14 Eylül 2015 Pazartesi

BAŞARI MUTLULUK ve BAŞARININ KİLOMETRE TAŞLARI

BAŞARI MUTLULUK ve BAŞARININ KİLOMETRE TAŞLARI
Başarının sırrı:
Kasada, küpte, kağıtta, dilde olan değil,
Gönülde, akılda, ahlak ve yaşamda olandır.
Bilmek bilgi yüklenmekten de öte, ne yaptığı ne için yaptığı niyeti daha önemlidir.
Bize değer kazandıran şey, yaptığımız işlerdir.” der G. #Bancroft.
Ne yaptığımız kadar ne için yaptığımız amacımız, niyetimiz, beklentimiz önemlidir.
Allah’ın Rasulü #Muhammed de, “Ameller niyetlere göredir” diye de evrensel olanı ilan eder.
Her konuda her halde her açıdan de başarılı olmak, #ilim, #amel, #ihlas birlikteliğiyle ümitle, sabırla o işin usul ve esasına edep ve adabına uygun olarak çalışmakla gerçekleşir.
BAŞARMAK şayet, HAK bir davanız, idealiniz, iddianız varsa:
İNANMAKLA başlar,
BİLGİYLE yol alır,
SABIRLA, SALATLA devam eder,
SAMİMİYETLE benimsetir,
YAPTIKLARIYLA güç bulur,
HAK, DOĞRU VE GÜZELLİKLE yücelir,
SONUÇLARIYLA yayılır,
Ve sonunda EVRENSELLEŞİR.
Çözüm sizdedir, içinizdedir.
Bu tüm devrim ve Vahyi değişimlerin de, başarının da amentüsüdür.
Zira, özünü değiştirmedikçe, güzellikleri, doğruları, hak olanı içselleştirmedikçe, lisani haliyle konuşmadıkça, değil başarılı olmak, kendine, insanlığa, kainata ve tüm güzelliklere de katkı da olmaz.
Kendini değiştirmeyenin değişimde dahli olmaz. Nasıl olunması isteniliyorsa insan, önce öyle olmalıdır. #Değişimi isteyen kendinden başlamalıdır. Kendini değiştirmeyen toplumun değişmesini bekleyemez. Karanlığa ışık olmadıkça toplum da aydınlanmaz. Bir olmadıkça 11, 111 ve diğerleri de olmaz.
Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan, toplum, canlı cansız, eşya, olay ve olgulardan oluşan kevni yaratılan ayetler veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki yazılı ayetlerin anlattığı doğru manalar, kanunlar ilkeler KURAN'dır ve her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.
Zafer, başarı ve mutluluk, her durumda, her halde, yaratılmış kainat kitabındaki veya yazılı kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı DOĞRU MANALARA, KURAN’A, her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELERE uyanlarındır.
M.İkbal’in de dediği gibi, ‘Kainat Allah’ın davranışıdır. O’nun davranışı ile sözü-vahiy arasında çelişki olmaz’.
Nitekim, Allah’ın sunnetinde, S UNNETULLAHTA bir değişiklik bulamazsınız. 17/77, 33/38, 33/62, 35/43, 40/85, 48/23 vb
Bu evrensel ilkeler, her daim yaşamı mutlu etmek için önemli ve vazgeçilmez bir yoldaştır, nurdur, rehberdir, hediyedir, hidayettir. 2/2, 2/5, 2/38, 2/97,17/9,3/4, 3/138, 6/88, 7/52, 12/111, 16/64, 16/89, 16/102, 17/9, 20/123, 27/2,27/77,28/43, 31/3, 40/54, 45/20, 46/30 vb
İNSAN ise, alakası, bu ilkelere verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde doğru manalara ulaşmakta bilgilenmekte ve YAŞAMA YAZDIĞI nispette de KURANLA ahlaklanmakta ve her alemde de bahtiyar olmaktadır.
Balzac, bilginin efendi olmak için çalışmanın uşağı olunuz, der.
Charles Dickens da, çalışma ile mutluluk arasında bağlantı kurup “Ne kadar çalışırsan o kadar mutlu olursun.” der.
Şayet insan; ahseni takvim/maddi ve manevi yönden sürekli gelişime uygun; var ediliş amacı olan ahsenu amelden 11/7, 18/7, 67/2 yana olduğunda; halifeliğin gereğini 2/30, 6/165, 10/14, 27/62, 35/39, 38/26 vb; kulluğu, arzu ve istekle, gönülden yaptığında 51/56, 2/21,2 3/32, 7/65, 23/23 vb #ALAYIİLLİYYİNE yücelirken 83/18; tersi durumda ise #ESFELESAFİLİNE düşmektedir. 95/5
Dünyanın her yerinde, her döneminde, her coğrafyasında ahseni takvim üzere yapılandırılan, ahseni ameller yapması ve gelişim için var edilen, her tür zihni melekelerle de donatılan HER İnsan TERCIHINE BIRAKILAN HER ALANDA her içsel ve dışsal etkide veya istekte, bu iki sesi de duymaktadır, Vicdanının güzel olana çağrısını da iblisinin ayartısını da. Yaptığı tercihlerle kitabını kendi yazmaktadır. Üstelik her kez, bu sesler açısından da aynı durumdadır.
Zamanla, bu sesleri duyulmaz yapan da insandır.
İBLİSİN sesine uydukça, vicdanın sesi duyulmaz olurken, vicdanın sesine tabi oldukça da iblisin sesi etkisizleşmeye başlar Öyle ki, iblise uya uya teslim olduğunda adeta İBLİSLEŞİR, İNSAN Şeytanlardan olur.
Her olay insana seçimler sunar.
İnsan iblisin ayartısını ve duygularını kontrol edip ahsen olana yöneldikçe, bilgiye uydukça da #olgunlaşıp hayatından da zevk ve lezzet almakta ve her alemde de #bahtiyar olmaktadır.
Doğru mana, #ilim, en kıymetli hazinedir, yaşama yazdıkça anlam ve değer katar. Bundan uzak düştükçe, AYARTIYA kötü tutkulara ESİR oldukça da cehalet bataklığında debelenir.
KURAN insana insanı anlatır ve her dünyada cenneti yaşamasının öğretisini de sunar.
İnsan kendini, alemi, kainatı anladığı, YARATILIŞ AMACINI gerçekleştirdiğinde, yaratılmış Kainat kitabındaki veya yazılmış kitap Kuranı Kerimdeki AYETLERİN anlattığı DOĞRU MANALARA ulaşıp bu evrensel ilkeleri yaşamlaştırdığı ölçüde hayatından zevk ve lezzet almaktadır. Evrenle uyumlaşıp, barış içinde yaşamakta ve her alemde de bahtiyar olmaktadır 2/38, 20/123, 46/13 vb.
Örnek olarak, Kitap der, yaklaşık meallerde:
• “…Benden bir HİDÂYET geldiği zaman, kimler benim hidâyetime uyarsa artık ONLARA BİR KORKU YOKTUR VE ONLAR ÜZÜLMEYECEKLERDİR.” Kulnehbitu minha cemia, fe imma ye'tiyennekum minni HUDEN fe men tebia HUDAYE fe la havfun aleyhim ve la hum yahzenûn. 2/38
• “İmdi benden size bir HİDÂYET geldiği zaman kim benim hidâyetime uyarsa o, SAPMAZ VE SIKINTIYA DÜŞMEZ." Kalehbita minha cemiam ba'dukum li ba'din aduvv, fe imma ye'tiyennekum minni HUDEN fe menittebea HUDAYE fe la yedillu ve la YEŞKA. 20/123 vb.
• “Muhakkak ki onlar Rabbimiz Allah’tır deyip sonra onlar istikamet üzere olanlara artık korku yoktur. Ve onlar mahzun olmazlar, ÜZÜLMEYECEKLERDİR.”İnnellezîne kâlû rabbunâllâhu summestekâmû fe lâ havfun aleyhim ve lâ hum YAHZENÛN 46/13
Rabbilalemine, Yaratılmış ve Yazılı Ayetlerinin anlattığı ilkelere uyarak Cennet ya da sırt dönerek Cehennemi yaşamak insanın tercihine kalmıştır. Cennet gibi, Cehennemi de insan tercihleriyle amelleriyle hak etmektedir. 2/38, 20/123; 7/179, 11/119, 32/13 vb.
ÖZGÜRLÜK ve tercih yapma gücü, yetkisi ve donanımı insanda var edilmiş olup TERCİHLERİYLE KADERİNİ kederini ya da keremini kendi yazmakta, tercihleriyle şekillenmektedir. 17/13, 76/3, 64/2, 18/29, 10/40, 41/46, 45/15, 17/15, 2/286, 91/7-10; 92/4-11; 95/4-6; 2/256,10/99, 26/3-5; 88/21, 22; 36/17, 42/48, 81/27, 28; 13/11, 8/53 vb. Örneğin #Kitap der yaklaşık meallerde;
• De ki: "Bu gerçek, HAKK Rabbinizdendir. Artık dileyen İMAN ETSİN, dileyen İNKAR ETSİN Ve kulil hakku mir rabbikum fe men ŞAE fel yu'miv ve men ŞAE fel yekfur 18/29.
• Biz ona yolu gösterdik: Ya #ŞÜKREDİCİ- gerçekleri doğru anlayıp gereğini yapan- veya #NÂNKÖR- gerçeklere sırt dönen gizleyen, örten, aksini yapan- olur. İnna hedeynahussebile imma şakirav ve imma kefura. 76/3 vb.
Her alemi cennet yapan Rabbilaleminden, Kurandan bu MÜKEMMEL ilkelerden her #uzaklık, yerini başka ölçü ve değerlere bırakmakta, o ölçüde ağır bedeller ödenmekte ve her alemde, yaşamı cehenneme dönmektedir.
Nitekim “Onlar için Dünyada rezillik var ve yine onlar için âhirette de büyük bir azâb vardır. lehum fid dunya hizyuv ve lehum fil ahirati azabun azîm. 5/41, 2/114, 22/9 vb.
Her alemde de, bunlar, sürükledikleriyle birlikte, hem de iki kat azapla kucaklaşmaktadır.
Herkes seçtiği yaşamın bedeliyle karşılaşır.
İnsana say’ından, çalışmasından yaptıklarından vesile ve sebep olduklarından başkası yoktur. 53/39-42, 79/35, 76/22, 4/32, 36/12, 3/195, 34/3, 10/61vb.
HER İŞ, yana yakıla YAKARMAKTAN, HAMASETTEN, fevri davranmaktan, LAFTAN öte GEREĞİNE uygun ilkelere uyumlu ÇALIŞMAKLA BAŞARILIR.
Güzel sözler, temenniler, İSTEK VE HEDEFLER kişilerin sözleri bunları yapanlara elbette, güzellikler, #motivasyon katmaktadır.
Lakin, o yolda GEREĞİNE ve oluşum surecine uygun duruş ta çalışmak da gerekmektedir.
ZİRA, #DUA demek, davası, daveti, çağrısı, iddiası uğrunda VAR GÜCÜYLE uğraşmak, hatta BİTTİM NOKTASINA KADAR tüm İMKANLARIYLA seferber olup, Yaratılmış Kainat Kitabındaki ve Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı EVRENSEL İLKELERLE, O İŞİN usul ve esasına, edep ve adabına, OLUŞUM SUREÇLERİNE, şekil ve manasına uygun, azami güven ve ümitle, SABIRLA, salatla, SAMİMİYETLE çalışmak demektir.
Rabbilalemin böyle yapılan duaya her daim karşılık vermektedir.
Yine, Yaşamda yapılan her hayır ve fedakarlıklar, iyilikler AHSENU AMELLER, her dünyada Rabbilalemince bereketlenerek bir şekilde en gerekli zamanda insanla buluşturulur.
Üstelik ahsen yöndeki çalışmalar, yaptığı iyilik, hayır ve fedakarlıklar katlarıyla, taa cennet gibi bir yaşama kadar bereketlendirilerek her alemde karşılık bulmakta, cenneti yaşatmaktadır. Bir zerresi dahi, Rabbilaleminin ilkesiyle, bereketiyle, kelebek etkisiyle, bir alemi sarar.
Diğer yandan Alemdeki başta insan olmak üzere her varlıktaki ve her unsurdaki tüm özellikler İLİM BİLGİ onu terbiye eden böyle donatan, tesviye eden, ikram eden RABBİLALEMİNİN, yazılı kitap KURAN, ZİKİR gibi #hediyesidir.
İşte her kim de bunu keşfedip ya da öğrenip #yaşama yazdığında bu HEDİYEYE SAYGIN davranıp bilgiye ulaşıp gelişip her alemde mutlu ve bahtiyar olmakta, anlam ve değer bulmaktadır.
BİLGİ GÜÇTÜR
#BİLGİ olmadan GERÇEĞE ahsen FİKRE ve REFAHA ulaşılamaz
#Bilgi, içselleştirilip özümlendiği, ahsen yolda kullanabildiği veya insan ve toplumların yaşamında etkili olduğu ölçüde bireysel toplumsal veya kurumsal #YETENEĞE, GÜCE dönüşüp başarı ve mutluluğa anahtarı olmaktadır.
Aksi halde BİLGİ ve YAŞAMA yazmaktan uzak düştüğü ölçüde de her alemde acı bedeller ödemektedir. Seçtiği tercih ettiği yaşamın sonuçlarıyla buluşmaktadır.
Nitekim, #ASR suresinde de kısaca, iman edip amelisalihatı yapanlar, hakkı ve sabrı tavsiye edenler hariç insanlığın hüsranda olduğu vurgulanmaktadır.
Öğütten de öte, bunları imanı, amenu ve amilussaliahtları, hakkı ve sabrı yaşayıp ÖRNEK VE ÖNDERLER olmakla tavsiye gerçekleşmektedir.
RABBİN RAZI OLDUĞU bir hayat #başarıların en büyüğüdür. Rabbin #rızasını isteyen, Rabbilaleminin, Kuran'ın, Vicdanın terbiyesine girmelidir.
Rabbinin, Rasullerin, insanın #vicdanında da yankılanan sesine, FITRATALLAHİYE uyan, #adil ve #merhametli insan olarak Evrensel ilke ve doğruları, KURANI yaşamında var ederek sevgi, saygı ve güvenin adı; iyiliğin, hayrın, insanlığın, adaletin, dürüstlüğün, hakkın, ahsenu amellerin adresi olup bu yolda zirveleşmelidir.
Kitap der,
ALLÂH onlardan #RÂZI OLMUŞTUR, onlar da O'NDAN RÂZI OLMUŞTUR. işte büyük başarı, #FEVZULAZÎM BUDUR!
RADIYELLAHU ANHUM VE RADU ANH, zalikel FEVZUL AZÎM 5/119, 98/8, 58/22, 9/100, 48/18 vb.
RIZAYI İLAHİYE vardırmayan her tür ÇOKLUK, kazanım, hal azap veren HAMALLIKTIR. Tekasür bataklığında debelenmektir.
Esasen insan ne için var edildi ise, onu en mükemmel yapmakla var edenin Rabbin Rızasına ulaşmaktadır.
İnsan bu alemde kulluğun gereği deneme, gelişim ve ahsenu ameleler yapmak için var edilmiştir.11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
Her nedenle, her alemde #BAŞARILI olup #MUTLU olması; insanın bu alemde Dünyada, var ediliş amacı olan, kulluğun gereği ahsenu ameller, iyilik, hayır , fedakarlık ve amenu amilussaliahatlar yapmakla, her halde, her tercihte, alemdeki kanunlara, Rabbilalemine, Kurana, vicdana, evrensel ilkelere, her daim ÖNEM VE ÖNCELİK vermekle, KURAN AHLAKINI yaşamakla, Rızayı İlahiye ulaşmakla gerçekleşmektedir..
Bu yolda olma dileğiyle,
Muhabbetle,
10 Eylül 2014-30 Mart 2021




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı