9 Eylül 2015 Çarşamba

HAYATLAŞTIRILMAYAN KURAN YOK HÜKMÜNDE KALIR ve ACI BEDELLER ÖDETİR

HAYATLAŞTIRILMAYAN KURAN
YOK HÜKMÜNDE KALIR ve ACI BEDELLER ÖDETİR
KURANDAN daha çok önem ve öncelik verdiğini #DEĞİŞTİRMEDİKÇE de RAHMANA YAKIN olunmaz
İnsan alemde var edilen kanunları doğru anlayıp yaşama aktarıp uyguladığı ölçüde bahtiyar olur.
Alemde her varlık, insan, toplum, eşya, olay ve olgular, her zerre terbiye edilmiş, kanunlara, ilkelere bağlanmıştır.
"Tabiat, Allah’ın yazdığı bir kitaptır." der, #Harvey.
#Goethe de, "Doğa, her yaprağında en derin yazılar olan biricik kitaptır." diye ses verir.
“Doğayı ne kadar çok incelersem, Yaratıcı’nın eserleri karşısında inancım o kadar çok artıyor.” “Bilim, insanı Allah’a götürür.” Der #LUISPASTEUR
#Crabbe "Doğa, görülebilen düşüncedir." derken, #M.İkbal’de ‘Kainat Allah’ın davranışıdır. O’nun davranışı ile sözü-vahiy arasında çelişki olmaz" diyerek alemin de bir #kitap olduğuna vurgu yapar.
KURAN kitap ayet kavramına kainattaki her bir unsuru da dahil eder. Göklerde ve yerde, yaratılışınızda ve yaymakta olduğu canlılarda, gecenin ve gündüzün değişmesinde, rüzgârları estirmesinde vb birçok örnekler verilerek 3/190, 10/6, 10/67, 12/7, 15/75, 20/54, 20/128, 30/22, 30/23, 30/24, 30/37, 31/31, 32/26, 34/19, 39/42, 39/52, 42/33, 45/3, 45/4, 45/5, 45/13, 51/20 ve daha nicelerinde aklını kullanan, düşünen, tefakkuk sorgulayanlar, tedebbür ne anlattığını anlamaya çalışanlar, sabreden, şükredenler vb yapanlar için #AYETLER olduğu anlatılmaktadır.
Bu nedenle onu Yaratılmış Kainat Kitabı diye kısaca belirtmekteyiz.
Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan, toplum, canlılar cansızlar, eşya, olay ve olgulardan oluşan kevni yaratılan ayetler veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki yazılı ayetlerin anlattığı DOĞRU MANALAR, kanunlar ilkeler KURAN'dır ve her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.
Alemde başta insan olmak üzere her varlıktaki ve her unsurdaki tüm özellikler #sebepsonuç ilişkisi ile iyilik hayır ve fedakarlık yapana, ahsenu ameller gerçekleştirenlere bitim noktasında sunulan #yardımlar da dahil tüm #İLİM #BİLGİ #KANUNLAR onu terbiye eden böyle donatan, tesviye eden, ikram eden RABBİLALEMİNİN, yazılı KİTAP, KURAN ve ZİKİR gibi #hediyesidir.
İnsan bunu keşfedip, öğrenip, önemseyip #yaşama yazdığında bu HEDİYEYE SAYGIN davranıp Rabbilaleminle uyumlaşıp ISLAM olup GERÇEK ÖZGÜRLÜĞE ulaşıp GEREĞİNİ YAPTIĞI ölçüde de MÜMİM MUTTAKİ MUKARREBUN konumuna ulaşmakta ve gelişip her alemde mutlu ve bahtiyar olmakta, anlam ve değer bulmaktadır.
Bu bağlamda, kimi SIDK üzere, yaratılan Kainat Kitabına, ONDAKİ kanunlara, ilkelere, #FİTRATELLAHİ ye, #VİCDANININ sesine, tecrübeye uyarak yaşar, 39/32, 39/33 vb.
Kimi de BUNUNLA birlikte #HAK üzere Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlatmak istediği manalara, evrensel ilkelere ulaşarak önem ve öncelik verdiği ölçüde yaşamını ahlaklandırmaktadır. 10/94, 9/48, 35/24, 34/49, 28/48, 23/90, 22/54, 18/29, 15/64, 13/19, 13/1, 11/45, 10/76, 10/77 vb.
KİTAP tarihseldir
Anlattığı DOĞRU mana ise KURANDIR. Kuran Zikir EVRENSELDİR her dönemde devirde her insan için de geçerli ve GÜNCELDİR
Nitekim Kitap der yaklaşık meallerde
• Biz seni ancak BÜTÜN İNSANLARA müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik; fakat insanların çoğu bilmezler. Ve ma erselnake İLLA KAFFETEL LİN NASİ beşirav ve nezirav ve lakinne ekseran nasi la ya'lemûn. 34/28
• Biz seni ancak âlemlere rahmet için gönderdik./ Ve ma erselnake İLLA RAHMETEL LİL ÂLEMÎN. 21/107
Bunu #Muhammedİkbal, Kulluk Kitabında: “Adem ihtiyarladı ama Lât ve Menât henüz gençtirler, her asırda elbiselerini değiştirip karşımıza çıkarlar”. Der
KİTAP tarihseldir. Anlattığı DOĞRU mana ise Kuran Zikir ise EVRENSEL olmasına bir örnek.
Kitap der; yaklaşık meallerde:
Onlara karşı kuvvetiniz ne kadar yeterse ve BAĞLANAN ATLARDAN hazırlayın! Onunla Allah’ın düşmanlarını ve sizin düşmanlarınızı ve onlardan başka diğerlerini korkutun. Siz onları bilmezsiniz, Allah onları bilir. Allah’ın yolunda her ne infâk ederseniz, size vefa edilir ve size zulmedilmez. Ve eiddu lehum mesteta'tum min kuvvetiv ve mir RİBATİLHAYL turhibune bihi aduvvellahi ve aduvvekum ve aharine min dunihim la ta'lemunehum allhu ya'lemuhum ve ma tunfiku min şey'in fi sebilillahi yuveffe ileykum ve entum la tuzlemûn. 8/60
O halde,
Var gücüyle AT BESLEYEN hazırlayan VAR MI?
Yoksa bu ayet günümüz insanları ilgilendirmiyor mu?
EVET, her ayet gibi bu ayetin de indiği döneme bakan tarihsel anlamı da vardır. Yaşanmıştır.
Elbette, bundaki evrensel manaya ulaşanlar da indiği ve her dönemde geçerli ilkeyle buluştuğu ölçüde bu evrensel ilkeyi yaşamlaştırarak çağın gereklerine uygun hal içerisinde bulunmaktadır.
Bunun bir türevini de #MAKİFERSOY şiirleştirmiştir.
“Doğrudan doğruya Kur'an'dan alıp ilhamı,
Asrın idrakine söyletmeliyiz İslâm'ı.
İnmemiştir hele Kuran, bunu hakkıyla bilin;
Ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak için.”
Ayetlerin anlatmak istediği DOĞRU MANA ise ancak, SORGULAMAKLA başlayan ve akletme, düşünme, tedebbür ne anlattığını anlamaya çalışmakla gerçekleşmekte ve en zirveye, ZİKRE ulaşıncaya kadar gelişip tekamül etmekte ve sonunda NUR laşıp tüm insanlığın REHBERİ, aynı teknolojinin temelleri gibi vazgeçilmezi olmaktadır.
Aksi halde tarihsel bir metin olarak kalır. İnsanlığa da rehber olamaz.
Bunun yolu da Yazılı Kitap Kuranı Kerimde kullanılan her kelime ve kavrama ve bu kavramların türevlerine dahi KURAN BÜTÜNLĞÜNDE BAĞLAMIYLA birlikte Rabbimizin ne anlam yüklediği, ataların öğretilerinden veya bildiğimiz hatta değişerek gelen sözcük bilgilerinden ÖNEMLİ VE ÖNCELİKLİ yapmakla mümkündür.
Evet, her ayetin o döneme ait bir şekli anlamı, tarihsel bir manası vardır.
Esas olan ise, ayet metninden de öte, her dönemde, her devirde her bir insan içinde geçerli olan KURANDA ANLATILMAK İSTENEN doğru manayı EVRENSEL İLKEYİ bulmak ve yaşama geçirmektir.
Bu konuda, örnek verilen ayet hakkında denilebilir ki,
-AT o dönemde SAVAŞTA ya da MÜCADELEDE önemli bir araçtı. Bu nedenle her dönemde de o dönemin bu ve benzeri araçlarını üretmek sahiplenmek gerekir.
Bu yolda yine tarihsel bilgilerden yaşamdan vs den de yararlanarak bu ve benzeri makul yorumlar yapılabilir.
-Daha önemlisi ise, Rabbimizin bu kavrama HAYL ve türevlerine ne KURAN BÜTÜNLÜĞÜNDE ne anlam yüklediğidir.
Bu anlam bulunduğunda, o mana aynı zamanda, her durumda, her zamanda, kişide toplumda geçerli bir EVRENSEL İLKE OLMAKTADIR.
Kitapta, AT- hayl, elhayl, hayal, tahayyül, hayalet, muhtalin vb kelimelerde aynı kökten gelmekte olup, ortak paydası hayal, hayal gücüdür. 8/60, 3/14, 16/8, 17/64, 59/6, 4/36, 57/23, 31/18, 20/66, 38/31-33 vb.
Hayl, elhayl, hayal, tahayyül, kısaca HAYAL GÜCÜ, şimdilerde #İNOVASYON insan ve toplumların vazgeçilmezidir.
İnsanlar, hayalleriyle, icat kabiliyetleriyle, dört başı mamur fikirlerle, dört ayağı da yere basan hayalleriyle, bunları destekleyen güçle gelişmekte, ilerlemektedir.
Bu nedenle, var gücünüzle, #RİBATİLHAYL BAĞLANAN ATLARA, yani makul, kabul edilebilir, ihtimal dahilindeki fikirlere, hayallere, HAYAL GÜNÜNE fırsatlar vermek, beslemek, bu süreçleri oluşturmak, teşvik etmek, güçle desteklemek elzemdir.
Kalkınmanın gelişmenin dinamiğidir, HAYL. Başta çocuklar olmak üzere, her insanın hayallerine sed vurmadan mucit olma yolundaki her fikre saygı duyulmalıdır. Neden olmasın diyerek yol almasına güç verilmelidir.
Merak ilmin hocası ve habercisidir. İhtiyaçlar da gelişmenin medeniyetin hocasıdır.
Nitekim, ayetin devamında da #İNFAK tan bahsedilmesi de HAYL hayal etmekle uyumlu ve muhteşemdir.
Zira, İNFAK da, yardım etmekten ötedir; değişimini istediği yolda duyarlı olup buna uygun duygu, düşünce ve çaba içinde olmaktır. SORUNLARA ÇÖZÜMLER aramak, #hayal etmek, araştırmak DÜŞÜNÜP BULMAK VE UYGULAMAKTIR.
Elbette, #okumak, sadece yazılı kitap Kuranı Kerimi değil, Yaratılan Kainat kitabını, insan, toplum, diğer canlılar cansızları, eşyayı, olay ve olguları da okuyup, araştırıp incelemek, anlattığı manalara, ilkelere, kanunlara ulaşmak,
o kanunları dikkate alarak insan ve toplumların kendini tanıyarak yücelmesini sağlamak,
alemde var edilen kanunlara ulaşıp eşyaya uygulayarak teknik ve teknoloji üreterek insanlığın hizmetine de sunmaktır.
Kitaptan çıkarılan doğru manalar da kerimleşip en zirveye, ZİKRE ulaşıncaya kadar gelişip tekamül etmekte ve sonunda ilennur/NUR laşıp tüm insanlığın REHBERİ, aynı teknolojinin temelleri gibi vazgeçilmezi olmaktadır. 27/29, 56/77, 13/28, 54/17, 22, 32, 40; 15/9 vb.
Yazılı Kitap Kuranı Kerim gibi Yaratılan Kainat Kitabını okumak, her maddede, zerrede, ayette var olan ilkeleri anlamak ve bu ilkeleri içselleştirip yaşama geçirmek, Rabbilalemine, ilkelerine #uymaktır. İtaat etmektir.
Alemdeki Allah’ın sunnetinde, #SUNNETULLAHTA, insan ve toplumsal yaşamdaki kanunlarında bir değişiklik bulamazsınız. 17/77, 33/38, 33/62, 35/43, 40/85, 48/23 vb.
#Sünnetullâh; alemde, insan, toplum yaşamında varolmaya devām eden ve her insan ve toplum için de geçerli, değişmeyen evrensel ilkeler kanunlardır.
#ELALEM değil RABBİLALEMİN ne der diyenler, alemde var edilen ilkeleri kanunları araştırıp buna uygun yaşayanlar her alemde BAHTİYAR olmaktadır.
Rabbilalemine ilkelerine uyanlara #KORKU YOKTUR VE ONLAR #ÜZÜLMEYECEKLERDİR VE LA HAVFUN ALEYHİM VE LA HUM YAHZENÛN 2/112, 2/38, 20/123, 7/35, 2/277, 46/13, 2/262, 10/62, 2/274, 2/62, 5/69 vb
Her ne olursa olsun
Hayatlaştırılmayan her ayet onlar için yok hükmünde kalır acı bedeller ödetmektedir.
KURANI KERİMDE hiç bir anlatı tarih vs değildir. KURAN ZİKİR insana insanı, var ediliş nedenini ve her alemde cenneti yaşamanın yollarını anlatan HAYAT REHBERİDİR.
Rabbilaleminden KURANDAN daha çok önem ve öncelik verdiğini DEĞİŞTİRMEDİKÇE de acı bedellerden kurtulamaz ve RAHMANA YAKIN olunamaz
Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı evrensel ilkeler #KURAN, her daim insanı ve yaşamı mutlu etmek için önemli ve vazgeçilmez bir yoldaştır, nurdur, #rehberdir, hediyedir, #hidayettir. 2/2, 2/5, 2/38, 2/97, 17/9, 3/4, 3/138, 6/88, 7/52, 12/111, 16/64, 16/89, 16/102, 17/9, 20/123, 27/2, 27/77, 28/43, 31/3, 40/54, 45/20, 46/30 vb
Karanlıktan aydınlığa çıkaran #NUR dur.14/1, 14/5, 33/43, 57/9, 65/11, 5/16, 2/257 vb.
İNSAN, alakası, emeği, samimiyeti, ihlas ve gayreti, çalışması, bu ilkelere verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde AYETLERİN ANLATTIĞI doğru manalara, evrensel ilkelere ulaşmakta bilgilenmekte ve YAŞAMA YAZDIĞI nispette de ahlaklanmakta, gelişmekte, müreffeh olup yücelmekte ve her alemde de cenneti yaşamaktadır.
Onlar ki, Rabbilalemine, Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı doğru manalara, evrensel ilkelere, #SIDK veya #HAK olarak ulaşan, candan, canandan her şeyden çok bu HUDEN, HEDİYE, HİDAYETe her daim önem ve öncelik verdiğini, her durumda #AhsenuAmeller işleyerek, hayır ve fedakarlık yaparak yaşamda da gerçekleştirenlerdir. 39/33, 2/38, 2/177, 3/133, 3/76, 5/35, 5/100, 7/26, 9/4, 9/7, 9/24, 9/36, 9/111, 9/123 3/92, 16/128, 20/123, 24/52, 59/9, 64/16 92/5 vb.
Kim #TAKVALI OLURSA, şüphesiz Allâh da #MUTTAKİLERİ sever. Bela men evfa bi ahdihi vetteka fe innellahe YUHİBBUL #MUTTEKÎN. 3/76, 9/4, 9/7 vb.
Muttakilere #cennet vardır. 3/133, 15/45, 16/31, 50/31, 26/90, 78/31, 16/30, 25/15, 47/15, 13/35, 39/20, 39/73, 68/34, 7/128, 11/49, 28/83, 43/35, 38/49, 77/41, 54/54, 52/17, 51/15, 44/51 vb
Buna karşın Yaşam, Yazılı kitap Kuranı Kerim gibi Yaratılan Kainat Kitabına insan toplumla ilgili her tür BİLİME Evrensel İlkelere, kanunlara #aykırı davranışları affetmemekte ve bu ilkelere aykırılık ölçüsünde ağır #bedeller, acılar ve mutsuzluklar yaşatmaktadır
#ÖRNEĞIN:
• Dere yatağına, fay hattına, ovalara, bataklıklara ev yapanlar yaşadıkları doğal olaylar sonrası yaşadıkları her tür acı ve felaketler için başkasını değil kendini suçlamalıdır.
• Otomobilindeki emniyet kemerini takmadan yolculuk yapanlar, kendi veya yakınları, kaza anında araçtan fırlayıp camdan uçarken ve başına gelen onulmaz zararlardan dolayı #KADERE vs taş atmaktan vazgeçip cehaletine kızsın.
• Kitapta yer verilen sözünde durmaktan, yalan söylemeye, emaneti ehline vermeye kadar uzanan tüm ilkelere uymamak nihayetinde, bunu yapanlara ve duyarsız tüm topluma ağır bedeller ödetmektedir.
Hangi ülke toplum ya da insan olursa olsun, bu OKUMALARI İHMAL ettikleri ve Ortak akla, bu evrensel ilkelere, KANUNLARA AYKIRI davrandıkları günden beri cehaletin, geri kalmışlığın cenderesinde #kıvranmakta, bu kitapları okuyanların doğru manalara, ilkelere, kanunlara ulaşanların bunu yaşama taşıyanların gerisinde NAL TOPLAMAKTA ve acı bedeller ödemektedir.
Elbette, asıl büyük fetih zafer başarı ve mutluluk şudur ki;
Ayetlerin doğru manalarına ulaşıp bunları HAYATLAŞTIRIP tüm köleliklerden kurtulup iblisi ayartısını duyguları kontrol edip muktedir olup Rabbilalemine, Kurana, Vicdana, evrensel doğrulara uygun yaşayıp insanlığa da örnek ve önderler olup bu yolda teşvik edip destekleyip Rabbin Rızasına varmaktır.
Böylece, ALLÂH onlardan #RÂZI OLMUŞTUR, onlar da O'NDAN RÂZI OLMUŞTUR. İşte büyük başarı, #FEVZULAZÎM BUDUR! RADIYELLAHU ANHUM VE RADU ANH, zalikel FEVZUL AZÎM 5/119, 98/8, 58/22, 9/100, 48/18 vb.
Bu yolda olma dileğiyle
Muhabbetle
18 Ağustos 2014 - 25 Temmuz 2021







Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı