/11-27, 56/88, 83/21-28 vb

Üstelik İnsan, bu hayatta ahsenu ameller yapıp, kötülüğü güzellikle def edip değişime vesile oldukça Güzel, MUHLİS, SALİH İNSAN olmaktadır 3/92, 9/24, 2/207, 9/111, 2/165, 2/177, 33/23, 90/14, 90/11-13, 23/96, 41/34, 5/119, 33/24, 92/5, 6, 7, 39/33, 2/277,103/3, 98/7, 29/9, 2/82; 23/96, 41/34 vb

İnsan, bilmek veya bilgi yüklenmekle değil, yaşamakla, yaşadıklarıyla, amelleriyle anlam ve değer kazanmaktadır.

Elbette Rabbilalemine ilkelerine uyanlara #KORKU YOKTUR VE ONLAR #ÜZÜLMEYECEKLERDİR VE LA HAVFUN ALEYHİM VE LA HUM YAHZENÛN 2/112, 2/38, 20/123, 7/35, 2/277, 46/13, 2/262, 10/62, 2/274, 2/62, 5/69 vb

Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı evrensel ilkeler #KURAN, #ZİKİR her daim insanı ve yaşamı mutlu etmek için önemli ve vazgeçilmez bir yoldaştır, nurdur, #rehberdir, hediyedir, #hidayettir. 2/2, 2/5, 2/38, 2/97, 17/9, 3/4, 3/138, 6/88, 7/52, 12/111, 16/64, 16/89, 16/102, 17/9, 20/123, 27/2, 27/77, 28/43, 31/3, 40/54, 45/20, 46/30 vb

 Bu ilkeler, kanunlar, yaşamın vazgeçilmezleridir. Mutluluğun da ayrılmazlarıdır. #Karanlıktan aydınlığa çıkaran NUR dur.14/1, 14/5, 33/43, 57/9, 65/11, 5/16, 2/257 vb. 

RABBİN RAZI OLDUĞU bir hayat başarıların en büyüğüdür.
ALLÂH onlardan #RÂZI OLMUŞTUR, onlar da O'NDAN RÂZI OLMUŞTUR. İşte büyük başarı, #FEVZULAZÎM BUDUR! RADIYELLAHU ANHUM VE RADU ANH, zalikel FEVZUL AZÎM 5/119, 98/8, 58/22, 9/100, 48/18 vb

Bu yolda olma dileğiyle,
Muhabbetle

11 Mart 2016 - 1 Ağustos 2021




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı