8 Eylül 2015 Salı

HER SORU, İLME AÇILAN BİR KAPIDIR.

SORULAR, ÇÖZÜMLERİN, yeni bilgilerin, değişimin, gelişimin habercisidir

Sorular, soran kadar, kendini muhatap gören insanı da yeni bilgilere ulaştırdığı gibi, değişim ve gelişimine de katkıda bulunmaktadır. HER SORU, İLME AÇILAN BİR KAPIDIR.

Ebed memleketlerinin yolcusu olan AYNI ÖZELLİKLERLE DONATILMIŞ insanın bu iki kapılı muhteşem saraydaki misafirliği SÜRECİNDE, İLME KARŞI ilgisi  çeşit çeşittir.

Kimileri bu aleme, insana vb konulara, soru ve cevaplara duyarsız kalarak, KÖMÜR gibi gönlünü karartır. Kimileri de, sorarak, araştırarak, arı gibi her çiçekten öz toplayarak, bunları işleyip, elde ettiği bilgilerle, en doğruya ulaşarak bulduğu NURLA yaşayarak ELMAS gibi gönlünü, hayatını aydınlatmaktadır.

Göklerde ve yerde, yaratılışınızda ve  yaymakta olduğu canlılarda, gecenin ve gündüzün değişmesinde, rüzgârları estirmesinde vb birçok örnekler verilerek
3/190, 10/6,. 10/6, 10/67, 12/7, 15/75, 20/54, 20/128, 30/22, 30/23, 30/24, 30/37, 31/31, 32/26, 34/19, 39/42, 39/52, 42/33,   45/3, 45/4, 45/5, 45/13, 51/20 ve daha nicelerinde
Aklını kullanan, düşünen, tefakkuk sorgulayanlar, tedebbür  ne anlattığını anlamaya çalışanlar, sabreden, şükredenler vb yapanlar için, ayetler olduğu anlatılmaktadır.

Araştırması, ikrası, alakası sadece TELAFFUZDA kalırsa, MEALDEN ya da görünenden de öteye geçmezse, bilgisinin ve ahlakının da yüzeysel kalması kaçınılmazdır.

Araştırması, cevap arayışı, İKRASI,  yaratılmış KAİNATI ve yazılmış KURANI KERİMİ, tüm benliğiyle DOĞRULARA TESLİM OLMAK AMACIYLA akletmek, düşünmek, sorgulamak ve TEDEBBÜR YAPMAKLA,  ne anlattığını anlamakla en doğruya ulaşabilmektedir.

Oysa, öyle bir alaka, ilgi, araştırma, çaba ister ki, Alak gibi,döllenmiş yumurtanın, emriyonun rahim duvarına tutunurken gerçekleştirdiği gib itaa atardamarlarına kadar uzanıp,anasının en güçlü damarlarından beslenmesi misali, insan da ARAŞTIRDIĞI KONUNUN örneğin KURANIN TAA TEMELLERİNE, İLKELERİNE, EVRENSEL DEĞERLERİNE, ÖZÜNE, ESASINA, MANASINA anlatmak istediklerine ulaşacak şekilde alaka kurarsa, o nispette gerçeklerle buluşur, Kuranla, doğrularla beslenip, ahlaklanır.

Bu alak, alaka, sevgi, istek ne ölçüde ise Kuranda o ölçüde ahlaklandırır.

Zira, TÜM SORULARIN buna bağlı araştırmaların, okumaların VE CEVAPLARIN SONUCU;

Kendin bilmektir,
Alemin manasına ermektir,
ve HAKK gönüle girmektir.


Sorarak, sorgulayarak, araştırarak, Ahlakımızı Kuranlaştırmak, evrensel ilkelerle ziynetleştirmek için alaka duyduklarımızı ve alakamızın derecesini, ÖNEM VE ÖNCELİK VERDİKLERİMİZİ yeniden yapılandırmalıyız

Muhabbetle,

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı