14 Eylül 2015 Pazartesi

SEVGİ ve MUHABBETULLAH

SEVGİ ve MUHABBETULLAH
Sevgi CENNETTİR. Rabbiyle de alemle de sevgi saygı güven içinde olmak Cennette yaşamaktır.
Sevgi, ilgidir, alakadır, değer vermektir, önem ve öncelik vermektir, içselleştirmektir, bağlılıktır, rızasını gözetmektir, hoşnutluğu için titremektir, paylaşmaktır, güzelliğe yöneliş melekesidir.
#Sevgi, Âlemlerin Rabbinden bir cilvedir, Nurdan bir esinti, Cennetten bir fidandır. Ölü kalbleri dirilten, küsleri barıştıran, güzelleri kaynaştıran, yürekleri yücelten, gönülleri coşturandır. 8/63 3/14, 20/39, 49/7 vb.
Örneğin Kitap der yaklaşık meallerde:
• Ve onların KALBLERININ ARASINI UZLAŞTIRDI. Sen yeryüzünde bulunan herşeyi verseydin, yine onların kalblerinin arasını uzlaştıramazdın; fakat Allâh, onların arasını uzlaştırdı. Çünkü O, dâimâ üstündür, hüküm ve hikmet sâhibidir. Ve ellefe beyne kulubihim,lev enfakte ma fil erdi cemiam ma ellefte beyne kulubihim ve lakinnellahe ellefe beynehum innehu azizun hakîm 8/63
• Kadınlardan, oğullardan, kantarlarca yığılmış altın ve gümüşten, salma atlardan, davarlardan ve ekinlerden gelen ZEVKLERE AŞIRI DÜŞKÜNLÜK, insanlara süslü (câzip) gösterildi. Bunlar, sadece dünyâ hayâtının geçimidir. Asıl varılacak güzel yer, Allâh'ın yanındadır. Zuyyine lin nasi hubbuş şehevati minen nisai vel benine vel kanatiril mukantarati minez zehebi vel fiddati vel haylil musevvemeti vel en'ami vel hars, zalike metaul hayatid dünya, vallahu indehu hüsnül meâb. 3/14
• Onu sandığa koy, suya at; su onu sahile bıraksın; onu benim de düşmanım onun da düşmanı olan biri alacaktır." "Gözümün önünde yetiştirilmen için SENIN ÜZERINE BENDEN BIR #MUHABBET SEVGI koydum (görenler senin üzerine koyduğum bu sevgiden ötürü sana meftun oldular)." Enikzi fihi fit tabuti fakzi fihi fil yemmi fel yulkihil yemnu bis sahili ye'huzhu aduvvul li ve aduvvul leh, ve elkaytu aleyke #MEHABBETEM minni, ve li tusnea ala ayni. 20/39.
• Bilin ki, Allâh'ın Elçisi içinizdedir. Şâyet o, birçok işte size uysaydı, sıkıntıya düşerdiniz. Fakat Allâh size IMANI SEVDIRDI ve onu SIZIN KALBLERINIZDE SÜSLEDI ve size küfrü, fıskı ve isyânı çirkin gösterdi. İşte doğru yolda olanlar bunlardır. Va'lemu enne fikum rasulellah, lev yuti'ukum fi kesirim minel emri le anittum ve lakinnellahe HABBEBE ILEYKUMUL IMANE ve ZEYYENEHU FI KULUBIKUM ve kerrahe ileykumul kufra vel fusuka vel isyan, ulaike humur raşidûn. 49/7
Beğenme, hoşlanma, sevme ve aşk vb ise, #SevgiMelekesinin insandaki aktifleşme şiddetidir.
Örneğin, aşk, sevginin sınır tanımaz coşkusudur. Eşeddi sevmektir. 2/165, 2/74 vb.
Şefkat, merhamet, fedakarlık vb kavramlar sevginin farklı türevleridir.
Örneğin ŞEFKAT
canını cananına feda ettirecek kadar güçlü KARŞILIKSIZ engelsiz bir SEVGİDİR
Sevgi, CENNETTİR. Sevgisiz yaşam ise CEHENNEMDİR.
SEVGİ, merhamet, iyilik, AHSEN HAL, evrensel ve kabul gören ORTAK bir dildir.
SEVGİ ALAKA sadece İNSANIN değil canlı cansız her varlığın ANLADIĞI evrensel DİLDİR
SEVGİ MERHAMET hayır ve fedakarlık TÜM CANLILARDA karşılık bulur,
SEVGİNİN, saygı ve güvenin ulaşamayacağı GÖNÜL yoktur
“İnsanları birbirine kopmaz bağlarla sıkıca bağlayan şey:
anlaşmalardan çok, iyi niyet; sözlerden çok, içtenlikli bir sevgidir” der, #ThomasMore
SEVGİ, ALAKA
tüm kapıları, dünyaları açan,
SORUNLARI çözen ANAHTARDIR
İnsan 99 kapısı da kapalı olsa dahi, SEVGİ tüm kapıları açan TILSIM ve NURDUR
·
SEVGİ BİZ olmaktır
SEVGİ yakınlaştırıp BÜTÜNLEŞTİRİR
Sevgi aşk vb ise, NUR üstüne NUR yapar TÜMLEŞTİRİR
SEVGİYLE, ihlasla yapMAdığınız tüm sunumlar, DEĞERSİZLEŞİR.
İnsanlar ve toplum değişmedikçe
SEVGİ HAKİM OLMADIKÇA savaşlar KAN GÖZYAŞI DEVAM EDECEKTİR.
Elbette azgınlar, kin ve nefret üzerinden nemalananlar olacaktır. Lakin bunlara da gereken karşılığı eğitimle adil ve merhametle vererek SEVGİYİ alemde YAYGINLAŞTIRMALIDIR.
Taş ve silah yerine SEVGİNİN sembolü ÇİCEK VE KİTAP sunulmasını başarıldığında SAVAŞLAR da bu diğer sorunlar da azalacaktır.
Kim yaparsa yapsın dayak, şiddet, zorbalık vb haller ACİZLİĞİN,
sevgi, saygı ve güven yoksunluğunun eseridir.
Zorbalıkla, aldatmakla DEĞİŞİM olmaz.
AKLI İKNA ile GÖNLÜ SEVGİYLE FETH edebilirsin.
Allahın Rasulleri BAŞTA Hz MUHAMMED olmak üzere, sevgiyle, merhametle, Kuran ahlakıyla, Kuranı yaşama yazmasıyla gönülleri feth ederek yol aldı.
İnsan, evrensel doğrularla, ikna ve terbiye ile eğitimle, en güzel olanla, değişim ve dönüşümle ancak kalıcı olarak değişebilir. Kötülüğü en güzel olanla savmak gidermek, ıslah etmek gerekmektedir 23/96, 41/34 vb.
SEVGİNİN TEMELİ, Her halde her durumda, var ediliş amacı olan kulluğun gereği deneme, gelişim ve ahsenu ameller yapmak bilinciyle yaşamaktır. 11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
#Bunun yolu da her halde, her tercihte, Rabbilalemine, Kurana, vicdana evrensel ilkelere, her daim ÖNEM VE ÖNCELİK vermekle, KURAN AHLAKINI yaşamakla, Rızayı İlahiye ulaşmakla Rabbiyle sevgi bağını kurmak ve yüceltmekle mümkündür.
Örneğin Kitap der yaklaşık meallerde:
ÖYLE BİR TOPLUM Kİ, ALLAH ONLARI sürekli ve çok güçlü SEVER, ONLAR DA ALLAHI sürekli ve çok güçlü SEVER
• Ey inananlar, sizden kim dininden dönerse (bilsin ki) Allâh, yakında öyle bir toplum getirecek ki (O) onları sever, onlar da O'nu severler. Mü'minlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı onurlu ve şiddetlidirler. Allâh yolunda cihâd ederler, hiçbir kınayıcının kınamasından korkmazlar. Bu, Allâh'ın bir lutfudur, onu dilediğine verir. Allâh'(ın lutfu) geniştir, (O), bilendir. Ya eyyuhellezine amenu mey yertedde minkum an dinihi fe sevfe ye'tillahu bi kavmiy YUHIBBUHUM VE YUHIBBUNEHU ezilletin alel mu'minine e izzetin alel kâfirine yucahidune fi sebilillahi ve la yehafune levmete laim, zalike fadlullahi yu'tihi mey yeşa', vallahu vasiun alîm 5/54
İMAN EDENLER LİLLAHİYİ EŞEDDİ öncelikle ve çok daha güçlü SEVER.
• İnsanlardan kimi, Allah'tan başka eşler tutar, ALLÂH'I SEVER GIBI onları severler. İnananlar ise en çok Allâh'ı severler. Zulmedenler, azâbı gördükleri zaman bütün kuvvetin Allah'a âid olduğunu ve Allâh'ın azâbının çetin olduğunu anlayacaklarını keşke bilselerdi! Ve minen nasi mey yettehizu min dunillahi endadey yuhibbunehum ke #HUBBILLAH, vellezine amenu EŞEDDU HUBBEL LILLAH, velev yerallezine zalemu iz yeravnel azabe ennel kuvvete lillahi cemiav ve ennellahe şedidul azâb. 2/165
İNANIP AMELUSSALİHAT YAPANLARA SEVGİ VARDIR
• İnanıp AMELUSSALIHAT yapanlar için Rahmân, bir SEVGI yaratacaktır. İnnellezine amenu ve amilus salihati se yec'alu lehumur rahmanu VUDDA. 19/96
YİNE:
• "Onu sandığa koy, suya at; su onu sahile bıraksın; onu benim de düşmanım onun da düşmanı olan biri alacaktır." "Gözümün önünde yetiştirilmen için SENIN ÜZERINE BENDEN BIR #MUHABBET SEVGI koydum (görenler senin üzerine koyduğum bu sevgiden ötürü sana meftun oldular)." Enikzi fihi fit tabuti fakzi fihi fil yemmi fel yulkihil yemnu bis sahili ye'huzhu aduvvul li ve aduvvul leh, ve elkaytu aleyke #MEHABBETEM minni, ve li tusnea ala ayni. 20/39
• Rabbinizden mağfiret dileyin, sonra O'na tevbe edin! Doğrusu Rabbim çok esirgeyen, #VEDUD çok sevendir." Vestağfiru rabbekum summe tubu ileyh, inne rabbi rahîmuv vedûd. 11/90
• Bağışlayandır, #VEDUD sevendir Ve huvelğafurulvedud 85/14
• Allâh'ın, inanan ve iyi işler yapan kullarını müjdelediği (büyük lutuf). De ki: "Ben buna karşılık sizden bir ücret istemiyorum. Ancak (Allah'a) yaklaşmayı #MEVEDEDDETE FIL KURBA arzu ediyorum." Kim bir iyilik yaparsa onun iyiliğini artırırız. Şüphesiz Allâh bağışlayan, (iyiliğe) karşılık verendir. Zalikellezi yubbeşşirullahu ibadehullezine amenu ve amilus salihat, kul la es'elukum aleyhi ecran illel MEVEDEDDETE FIL KURBA, ve mey yakterif haseneten nezid lehu fiha husna, innellahe ğafurun şekûr. 42/23
SEVGİ SAYGI VE GÜVEN ortak yaşamın, ikili bağların, ilişkilerin, arkadaşlık ve dostlukların, birlikteliklerin, beraberliklerin, vazgeçilmezlerindendir. Olmazsa olmazlarıdır.
Her birinin eksikliği diğerlerinin de gölgelenmesine ve zayıflamasına nihayetinde yok olmasına sebep olmaktadır. Karşılıklı sevgi, saygı ve güven ne ölçüde ise, yaşam da mutluluk ta, huzur da o ölçüde güçlü sürekli ve kalıcı olmaktadır.
Örneğin Kitap der
• O'nun âyetlerinden biri de, size nefislerinizden, SÂKINLEŞECEĞINIZ EŞLER yaratması ve aranıza #MEVEDDETEV SEVGI VE RAHMET koymasıdır. Şüphesiz bunda, düşünen bir toplum için ibretler vardır. Ve min ayatihi en haleka lekum min enfusikum ezvacel li teskunu ileyha ve ceale beynekum #MEVEDDETEV VE RAHMEH, inne fi zalike le ayatil li kavmiy yetefekkerûn. 30/21
Gönle eş bir gönül bulunca kaybetmeden kıymeti bilinmelidir. Eşinizle dostlarınızla, arkadaşlarınızla, alemle, aranızdaki sevginin küllenmiş veya yok da olsa #dirilmesine ön ayak olumalıdır.
İnsanların tercihine bırakılan konularda beğenilmese de yaptığı tercihlerini kabullenmek #SAYGI duymaktır.
Örneğin #Kitap der yaklaşık meallerde;
• De ki: "Bu gerçek, HAKK Rabbinizdendir. Artık dileyen İMAN ETSİN, dileyen #İNKAR ETSİN Ve kulil hakku mir rabbikum fe men ŞAE fel yu'miv ve men ŞAE fel yekfur 18/29.
• Biz ona yolu gösterdik: Ya #ŞÜKREDİCİ- gerçekleri doğru anlayıp gereğini yapan- veya #NÂNKÖR- gerçeklere sırt dönen gizleyen, örten, aksini yapan- olur. İnna hedeynahussebile imma şakirav ve imma kefura. 76/3 vb.
Elbette bu tercihlerinin daha iyi güzel olması için ona usulünce kırmadan dökmmeden önerilerde bulunmak da sevgi ve saygının sonucudur.
SEVGİ SAYGI GÜVEN üzere kurulan
birliktelikler, HER ORTAMI CENNETE dönüştürür.
SEVGİ SAYGI VE GÜVEN iyi bir diyaloğun ve MUTLU yaşamın ayrılmazıdır.
BAŞARI ve MUTLULUĞUN yolu,
SEVGİ, SAYGI ve GÜVEN duymak ve bunları sunmaktan geçer.
İNSAN neye alaka sevgi istek, ÖNEM VE ÖNCELİK verirse o ölçüde ANLAYIP YAŞAMA yazmaktadır
SEVGİDEN uzaklaşanlar
YALNIZLIK, acılar, MUTSUZLUKLAR içinde kıvranmaya MAHKUMDUR
Özellikle Rabbiyle aralarında bu sevgiyi, rızasına uyarak, var ediliş amaçlarını ahsenu amelleri yaparak kazanıp muhabbetullaha ulaşmak ve herhalde de ebedileştirip vedud hale, sürekli sübut hale ulaşması için var gücüyle çalışılmalıdır.
Rabbiyle sevgi saygı ve güven içinde olmak cennette yaşamaktır.
Rabbin sevgisinden mahrum kalmak, Cehennemde bulunmaktır.
KURANDAN daha çok önem ve öncelik verdiğini DEVİRMEDİKÇE, değiştirmedikçe de RAHMANLA sevgili de olunamaz.
Kitapta sevgi iki kavramla karşılanmaktadır.
MUHABBET VE MÜVEDDET.
Muhabbet, #TUHIBBUNELLAHE YUHBIBKUMULLAHU şeklinde Allah ile birlikte kullanılırken 3/31, VEDUD Allahın esması sıfatı olarak geçmektedir.
#Muhabbet, hub, hubbe, muhabbet vb türevleriyle 95 yerde 81 ayette geçmektedir.
HUB kaynama noktasına gelmiş suyun üstüne çıkmaya başlayan kabarcıklara denmekte ve habbe, tohum kelimesi de bu kökten gelmektedir.
Sevgi de tohum gibidir. Bir gönüle girdi mi ekildi mi onu beslediğinde dal budak ağaç olup tüm alemini sarar. Binler karşılık üretir. Meyvalar verir.
#Vedd meveddet vb türevleri 29 kez 26 ayette geçmektedir. 42/23, 30/21, 29/25, 5/82, 4/73,11/90 vb.
VEDUD, hubb dan nitelikçe anlamca ayrıdır. #VEDUD sevginin sebat bulmuş halidir. VEDUD sevginin sürekli olma arzusudur.
Nitekim, HUBBE ile başlayan sevgi VEDDE ile süreklilik kazanır.
Sevgi muhabbet, muveddet kavramıyla yakın ilişkisi olan ve “hoşnut ve memnun olmak, tasvip etmek, beğenmek, onamak gibi anlamlara gelen #Rıza kavramı kitapta türevleriyle 73 kez geçmektedir.
Yine sevgiyle de bağı olan #VELİ-EVLİYA kavramı da türevleriyle 221 kez 200 ayette geçmektedir.
İnsan tercihleriyle, EVLİYAULLAH Allahın Evliyası da olur. 7/3, 4/45, 10/62. Allâh’da, müminlerin velisidir ve yardımcısıdır. Onları karanlıklardan NUR a çıkarır. 2/257, 3/68, 7/196, 4/45, 22/40 vb.
Muminler de birbirinin velisidir. 8/72, 9/71 vb.
Yine tercihleriyle EVLİYAUŞ ŞEYTAN, şeytanın velileri, ŞEYTANİ VELİYYA da olabilmektedir. 4/119, 19/45, 3/155, 3/175, 7/27, 4/76, 16/63, 19/45, 18/50 vb.
Diğer taraftan sevgi ile ilişkilendirilmekte olan #HALİL kavramı türevleriyle 13 ayette geçmektedir. İz bırakıp çığır açan böylece yakınlık sağlayanlar da HZ İBRAHİM misali HALİL OLMALIDIR. 4/125
Esasen, insanın, hayat serüveninde, tercihleriyle yaptıklarıyla, esfeli safilinden alayı illiyyine kadar ayrışması gerçekleşmekte ve Müslim, Mümin, Muttaki ve Mukarrebun olma yolculuğunda, Rabbiyle arasındaki #sevgi muhabbet durumu, konumu vb belirginleşmektedir.
HER KİM:
· Fıtratın da var edilen Vicdanın sesine önem verip Rabbilalemine teslim olduğunda #MÜSLİM dir. 2/131, 2/132, 39/22, 6/125, 30/30 vb
· Rabbilalemine, ilkelerine akıl, kalb ve eylem bileşkesiyle güvenip, yaşamına uyguladığında #MÜMİN, 49/15, 8/2, 24/62, 2/285, 3/160, 4/94 vb
· Her daim Rabbilalemine, ilkelerine, önem ve öncelik vermede, SÜREKLİ FEDAKARANE yaşadığında #MUTTAKİ, 39/33, 2/38, 2/177, 3/133, 3/76, 5/35, 5/100, 7/26, 9/4, 9/7, 9/24, 9/36, 9/111, 9/123 3/92, 16/128, 20/123, 24/52, 59/9, 64/16 92/5 vb.
· Her halden her daim Razı olup, Rabbilalemine, ilkelerine her daim uymanın ENKEMAL haline ulaştığında da #MUKARREBUN olunmaktadır. 56/11-27, 56/88, 83/21-28 vb.
#BUNAKARŞILIK,
Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı, ilkeleri, ölçüleri, değerleri daim yanılmaz HOCA MÜRŞİD, ŞEFAATÇİ, MEHDİ, NUR, REHBER YAPMAYANLAR, önem ve öncelik verdiklerinin esiri olmaktadır.
Zamanla ayetlerden ilkelerinden daha çok önem ve öncelik verdikleri HER ŞEY günahkar yalancı #PERCEM OLUP, insanı peşi sıra sürüklemektedir. 11/56, 96/15, 96/16, 55/41 vb
Kimi, Rabbini YAR edinip Kurana önem ve öncelik verip yaşayan Kuran olup evliyaullah olurken 7/3, 4/45, 10/62-63; kimileri de var edene Rabbilalemine ve var ediliş amacına tercihleriyle kör âmâ kalıp FE İZA HUVE HASÎMUN MUBÎN apaçık bir hasım olup 16/4, 36/77, KEFERELİKTE sürüklenerek, EVLİYAUŞ ŞEYTAN, şeytanın velileri, ŞEYTANİ VELİYYA, EVLİYAU'T-TAĞUT, EVLİYAUHUMUT TAĞUT da olabilmektedir. 4/119, 19/45, 3/155, 3/175, 7/27, 4/76, 16/63, 19/45, 18/50; 2/257, 4/76 vb.
İblisin ayartısına uyarak, iblisin şeytanlaşmasına yardım edenler, onu tamamlayanlar, İHVANEŞ ŞEYATÎN olup, isteyerek arzuyla TA’BUDİŞ ŞEYTAN şeytana kul köle olanlar, bu hal üzere yaşayanlar EVLİYAUŞ ŞEYTAN, şeytanın velileri, ŞEYTANİ VELİYYA olmaktadır. 4/119, 19/45, 3/155, 3/175, 7/27, 4/76, 16/63, 19/45, 18/50 vb.
Yine, tağutun yolunda bulunup, ona evliya olanlar da EVLİYAU'T-TAĞUT, EVLİYAUHUMUT TAĞUT olup, evliyaeş şeytanlardan olmakta ve onları AYDINLIKTAN KARANLIKLARA gömmektedir. 2/257, 4/76 vb.
Nitekim, AN’I bile gereğince yaşamayanlar, var ediliş amacı yolunda kullanmayanlar AHSENU AMELLER YAPMAYANLAR hayatı, tüm imkanları o ölçüde, ISRAF eden, YAŞAYAN ÖLÜLERDİR.
Var ediliş nedenini unutup ahsenu amellerden uzak düşenlerin DÜNYAYA olan HIRSI ve KÖLELİKLERİ bitmez.
Üstelik, var ediliş nedeni olan AHSENU AMELDEN uzaklaşıp TEKASÜR bataklığına düşerler her alemde MUTLU da olamaz. 102/1-9 vb
#OHALDE,
Kimin sevgisi, rızası, dostluğu, veli olması, yakınlık vb isteniyorsa, kişinin iradesini, tercihlerini, yaşantısını ONUN isteklerine, ilke ve kurallarına #gönülden, #istikrarlı ve #sürekli uyumlaştırmasıyla ulaşılmaktadır. Her tercihte, ne ölçüde, kime, neye önem ve öncelik vermekte ise, o nispette de ONUNLA aralarında bağ ile bu sevgi vb kavramlar hayat bulmaktadır.
Bu bağlamda, Rabbiyle bağı da, tercihine bağlı her konuda her tercihte, Rabbilalemine, Kurana, ilkelerine, vicdanın sesine uymakla, her şeyden daha çok önem ve öncelik vermekle, önemsemekle, insanlıktan iyilikten, hayırdan, ahsenu amelden yana olmakla, yaptığı hayır ve fedakarlıklarla, her durumda ahlakı Kuran yapmakla gerçekleşmekte ve seviyesi şiddeti, niteliği de ayrışmaktadır.
Bunun için de:
1-Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan, toplum, canlılar cansızlar, eşya, olay ve olgulardan oluşan kevni yaratılan ayetler veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki yazılı ayetlerin anlattığı doğru manalar, kanunlar ilkeler KURAN'dır ve her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.
Bu ilkeler yaşandığı ölçüde hem Rabbiyle sevgisi vb bağı yücelir, hem de her alemde cenneti yaşar bahtiyar olur.
Kimi SIDK üzere, yaratılan Kainat Kitabına, ONDAKİ kanunlara, ilkelere, #FİTRATELLAHİ ye, Vicdanının sesine, tecrübeye uyarak yaşar, 39/32, 39/33 vb.
Kimi de bununla birlikte #HAK üzere Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerinn anlatmak istediği manalara, evrensel ilkelere ulaşarak önem ve öncelik verdiği ölçüde yaşamını ahlaklandırmaktadır. 10/94, 9/48, 35/24, 34/49, 28/48, 23/90, 22/54, 18/29, 15/64, 13/19, 13/1, 11/45, 10/76, 10/77 vb.
2-YİNE
ALLAHIN SEVGİSİNE ulaşmak isteyenler ALLAHIN RASULU #MUHAMMEDE uymalı ve onun gibi FEDAKARANECE yaşamalıdır.
Örneğin Kitap der: De ki: "Eğer Allâh'ı seviyorsanız bana uyun ki Allâh da sizi sevsin ve günâhlarınızı bağışlasın. Allâh bağışlayandır, esirgeyendir."Kul in kuntum #TUHIBBUNELLAHE fettebiuni YUHBIBKUMULLAHU ve yağfir lekum zunubekum, vallahu ğafurur rahîm 3/31
Kim RASULE itâ'at ederse Allah'a itâ'at etmiş olur. Mey yutiİR RASULE fe kad etaallah 4/80 vb denildiği gibi
Bir çok ayette de ALLAH ve RASULÜNE itaatten bahsedilir. 3/132, 4/13, 4/69, 64/12, 5/92, 48/17, 24/52, 33/71, 49/14 vb.
Zira, RASULLER DE vahyedilene, Rabbilalemine, Kurana, ilkelerine uyup, önem ve öncelik verendi. 6/50, 7/203, 10/15, 21/108, 34/50, 38/70,41/6, 46/9 vb.
Rasuller, İNSAN ÜSTÜ DEĞİL, ÜSTÜN, ÖRNEK İNSANDI. 33/21, 60/4, 60/6, 41/6, 18/110, 6/50 vb.
Allah Rasulü MUHAMMED yolunda olmak, #fedakarane yaşayıp her anını KURAN ahlakıyla yoğurmakla, sabru cemille, kendini, başkalarını, insanlığı, Rabbilalemine, evrensel ilkelere, güzele, doğruya ve hakk olana dönüştüren, islah eden amelleri canını cananını feda edecek şekilde HAK YOLDA çalışmakla olur. 3/92, 9/24, 2/207, 9/111, 2/165, 2/177, 33/23, 3/31, 23/96, 41/34 90/11-13, 90/14 vb.
Yaratılan her unur gibi BEŞER Rasuller de ölmüştür.
Nitekim Kitapta, Rasuller BEYNE aranızda değil, FİKÜM İÇİNİZDE denilmektedir. 37/72, 3/101, 49/7, 2/151, 3/164, 26/18, 11/62, 5/20, 10/16 vb.
Biz onların içine uyarıcılar göndermiştik. Ve le kad erselna FİHİM MUNZİRÎN. 37/72, 3/101, 49/7, 2/151, 3/164, 26/18, 11/62, 5/20, 10/16 vb.
Lakin, Kitapta anlatılan Rasuller de, tarihteki varlığından öte EYLEMLERİYLE, AMELLERİYLE de meleke olarak HER İNSANIN ROL MODELİ OLUP VİCDANIN, #FİTRATELLAHİ deki yankılanan SESİDİR. 30/30, 50/16
Kuran ilkelerini uygularken de vicdanının sesini dinleyip yaşayanlar cennete varan yoldadır.
Evet, vakit varken; insan olmak, sevgiyle yaklaşmak, sabırla büyümek, davayla yücelmek, infakla, tövbeyle arınmak, ahsenu amelden yana durmak, hanif olmak, SIDK ya da HAK üzere yaşamak, gönül gözüyle bakmak, KURAN la yoğrulmak her anını hayır ve fedakarlıkla, AHSENU AMELELRLE AMELU SALİHATLARLA ziynetlendirmek, senin elinde!
Rabbilalemine, Kurana, Evrensel İlkelere, Vicdanının sesine uyarak Cennet ya da sırt dönerek iblisin ayartısına esir olup Cehennemi yaşamak insanın TERCİHİNE kalmıştır. 17/13, 76/3, 64/2, 18/29, 10/40, 41/46, 45/15, 17/15, 2/286, 91/7-10; 92/4-11; 95/4-6; 2/256, 10/99, 26/3-5; 88/21, 22; 36/17, 42/48, 81/27, 28; 13/11, 8/53 vb.
Herkes seçtiği yaşamın bedeliyle karşılaşır.
Zira, insana çalışmasından vesile ve sebep olduklarından başkası yoktur. 53/39-42,79/35, 76/22, 4/32, 36/12, 3/195, 34/3, 10/61vb.
Allah ile sevgi bağının olmasının #yolu, Rabbilaleminden, Kurandan ilkelerinden memnun olmakla, onlara her daim önem ve öncelik vermekle, manalarını doğru anlayıp yaşama yazmakla, yani Ondan #razı olup ihlasla, tevekkülle, gönülden isteyerek rağbet etmekle, gerçekleşmektedir.
Aksi halde, Rabbin Rızasından, Rabbialeminden, Kurandan vicdanın sesinden, evrensel ilke ve ölçülerden uzaklaştığı ölçüde:
• #CEHALET 12/33, 2/67, 5/50, 7/138, 39/64, 46/23, 3/154,11/46, 11/29, 27/55, 33/72, 6/35, 49/6, 33/33, 48/26 vb
• #GAFLET 10/7, 10/92, 30/7, 46/5, 21/97, 7/146, 7/179 vb ya da
• #DALALET 1/7, 6/77, 4/116, 31/11, 41/52 yahut
• #KÜFÜR ve
• #HIYANET vb hal içine düşülmekte ve her dünyada acı bedeller ödemektedir.
Elbette Allah Kurana, ilkelerine aykırı hal içinde olunmasına, Kurandan, ahsen yoldan uzaklaşılmasına RAZI olmayıp o halleri de asla sevmemektedir.
Bu anlamda Allah’ın #sevmediğini söyledikleri şunlardır:
• EL KAFİRUN, innellahe le yuhibbul KÂFİRÎN. 3/32, 30/45, 2/276, 22/38 vb
• EZ ZALİMİN, vallahu la yuhibbuz ZALİMÎN. 3/57, 3/140, 42/40 vb
• EL HAİNİN, innellahe la yuhibbul hainîn. 8/58
• EL MUFSİDUN, vallahu la yuhibbul MUFSİDÎN. 5/64
• EL FESAD, vallahu la yuhibbul fesâd. 2/205
• EL MU'TEDÎN, innellahe la yuhibbul MU'TEDÎN 2/190, 5/87, 7/55 vb.
• EL MUSRİFİN, innehu la yuhibbul MUSRİFÎN. 6/141
• EL MUSTEKBİRİN, innehu la yuhibbul MUSTEKBİRÎN. 16/23
• MUHTALEN FEHURA, innellahe la yuhibbu men kane MUHTALEN FEHURA. hayali övünenleri sevmez 4/36, 31/18, 57/23
• HAVVANEN ESİMA innellahe la yuhibbu men kane HAVVANEN ESİMA günah üzere plan ve hainlik yapanları 4/107
• KÖTÜ SÖZ SÖYLENMESİNİ SEVMEZ. . La yuhibbullahul cehra bis SUİ MİNEL KAVLİ 4/148
#OYSA,
Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlatmak istediği evrensel ilkeler her daim insanı, toplumu ve yaşamı mutlu etmek için önemli ve vazgeçilmez bir yoldaştır, nurdur, rehberdir, hediyedir, hidayettir, terbiyedir, eğitimdir, yaşamdır. 2/2, 2/5, 2/38, 2/97, 17/9, 3/4, 3/138, 6/88, 7/52, 12/111, 16/64, 16/89, 16/102, 17/9, 20/123, 27/2, 27/77, 28/43, 31/3,40/54, 45/20, 46/30 vb
Bunlar, RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması ve doğruyu bulması için lütfettiği karanlıklardan aydınlığa #NUR a çıkaran ilkeleridir. / liyuhricekum minezzulumati ilennur. 14/1, 14/5, 33/43, 57/9, 65/11, 5/16, 2/257 vb.
Her KİM Rabbilaleminle, ilkeleriyle uyumlaşıp, barış içinde yaşarsa onlara, #KORKU YOKTUR VE ONLAR #ÜZÜLMEYECEKLERDİR ve la havfun aleyhim ve la hum yahzenûn 46/13, 2/277, 6/48, 7/35, 2/38, 20/123, 10/62, 2/262, 2/274, 2/62, 5/69, 2/112 vb
Her kim Allaha yardımcı olur, borç verir, yani iyilik, hayır fedakarlık vb ahsenu ameller YAPARSA, Allah ta ona yardım eder. 3/52, 47/7, 61/14, 22/40 vb.
Kim, zerre ağırlığınca hayır ya da şer yapmışsa MİZANDA da onunla karşılaşmaktadır. 21/47, 7/8, 7/9, 23/102, 23/103,101/6, 101/7, 99/7, 99/8,101/8, 101/9, 18/104-108 vb
Ancak, ahsenu amellerin bereketi, her dünyada insana sunulurken; hayırda, hasenede misli veya katları verilirken, fedakârlıkta, amenu ve amelussalihatta, muttakilikte, günahlardan kurtulmak, temizlenmek ve cennet vardır. Vellezineamenu ve amilus salihati ulaike ashabul cenneh, hum fiha halidûn. 2/25, 2/82, 2/277, 3/57, 4/57, 4/122, 4/173, 5/9, 5/93, 7/42, 10/4, 10/9, 11/11, 11/23,13/29, 14/23, 18/30, 18/107, 19/96, 22/14, 22/23, 22/50, 22/56, 24/55, 26/227, 29/7, 29/9, 29/58, 30/15, 30/45, 31/8, 32/19, 34/4, 35/7, 38/24, 38/28, 41/8, 42/22, 42/23, 42/26, 45/21, 45/30, 47/2, 47/12, 48/29, 65/11, 84/25, 85/11, 95/6, 98/7, 103/3 vb.
Üstelik, AHSENU AMELLER, iyilikler, HASENELER, yapılan hayırlar, kötülükleri, SEYYİATLARI giderir. İnnel #hasenati yuzhibnes #seyyiat 11/114, 29/7, 47/2, 46/16, 8/29, 3/195, 5/65, 48/5 vb
YAPTIKLARIYLA, ALLÂH onlardan #RÂZI OLMUŞTUR, onlar da O'NDAN RÂZI OLMUŞTUR. İşte büyük başarı, #FEVZULAZÎM BUDUR! RADIYELLAHU ANHUM VE RADU ANH, zalikel FEVZUL AZÎM ulaşmayı hedefleyenlerdir. 5/119, 98/8, 58/22, 9/100, 48/18 vb.
Kitapta, düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ve eylemleriyle sonucu ALLAH'IN #SEVDİĞİNİ özel olarak belirttikleri arasında, başta #MUTTAKİLER olmak üzere şu konumlar da sayılmıştır.
Şöyle ki:
• ELMUTTAKIN, innellahe yuhibbul muttekîn. 3/76, 9/4, 9/7 vb.
• ESSABİRİN, vallahu yuhibbus sabirîn. 3/146 vb
• ELMUHSİNİN, vallahu yuhabbul muhsinîn. 2/195, 3/134, 3/148, 5/13, 5/93 vb.
• ELMUKSITIN, innallahe yuhibbul muksitîn 5/42, 49/9, 60/8 vb.
• ELMUTEVEKKİLİN, innellahe yuhibbul mutevekkilîn 3/159 vb
• ELMUTTAHIRIN, vallahu yuhibbul muttahhirîn. 9/108 vb
• ELMUTETAHHIRIN, yuhibbul mutetahhirîn. 2/222 vb
• YUKATİLUNE, İnnallahe yuhibbullezîne yukatilune fi sebilihi 61/4 vb
MUHABBETULLAH, #TUHIBBUNELLAHE #YUHBIBKUMULLAHU sevgi ve iyilik ve fedakarlık, varlığın temeli, esasıdır. 3/31vb.
Yaratılmış ve Yazılmış kitabı ikra, tertil, tilavet ve tedrisat ile teakkul-akletme, tefekkür-düşünme, tefakkuh-sorgulama ve tedebbür-ne anlattığını görenlere, görmeye çalışanlara, yaşama yazanlara sunulan en evla hediyesidir, yerdeki Cennetidir.
Zira, her varlıktaki güzellikler, marifetler anlaşılıp, #zikre ulaşıp içselleştirildikçe gönüller #mutmain olur. 13/28.
#Sevgi, güzelliğin farkına varmak ve ona yönelmektir. #Muhabbetullah ise, güzelliğin Yaratıcısıyla yaşamaktır. #Muveddet ise bu sevgiyi sürekli kılmak ve ebedîleştirmektir.
Sevgi, NE GÜZEL der, varlıkta takılır kalırken, Muhabbetullah ise varlıktan öteye geçmek, NE GÜZEL YARATMIŞ YARATILMIŞ diyerek manaya yani #Yaratanına varmaktır.
Zira, sevgiye sebeb olan her güzellik ve her güzelliğin en kemâl, en cemâl hali olan #Zikir O'ndandır.15/9
Bir paylaşımda, MUHABBET, kalbdeki kuvvet ve etkisine göre çeşitli isimlerle anılmaktadır.
"Muhabbetin ilk derecesi '#ALÂKA"dır. Kalb, sevilene yapışıp bağlandığı için, sevginin bu derecesine 'alâka denmiştir.
Sevginin ikinci derecesi #İRÂDE"; yani kalbin sevdiğini istemesi, ona yönelmesidir.
Üçüncüsü #SABÂBET" yani sargın eğilim; kalbin, uzakta olan sevgiliye doğru, suyun tepeden aşağı akması gibi akmasıdır.
Dördüncüsü #ĞARÂM'dır. Bu da kalbden hiç ayrılmayan, alacaklının borçluya yapışması gibi sahibine yapışan sevgidir. Suçluya yapışacak cehennem âteşine de ğarâm denmiştir. Onun azabı ğarâmdır!"
Beşincisi #VEDÂD dır. Bu da sevginin çok temiz ve hâlisine
denir. Bunun için Allah'ın en güzel isimlerinden biri de el-Vedûddur. Çünkü en hâlis sevgi, O'nun yaratıklarını sevmesidir.
Altıncısı #şeğaftir. ŞEĞAF, kalbi istilâ eden, yahut kalbin içinden tâ kadar taşan sevgiye denilir.
Yedincisi #IŞK’tır ki sahibinin sonucundan endişe edilen bir sevgidir. Türkçemizde buna sevda, daha ileri derecesine #karasevda denilir.
Sekizincisi #Teteyyümdür. TETEYYÜM, tapmak, küçüklenmek,
demektir. Sevgi onu küçülttü, kullaştırdı, demektir. Daha doğrusu, teteyyüm, kulluk yaparak sevmek, demektir.
Dokuzuncusu #Te'abbuddür. TE'ABBÜD, teteyyüm'ün üstünde bir sevgidir. Bu sevgi, kulluk edercesine sevmek değil, sevdiğine fi'ilen kulluk yapmaktır. Sevgilisi, onu tamamen kendisine #kulköle yapar. Artık onun, kendisine âit bir şeyi kalmaz. Açık ve gizlide nesi varsa hepsi sevgilisinin olur. İşte kulluğun hakikati, bu tür bir sevgidir.
Onuncusu #HULLET dir. Bu da sevenin ruhunun içine, kalbinin hücrelerine işleyen, orada sevgiliden başkasına hiç yer bırakmayan sevgidir. H Ay”
Şeriat, tarikat, MARİFET ve HAKİKAT de, perdelere takılmadan VAR EDENE varmaktır. Her durumu AHSEN yaparak ahsenu amellerle, fedakarlıklarla VAR olmaktır. Sevmek ve Rabbin razılığını gözettikçe yaşamda ahlakı Kuran yaptıkça da sevilmektir. Bu ölçüde Rahmanın indinde değer ve anlam bulmaktır.
SEVGİNİZİ eylemlerinizle, Hz Muhammed başta olmak üzere RASULER misali kulluk yaparak ahsenu amellerle, fedakarlıklarla, ahlakı Kuran ile YÜCELTİNİZ, MUHABBETULLAHLA EBEDİLEŞTİRİNİZ
Üstünlüğümüz, TAKVADADIR, yaptıklarındadır, GÖNÜLDEDİR, sevgidedir, MUHABBETULLAHTADIR.
Muhabbetullaha ulaşmak ve hemhal olmak dileğiyle
Muhabbetle,
3 Eylül 2014-9 Nisan 2021











Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı