10 Eylül 2015 Perşembe

GELİN İMANDA İHVAN KARDEŞ OLALIM

GELİN İMANDA İHVAN KARDEŞ OLALIM
İhvan KARDEŞ olmak, birbirini tamamlamaktır. Bu dinde, imanda olabildiği gibi, hayırda şerde de olabilmektedir.
İhvan KARDEŞ kavram Yazılı Kitapta Kuranı Kerimde 96 kez, İHVAN, UHTE, AHİY vb 32 hal formda, 80 ayette kullanılmıştır.
Bu ayetler birlikte incelenip değerlendirildiğinde; İHVAN birbirini tamamlayıp aynı idealler uğrunda yaşamak anlamında olup, dört 4 çeşit kardeşlik ihvan kavramıyla karşılaşılmaktadır.
Kardeş ihvan olmak;
Birbirini tamamlamaktır.
Ben iken biz olmaktır.
1-DOĞAL İHVAN OLMA -VE İN TUHALİTUHUM FE İHVANUKUM
İnsan sosyal bir varlık olarak birlikte yaşama üzerine yapılandırılmıştır. Diğer tüm canlılardan daha uzun bebeklik ve çocukluk surecini yaşar. Üstelik başkasının mutlaka yardım ve desteğine ihtiyaç duyar. Birbirine bakar yardım eder vb.
Bu açıdan tüm insanlar ihvandır. Birbirlerini tamamlar. BİRLİKTE BİR ARADA BİRBİRLERİYLE YARDIMLAŞARAK yaşamaları esastır.
Kitapta bu doğal İHVANLIK,
VE İN TUHALİTUHUM FE İHVANUKUM diye geçmektedir. 2/220
Bu bağlamda, birbirlerini tamamlayanlar, ben iken biz olanlar. VE İN TUHALİTUHUM FE İHVANUKUM dur.
#Kitap der, yaklaşık Ateş meali- Dünyâ ve âhiret hakkında(ki işleri düşünesiniz). Ve sana öksüzlerden soruyarlar. De ki: "Onları düzeltmek hayırlıdır. Eğer onlara karışır(onlarla bir arada yaşar)sanız (onlar) SİZİN #KARDEŞLERİNİZDİR. Allâh, bozanı düzeltenden ayırır. Allâh dileseydi sizi zora sokardı. Şüphesiz Allâh dâimâ üstündür, hüküm ve hikmet sâhibidir. Fid dünya vel ahirah, ve yes'eluneke anil yetama, kul islahul lehum hayr, VE İN TUHALİTUHUM FE #İHVANUKUM, vallahu ya'lemul mufside minel muslih, ve lev şaellahu le a'netekum, innellahe azizun hakîm. 2/220
İhvan olmanın gereği benlikten, ben ben diyen ve ayrılığa düşmanlığa neden olan her tür çirkinlikten sıyrılıp, #BİZ olabilmektir.15/47
Onların göğüslerindeki kini çıkarıp atmışızdır; kardeşler olarak divanlar üzerinde karşı karşıya otururlar. Ve neza'na ma fi sudurihim min ğillin ihvanen ala sururim mutekabilîn. 15/47
2- #DİNDE İHVAN OLMA
Kardeş, ihvan olmak, birbirini genel anlamda tamamlamak iken, #Dindeİhvan olmakta ise, dinde, amaçlarda, değerlerde, düşünce, inanç kabullenim ve yargılarda anlaşmış olmak, birbirini tamamlamak söz konusudur.
Zira, DİN, borç, karşılıklı borçluluk ilişkisinin oluşturduğu yaşamdır, yaşam biçimidir, düşünce inanç kabullenim ve yargılardır ile EYLEMLERDİR
Yazılı Kitapta, 9/11 ve 33/5 de FE İHVANUKUM FİD DÎN
DİNDE SİZİN KARDEŞLERİNİZDİR kavramı geçmektedir.
• Eğer tevbe ederler, salatı ikame ederler ve zekâtı ifa ederlerse, DİNDE SİZİN KARDEŞLERİNİZDİR. Biz, bilen bir kavme âyetleri böyle uzun uzun açıklıyoruz Fe in tabu ve ekamus salate ve atevuz zekate FE İHVANUKUM FİD DÎN, ve nufassilul ayati le kavmiy ya'lemûn. 9/11
• Onları babalarının adına bağlayarak çağırın; bu, Allâh yanında daha adâletlidir. Eğer babalarını bilmiyorsanız, onlar SİZİN DİN KARDEŞLERİNİZ ve velilerinizdir. Yanılarak yaptığınızda size bir günâh yok, fakat kalblerinizin bile bile yaptığında günâh vardır. Allâh çok bağışlayan, çok esirgeyendir. Ud'uhum li abaihim huve aksetu indellah, fe il lem ta'lemu abaehum FE İHVANUKUM FİD DİNİ ve MEVALİKUM, ve leyse aleykum cunahun fima ahta'tum bihi ve lakim ma teammedet kulubukum, ve kanellahu ğafurar rahîma. 33/5
Onlar SİZİN DİN KARDEŞLERİNİZ diye geçmektedir.
Dinde ihvan kardeş olmak, yaşamda, yaşam biçiminde, düşünce inanç kabullenim ve yargılar ile eylemlerde, anlaştığın, birlikte olabildiğin her KİŞİYLE, şeyle kurduğun beraberliktir.
Bu anlaştığın uzlaştığın metinlerde, ilkelerde, anlaşmalarda olabilmektedir. Karşılıklı antlaşmalar uluslararası belgeler üzere kurulan birliktelikler de buna örnek olmaktadır. Yine ülkelerin esas sözleşmeleri anayasalar da bu anlamda dinde ihvan yapmaktadır. Benimsedikleri ilkeler, değerler etrafında kenetleşmek, birbirini tamamlamak ta bu sonuca götürmektedir.
Bu Dinde İhvanlıkta doğal kardeşlikten farklı olarak ideallerde, isteklerde yaşam biçiminde ANLAŞMIŞ UYUŞMUŞ OLMA DURUMU VARDIR.
İnsan, dinde, yani yaşamda, düşünce inanç kabullenim ve yargılarda uzlaşır, anlaşır, biraya gelir birbirini tamamlar biz olursa dinde ihvan olma gerçekleşmektedir.
Buna aykırı davrananlarla ilgili olarak da, bu anlaşma uzlaşmadan birbirini tamamlamaktan uzaklaşan aykırı hal içinde olanlarla bu DİNDE İHVAN OLMANIN BOZULACAĞI ve veli dost edinmenin de ortadan kalması gerektiği vurgulanmaktadır.
• Allâh sizi, ancak sizinle din hakkında savaşan, sizi yurtlarınızdan çıkaran ve çıkarılmanıza yardım eden kimselerle DOST OLMAKTAN MEN eder. Kim onlarla dost olursa, işte zâlimler onlardır. İnnema yenhakumullahu 'anillezîne katelukum fiddîni ve ahrecukum min diyarikum ve zaheru 'ala ihracikum en TEVELLEVHUM, ve mey yetevellehum feulaike humuzzalimûn. 60/9
Anlaştığınız ölçüde dinde o ilkelerde ihvan olma gerçekleşmektedir.
3-ŞERDE İHVAN OLMAK
Şer yönünde yaşamda, yaşam biçiminde, düşünce inanç kabullenim ve yargılar ile eylemlerde ŞER YÖNDE, şer amaçlarda anlaştığın, birlikte olabildiğin her kişiyle, şeyle kurulan bağdır.
Dinde kardeş olmanın ŞER AMAÇLARDA, olumsuz yöndeki türü de sayılabilir.
Şayet şer amaçlarla birleşir, bütünleşir bizleşirse, şerrin sembolü şeytanın, ihvaneş şeyatîn, yani şeytanın ihvanı, kardeşi, tamamlayıcısı olur.
Malın vb şeyin efendisi değil de esiri olursa, adeta MALLAŞIRSA, mal seni değil de sen malı tamamlarsan, süvarisi değil de esiri, hamalı olursan şerde ihvan, ihvaneş şeyatîn olursun
Kurbiyet bağ kurduklarına, anlaşma yaptıklarına, akraba olanlara hakkını ver. Çaresize, yolda kalana da. Fakat yersiz, kötü amaçlara harcayıp saçıp savurma. Çünkü şer amaçlara savurganlar, #ŞEYTÂNINKARDEŞLERİ olmuşlardır. Şeytân ise Rabbine karşı çok nankördür! Ve âti zel kurbâ hakkahu vel miskîne vebnes sebîli ve lâ tubezzir tebzîrâ(tebzîren). İnnel mubezzirine kanu ihvaneş şeyatîn, ve kaneş şeytanu li rabbihi kefûra.17/26-27
İblisin ayartısına uyarak, iblisin şeytanlaşmasına yardım edenler, onu tamamlayanlar, İHVANEŞ ŞEYATÎN olmaktadır.
BU HALİ, isteyerek arzuyla devam ettirince de, TA’BUDİŞ ŞEYTAN şeytana kul köle olanlar,
Bu hal üzere yaşayanlar EVLİYAUŞ ŞEYTAN, şeytanın velileri, ŞEYTANİ VELİYYA olmaktadır. 4/119, 19/45, 3/155, 3/175, 7/27, 4/76, 16/63, 19/45, 18/50 vb.
Yine, tağutun yolunda bulunup, ona evliya olanlar da EVLİYAU'T-TAĞUT, EVLİYAUHUMUT TAĞUT olup, evliyaeş şeytanlardan olmakta ve onları AYDINLIKTAN KARANLIKLARA götürüp sürükleyip gömmektedir. 2/257, 4/76 vb.
4-İMANDA İHVAN OLMA
İmanda ihvan olmak, doğal kardeş ihvan olmanın ve dinde ihvan olmanın da ötesinde, İMANDA, güvenilip güvenilen olmada birbirini tamamlamakla gerçekleşmektedir.
İmanda ihvan olmak, İMANIN GEREĞİ olarak, Rabbilalemini, KURANI ilkelerini, yaşamda, yaşam biçiminde, hayır yönündeki düşünce inanç kabullenim ve yargılar ile eylemlerde ÖLÇÜ İLKE edinmiş ve bu bağlamda anlaşmış uzlaşmış uyuşmuş olmayı gerektirmektedir.
YAŞAMLARINI, SIDK ve HAKK olarak Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan, toplum, canlılar cansızlar, eşya, olay ve olgulardan oluşan kevni yaratılan ayetlerin veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki yazılı ayetlerin anlattığı her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASI olan KURAN’A göre yapılandırıp birbirini tamamlayanlar İMANDA İHVAN olmaktadır.
İmanda ihvan olmak doğal ihvan veya dinde ihvan olmaktan da yüce ve her alemde de Rabbin Rızasına vardıran bir dayanışma ve birlikteliktir.
Birbirlerini, Rabbilalemine, Kurana, vicdana, adalete, merhamete uygun olarak tamamlayan, uyaran destek olan ve bu her alemi cennet yapan ilkeler çerçevesinde bütünleşip yaşamlarını sürdürenlerdir.
Yaratılış amacına yani ahsenu amel üzere birbirini tamamlayanlardır. 11/7, 18/7, 67/2 .
Yazılı Kitapta, 49/10 da İNNEMEL MU'MİNUNE İHVETUN -MUHAKKAK MÜ'MİNLER KARDEŞTİRLER diye açıklanmaktadır. Dikkat edilirse, din ya da islam üzere olanlar denilmemekte, özellikle MÜMİNLER #İMANEDENLER vurgusu yapılmaktadır.
Nice zalim kafir #AZER misali insanların evinde, Rabbine tam bağlı #İBRAHİMLERİ olurken, NUHLARIN evinde isyan eden oğulları olabiliyor. Fravun sarayında Rabbine teslim olmuş #ASİYELERE inat LUTLARIN NUHLARIN eşleri HAK davadan uzaklaşıyor. ADEMLERİN oğullarından kimi TAKVA edip Rabbini rızasını gözetirken, diğeri AZGINLAŞIYOR uzak düşüyor.
MUHAKKAK MÜ'MİNLER KARDEŞTİRLER. Kardeşlerinizin arasını ıslah edin ve Allah'a #takvalı olun ki size rahmet edilsin. İNNEMEL MU'MİNUNE İHVETUN fe aslihu beyne ehaveykum vettekullahe leallekum turhamûn.49/10
Nitekim, 3/103 ve 8/63 de de kardeşlik için: “Kalblerinizi #uzlaştırdı, fe ellefe beyne kulubikum” der.
• Ve topluca Allâh'ın ipine yapışın, ayrılmayın; Allâh'ın size olan ni'metini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşman idiniz, (Allâh) kalblerinizi uzlaştırdı. O'nun ni'metiyle kardeşler haline geldiniz. Siz ateşten bir çukurun kenarında bulunuyordunuz, (Allâh) sizi ondan kurtardı. Allâh size âyetlerini böyle açıklıyor ki, yola gelesiniz. Va'tesımu bi hablillahi cemiav ve la teferraku, vezkuru ni'metellahi aleykum iz kuntum a'daen fe ellefe beyne kulubikum fe asbahtum bi ni'metihi ihvana, ve kuntum ala şefahufratim minen nari fe enkazekum minha, kezalike yubeyyinullahu le kum ayatihi leallekum tehtedûn. 3/103
• Ve onların müminlerin kalblerinin arasını uzlaştırdı. Sen yeryüzünde bulunan her şeyi verseydin, yine onların kalblerinin arasını uzlaştıramazdın; fakat Allâh, onların arasını uzlaştırdı. Çünkü O, dâimâ üstündür, hüküm ve hikmet sâhibidir. Ve ELLEFE beyne kulubihim,lev enfakte ma fil erdi cemiam ma ellefte beyne kulubihim ve lakinnellahe ellefe beynehum innehu azizun hakîm. 8/63
ŞAYET, insan, her durumda, her halde, her daim, Rabbilalemini, Kuran’ı, Evrensel ilkeleri, hayır ve fedakarlıkları, amenu ve amilussalihatı, ahsenu amelleri, Allahe yardımcılar olmayı öncelleyip bunu SÜREKLİ VE İSTİKRARLI olarak yapmakla İMANDA İHVAN olanlar EVLİYAULLAH da olmaktadır.
Allâh da, müminlerin velisidir ve yardımcısıdır. Onları karanlıklardan NUR a çıkarır. 2/257, 3/68, 7/196, 4/45, 22/40 vb.
Muminler de birbirinin velisidir. 8/72, 9/71 vb
Evliyaullah olana, bu hal üzere yaşayana, bu yolda bulunanlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir/ve la havfun aleyhim ve la hum yahzenûn. 10/62, 7/35, 6/48, 2/38, 2/62, 2/112, 2/262, 2/274, 2/277, 3/170, 5/69, 6/48, 7/35, 39/61, 46/13, 7/49, 43/68 vb.
Nitekim Kitap imanda ihvan olmayanlara karşı uyarır,
İMANA iman kardeşliğine karşı küfrü seçenler baba doğal kardeş şu bu her kim olursa olsun, onları veli dost edinmeyin der. Şöyle ki:
• Ey inananlar, eğer imânâ karşı küfrü seviyorlarsa babalarınızı ve KARDEŞLERİNİZİ veliler edinmeyin. Sizden kim onları veli tanır(dost tutar)sa işte zâlimler onlardır Ya eyyuhellezine amenu la tettehizu abaekum ve İHVANEKUM evliyae inistehabbul kufra alel iman, ve mey yetevellehum minkum fe ulaike humuz zalimûn. 9/23
İnsanlık, KURAN karşısındaki duruşuyla, Rabbilalemini, Kuranı, evrensel ilkeleri DOĞRU ANLAYIP. vicdanının sesine uyup, bunları YAŞAMA YAZMAKLA farklılaşmakta ve aynen KÖMÜRLE ELMAS gibi ayrışmaktadır.
Rabbilalemine, Kurana, Evrensel İlkelere, Vicdanının sesine uyarak Cennet ya da sırt dönerek iblisin ayartısına esir olup Cehennemi yaşamak insanın TERCİHİNE kalmıştır. 17/13, 76/3, 64/2, 18/29, 10/40, 41/46, 45/15, 17/15, 2/286, 91/7-10; 92/4-11; 95/4-6; 2/256, 10/99, 26/3-5; 88/21, 22; 36/17, 42/48, 81/27, 28; 13/11, 8/53 vb.
Herkes seçtiği yaşamın bedeliyle karşılaşır. Zira, insana çalışmasından vesile ve sebep olduklarından başkası yoktur. 53/39-42,79/35, 76/22, 4/32, 36/12, 3/195, 34/3, 10/61vb.
#İMANDAİHVAN KARDEŞ OLANLAR:
Bu alemde kulluğun gereği deneme, gelişim ve ahsenu ameller yapmak için var edildiğinin bilinciyle yaşayanlardır. 11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlatmak istediği evrensel ilkeler her daim insanı, toplumu ve yaşamı mutlu etmek için önemli ve vazgeçilmez bir yoldaştır, nurdur, rehberdir, hediyedir, hidayettir, terbiyedir, eğitimdir, yaşamdır. İlkesine bağlı olanlardır. 2/2, 2/5, 2/38, 2/97, 17/9, 3/4, 3/138, 6/88, 7/52, 12/111, 16/64, 16/89, 16/102, 17/9, 20/123, 27/2, 27/77, 28/43, 31/3,40/54, 45/20, 46/30 vb
Bu ilkelerde #hayat vardır. 5/45, 2/178, 2/179, 2/194, 5/32, 4/92, 23/96, 41/34 vb.
Bunlar, RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması ve doğruyu bulması için lütfettiği karanlıklardan aydınlığa NUR a çıkaran ilkeleridir. / liyuhricekum minezzulumati ilennur. 14/1, 14/5, 33/43, 57/9, 65/11, 5/16, 2/257 vb.
Karşılaşılan, vaziyet edilen her halde her durumda da Rabbilalemine, Kurana evrensel ilkelerine önem ve öncelik vererek her hali ıslah edip ahsenleştirme yolunda, var gücüyle, sabırla salatla ümitle Rabbin İlkelerini, Kur'anı “İLİM, AMEL, İHLAS birlikteliğiyle yaşayıp, Rabbilalemine, ilkelerine akıl, gönül ve eylemle GÜVENİP GÜVENİLİR olanlardır.
Allaha yardımcı olur, borç verir, yani iyilik, hayır fedakarlık vb ahsenu ameller yapar, Allah ta ona yardım eder. İlkesini hayatlaştıranlardır. 3/52, 47/7, 61/14, 22/40 vb
Rabbilaleminle, ilkeleriyle uyumlaşıp, barış içinde yaşarsa onlara, #KORKU YOKTUR VE ONLAR #ÜZÜLMEYECEKLERDİR ve la havfun aleyhim ve la hum yahzenûn ilkesine özen gösterenlerdir. 46/13, 2/277, 6/48, 7/35, 2/38, 20/123, 10/62, 2/262, 2/274, 2/62, 5/69, 2/112 vb
HAKİKATLERİ en güzel üslupla, edebine adabına, usul ve esasına uyarak basiret ve ferasetle, hikmetli bir şekilde sunanlardır. 17/53, 33/70, 4/9, 4/63, 4/5, 17/23 33/32, 17/28, 73/5, 86/13, 22/24, 6/112, 6/152, 33/70, 4/9, 20/44, 49/2, 6/112, 4/148 vb.
Amenu ve amilussalihati yaparak FEDAKARLIK gerektiren ve hak yolda, üstelik en sevdiklerinden, sarsacak şekilde Rabbin Rızası yolunda karşılıksız verenlerdir 3/92, 9/24, 2/207, 9/111, 2/165, 2/177, 33/23, 3/31, vb.
İnanıp salihatı yapanlar da, CENNET halkıdır. SÜREKLİ CENNETTEDİR. Vellezine amenu ve amilussalihati ulaike ashabul cenneh, hum fiha halidûn 2/25, 2/82, 2/277, 3/57, 4/57, 4/122, 4/173, 5/9, 5/93, 7/42, 10/4, 10/9, 11/11, 11/23,13/29, 14/23, 18/30, 18/107, 19/96, 22/14, 22/23, 22/50, 22/56, 24/55, 26/227, 29/7, 29/9, 29/58, 30/15, 30/45, 31/8, 32/19, 34/4, 35/7, 38/24, 38/28, 41/8, 42/22, 42/23, 42/26, 45/21, 45/30, 47/2, 47/12, 48/29, 65/11, 84/25, 85/11, 95/6, 98/7, 103/3 vb.
Onlar #Muttaki’ler olup, Rabbilalemine, Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı doğru manalara, evrensel ilkelere, #SIDK veya #HAK olarak ulaşan, candan, canandan her şeyden çok bu HUDEN, HEDİYE, HİDAYETe her daim önem ve öncelik verdiğini, her durumda #AhsenuAmeller işleyerek, hayır ve fedakarlık yaparak yaşamda da gerçekleştirenlerdir. 39/33, 2/38, 2/177, 3/133, 3/76, 5/35, 5/100, 7/26, 9/4, 9/7, 9/24, 9/36, 9/111, 9/123 3/92, 16/128, 20/123, 24/52, 59/9, 64/16 92/5 vb.
Kısaca Ahlakını Kuran yapanlardır.
ALLÂH onlardan #RÂZI OLMUŞTUR, onlar da O'NDAN RÂZI OLMUŞTUR. İşte büyük başarı, #FEVZULAZÎM BUDUR! RADIYELLAHU ANHUM VE RADU ANH, zalikel FEVZUL AZÎM ulaşmayı hedefleyenlerdir. 5/119, 98/8, 58/22, 9/100, 48/18 vb.
Gelin RABBİLALEMİNİ, KURANI, vicdanın sesini, evrensel ilkeleri, yaşamda REHBER ÖLÇÜ İLKE HOCA MEHDİ NUR edinip ÖNEM ve ÖNCELİK vererek her ne olursa olsun, #insanlıktan HAKTAN #iyilikten, ADALETTEN, AHSENU AMELLERDEN yana durup var gücüyle çalışarak İMANDA İHVAN olup birbirini TAMAMLAYIP BİZLEŞİP Rabbin Rızasına hep birlikte varanlardan olma dileğiyle
Muhabbetle,
12 Haziran 2014, -2 Nisan 2021




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı