5 Nisan 2021 Pazartesi

PUTLARI DEVİRİP ALLAHA ŞİRKTEN ARINMAK RIZASINA VARMAK

 PUTLARI DEVİRİP ALLAHA ŞİRKTEN ARINMAK RIZASINA VARMAK

Putlarını devirmedikçe Allaha şirkten arınmadıkça
Rabbilalemine Kurana, vicdana önem ve öncelik vermedikçe
Rahmanın rızasına varılamaz,
Din yaşamdır yaşam biçimidir. İnsanı insan yapan düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ile EYLEMLERİDİR.
Bilmek ya da bilgi yüklenmekle değil, NE YAPTIĞIMIZ ne için yaptığımız ÖNEMLİDİR
İnsan tercihleriyle şekillenir. Kendi kitabını yazar, Cenneti veya Cehennemini İnşa Eder. 17/13, 76/3, 64/2,18/29, 10/40, 41/46, 45/15, 17/15, 2/286, 91/7-10; 92/4-11; 95/4-6; 2/256,10/99, 26/3-5; 88/21, 22; 36/17, 42/48, 81/27, 28; 13/11, 8/53 vb.
Yaptığı tercihleriyle Rabbilaleminden KURANDAN vicdandan
daha çok #önem ve #öncelik verdiği her şey
günahkar yalancı #PERCEM OLUP peşi sıra sürüklemektedir.
Bir şeycikten bir şey olmaz deme, her şey birle başlar. HER ihmalde, GÜNAHTA, ahsen olmayan tercihte; küfre, zulme, ağır bedellere, mutsuzluğa ve her alemde cehenneme giden yol vardır.
Kurandan evrensel ilkelerinden Rızayı İlahiden daha çok
SÜREKLİ önem ve öncelik verdiğini sorgulayanlar PUTLARI anlar
Rabbilaleminden KURANDAN vicdandan daha çok ÖNEM ve ÖNCELİK vermeyi
#SÜREKLİ YAPIP,
#ahlak huy haline getirdi mi
azapta ortak oldukları PUTLARI OLMAKTADIR.
#PUTLAR da devrilmedikçe,
#LailaheİLLALLAH yapılmadıkça
iç aleminde,
yaşamında yok edilmedikçe de,
RABBİLALEMİNE uyum da YAKINLIK da kurulamaz,
gereğince içselleştirmek te
Rızasına varmak ta gerçekleşmez,
Esasen,
Rabbilalemini, Kuranı, evrensel ilkeleri vicdanın sesini esas almayanlar, önem ve ÖNCELİK verdikleri O sayısız PUTLARIYLA #ÖVÜŞÜR ve ölesiye ölünceye kadar da #KÖLESİ OLUR.
Üstelik,
Allâh, tek olarak anıldığı zaman; âhirete inanmayanların kalbleri DARALIR. Ama O'ndan başka ları da anıldığı zaman, hemen ÇOKÇA SEVINIRLER Ve iza zukirallahu vahdehu ŞMEEZZET kulubullezine la yu'minune bil ahirah, ve iza zukirallezine min dunihi izahum YESTEBŞIRÛN 39/45
KURANDAN evrensel ilkelerden uzaklaşanlar İBLİSİN ayartının oyuncağı olup SÜRÜKLENİR
Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan toplum eşya vb ayetlerdeki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı DOĞRU manalar, KURANdır, her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.
Bunlar Karanlıktan, zulümattan aydınlığa, NURA ulaşmanın, çıkmanın, çıkarılmanın da yoludur. 14/1, 14/5, 33/43, 57/9, 65/11, 5/16, 2/257.
İNSAN ise, alakası, bu ilkelere verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde doğru manalara ulaşmakta bilgilenmekte ve yaşama İHLASLA yazdığı nispette de ahlaklanmakta ve her dünyada da cenneti yaşamaktadır.
Her alemi cennet yapan Rabbilaleminden, Kurandan bu MÜKEMMEL ilkelerden her #uzaklık, yerini başka ölçü ve değerlere bırakmakta, #ŞERİK yapmakta o ölçüde ağır bedeller ödenmekte ve her alemde, yaşamı cehenneme dönmektedir.
Nitekim “Onlar için Dünyada rezillik var ve yine onlar için âhirette de büyük bir azâb vardır. lehum fid dunya hizyuv ve lehum fil ahirati azabun azîm. 5/41, 2/114, 22/9 vb.
Her alemde de, bunlar, sürükledikleriyle birlikte,
hem de iki kat azapla kucaklaşmaktadır.
• O gün onlar azâpda ŞİRK-ORTAKTIRLAR.
Fe innehum yevmeizin fil azabi #muşterikûn. 37/33, 43/39 vb
MUTTAKİ OLMAK ise,
RABBİLALEMİNE, İLKELERİNE, RIZASINA, her daim, her halde, her tercihte, ÖNEM ve ÖNCELİK vermektir.
Onlar, Rabbilalemine, Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı doğru manalara KURANA, evrensel ilkelere, SIDK veya HAK olarak ulaşan, candan, canandan her şeyden çok bu HUDEN, HEDİYE, HİDAYETe her daim önem ve öncelik verdiğini, hayır ve fedakarlık yaparak yaşamda da gerçekleştirenlerdir. 39/33, 2/177, 2/38, 20/123, 9/111, 3/92, 9/24 vb.
Bu yolda Rabbilalemine KURANA ilkelerine uyma ve aleme de duyurma konusunda elbette ihlasla birlikte çalışmak bir olmak, destek olmak #İŞTİRAK etmek de gerekmektedir.
Nitekim Musa Rasul de, kardeşi Harunu kendine hak yolda ŞİRK ortak olmasını ihlasla çalışmada yardımcı kılınmasını ister.
• Onu da işime şirk ORTAK yap,
Ve EŞRİKHU fi emri. 20/32
Bu bağlamda, Rabbilalemine, Kurana, evrensel ilkelerine, adalete, hukuka #aykırı olmamak ve bunların #önüne de geçmemek üzere, insanlığın yararına, toplumsal yaşamın düzenlenmesine dair #ahsen olan her söze, ilkeye, kurala, kanuna da gönülden isteyerek uymak da Rabbilalemine itaat etmekle bağdaşır.
Buna karşın Rabbilalemine, #Kuran'a, evrensel ilkelere açıkça AYKIRI olmasına rağmen ona #bilerek ve #isteyerek #gönülden uyup sürekli #itaat edenler için o unsurlar HER NE, KİM olursa olsun, ŞİRK koştukları #PUTLARI olmaktadır.
Elbette, ne yaptığı kadar ne için, hangi amaçla yaptığı, #NİYETİ de önemlidir.
Her nedenle #TAKVA, Rabbilalemine Kurana, ilkelerine önem ve öncelik verme hususu öncelikle vurgulanarak , hiçbir şeyi bunun önüne geçirmeden bu ilkelere uygun olmak şartıyla Rabin Rızasına vardıran VESİLEYE salih amellere başvurulmasından ve bu yolda cehd ile mücadeleden bahseder.
Şöyle ki,
Örneğin, Kitap der yaklaşık meallerde:
• Ey inananlar, ALLAHA TAKVALI OLUN, O'na VESİLE arayın ve O'nun yolunda CEHDİLE MÜCADELE EDİN ki, kurtuluşa FELAHA eresiniz. Ya eyyuhellezine AMENUTTEKULLAHE vebteğu ileyhil VESİLETE ve cahidu fi sebilihi leallekum TUFLİHÛN. 5/35
Aksi hal üzeri olanları, KURANA aykırı uyduruk uygulama yapanları, #VESİLE #ŞEFAAT vb kavramları çarpıtanları da uyarır.
Şöyle ki:
• De ki: "O'ndan başka (İLAH) #sandıklarınızı çağırın; o zaman anlarsınız ki ne başınızdan sıkıntıyı giderebilirler, ne de değiştirebilirler. KuliD'Ullezine zeamtaum MİN DUNİHİ fe la yemlikune keşfed durri ankum ve la tahvîla. 17/56
• Kaldı ki, onların kendilerine yalvarıp yakardıkları kimseler var ya; (Allah'a en yakın sandıkları hangileriyse) işte onlar bile Rablerine yaklaşmak için VESİLE ararlar; O'nun merhametini umarlar, azâbından havf ederler. Çünkü Rabbinin azâbı, cidden korkunçtur.
Ulaikellezine yed'une yebteğune illa rabbihimul vesilete eyyuhum akrabu ve yercune rahmetehu ve yehafune azabeh, inne azabe rabbike kane mahzûra. 17/57
• İyi bil ki, hâlis din yalnız Allâh'ındır. O'ndan başka veliler edinerek: "Biz bunlara, sırf BİZİ ALLÂH'A YAKLAŞTIRMALARI İÇİN TAPIYORUZ," diyenler(e gelince): Şüphesiz ki Allâh, onlar arasında, ayrılığa düştükleri konuda hükmünü verecektir. Allâh, yalancı, nankör insanı doğru yola iletmez
Ela lillahid dinul halis, Vellezinettehazu min dunihi evliya', MA NA'BUDUHUM İLLA Lİ YUKARRİBUNA İLELLAHİ zulfa, innellahe yahkumu beynehum fi ma hum fihi yahtelifûn, innellahe la yehdi men huve kazibun keffâr. 39/3
• Hiçbir şey yaratmayan, kendileri yaratılan şeyleri ŞİRK mı koşuyorlar? E yuşrikune ma la yahluku şey'ev ve hum yuhlekun. 7/191
• Allâh'ı bırakıp kendilerine ne zarar, ne de yarar veremeyen şeylere tapıyorlar ve: "Bunlar Allâh katında bizim #ŞEFÂ'ATÇİLERİMİZDİR!" diyorlar. De ki: "Allâh'ın, göklerde ve yerde bilmediği bir şeyi mi Allah'a haber veriyorsunuz?" O, onların koştukları ŞİRKTEN uzak ve yücedir.
Ve ya'budune min dunillahi ma la yedurruhum ve la yenfeuhum ve yekulune haulai şufeauna indellah, kul etunebbiunellahe bima la ya'lemu fis semavati ve la fil ard, subhanehu ve teala amma yuşrikûn. 10/18
#Hahamlarını ve #rahiplerini (dini geçim ve kazanç yapanları) Allah'tan ayrı #RABLER edindiler, Meryem oğlu Mesih'i de öyle. Oysa kendilerine yalnız tek Tanrı olan Allah'a ibâdet etmeleri emredilmişti. O'ndan başka tanrı yoktur. O, onların ŞİRK koştukları şeylerden münezzehtir. İttehazu ahbarahum ve ruhbanehum erbabem min dunillahi vel mesihabne meryem, ve ma umiru illa li ya'budu ilahev vahidan la ilahe illa hu, subhanehu amma yuşrikûn. 9/31
Üstelik #VESİLENİN YAKINLAŞMANIN nasıl olacağını da #RASUL üzerinden açıklar:
• De ki: "Ben de sizin gibi bir beşerim; İLAHINIZIN bir tek vahid İLAH olduğu bana vahyolunuyor. Kim RABBİNE KAVUŞMAYI arzu ediyorsa #AMELENSALİHAT yapsın ve Rabbine ibâdette KULLUKTA hiç kimseyi ŞİRK ortak etmesin." Kul innema ene beşerum mislukum yuha ileyye ennema ilahukum ilahuv vahid, fe men kane yercu LİKAE RABBİHİ felya'mel AMELEN SALİHAV ve la YUŞRİK bi ibadeti rabbihi ehada. 18/110 vb.
Rasuller, İNSAN ÜSTÜ DEĞİL, ÜSTÜN, ÖRNEK İNSANDI. 33/21, 60/4, 60/6, 41/6, 18/110, 6/50 vb.
Kim RASULE itâ'at ederse Allah'a itâ'at etmiş olur. Mey yutiİR RASULE fe kad etaallah 4/80 vb denildiği gibi
Bir çok ayette de ALLAH ve RASULÜNE itaatten bahsedilir. 3/132, 4/13, 4/69, 64/12, 5/92, 48/17, 24/52, 33/71, 49/14 vb.
Zira, RASULLER DE vahyedilene, Rabbilalemine, Kurana, ilkelerine uyup, önem ve öncelik verendi. 6/50, 7/203, 10/15, 21/108, 34/50, 38/70,41/6, 46/9 vb.
Allah Rasulü MUHAMMED yolunda olmak, fedakarane yaşayıp her anını KURAN ahlakıyla yoğurmakla, sabru cemille, kendini, başkalarını, insanlığı, Rabbilalemine, evrensel ilkelere, güzele, doğruya ve hakk olana dönüştüren, islah eden amelleri canını cananını feda edecek şekilde HAK YOLDA çalışmakla olur. 3/92, 9/24.
Yoksa, insan RASULLERİN, SAÇINI SAKALINI, CÜBBESİNİ ETEĞİNİ VS TAKLİT ETMEK değildir.
Yaratılan her unur gibi BEŞER Rasuller de ölmüştür. Lakin, Kitapta anlatılan Rasuller de, tarihteki varlığından öte EYLEMLERİYLE, AMELLERİYLE de meleke olarak HER İNSANIN ROL MODELİ OLUP VİCDANIN, #FİTRATELLAHİ deki yankılanan SESİDİR.
Nitekim Kitapta, Rasuller BEYNE aranızda değil, FİKÜM İÇİNİZDE denilmektedir. 37/72, 3/101, 49/7, 2/151, 3/164, 26/18, 11/62, 5/20, 10/16 vb.
Biz onların içine uyarıcılar göndermiştik. Ve le kad erselna FİHİM MUNZİRÎN. 37/72, 3/101, 49/7, 2/151, 3/164, 26/18, 11/62, 5/20, 10/16 vb.
Bu nedenle, yazılı kitap gibi yaratılan Kainat Kitabını, insan toplum vb ayetleri okuyan evrensel düşünürler, bilim insanları da dahil olmak üzere bazıları da #FİTRATELLAHİ de, VİCDANI şöyle özetlemiştir.
• #Vicdan, insanın içindeki Tanrı'dır. (VİCTOR HUGO)
• Vicdan, Tanrı’nın tatlı fısıltısıdır. (EDWARD YOUNG)
• Vicdan Cenab-ı Hakk'ın kalbimizdeki sesidir (Nurettin Topçu)
• Kalbimizde Allah’ın nuru vardır, onun adı da vicdandır.(Tolstoy)
• Vicdan ruhun tuhaf yeteneğidir ki ona dinsel içgüdü adı verilebilir. (Samuel Smiles)
• VİCDAN; insanın pusulasıdır. (Vincent Van Gogh)
• Kötülüğün yolu yakındır kolay ulaşılır ona. İyiliğin önüne ise alın teri ve VİCDANI koymuştur Tanrı. (Eflatun)
• Vicdanımız yanılmaz bir yargıçtır, biz onuöldürmedikçe. (Honore de BALZAC)
• Vicdan içinizden geçen 'başkası bakıyor olabilir' sesidir. (H. L. Mencken)
• Vicdan durmaz, konuşur. (Özdemir Asaf)
• En mükemmel adalet, vicdandır. (VİCTOR HUGO)
• Vicdan bütün ahlak yargıçlarının en iyisidir. O, RUHUN SESİDİR.(J.J Rousseau)
• Bir insanı üstün kıIan, onu kendi arzu ve ihtiraslarından kurtaran, sadece vicdanıdır. (SamueI SmiIes)
• İradene hakim ol fakat vicdanına esir ol. (Aristoteles)
• Nefsinin öğretmeni VİCDANININ öğrencisi ol. (Eflatun (Platon)
• VİCDAN; içimizde gizli bir kırbaç taşıyan cellattır. (Montaigne)
• Vicdanın sesi bütün kanunların üstündedir (MahatmaGandhi)
• Muallimim diyen olmak gerektir imanlı; edepli sonra liyakatli sonra VİCDANLI. Bu dördü olmadan olmaz: vazife çünkü büyük. Mehmet Akif Ersoy
Dünyanın her yerinde, her döneminde, her coğrafyasında ahseni takvim üzere yapılandırılan, ahseni ameller yapması ve gelişim için var edilen, her tür zihni melekelerle de donatılan HER İnsan her içsel ve dışsal etkide veya istekte, bu iki sesi de duymaktadır, #Vicdanının güzel olana çağrısını da #iblisinin ayartısını da. Yaptığı tercihlerle kitabını kendi yazmaktadır. Üstelik her kez, bu sesler açısından da aynı durumdadır.
Zamanla, bu sesleri duyulmaz yapan da insandır. İBLİSİN sesine uydukça, vicdanın sesi duyulmaz olurken, vicdanın sesine tabi oldukça da iblisin sesi etkisizleşmeye başlar Öyle ki, iblise uya uya adeta İBLİSLEŞİR, İNSAN Şeytanlardan olur.
Her olay insana seçimler sunar. İnsan fravunlaşabilir, Musalaşabilir. Lehepleşir ya da Muhammed’e uyabilir.Yaşamını NAR da NUR da yapabilir.
BU ARADA öyle çalışmadan, emek vermeden, tercihini kullanmadan vesile ve sebep olmadan Rabbin Rızasına uygun AHSENU AMELLER yapmadan her kim olursa olsun birilerinin ARACILIK, TORPİL VS yapması #ŞEFAATÇİ vs olması da söz konusu da değildir.
#Şefaat edecek olan TEK YETKİLİ Allah'ın, NASIL #ŞEFAAT VE YARDIM ETTİĞİNİ, edeceğini de KİTAPTA, ayrıntısıyla açıklamıştır.
Şöyle ki:
• Her kim Allaha yardımcı olur, borç verir, yani iyilik, hayır fedakarlık vb ahsenu ameller yaparsa, Allah ta ona yardım eder. 3/52, 47/7, 61/14, 22/40 vb.
• Allah yapılan ameli salihatları CENNETE KADAR VARAN KARŞILIKLA bereketlendirerek, her alemde de #şefaat yapmaktadır.
• Allah, ahsen amelleri yapanların seyyiatlerini de, şefaat ederek keffaret sayıp, örtüp, tebdil edip gidermektedir.11/114, 29/7, 47/2, 46/16, 8/29, 25/70, 3/195, 5/65, 48/5 vb
• Her KİM Rabbilaleminle, ilkeleriyle uyumlaşıp, barış içinde yaşarsa onlara, #KORKU YOKTUR VE ONLAR #ÜZÜLMEYECEKLERDİR ve la havfun aleyhim ve la hum yahzenûn 46/13, 2/277, 6/48, 7/35, 2/38, 20/123, 10/62, 2/262, 2/274, 2/62, 5/69, 2/112 vb
. Diğer vb ayetler.
Ne yazık ki,
Her ne söyledi, YAPTI ise HAKTIR DOĞRUDUR HİKMETLİDİR anlayışı hakim olunca, #PUTLAŞTIRIR ve tarafları saptırır, azdırır.
• Bizi #AllahaYaklaştırsın diye Rabbilaleminden Kurandan ilkelerinden daha çok ÖNEM ve ÖNCELİK VERDİKLERİ her şey de insanı saptırır. 39/3, 9/31 vb
Eleştirel olmayan #bağlılıklar korkunç bir putlaştırmaya dönüşüyor. der, Atasoy Müftüoğlu
Elbette, Görünen yanıltabilir. Gerçeklere ulaşmak, bedel ister. Araştırmak, incelemek, düşünmek, sorgulamak gerçeklere açılan kapıdır.
Kimden gelirse gelsin,
Her ne olursa olsun ölçüyü unutma,
Mihenge, #ölçüye vur!
KURANA, VİCDANA, evrensel ilkelere uygunsa al, yaşa.
Buna uygun olmayan söz ve görüşleri de, at çöpe kurtul.
Kuran insan ile Rabbi arasında oluşan ve insanı esir tutsak alan tüm unsurlardan kurtarıp ÖZGÜR olmasına, her dünyada cenneti yaşamasına rehber olurken KURANDAN uzaklaştıkça diğer çarpık anlayış ve unsurları öğretiye boca ettikçe, Aliya İzzetbegoviç!in de belirttiği gibi "Bu din putlarla savaşmak için geldiği halde, şimdi put üretiyor."
#Şirk bataklığında debelenenleri de uyarır. Şirkin BÜYÜK GÜNAH, derin bir DALALET, şedit bir ZULÜM olduğunu belirtilerek, BAĞIŞLANMAYACAĞINI ve onlara CENNETİN #HARAM EDİLDİĞİNİ vurgular.
Kitap der yaklaşık meallerde:
• Allâh, kendisine ŞİRK koşulmasını bağışlamaz, bundan başkasını dilediğine bağışlar. Allah'a ŞİRK koşan da gerçekten BÜYÜK BİR GÜNÂH İŞLEMİŞTİR. İnnellahe la yağfiru EYYUŞRAKE BİHİ ve yağfiru ma dune zalike li mey yeşa', ve mey YUŞRİK BİLLAHİ fe kadiftera ismen azîma.4/48
• Allâh, kendisine ŞİRK koşulmasını bağışlamaz, bundan başka her şeyi dilediğine bağışlar. Allah'a ŞİRK koşan da DERİN bir DALALLETE düşmüştür. İnnellahe YUŞRAKE BİHİ ve yağfiru ma dune zalike li mey yeşa', ve mey YUŞRİK BİLLAHİ fe kad dalle dalalem beıda. 4/116
• Lokman oğluna öğüt vererek demişti ki: "Yavrum, Allah'a ortak koşma, çünkü ortak koşmak, büyük bir ZULÜMDÜR."Ve iz kale lukmanu libnihi ve huve yeizuhu ya buneyye la tuşrik billah, inneş şirke le zulmun azîm. 31/13
• Andolsun, "Allâh, ancak Meryem oğlu Mesih'tir." diyenler elbette kâfir olmuşlardır. Halbuki Mesih demişti ki: "Ey İsrâil oğulları, benim Rabbim ve sizin Rabbiniz olan Allah'a kulluk edin. Zira kim Allah'a ŞİRK koşarsa muhakkak ki, Allâh ona CENNETİ HARÂM ETMİŞTİR ve onun varacağı yer ateştir; zâlimlerin yardımcıları yoktur!"
Le kad keferallezine kalu innellahe huvel mesihubnu meryem, ve kalel mesihu ya beni israila'budullahe rabbi ve rabbekum, innehu mey yuşrik billahi fe kad HARRAMELLAHU ALEYHİL CENNETE ve me'vahun nar, ve ma liz zalimine min ensâr. 5/72
Elbette, Rabbilalemine, Kurana, ilkesine, ölçüsüne, kuralına ÖNEM VE ÖNCELİK vererek bunlara AYKIRI OLMAMAK ve ÖNÜNE de geçmemek üzere, yani #İYYAKE bilinciyle bu sınırları gözeterek, başkalarına İTAAT de edilir, sevilir de, İBADİ de olunur, YARDIM da edilir, Yardım da istenir. Nitekim yaşamda da başkaları da sevilir, başkalarına da itaat edilir, yardım da alınır, verilir. Bunun sınırı da,
• Biz insana ana babasına iyilik etmeyi tavsiye ettik. Eğer onlar seni, (gerçekliği) hakkında hiçbir bilgin olmayan bir şeyi bana #ŞİRK koşman için zorlarlarsa (bu hususta) onlara itâ'at etme. Dönüşünüz banadır. O zaman size yaptıklarınızı haber veririm.
Ve vassaynel insane bi valideyhi husna, ve in cahedake li tuşrike bi ma leyse leke bihi ilmun fe la tuti'huma, ileyye merciukum fe unebbiukum bima kuntum ta'melûn. 29/8
DİĞER TARAFTAN
PUTLAR ve köleleri ile yamuk ve karanlık işlerin insanları, GERÇEĞİN peşinde olanları, düşünenleri asla sevmez. Sopa ve havuçla sürüleştiremediklerini de algı yönetimleriyle çökertmeye çalışırlar.
Düşünceyi alt edemeyenler, düşünürleri, bu fikirleri benimseyenleri alt etmeye yönelir.
#Müşrikler bir taraftan kendi din anlayış ve uygulamalarının SAPKINLIĞINI bilererek #İNATLA savunurken HAK üzere olanlara KURANA ilkelerine de doğrudan ya da dolaylı olarak her yolla #saldırılar.
• Dediler ki; "Ya, demek sen, tek Allah'a kulluk edelim ve ATALARIMIZIN TAPTIKLARINI BIRAKALIM diye mi bize geldin? Eğer doğrulardan isen bizi tehdid ettiğin(o azâb)ı bize getir!"Kalu eci'tena li na'budellahe vahdehu ve nezera ma kane ya'budu abauna, fe'tina bima teiduna in kunte mines sadikîn. 7/70
• Dediler: "SEN BİZİ TANRILARIMIZDAN ÇEVİRMEK İÇİN Mİ geldin? Doğrulardan isen bizi tehdit ettiğin şeyi bize getir."Kalu eci'tena li te'fikena an alihetina, fe'tina bima teiduna in kunte mines sadikîn. 46/22
• Onların #EKSERİSİ-GERCEĞİ, kaliteyi, niteliği önemseMEyenler, Allah'a ŞİRK koşmadan inanmazlar Ve ma yu'minu ekseruhum billahi illa ve hum muşrikûn. 12/106
Her ne olursa olsun
ASLA PES ETME ve VAZGEÇME!
Dünyadaki her tür kötülüklerekarşın
Kurana, insanlığa, vicdana, adalete vb tüm evrensel ilkelere uygun #ŞİRKTEN uzak yaşama iradesi ve kararlılığı,
fravunlara, tağutlara, hamanlara, samirilere
zorbalığa, zulme, tehditlere, tezgahlara vb her çeşit hile ve aldatmalarına rağmen,
ümitle, sabırla, salatla, var gücüyle, bittim noktasına kadar çalışma, direnme, değiştirme, ıslah ve kısaca ahsenu amel yapma mücadelesi daim olmalıdır.
Her alanda bulunarak, "mısırda evler edinerek" öğütten öte örnek olup bu saldırgan müşriklerle, keferelerle nerede olursa olsun akli, vicdanı ilmi delillerle mücadele edip #saldırganlıklarını ve şirk bataklıklarını, fitne ve fesatlarını #ETKİSİZ yapmaya, hakktan yana durmaya çalışılmalıdır. 9/5, 9/36 vb.
HAK YOLDA OLANLAR:
Bu alemde kulluğun gereği deneme, gelişim ve ahsenu ameller yapmak için var edildiğinin bilinciyle yaşayanlardır. 11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlatmak istediği evrensel ilkeler her daim insanı, toplumu ve yaşamı mutlu etmek için önemli ve vazgeçilmez bir yoldaştır, nurdur, rehberdir, hediyedir, hidayettir, terbiyedir, eğitimdir, yaşamdır. İlkesine bağlı olanlardır. 2/2, 2/5, 2/38, 2/97, 17/9, 3/4, 3/138, 6/88, 7/52, 12/111, 16/64, 16/89, 16/102, 17/9, 20/123, 27/2, 27/77, 28/43, 31/3,40/54, 45/20, 46/30 vb
Bu ilkelerde #hayat vardır. 5/45, 2/178, 2/179, 2/194, 5/32, 4/92, 23/96, 41/34 vb.
Bunlar, RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması ve doğruyu bulması için lütfettiği karanlıklardan aydınlığa NUR a çıkaran ilkeleridir. / liyuhricekum minezzulumati ilennur. 14/1, 14/5, 33/43, 57/9, 65/11, 5/16, 2/257 vb.
Karşılaşılan, vaziyet edilen her halde her durumda da Rabbilalemine, Kurana evrensel ilkelerine önem ve öncelik vererek her hali ıslah edip ahsenleştirme yolunda, var gücüyle, sabırla salatla ümitle Rabbin İlkelerini, Kur'anı “İLİM, AMEL, İHLAS birlikteliğiyle yaşayıp, Rabbilalemine, ilkelerine akıl, gönül ve eylemle GÜVENİP GÜVENİLİR olanlardır.
Allaha yardımcı olur, borç verir, yani iyilik, hayır fedakarlık vb ahsenu ameller yapar, Allah ta ona yardım eder. İlkesini hayatlaştıranlardır. 3/52, 47/7, 61/14, 22/40 vb
Rabbilaleminle, ilkeleriyle uyumlaşıp, barış içinde yaşarsa onlara, #KORKU YOKTUR VE ONLAR #ÜZÜLMEYECEKLERDİR ve la havfun aleyhim ve la hum yahzenûn ilkesine özen gösterenlerdir. 46/13, 2/277, 6/48, 7/35, 2/38, 20/123, 10/62, 2/262, 2/274, 2/62, 5/69, 2/112 vb
HAKİKATLERİ en güzel üslupla, edebine adabına, usul ve esasına uyarak basiret ve ferasetle, hikmetli bir şekilde sunanlardır. 17/53, 33/70, 4/9, 4/63, 4/5, 17/23 33/32, 17/28, 73/5, 86/13, 22/24, 6/112, 6/152, 33/70, 4/9, 20/44, 49/2, 6/112, 4/148 vb.
Amenu ve amilussalihati yaparak FEDAKARLIK gerektiren ve hak yolda, üstelik en sevdiklerinden, sarsacak şekilde Rabbin Rızası yolunda karşılıksız verenlerdir 3/92, 9/24, 2/207, 9/111, 2/165, 2/177, 33/23, 3/31, vb.
İnanıp salihatı yapanlar da, CENNET halkıdır. SÜREKLİ CENNETTEDİR. Vellezine amenu ve amilussalihati ulaike ashabul cenneh, hum fiha halidûn 2/25, 2/82, 2/277, 3/57, 4/57, 4/122, 4/173, 5/9, 5/93, 7/42, 10/4, 10/9, 11/11, 11/23,13/29, 14/23, 18/30, 18/107, 19/96, 22/14, 22/23, 22/50, 22/56, 24/55, 26/227, 29/7, 29/9, 29/58, 30/15, 30/45, 31/8, 32/19, 34/4, 35/7, 38/24, 38/28, 41/8, 42/22, 42/23, 42/26, 45/21, 45/30, 47/2, 47/12, 48/29, 65/11, 84/25, 85/11, 95/6, 98/7, 103/3 vb.
Onlar #Muttaki’ler olup, Rabbilalemine, Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı doğru manalara, evrensel ilkelere, #SIDK veya #HAK olarak ulaşan, candan, canandan her şeyden çok bu HUDEN, HEDİYE, HİDAYETe her daim önem ve öncelik verdiğini, her durumda #AhsenuAmeller işleyerek, hayır ve fedakarlık yaparak yaşamda da gerçekleştirenlerdir. 39/33, 2/38, 2/177, 3/133, 3/76, 5/35, 5/100, 7/26, 9/4, 9/7, 9/24, 9/36, 9/111, 9/123 3/92, 16/128, 20/123, 24/52, 59/9, 64/16 92/5 vb.
Kısaca Ahlakını Kuran yapanlardır.
ALLÂH onlardan #RÂZI OLMUŞTUR, onlar da O'NDAN RÂZI OLMUŞTUR. İşte büyük başarı, #FEVZULAZÎM BUDUR! RADIYELLAHU ANHUM VE RADU ANH, zalikel FEVZUL AZÎM ulaşmayı hedefleyenlerdir. 5/119, 98/8, 58/22, 9/100, 48/18 vb.
Hayatta, yaşamın her kesitinde PUTLARI DEVİREN, Allaha şirkten arınan, her halde her durumda herkese karşı da Rabbilalemine, Kurana, Vicdanın sesine, daha çok önem ve öncelik vererek amenu ve amilussalihatlar yapan, #muttaki olarak yaşayan ve böylece Rahmanın rızasına varanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle
3 Mart 2003-5 Nisan 2021







Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı