4 Ekim 2015 Pazar

HER ANI, GÜNÜ KADİR GECESİ YAPMAK ELİNİZİN ARASINDA

HER ANI, GÜNÜ KADİR GECESİ YAPMAK ELİNİZİN ARASINDA
Kitabı Kuran’ı DOĞRU anlayıp
yaşamına uyguladığı
her an #KADİRGECESİ dir.
Kitap ŞEHRU RAMEDANELLEZİ UNZİLE FİHİL KUR'ANU 2/185 der.
Ramazanlar, yılda bir defa yaşanılan takvim ayı olmaktan öte olup
Hakk yolda her tür maddi ve manevi sıkıntıların, çilelerin isteyerek ya da istemeden yaşandığı dönemdir.
Öyle ki, Ramazan, hak yolda İSTEYEREK ya da İSTEMEDEN karşılaşılan her tür maddi ve manevi sıkıntı, çile, dert, acı, ızdırap, felâket, üzüntü; tehlike, endişe, kaygı, huzursuzluk, rahatsızlık, bitkin düşme, kavrulma, yanma, zulme, baskıya uğrama vb her haldir.
Ramazanlarla iki şekilde karşılaşılmaktadır:
Bilinen Ramazanda olduğu üzere, ya da var oluş nedenini unutup,azgınlaşma, yoldan çıkma ihtimali olan durumlarda veyahut sair zamanlarda DAHA AHSEN KİŞİLİĞE RIZAYI İLAHİYE ULAŞMAK İÇİN isteyerek yaşanılabilmektedir.
Ya da istemeden denenmek, tekamül etmek için sunnetullah gereği BELA, FİTNE ve MUSİBETle karşılaşılabilmektedir. 2/214, 29/2, 2/155, 3/186, 21/35, 29/3, 47/31 vb.
Örneğin KİTAP der, Yaklaşık Meallerde :
-Yoksa siz, sizden önce geçenlerin durumu başınızagelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Onlara öyle yoksulluk ve sıkıntı dokunmuştu, öyle sarsılmışlardı ki, nihâyet ERRESULU ve onunla birlikte inananlar: "Allâh'ın yardımı ne zaman?" diyecek olmuşlardı. İyi bilinki, Allâh'ın yardımı yakındır. Em hasibtumen tedhulul cennete ve lemma ye'tikum meselullezine halev min kablikum, messethumul be'sau ved darrau ve zulzilu hatta yekuler rasulu vellezine amenumeahu meta nasrullah, ela inne nasrallahi karîb 2/214.
-İnsanlar yalnız "inandık" demekle, hiç sınanmadan/fitnelenmeden bırakılacaklarını mı sandılar? E hasiben nasu ey yutraku ey yekulu amenna ve hum la yuftenûn. 29/2
Bu nedenle, EŞŞEHRA bu surece kısmen ya da tamamen şahit olanlar, oruçlu hal üzere MUTTAKİ olursa, doğru manalarla KURANLA buluşur ve yaşama yazdıkça da bahtiyar olmaktadır 2/185.
Böyle durumlar ORUÇ'la yani sabırla, salatla, şükürle, hamdla, daha güzel olana ulaşıncaya kadar direnerek dayanarak, her işi usul ve esasına, rızayı ilahiye uygun hal içerisinde olunduğunda o Ramazanlar, yaşanılan sorunlar, Kuran ın indiği, Kurana uygun çözümlerle buluştuğu anlar, zamanlar olmaktadır. ŞEHRURAMEDANELLEZİ UNZİLE FİHİL KUR'ANU 2/185.
Zira, Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan, toplum, canlılar cansızlar, eşya, olay ve olgulardan oluşan kevni yaratılan ayetler veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki yazılı ayetlerin anlattığı doğru manalar, kanunlar ilkeler KURAN'dır ve her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.
Elbette, #okumak, sadece yazılı kitap Kuranı Kerimi değil, Yaratılan Kainat kitabını, insan, toplum, diğer canlılar cansızları, eşyayı, olay ve olguları da okuyup, araştırıp incelemek, anlattığı manalara, ilkelere, kanunlara ulaşmak,
o kanunları dikkate alarak insan ve toplumların kendini tanıyarak yücelmesini sağlamak,
alemde var edilen kanunlara ulaşıp eşyaya uygulayarak teknik ve teknoloji üreterek insanlığın hizmetine de sunmaktır.
Her nedenle İNSAN, alakası, emeği, samimiyeti, ihlas ve gayreti, çalışması, bu ilkelere verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde doğru manalara, evrensel ilkelere, kanunlara, teknik ve teknolojiye ulaşmakta bilgilenmekte ve YAŞAMA YAZDIĞI nispette de ahlaklanmakta, gelişmekte, müreffeh olup yücelmekte ve her alemde de cenneti yaşamaktadır.
Her nedenle yaşamın her anında her durumda, her sorunda, aradığı çözümler başvuracağı ilkeler, ölçüler bu ayetlerin anlattığı doğru manalar yani #Kurandır.
Kuranın indiği, onunla buluştuğu anlar, geceler kadirdir, kıymetlidir.
Kuranın bulunduğu, Kuranın gündem yapıldığı gece değerlidir.
Kuranla geçirilen gün azametlidir.
KURAN kime, hangi coğrafyada, hangi dönemde olursa olsun, o kişinin yaşamına, hayatına indiğinde o an o gece mübarek yani bereketli olur. Bin andan değerli yapar.
Kuranın insana indiği, insanın dünyasına ölçüt olduğu gece KADİRDİR, kıymetlidir, güçlüdür.
Kuran okumaları yaptığı anlar, kıymetli, kadirli anlardır. 97/1-5, 44/3, 2/185 15/9 vb

Kuranın indiği yaşamlar mubarektir, bereketlidir. 44/3

Değişmez, EN MUKEMEL, EVRENSEL, insanlık için VAZGEÇILMEZ ilke ve yasaları #Zikri anlamak ve yaşamak her Dünyada #cennettir. 15/9

Elbette, KİTAP OKUMAK ve KURANI YAŞAMAK; kainat kitabına bakmak, seyretmek ya da yazılı kitapların lafızlarına anlamadan ses vermek, kelime, cümle veya ayetleri tekrarlamak, mealleri yarıştırmak ya da bilgi veya algı depolamaktan öte olup
· yaratılmış KAİNAT kitabındaki, insan, toplum, eşya, olay ve olguları
· ya da yazılı kitap mushaf Kuranı Kerimdeki #ayetleri,
· aklı, kalbi ve zihni olarak her türlü AYARTILARDAN uzaklaşarak, tüm benliğiyle DOĞRULARA teslim olmak amacıyla
· #ikra-karea, #tilavet #zikr #mekes, #tertil, #ders, #hamil/amil #hatm, #hıfz #vaaz #semia-dinleme #ittiba, #itaat, #secde, #beyan, beliğ-#tebliğ, #inzar vb üzere OKUMAK;
· zihni tüm melekelerini gereğince kullanarak #akletmek, #düşünmek, #sorgulamak, #tedebbür #tezekkür #fehm, #fıkh, #idrak, #şuur, kalb, vicdan, lubb, fuad, sadr, nuha, va'y, hicr, #te’vîl, #tefsir vb üzere DÜŞÜNME çalışmalarını yapmak suretiyle,
· anlamını, satır aralarını, arka planını, temel ilkelerini, anlatmak istediklerini, DOĞRU MANALARI, EVRENSEL İLKELERİ gereğince ANLAYIP
· yani kitaplardan #KURANA en mükemmel zirve evrensel manaya #ZİKRE ulaşıp
· içselleştirip hayatını buna göre yapılandırarak tedbir almak, değişmek, #yaşamak, hayatta #örnek olup #anlatmak ve tebliğ etmektir.
Bunun için, öyle bir alaka, ilgi, araştırma, çaba ister ki, #ALAK yani, döllenmiş yumurtanın, embriyonun rahim duvarına tutunurken gerçekleştirdiği gibi taa atardamarlarına kadar uzanıp, anasının en güçlü damarlarından beslenmesi misali, insan da ALAKA DUYDUĞU, ARAŞTIRDIĞI, ÖNEM VE ÖNCELİK VERDİĞİ KONUNUN örneğin Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin TAA TEMELLERİNE, İLKELERİNE, EVRENSEL DEĞERLERİNE, ÖZÜNE, ESASINA, MANASINA anlatmak istediklerine ulaşacak şekilde alaka kurarsa, o nispette #gerçeklerle buluşur.
Bu alak, alaka, sevgi, istek, önem ve öncelik vermek ne ölçüde ise Kuranda o ÖLÇÜDE ilim amel ve ihlası boyutunda İNSANA İNER ve yaşama yazdıkça da ahlaklandırır.
Kuranı yaşamına yazmayanlar o nispette Kuran ahlakından uzak düşer. 2/44, 61/2 vb.
Kuransız geçen, Kuran dışı yaşanan vakitler değersiz, kıymetsiz anlardır.
Kuranın ölçüt yapılmadığı yaşamlar anlamsız, değersizdir.
Hayatlaştırılmayan, yaşama indirgenmeyen güne taşınmayan her ayet o insan için yok hükmünde kalır.
KADIR GECESININ NE OLDUĞUNU SEN NEREDEN BILECEKSIN? 97/1-5, 44/3, 2/185 vb
Kuranı ikra yapmayan, okuyup, anlayıp düşünüp ibret almayan, bu ölçütleri yaşamına geçirmeyen, Kuranlı yaşamın kıymetini bilemez, anlayamaz.
Hala Kuranı anlamaya, kıymetini kavramaya, idrak etmeye, yaşamına hakim kılmaya çalışmayacak mısın?
Her gününü kadir, kıymetli yapmayacak mısın?
Her anını, Kuranı yaşayarak, kadir gecesi yapmak senin elindedir.
Kadir gecesi #BINAYDAN hayırlıdır.
Kuranlı geceler, Kuranın gündem yapıldığı vakitler, Kuranın düşünülüp ibret alındığı anlar, Kuran değerlerinin, ölçülerinin yaşama geçirildiği, gereğince uygulandığı hayatlar; bin aydan, Kuransız geçen tüm yaşamdan, ömürden hayırlıdır, makbuldür, değerlidir.
Kuranı, hakikatleri yaşamakla birlikte, diğer insanlarla paylaşmak, anlatmak, örnek ve öncü olmak da bin aydan, ömürden DAHA da faydalıdır.
Melekler ve Rûh, o gece Rab'lerinin izniyle her iş için iner de iner.
Zira Kuranın indiği, Kuranın gündem yapıldığı, Kuranın ikra yapıldığı, sorunlara sıkıntılara sabırla, fedakarlıkla, özveriyle çözüm arandığı anlar, günler, geceler, her bir iş için, her bir konu için, her bir yaşam kesiti için gerekli olan melekeler, ayetler, ölçüler, yasalar ve bunların ruhu, özü, manası, ilkeleri, hedefi, amacı, insanın dünyasına, kalbinin derinliklerine, aklının merkezine, yaşamın içine iner. Melekelerine işler, motive eder, ruhunu kaplar, yaşamını nurlandırır.
Esenliktir o, ta tan yeri ağarıncaya kadar! Bu olay ta tan yeri ağarıncaya, karanlıklar giderilinceye, DOĞRU manalar yaşamını nurlandırıncaya, hayatını Kuranlaştırıncaya, çevresine ulaştırıncaya ve Dünyayı aydınlatıncaya kadar devam eden ve cenneti tattıran ve ebedi cennete kavuşturan bir esenliktir.
Her anını, gününü Rabbilalemine, Kurana, Zikre, vicdana İLKE VE ÖLÇÜLERİNE uygun yaşayarak #KadirGecesi yapıp bin aydan hayırlı eyleyip Rabbin Rızasına varanlardan her alemde cenneti yaşayanlardan olma dileğiyle
Muhabbetle,
22 Temmuz 2014-7 Mayıs 2021









Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı