18 Şubat 2021 Perşembe

ARAŞTIR SORGULA DÜŞÜN. SORGULAMAK, GERÇEĞE AÇILAN KAPIDIR

ARAŞTIR SORGULA DÜŞÜN. SORGULAMAK, GERÇEĞE AÇILAN KAPIDIR

Araştırmak, irdelemek, sorgulamak, düşünmek vb ZİHNİ ÇALIŞMALARI yapmak, ölçüye evrensel ilkelere vurmak gerçeklerle karşılaşmanın yoludur.
Bunları yapmadan DOĞRU BİLGİ olmadan GERÇEĞE de AHSEN fikre de ulaşılamaz.
Modern çağın tüm KÖLELİKLERİNDEN kurtulmanın tek ve yeğane yolu olan ARAŞTIRMAK, DÜŞÜNMEK, SORGULAMAK vb zihni çabaları yapmak DEĞİŞİMİN başlangıcıdır. Dertlendiğiniz her şey çözümün de habercisidir.
Zira, akletmek, tefekkür-düşünme, tefakkuh-sorgulama ve tedebbür-ne anlattığını doğru anlamaya çalışmak vb zihni gayretler tüm gerçeklerle karşılaşmanın kapısıdır.
Bu bağlamda, kitapta, #IKRA KARAE, #TİLAVET, #ZİKİR, #MEKES, #TERTİL, #DERS, #HAMİL/AMİL #HATM, #HIFZ #VAAZ #SEMİA-dinleme #İTTİBA, #İTAAT, #SECDE #BEYAN, beliğ-#TEBLİĞ, #İNZAR vb KELİME ve türevlerinin yanı sıra,
ANLAMAKLA ilgili zihni melekelerin gereğince kullanılmasına havi #AKLETMEK, #TEFEKKÜR, #TEFAKKUH, #TEDEBBÜR #FEHM, #FIKH, #İDRAK, #ŞUUR, KALB, VİCDAN, LUBB, FUAD, SADR, NUHA, VA'Y, HİCR, #TE’VÎL, #TEFSİR gibi kelimeler türevleriyle birlikte #yüzlerce ayette geçmekte ve bunları yaparak anlayıp çıkarımda bulunmanın, ibret alıp yaşama yazmanın önemi vurgulanmaktadır.
Doğru ve ahsen bilgi sahibi olmak, emek ister, araştırmak ister.
Okumak ister. Konuyla ilgili düşünceleri ön yargısız anlamak ister.
Düşünmek, irdelemek, sorgulamak, tefekkür ve tedebbür vb zihni gayretleri ister. Doğru manaları da yaşayarak yaşama yazıp denemek ve tecrübe edinmek ister.
İnsanın sorgulamadığı okuma, araştırma, sorgulama vb zihni çalışmaları yapmadığı her konuyla din de dahil bağı yüzeysel ya da kesiktir.
Ancak sorgulamakla başlayan süreçle birlikte, ZİHNİ çalışmaları yaptığı, önem ve öncelik verdiği ölçüde GERÇEKLERLE bağı, yakınlığı ve ALAKASI oluşmaktadır.
Dertlendiğiniz her şey çözümün de habercisidir. İhtiyaçlar teknolojinin, fikirler de medeniyetin #hocasıdır.
Bu bağlamda, eleştiriler fikirleri güzelleştirmeye çalışan bahçıvanlardır. Eleştirmek zor bir iştir. Her şeyden önce konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmayı gerektirmektedir. Zira, daha güzel olması için size öneriler, yeni fikirler sunmak vardır. Bu nedenle, eleştiri güzelleştirmektir.
Ayrıca, #eleştiri de, güzel yanları kadar, olumsuzlukları da ortaya koyup, daha güzel olması için öneriler sunmanın yanı sıra farkında olsun ya da olmasın eleştirenden size akan bir emek, bilgi ve sevgi vardır.
Eleştiriler, ÖVGÜYÜ de YERGİYİ de gereğince içinde barındırarak, fikirleri güzelleştirmeye çalışan bahçıvanlardır.
DİĞER YANDAN, #MuhalifFikirler, eleştirisel bakışlar, hak, doğru ve güzel olana, mükemmele ulaşmada vazgeçilmez desteklerdir.
Bundan yararlanmak, erdemdir, yüceliktir. İnsanı, yöneteni, idareciyi ve toplumları da her daim bahtiyar, mutlu ve müreffeh yapar.
Aksi hal ise, bir ayağı olmadan yürümeye, yarış yapmaya ya da at gözlüğüyle bakmaya benzer ki, her durumda herkesi en güzel sonuçtan mahrum edip, mutsuzluğa gark eder.
Elbette, hak doğru ve güzel olana aykırı hallerde, hanif durmak, gerektiğinde iyi niyetle, iyi yönde İHTİLAF etmek, #YAPICI olmak, ayrılığı seçmek ve eleştirmek ahsendir.
Böylece GERÇEĞE de AHSEN fikre de ulaşılarak sağlam temellerde, ufuklar açılır, hayaller taban bulur, düşünceler zenginleşir ve madde mana da #inavasyon çağının vazgeçilmez fikir üretenleri olunur.
ELBETTE, görünen yanıltabilir. Gerçeklere ulaşmak, bedel ister. Araştırmak, incelemek düşünmek, ölçüye ilkeye vurmak, sorgulamak gerçeklere açılan kapıdır.
Diğer bir ifadeyle bakmak ve görmek, A'MA/KÖR İLE GÖREN gibi BİR OLMAZ. A'MA olmak, fiziki körlükten ötedir. Bakar kör olmaktır. Gönüllerin görmesinden mahrum kalmaktır. Görülmesi, anlaşılması, esas alınması, önem ve öncelik verilmesi, hedeflenmesi gerekeni es geçmektir. Zihni melekeleri gereğince kullanmamaktır.
Esası, özü, mesajı bırakıp ayrıntıda, teferruatta, şekilde, tali hususlarda takılıp kalmaktır.
“Soru sormak düşüncenin zekâtıdır.” der #Heidegger. Aliya #İzzetbegoviç de: “Elimde olsa bütün İslâm ülkelerinde ortaokullardan başlamak üzere sorgulayıcı mantık dersi koyardım” der.
Zira, "Eleştirinin olmadığı yerde putçuluk başlar" Dr. #AliŞeriati. "Tenkit, yüksek bir medeniyetin işaretidir." J.S. #Phillimore. diye uyarmasına karşın, ne yazık ki, "İnsanların en zayıf tarafları; SORMADAN, ARAŞTIRMADAN, DÜŞÜNMEDEN, KAFALARINI PATLATMADAN inanmak hususundaki hayret verici temayülleridir. Dünyadaki yalancı peygamberleri yetiştirmek ve beslemek için en iyi gübre, işte bu BİLMEDEN İNANMAK için çırpınan kalabalıktır " der #SabahattinAli.
Bunun sonucu olarak da, “Bir toplum gerçeklerden ne kadar uzaklaşırsa; gerçeği söyleyenlerden o kadar nefret eder der #GeorgeOrwell”.
Böyle olunca da, “Kritik ve analitik düşünmeyen toplumlar bilim üretemezler. Eleştirel güce, bilince sahip bir ufkumuz ve dilimiz yok. Eleştiri kültürü ölüyor, farklı düşünceler köreliyor #AMüftüoğlu,” diye feryat etmektedir.
Oysa, #FERASET, görünenin de arkasındaki görünmeyeni, şekilden ziyade manayı, teferruatı değil de özü bulup, ilkeyi, esası anlamak olan BASİRETİN, kapısıdır.
#BASİRET, varlık veya olayların ya da olguların, perde arkasını, arka planını, satır aralarını görmek, doğru ve hızlı değerlendirmek, iç yüzünü idrak etmek, akılla birlikte, gönül ve vicdanı da dikkate alarak isabetli sonuçlara ulaşmaktır. Doğru mana ve sonuca ulaştırandır.
OKUR olanlar, anlatılanı değil, onun da ötesini, anlatmak isteneni anlayanlardır. ÇÖZÜMLER üreten ve daha da güzelleştiren, geliştiren, kerimleştiren gerçek kahramanlardır. Bu arada, ortak akıldan, eleştiriden de yararlanılmalıdır.
Eleştirinin amacı, iyi ve güzel olanı ortaya çıkarmak ve tüm olumsuzluklardan kurtararak daha da güzelleştirmektir. Ayrıca, eleştiri de, güzel yanları kadar, olumsuzlukları da ortaya koyup, daha güzel olması için öneriler sunulmaktadır. Böylece her yönüyle görmek, anlamak gerçekleşmektedir.
Her ne olursa olsun, bakmaktan öteye geçip GÖRMEK, ayrıntısına kadar anlamak ESASTIR. İnsan ne ölçüde, alaka, sevgi, istek, önem ve öncelik verirse o ölçüde bakmanın ötesine geçmekte ve görüp, en iyi anlayıp yaşama yazmaktadır.
ANLAMAK için, öyle bir #alaka, ilgi, araştırma, çaba ister ki, #ALAK yani, döllenmiş yumurtanın, embriyonun rahim duvarına tutunurken gerçekleştirdiği gibi taa atardamarlarına kadar uzanıp, anasının en güçlü damarlarından beslenmesi misali, insan da ALAKA DUYDUĞU, ARAŞTIRDIĞI, ÖNEM VE ÖNCELİK VERDİĞİ KONUNUN örneğin Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin TAA TEMELLERİNE, İLKELERİNE, EVRENSEL DEĞERLERİNE, ÖZÜNE, ESASINA, MANASINA anlatmak istediklerine ulaşacak şekilde alaka kurarsa, o nispette gerçeklerle buluşur.
Unutulmamalıdır ki,
· KİTABA gözünle bakarsan YAZIYI veya VARLIĞI görürsün.
· Aklınla bakarsan MESAJI görürsün.
· Gönlünle bakarsan AŞKI görürsün.
· Sorgulayarak bakarsan GERÇEKLERİ görürsün.
· Tüm benliğinle bakarsan, ANLATMAK İSTEDİKLERİNİ, İLMİ bulusun.
Bu NUR a uygun yaşarsan, yaşamını CENNET yaparsın.
Elbette, #okumak, #araştırıp #sorgulamak, sadece yazılı kitap Kuranı Kerimi değil, Yaratılan Kainat kitabını, insan, toplum, diğer canlılar cansızları, eşyayı, olay ve olguları da okuyup, araştırıp incelemek, anlattığı manalara, ilkelere, kanunlara ulaşmak,
o #kanunları dikkate alarak insan ve toplumların kendini tanıyarak yücelmesini sağlamak,
alemde var edilen kanunlara ulaşıp eşyaya uygulayarak #teknik ve #teknoloji üreterek insanlığın hizmetine de sunmaktır.
Sözde #İslamülkeleri, bu OKUMALARI İHMAL ettikleri günden beri cehaletin, geri kalmışlığın cenderesinde #kıvranmakta, bu kitapları okuyanların doğru manalara, ilkelere, kanunlara ulaşanların bunu yaşama taşıyanların gerisinde NAL TOPLAMAKTADIR.
ALAKASI neye, ne ölçüde ise onunla, o nispette bilgilenir ve AHLAKLANIR. Halakal insane min ALAK. der Kitap.
Her nedenle İNSAN, alakası, emeği, samimiyeti, ihlas ve gayreti, çalışması, bu ilkelere verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde ARAŞTIRIP SORGULAYIP DÜŞÜNDÜKÇE, doğru manalara, evrensel ilkelere, kanunlara, teknik ve teknolojiye ulaşmakta bilgilenmekte ve YAŞAMA YAZDIĞI nispette de ahlaklanmakta, gelişmekte, müreffeh olup yücelmekte ve her alemde de cenneti yaşamaktadır.

Bu okumaları ARAŞTIRIP SORGULAMALARI zihni çalışmaları yaparak
gerek evrendeki, gerekse yazılı k
itaptaki evrensel ilkelere ulaşıp
İÇSEL DIŞSAL tüm #KÖLELİKLERDEN esaret ve kötü tutkulardan KURTULUP değişmek ve böylece en güzele, en doğruya, mükemmele doğru arınıp yücelme yolunda olma dileğiyle
Muhabbetle


23 OCAK 2017- 5 Mart 2021






Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı