8 Ekim 2015 Perşembe

DAVA İNSANI OLMAK

DAVA İNSANI OLMAK
Sizin #hayaliniz, HAK bir #Davanız var mı?
İnsanı insan yapan düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ile EYLEMLERİDİR,
Bilmek ya da bilgi yüklenmekle değil, NE YAPTIĞI ne için yaptığı, niyeti daha ÖNEMLİDİR.
Rabbin İlkelerini, Kur'anı “İLİM, AMEL, İHLAS birlikteliğiyle yaşayıp, Rabbilalemine, ilkelerine akıl, gönül ve eylemle GÜVENİP GÜVENİLİR olmakla anlam kazanılır.
DAVA İNSANI olmak, her durumu daha ahsen yapmak için var gücüyle çalışıp elini taşın altına koymaktır. Hak, hukuk ve adalet üzere olmaktır. Zulümden, zalimden beri kalmaktır. Hanif durmaktır. Muttaki olmaktır.
İnsanlık, KURAN karşısındaki duruşuyla, Rabbilalemini, Kuranı, evrensel ilkeleri DOĞRU ANLAYIP. vicdanının sesine uyup, bunları YAŞAMA YAZMAKLA farklılaşmakta ve aynen KÖMÜRLE ELMAS gibi ayrışmaktadır.
Kömür de elmas da aynı sayıda, aynı cins Karbon molekülden oluşmasına, karşın, moleküllerinin dizilişiyle, yüksek ısıya ve basınca gösterilen direnciyle, Güneş ışığı karşısında ışığı yansıtmasıyla farklılaşmaktadır.
Doğru mana, #ilim, en kıymetli hazinedir, yaşama yazdıkça anlam ve değer katar.
İnsan her durumda fitne bela ve musibetlerle karşılaşabilmekte ve her halde de ahsenu amelden yana olabildiği ölçüde rızayı ilahiye varabilmektedir. Aksi halde yamulmaktadır.
KASA-MASA-NİSA vb TUTKULAR insanları ve düşünceleri törpüler değiştirir yamultur ya da bileyleyip çelik gibi hak insanı olma yolunda yüceltir.
İblisin ayartısını kontrol edemeyip onun esiri kölesi olunduğunda da AZGINLIK o ölçüde insanı kuşatır davasında yamultur ve Rızayı İlahiden uzaklaştırır.
Esasen, RIZAYI İLAHİYE vardırmayan
her tür ÇOKLUK kazanım
azap veren HAMALLIKTIR
ÖZGÜRLÜK
her kölelikten kurtulup
Rabbilalemine Kurana Vicdana göre yaşamakla gerçekleşir.
Yaşamda menfaatlerin çatıştığı yerde erdem fazilet fedakarlık ortaya çıkar.
Kimi ben ben derken, kimisi de Rabbim ne der deyip biz diyebilmektedir. Rahman’ın razılığını her şeyin üstünde tutabilmekte, daha çok önem ve öncelik verebilmektedir. 39/33, 2/177, 2/38, 20/123, 9/111, 3/92, 9/24 vb.
İdeali, duası, davası, iddiası, daveti, çağrısı ve bu yoldaki samimiyeti, var gücüyle, hatta bittim noktasına kadar tüm imkanlarıyla seferber olup, Yaratılmış Kainat Kitabındaki ve Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı DOĞRU MANALARLA, EVRENSEL İLKELERLE, O İŞİN usul ve esasına, edep ve adabına uygun, azami güven ve ümitle, sabırla çalıştığı ölçüde her alemde, insan, toplum ve RAHMAN İNDİNDE de anlam ve değer bulur.
Dava insanı için, öldürmek, yok etmek, kırmak dökmek, kötülük vb değil, ahsen olanı güzellikle söylemek, yapmak, sunmak ve böylece örnek olup ıslah edip değiştirmek ve #kazanmak önemlidir.
Her daim, ne hayır yönünde iş yapılırsa yapılsın, o işin usul ve esasına, edep ve adabına uygun en mükemmelde yaparak salatını da hayatını da amellerini de ahlakınızı da gülümsetip öğütten öte örnek ve önderler yapıp Rabbin RIZASINA varılmalıdır.
Kim olursa olsun, HAKİKATLER en güzel üslupla, edebine adabına, usul ve esasına uyarak basiret ve ferasetle, hikmetli bir şekilde sunulmalıdır. 17/53, 33/70, 4/9, 4/63, 4/5, 17/23 33/32, 17/28, 73/5, 86/13, 22/24, 6/112, 6/152, 33/70, 4/9, 20/44, 49/2, 6/112, 4/148 vb.
Doğru manaları HAYATA yazmadan, BEDEL ödemeden, FEDAKARLIK yapmadan DAVA İNSANI olunmaz.
İDEALLERİN uğrunda HAYIR ve FEDAKARLIK yaptığı nispette #DAVAİNSANI olunabilir.
Dava insanı, her durumda, örnek ve önderler olup Rabbin ilkelerine, rızasına uygun hale dönüştürmede #MARUFU EMREDEREK, #MUNKERDEN MEN EDEREK hayır ve fedakarlıklar yaparak var gücüyle, ümitle, salatla, sabırla ilim amel ve ihlas birlikteliğiyle çalışılmalıdır. Örneğin kitap der yaklaşık meallerde:
• De ki: "Benim salatım, nusuki, hayâtım ve ölümüm hep âlemlerin Rabbi Allâh içindir." Kul inne salati ve nusuki ve mahyaye ve memati lillahi rabbil âlemîn. 6/162
• Böylece sizi VASAT BİR ÜMMET yaptık ki, insanlara şâhid olasınız. Erresul de size şâhid olsun. Ve kezalike cealnakmum UMMETEV VESETAL li tekunu şuhedae alen nasi ve yekuner rasulu aleykum şehida, 2/143
• Siz, insanlar için çıkarılmış EN HAYIRLI BİR ÜMMET oldunuz. MARUFU EMREDER, MUNKERDEN MEN EDERSİNİZ ve Allah'a inanırsınız. Kuntum hayra ummetin uhricet lin nasi te'murune bil ma'rufi ve tenhevne anil munkeri ve tu'minune billah. 3/110
• Salavatınızı ve salatı vustanızı koruyun, ve kumu lillahi kanitîn Hafizu ales salevati ves salatil vusta ve kumu lillahi kanitîn. 2/238
• İçinizden hayra çağıran, MARUFU EMREDER, MUNKERDEN MEN EDEN bir topluluk olsun; işte onlar kurtuluşa erenlerdir. Veltekum minkum ummetuy yed'une ilel hayri ve ye'murune bil ma'rufi ve yenhevne anil munker, ve ulaike humul muflihûn 3/104
• Onlar, Allah'a ve âhiret gününe inanırlar, MARUFU EMREDER, MUNKERDEN MEN EDERLER; hayır işlerine koşarlar. İşte onlar iyilerdendir Yu'minune billahi vel yevmil ahiri ve ye'murune bil ma'rufi ve yenhevne anil munkeri ve yusariune fil hayrat, ve ulaike mines salihîn. 3/114
• İnanan erkekler ve inanan kadınlar, birbirlerinin velisidirler. MARUFU EMREDER, MUNKERDEN MEN EDERLER, salatı ikame ederler, zekâtı verirler, Allah'a ve Resulune itâ'at ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir. Allâh dâimâ üstündür, hüküm ve hikmet sâhibidir.Vel mu'minune vel mu'minatu ba'duhum evliyau ba'd, ye'murune bil ma'rufi ve yenhevne anil munkeri ve yukîmunes salate ve yu'tunez zekate ve yuti'unellahe ve rasuleh, ulaike se yerhamuhumullah, innellaha azizun hakîm. 9/71
BUNA KARŞIN, #KAFİRLER, #MÜNAFIKLAR da #şer için çalışıp engel olmaya her tür zorbalığı yapmaya yönelir. Örneğin kitap der.
• Kâfirler: “Bu Kur’ân’ı dinlemeyin, Onun içinde, gürültü yapın. Umulur ki böylece siz gâlip olursunuz.” dediler. Ve kalellezine keferu la tesmeu li HAZEL KUR'ANİ velğav fihi leallekum tağlibûn. 41/26
• Münafık erkekler ve münafık kadınlar birbirlerindendir. MÜNKERİ emreder, MARUFTAN meneder ve ellerini sıkı tutarlar. Allâh'ı unuttular, O da onları unuttu. Münafıklar; işte yoldan çıkanlar onlardır. El munafikune vel munafikatu ba'duhum min ba'd, ye'murune bil munkeri ve yenhevne anil ma'rufi ve yakbidune eydiyehum, nesullahe fe nesiyehum, innel munafikîne humul fasikûn. 9/67.
• KEFERU olanlar, Allâh yoluna engel olmak için mallarını İNFAK eder ve edecekler de. Sonra bu, kendilerine dert olacak, nihâyet yenilecekler ve keferu olanlar cehenneme sürüleceklerdir. İnnellezine keferu YUNFİKUNE emvalehum li YESUDDU AN SEBİLİLLAH, fe seyunfikuneha summetekunu aleyhim hasraten summe yuğlebun vellezine keferu ila cehenneme yuhşerûn 8/36.
• Keferu olanlara gelince, ne malları, ne de evlâdları onlara, Allah'a karşı hiçbir yarar sağlamayacaktır. Onlar ateş halkıdır; onlar orada sürekli kalacaklardır.İnnellezine keferu len tuğniye anhum emvaluhum ve la evladuhum minellahi şey'a, ve ulaike ashabun nar, hum fiha halidûn. 3/116
• Onların bu dünyâ hayâtında İNFAKLARININ durumu, nefislerine zulmeden bir topluluğun ekinine vurup onu mahveden dondurucu bir rüzgâr(ın tahribatın)a benzer. Allâh onlara zulmetmedi; fakat onlar, kendi kendilerine zulmediyorlardı.Meselu ma yunfikune fi hazihil hayatid dunya ke meseli rihin fiha sirrun asebet harse kavmin zalemu enfusehum fe ehleketh, ve ma zalemehumullahu ve lakin enfusehum yazlimûn. 3/117.
Her olay insana #seçimler sunar. İnsan fravunlaşabilir, Musalaşabilir. Lehepleşir ya da Muhammed’e uyabilir.
Yaşamını NAR da NUR da yapabilir.
İnsan yaptığı bu #tercihleriyle şekillenmekte, amel kitabını yazmaktadır. 17/13, 76/3, 64/2, 18/29, 10/40, 41/46, 45/15, 17/15, 2/286, 91/7-10; 92/4-11; 95/4-6; 2/256, 10/99, 26/3-5; 88/21, 22; 36/17, 42/48, 81/27, 28; 13/11, 8/53 vb.
Bu, Evrensel İlkeler karşısındaki duruşuyla YELPAZE misali zerreden şemse ESFELE SAFİLİYNDEN ALAYI İLLİYYİNE kadar dağılmakta ve yer bulmaktadır. Her insanın her alemdeki cenneti de cehennemi de farklılaşmaktadır
Her durumda yaptığı tercihlerle insan ayrışmaktadır.
Her nedenle de İNSANA #SAY’I, #ÇALIŞMASI, #VESİLE ve #SEBEP OLDUKLARI VARDIR. 53/39-42, 79/35, 76/22, 4/32, 36/12, 3/195, 34/3, 10/61vb.
Elbette, #değişim BİR SÜREÇTİR ve de zordur.
Kimileri için ANDIR. Kimisi için ise ZAMANDIR.
Gövdeyi oluşturan insanlar değişmedikçe toplum da, baştakiler de değişmez. 8/53, 13/11 vb.
Kendini değiştirmeyen toplumun değişmesini bekleyemez. Karanlığa ışık olmadıkça toplum da aydınlanmaz. Bir olmadıkça 11, 111 ve diğerleri de olmaz.
Bu yolda
İnsan, sevdiklerini her ne ise,
Rabbin yolunda, Kuran uğrunda, Güzel ve Hak bir davaya verebiliyorsa, davasını tercih edebiliyorsa, önem ve öncelik verebiliyorsa,
o zaman insan DAVA İNSANI olmaya başlamıştır.
Çaresizlik tüketir. Öyle anlar yaşatır ki, ateşten gömlek olur.
Zor şartlarda fedakarlık yapabilmek, başkalarının derdini acısını paylaşmak, HAKK olanı her daim savunmak, yüceliktir. Fedakarlıktır, Ahsenu ameldir. Allahe yardımcılardan olmaktır. Gönül İnsanı olmaktır.
Bu uğurda karşılaşacağı yoksulluk, darlık, sıkıntı ve SARSINTI karşısında, fitne, bela müsipet ortamında, hala DAVASINDA daim ise, o Muzaffer olmuştur.
Bu davanın sahibi Hak’tır. Hak olan davada zafer muhakkaktır. #NecipFazılKısakürek der.
#ÖZGÜRLÜK ve HAK davalar,
Direnip, mücadele edip bedel ödemeden de kazanılamaz
İnsanların uykuda olduğu zamanlarda eğer dava adamı ayaktaysa, o dava başarıya ulaşır. #MuhammedEminYıldırım
Bir dava adamı ikbale nasıl yürüyorsa sehbaya da öyle yürümesini de bilmelidir. #Hekimoğluİsmail
Üstelik, Rabbin RIZASI yolunda #feda edilemeyen DÜNYALIK, sözde her kazanım #HEBA olur
Her nedenle, İNFAK yapmadıkça, elini taşın altına koymadıkça ASLA İYİLİĞE/ EL BİRRE ERİŞEMEZSİNİZ
Üstelik #İnfak, üç beş lira veya daha fazla vermekten, ucundan kıyısından YARDIM etmekten de ÖTE, değişimini istediği alemdeki her türlü OLUMSUZLUK karşısında DUYARLI OLMASI ve onu ahsen hale dönüştürme yolundaki KATKISI, DUYGU, DÜŞÜNCE VE ÇABASI olup VAR GÜCÜYLE, TÜM BENLİĞİYLE taşın altına elini koyması, davasıyla dertlenmesi, bütünleşmesi, insanlarla halleşmesidir. 47/38, 2/195, 57/10, 2/265, 22/35, 28/54, 32/16, 42/38 vb.
Örneğin Kitap der yaklaşık meallerde;
• Sevdiğinizden #infak yapmadıkça, yapıncaya kadarda asla iyiliğe/ el birre erişemezsiniz. Ne İNFAK yaparsanız İnnellahe onubilir. Len tenaluL BİRRA hatta tunfiku mimma tuhibbun ve matunfiku min şey'infe innellahe bihi alîm. 3/92
• Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, hısım akrabânız, kazandığınız mallar, düşmesinden korktuğunuz ticaret(iniz), hoşlandığınız konutlar, size Allah'tan, Elçisinden ve O'nun yolunda cihâd etmekten #DAHASEVGİLİ ise o halde Allâh emrini getirinceye kadar gözetleyin (başınıza gelecekleri göreceksiniz)! Allâh, yoldan çıkmış topluluğu (doğru) yola iletmez. 9/24
• Allâh, mü'minlerden canlarını ve mallarını cennet kendilerinin olmak üzere satın almıştır/ İnnellaheştera minelmu'minine enfusehehum ve emvalehum bi enne lehumul cenneh… Dediği de buFedakarlıktır. 9/111
• Onlara öyle yoksulluk, darlık, sıkıntı ve SARSINTI dokunmuştu ki, nihâyet ERRESULU ve onunla birlikte inananlar: "Allâh'ın yardımı ne zaman?" diyecek” kadar bittim noktasına varıncaya dek bu yolda tüm varlıklarını feda ettiği hususu vurgulanmaktadır. 2/214
DAVA İNSANI olanlar, her alemde de en bahtiyardır. Zira, Allaha yardımcı olur, borç verir, yani iyilik, hayır fedakarlık vb ahsenu ameller yapar, Allah ta ona yardım eder. 3/52, 47/7, 61/14, 22/40 vb. Örneğin kitap der yaklaşık meallerde:
"...Allâhe yardım edene elbette yardım eder. Kuşkusuz Allâh, kuvvetlidir, gâlibdir. /...ve le YENSURANNELLAHU mey yensuruh, innellahe le kaviyyun azîz 22/40 vb.
Ey inananlar, eğersiz ALLÂHE YARDIM EDERSENİZ size yardım eder; ayaklarınızı sağlam tutar. Ya eyyuhellezine amenu inTENSURULLAHE yensurkum ve yusebbit akdamekum.47/7
Karşılaşılan, vaziyet edilen her halde her durumda da Rabbilalemine, Kurana evrensel ilkelerine önem ve öncelik vererek her hali ıslah edip ahsenleştirme yolunda, var gücüyle, sabırla salatla ümitle Rabbin İlkelerini, Kur'anı “İLİM, AMEL, İHLAS birlikteliğiyle yaşayıp, Rabbilalemine, ilkelerine akıl, gönül ve eylemle GÜVENİP GÜVENİLİR olanlardır.
Kitap der; Yaklaşık Meallerde-
• Müminlerden öyleleri var ki, var ediliş amacını yerine getirdi. Onlardan kimi Allah’a (canını malını cennet karlığı verme, ahsenu amelden yana olma, her hal ve şartta hanif durma) ahdini yerine getirdi, kimi de bu yoldadır, sözlerini asla değiştirmemişlerdir.
Minel mu'minine ricalun sadeku ma ahedullahe aleyh, fe minhum men kada nahbe.hu ve minhum mey yenteziru ve ma beddelu tebdila. 33/23
Her KİM Rabbilaleminle, ilkeleriyle uyumlaşıp, barış içinde yaşarsa onlara, #KORKU YOKTUR VE ONLAR #ÜZÜLMEYECEKLERDİR ve la havfun aleyhim ve la hum yahzenûn 46/13, 2/277, 6/48, 7/35, 2/38, 20/123, 10/62, 2/262, 2/274, 2/62, 5/69, 2/112 vb
RABBİN RAZI OLDUĞU bir hayat başarıların en büyüğüdür.
ALLÂH onlardan #RÂZI OLMUŞTUR, onlar da O'NDAN RÂZI OLMUŞTUR. işte büyük başari, #FEVZULAZÎM BUDUR! RADIYELLAHU ANHUM VE RADU ANH, zalikel FEVZUL AZÎM 5/119, 98/8, 58/22, 9/100, 48/18 vb
Böyle olup Rabbin Rızası yolunda var gücüyle ümitle, salatla sabırla çalışıp daha güzel olana yönelerek her hale ŞÜKREDİP, mesajı doğru anlayıp gereğini yaparak HAMD edip ahsen karşılıklar sunmaya ve tüm kirlerden arınıp, tevbe edip ahsenu ameller yaparak OLGUNLAŞMAYA devam eden dava insanlarından olma dileğiyle,
Muhabbetle,
**
“Güneşi sağ elime, ayı da sol elime verseler, ben yine bu dinden, davadan, bu tebliğden vazgeçmem” diyen #HzMuhammed’ e, ve
DOĞRU MANAYA ulaşıp Kurana uyup YAŞAMA yazıp o ölçüde, RASULUN o DEVİRDEKİ #SAHABESİ olanlara,
“Bir hayalim var I Have a Dream ...” diyerek ABD başta olmak üzere bir çok ülkede insanca yaşam hakkına vesile olan #MartinLutherKing, #Malcolm X ‘e ve
Daha nice HAYALİ olan ve HAK Davası uğrunda mücadele edenlere,
İthaf olunur.
Sizin Hayaliniz, Davanız var sa
Davanız ve yaptıklarınız kadar değerlisiniz!
Zira DAVA İNSANI OLMAK,
İnsan, her durumu ahsen yapmak için var gücüyle çalışıp elini taşın altına koymakla,
davasını tercih edip sevdiklerinden daha çok önem ve öncelik vermekle DAVA İNSANI OLUR
Bu uğurda karşılaşacağı her olumsuz halde DAVASINDA daim ise, o Muzaffer olmuştur.
14 Ekim 2014-28 Mart 2021





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı