9 Eylül 2015 Çarşamba

PERÇEM NEDİR BİLİRMİSİN

PERÇEM NEDİR BİLİRMİSİN
İnsanı insan yapan düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ile eylemleridir.
İnsan neye alaka, ilgi duyar, fiilen yaşar, ÖNEM VE ÖNCELİK verirse, onunla ahlaklanmaktadır. Bunlar, insan ve toplum için de geçerlidir. Hak ya da batıl, iyi veya kötü hangi yönde devamlılık gösterip, daim olursa, HUY, AHLAK, ETİK haline dönüşmektedir.
“İnandığı gibi yaşamayanlar yaşadığı gibi de inanmaya başlar” sözü de bunu anlatmaktadır. Bu nedenle "ne yaptığı", “ne için yaptığı” yani "YAŞANTI" daha önemlidir.
KURAN’la ahlaklanmak da aynı EVRENSEL ilkelere tabidir.
Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan, toplum, canlılar cansızlar, eşya, olay ve olgulardan oluşan kevni yaratılan ayetler veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki yazılı ayetlerin anlattığı doğru manalar, kanunlar ilkeler KURAN'dır ve her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.
İNSAN, alakası, emeği, samimiyeti, ihlas ve gayreti, çalışması, bu ilkelere verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde doğru manalara, evrensel ilkelere, kanunlara, teknik ve teknolojiye ulaşmakta bilgilenmekte ve YAŞAMA YAZDIĞI nispette de ahlaklanmakta, gelişmekte, müreffeh olup yücelmekte ve her alemde de cenneti yaşamaktadır.
İçselleştirip yaşama geçirdiği süreçte, karşılaştığı her durumda; sabırla, salatla, ümitle dayanarak direnerek bu ilkeler uğruna bedeller ödediği ölçüde de AZİM BİR AHLAKA dönüşmektedir. 68/4, 9/24, 9/111, 2/214 vb
Bu alak, alaka, sevgi, istek, önem ve öncelik vermek ne ölçüde ise Kuranda o ölçüde ahlaklandırır. Kendini unutanlar, dillendirip yaşamına yazmayanlar o nispette Kuran ahlakından uzak düşmektedir. 2/44, 61/2 vb.
Her alemi cennet yapan bu ilkelerden uzaklaştıkça, o ölçüde ağır bedeller ödenmekte ve her alemde, yaşamı cehenneme dönmektedir
Her nedenle, insanın tercihleri, alaka, ilgi duydukları, ÖNEM VE ÖNCELİK verdikleri, fiilen yaşamda yaptıkları, uğruna bedel ödedikleri her ne ise onun #PERÇEMİ olup diğerlerinden de ayrışmasını sağlamaktadır.
#Kitap der, yaklaşık meallerde:
· 11/56 "Ben, benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah'a dayandım. hiçbir canli yoktur ki o, ONUN NASİYESİN DEN TUTMUŞ OLMASIN Gerçekten Rabbim, doğru bir yol üzerindedir
İnni tevekkeltu alellahi rabbi verabbikum ma min dabbetin illa huve ahizum BİNASİYETİHA, inne rabbi ala siratimmustekîm.
· 96/15 Hayır, eğer bundan vazgeçmezse (onu) PERÇEMDEN yakalarız, Kella leil lem yentehilenesfe'am biNNASİYEH.
· 96/16 O YALANCI, GÜNÂHKÂR PERÇEM(DEN)! Nasiyetin KEZİBETİN HATİEH
· 55/41 MUCRİMLER, simâlarından tanınır, BİNNEVASİ PERÇEMINDEN VEL'AKDÂMdan tutulur. Yu'refulmucrimune bisîmahum feyu'hazu BİNNEVASİ VEL'AKDÂM.
BU Yaklaşık meallerde geçen:
• O, HATİEH-GÜNAHKAR PERÇEMİNDEN yakalanmak, sürüklenmek…
• Ya da KEZİBETİN HATİEH-YALANNCI GÜNAHKAR PERÇEMİNDEN yakalanmak, sürüklenmek….
Nedir? Bilir misin.
EVET, insan, DENEME, TEKAMÜL ve AHSENU AMEL yapmak için yaratılmıştır 11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
Bu amaçla Fuad, Basar, Semi verilen,
Her tür zihni melekeleriyle donatılan insan,
Her içsel ve dışsal etkide veya istekte,
VICDANININ güzel olana çağrısını da IBLISININ ayartısını da duymaktadır.
Üstelik her kez, bu sesler açısından da aynı durumdadır.
Zamanla, bu sesleri tercihleriyle duyulmaz yapan da insandır.
#VİCDAN, her insanda var olan RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması VE DOĞRUYU BULMASI için lütfettiği en büyük NURDUR.
Öyle ki, Kitapta anlatılan Rasuller de, tarihteki varlığından öte EYLEMLERİYLE, AMELLERİYLE de HER İNSANIN ROL MODELİ OLUP VİCDANIN, #FİTRATELLAHİ deki yankılanan SESİDİR.
Nitekim #Kitap yaklaşık meallerde:
• O halde, yüzünü (VEÇHİNİ) HANİF olarak DİNE cevir doğrult (EKİM et).
insanları üzerinde yaratmış(FATARA) olduğu Allah'ın fıtratına #(FİTRATELLAHİ).
Allah´ın yaratışında (HALKILLAH) değişiklik bulunmaz.
Bu DİNUL KAYYİMU kayyum bir dindir velâkin NÂSIN insanların ekserisi bilmezler.
Fe ekım vecheke lid DİNİ HANİFA, FİTRATELLAHİ LLETİ FETARAN nase aleyha, la tebdile li halkillah, zaliked DİNUL KAYYİMU ve lakinne ekseran nasi la ya'lemûn. 30/30

• “biz ONA ŞAH DAMARINDAN DAHA YAKINIZ.ve nahnu akrabu ileyhi min hablil verîd. 50/16 der.
Bu nedenle, yazılı kitap gibi yaratılan Kainat Kitabını, insan toplum vb ayetleri okuyan evrensel düşünürler, bilim insanları da dahil olmak üzere bazıları da #FİTRATELLAHİ de, VİCDANI şöyle özetlemiştir.
#Vicdan, insanın içindeki Tanrı'dır. (VİCTOR HUGO)
• Vicdan, Tanrı’nın tatlı fısıltısıdır. (EDWARD YOUNG)
• Vicdan Cenab-ı Hakk'ın kalbimizdeki sesidir (Nurettin Topçu)
• Kalbimizde Allah’ın nuru vardır, onun adı da vicdandır.(Tolstoy)
• Vicdan ruhun tuhaf yeteneğidir ki ona dinsel içgüdü adı verilebilir. (Samuel Smiles)
• VİCDAN; insanın pusulasıdır. (Vincent Van Gogh)
• Kötülüğün yolu yakındır kolay ulaşılır ona. İyiliğin önüne ise alın teri ve VİCDANI koymuştur Tanrı. (Eflatun)
• Vicdanımız yanılmaz bir yargıçtır, biz onuöldürmedikçe. (Honore de BALZAC)
• Vicdan içinizden geçen 'başkası bakıyor olabilir' sesidir. (H. L. Mencken)
• Vicdan durmaz, konuşur. (Özdemir Asaf)
• En mükemmel adalet, vicdandır. (VİCTOR HUGO)
• Vicdan bütün ahlak yargıçlarının en iyisidir. O, RUHUN SESİDİR.(J.J Rousseau)
• Bir insanı üstün kıIan, onu kendi arzu ve ihtiraslarından kurtaran, sadece vicdanıdır. (SamueI SmiIes)
• İradene hakim ol fakat vicdanına esir ol. (Aristoteles)
• Nefsinin öğretmeni VİCDANININ öğrencisi ol. (Eflatun (Platon)
• VİCDAN; içimizde gizli bir kırbaç taşıyan cellattır. (Montaigne)
• Vicdanın sesi bütün kanunların üstündedir (MahatmaGandhi)
• Muallimim diyen olmak gerektir imanlı; edepli sonra liyakatli sonra VİCDANLI. Bu dördü olmadan olmaz: vazife çünkü büyük. Mehmet Akif Ersoy
İnsanın bu Dünyadaki hayat serüveninde, bu DENEME ve GELIŞIM sürecinde her tercihte, VICDANI iyiye, güzele, doğruya AHSEN olana çağırırken, aksine İBLİSİN görevi bundan uzaklaştırıp insana DAHASINI, TEKASÜRÜ fısıldayıp etkileyip ayartmaktır.
Hayvanlarda ise, durum farklıdır. Yaşam için ihtiyaç duyduğu şeylere karşı ilgisi sınırlanmıştır. TEKAMÜL etmiş halde yaratılmıştır.
İnsanın yapısında ise, her alanda, en zirve güzelliğe TEKAMÜLÜN, GELİŞİMİN gerçekleşmesi için bunlara Dünya metaına karşı duyulan iştaha, aşırı düşkünlüğe ayette HUBBUŞ ŞEHEVATİ YE sınır getirilmemiştir. 3/14, ve benzeri 28/60, 28/61, 42/36, 9/38, 11/15,18/46, 57/20, 10/23.
Bunun sonucu, INSAN YAPTIĞI TERCIHLERIYLE ŞEKILLENMEKTE, amel kitabını yazmakta ve her Dünyadaki Cennetini ya da Cehennemini ve seviyesini de belirlemektedir..
İŞTE TAM BU NOKTADA,
TERCİH YAPIP YÖNELDİĞİ AMAÇLAR, HEDEFLER, DEĞER VERDİĞİ UNSURLAR İNSANIN PERÇEMİDİR 11/56.
Bu da şöyle gerçekleşmekte ve ayrışmaktadır.
Rabbinin ilkeleri, vicdanın sesi yerine, iblisin ayartısını tercih edip bu ayartıyı kontrol etmeyip teslim olursa, yani ölçü ilke dinlemeden uygularsa, PERÇEMI günah yönünde aktifleşmektedir.
Rabbinin ölçülerini ÖTELEYİP tercih ettiği, teslim olduğu bu AYARTIYI hedefi, gerçekleştirmek için harekete geçmekte, eyleme dönüşmektedir.
Böylece amaçları, GÜNAHKAR #PERÇEM yani, #HATİEHPERÇEM OLMAKTADIR.
Bu durum, ZAMANLA öyle yaygın hal alır ki, sürekli tekrarlanır ve sonunda insanda HUY kötü ahlak haline gelir.
Rabbilaleminin ilkelerine sırt döner, umursamaz, yanlışta inat eder. Ölçü ilke dinlemez. Hak hukuk anlamaz. Varsa yoksa nefsi ve çıkarı olur. Yaşamda bu evrensel insani ahsen ilkelere aykırı davranarak adeta haliyle de Alemdeki güzellikleri, Kuran Hakikatlerini yalanlayan, var ediliş nedenini KEZZEBE yapan KİŞİLİK oluşur.
Böylece amaçları, HATİEH PERÇEM-günahkar perçemden, #HATİEHKEZZEBEPERÇEME-yalancı günahkar perçeme dönüşür.
Bu hal üzere devam ettiği süreçte, akledip aklını başına alıp tevbe etmediği takdirde de ölesiye, ölünceye kadar da bu hal üzere olur. Kendini bu uğurda tüketir. Her dünyasını da telef eder. Aleme, insanlığa verdiği zararların kötülüklerin acı bedellerini de her alemde yaşar.
Şayet, Rabbilalemine, Kurana, vicdanın sesine, evrensel ilkelere önem ve öncelik verirse, ahsenu ameller yaptığı ölçüde de Perçemi #ahsen kalmakta ve var ediliş amacına uygun olup #tasdik etmektedir. Böyleve var edenin rızasına varıp her alemde de bahtiyar olmaktagdır.
EVET, insan tercihleriyle, ÖNEM VE ÖNCELİK verdikleriyle farklılaşmakta, bu idealleriyle, uğruna bedel ödedikleri, amaçlarıyla, yani kadim perçemleriyle ayrışmaktadır 55/41
Bu arada, #NASİYE kelimesinin kökü, nun, sad, vav harflerinden oluşmakta ve bu köke ait kelime 4 yerde geçmektedir. Meallerde, perçem, alın, kakül olarak açıklanmaktadır. Aslında bunlarda insanın yönünü, yönelimini gösterdiği gibi, kakül vb öne çıkardıkları el üstünde tuttukları vb unsurlar da yaşamında değer verdiklerini sembolize etmektedir.
Nitekim, gelecekle ilgili beklentilerinin merkezinin de beynin ön kısmında olması da tevafuktur, anlamlıdır.
#Özetle INSAN TERCIHLERIYLE ŞEKILLENMEKTE, PERÇEMİYLE AYRIŞMAKTADIR
Dünyanın her yerinde, her döneminde, her coğrafyasında ahseni takvim üzere yapılandırılan, ahseni ameller yapması ve gelişim için var edilen, her tür zihni melekelerle de donatılan HER İnsan her içsel ve dışsal etkide veya istekte, bu iki sesi de duymaktadır, Vicdanının güzel olana çağrısını da iblisinin ayartısını da. Yaptığı tercihlerle kitabını kendi yazmaktadır. Üstelik her kez, bu sesler açısından da aynı durumdadır.
Zamanla, bu sesleri duyulmaz yapan da insandır. İBLİSİN sesine uydukça, VİCDANIN sesi duyulmaz olurken, vicdanın sesine tabi oldukça da iblisin sesi etkisizleşmeye başlar Öyle ki, iblise uya uya adeta İBLİSLEŞİR, İNSAN Şeytanlardan olur.
Her olay insana seçimler sunar. İnsan fravunlaşabilir, Musalaşabilir. Lehepleşir ya da Muhammed’e uyabilir.
Yaşamını NAR da NUR da yapabilir.
İnsan yaptığı bu tercihleriyle şekillenmekte, amel kitabını yazmaktadır. 17/13, 76/3, 64/2, 18/29, 10/40, 41/46, 45/15, 17/15, 2/286, 91/7-10; 92/4-11; 95/4-6; 2/256, 10/99, 26/3-5; 88/21, 22; 36/17, 42/48, 81/27, 28; 13/11, 8/53 vb.
Bu, Evrensel İlkeler karşısındaki duruşuyla YELPAZE misali zerreden şemse ESFELE SAFİLİYNDEN ALAYI İLLİYYİNE kadar dağılmakta ve yer bulmaktadır.
Her insanın her alemdeki cenneti de cehennemi de farklılaşmaktadır
Her daim, her işte, her tercihte, ALLAH’IN Rızasını öncelleyenlerden,


zihni tüm melekelerini gereğince kullanarak İblisin ayatısını kontrol edip ölçüyü ilkeyi gözetip #Vicdanın sesine kulak verenlerden, #Kuran ilkelerini yaşamına yazıp ahlakıyla yoğrulanlardan, RABBİNE gönülden isteyerek #rağbet edenlerden ve böylece her Dünya da bahtiyar olup Cenneti yaşayanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle
18 Aralık 2014-19 Mart 2021







Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı