23 Ekim 2022 Pazar

KURAN, İLİM, AHLAK VİCDAN ve ADALETİN kuşatmadığı her yaşantıda #CEHALET vb tüm kötülükler akar

 KURAN, İLİM, AHLAK VİCDAN ve ADALETİN kuşatmadığı her yaşantıda #CEHALET vb tüm kötülükler akar

Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan, toplum, canlılar cansızlar, eşya, olay ve olgulardan oluşan kevni yaratılan ayetlerin veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki yazılı ayetlerin anlattığı DOĞRU MANALAR, kanunlar ilkeler KURAN'dır ve her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.
Alemde başta insan olmak üzere her varlıktaki ve her unsurdaki tüm özellikler #sebepsonuç ilişkisi ile iyilik hayır ve fedakarlık yapana, ahsenu ameller gerçekleştirenlere bitim noktasında sunulan #yardımlar da dahil tüm #İLİM #BİLGİ #KANUNLAR onu terbiye eden böyle donatan, tesviye eden, ikram eden RABBİLALEMİNİN, yazılı KİTAP, KURAN ve ZİKİR gibi #hediyesidir.
Ancak insan, alaka ilgi önem ve öncelik verme vb zihni çalışmaları ölçüde bu BİLGİYE, ikrama ulaşabilmektedir.
Bundan uzak düştükçe, AYARTIYA kötü tutkulara ESİR oldukça da o konuda cehalet bataklığında debelenip her Dünya da CEHENNEMİ yaşayıp acı bedeller öder.
• KİTAP KURAN OKUMAK NE DEMEKTİR 3.5b https://www.facebook.com/groups/KITAPKURANOKUMAKNEDEMEKTIR/
-----
İnsanı insan yapan düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ile #eylemleridir.
İnsan neye alaka, ilgi duyar, fiilen samimiyet gösterir, yani ÖNEM VE ÖNCELİK verirse, onunla ahlaklanmaktadır.
Hali, yaşantısı, ilkeleri, ölçüleri, düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ile eylemleri de etkilenip, değişmekte ve ahlak olarak görünmektedir.
İnsan ne ile nasıl yoğrulursa, öyle olmaktadır. Bu yapılanmada, vicdanın sesine uyup #insanlıktan, iyilikten, hayırdan, güzellikten, pozitif halden yana durduğunda, evrensel insani değerlerle yapılandığında ahsen ahlaka ulaşmaktadır.
KURAN’la ahlaklanmak da aynı EVRENSEL ilkelere tabidir.
İnsan bu benimsediği tüm değerleri yaşamadığı, uygulamadığı her halde de, yaşadığı gibi inanmaya başlar. Bu nedenle, her insanın #dini, söyleminden öte, #YAŞAMIDIR.
İçselleştirip yaşama geçirdiği süreçte, karşılaştığı her durumda; sabırla, salatla, ümitle dayanarak direnerek bu ilkeler uğruna bedeller ödediği ölçüde de AZİM BİR AHLAKA dönüşür. 68/4, 9/24, 9/111, 2/214 vb.
KURAN AZİM BİR AHLAK ÜZERE OLMAYI EMREDER · 498 https://www.facebook.com/groups/KURANGuzelBirAhlakUzereOlmayiEmreder/
-----
Doğru mana, #ilim, en kıymetli hazinedir, yaşama yazdıkça anlam ve değer katar.
İnsanlığın düşünce birikiminden yararlanmadan ahsen fikirler üretilemez. Bu nedenle, farklı fikirlerin varlığı, sorgulamayı, karşılaştırmayı, #muhakeme etmeyi tetikler, gerçeğe ulaşmanın yollarını açar. "Eleştiriler de fikirleri güzelleştirmeye çalışan bahçıvanlardır."
Gerçeği bulmak için engin deryalara açılmaktan dalmaktan muhalif ya da farklı fikirleri dinlemekten anlamaktan asla vazgeçilemez.
Bilgi sahibi olmak, emek ister, araştırmak ister. Okumak ister. Konuyla ilgili düşünceleri ön yargısız anlamak ister. Düşünmek, irdelemek ister. Hatta, yaşayarak yaşama yazıp tecrübe edinmek ister.
BAKINIZ
• BİLGİ GÜÇTÜR BİLGİ olmadan GERÇEĞE ahsen FİKRE ve REFAHA ulaşılamaz 486 https://www.facebook.com/groups/bilgigucturbilgiolmadangercegeahsenfikreulasilamaz
-----
#VİCDAN öyle bir güç ki, SESİNİ DİNLEYENİ VE BUNU YAŞAYANI cennet yolculuğuna başlatandır.
VİCDAN, her insanda var olan RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması VE DOĞRUYU BULMASI için lütfettiği en büyük NURDUR.
VİCDAN iyiyi kötüden, hayrı serden ayırmayı sağlayan yaptıklarını veya yapacaklarını ölçüp biçen ve yargılayan bir güçtür.
Yazılı kitap gibi yaratılan Kainat Kitabını, insan toplum vb ayetleri okuyan evrensel düşünürler, bilim insanları da dahil olmak üzere bazıları da #FİTRATELLAHİ de, VİCDANI ŞÖYLE ÖZETLEMİŞTİR.
• VİCDANIN SESİNE UY ve YAŞA, CENNETE VARAN AHSEN YOLDASIN 2,2b https://www.facebook.com/groups/VicdaninSesineUyVeYasaCenneteVaranAhsenYoldasin
-----
Özgürlük, eşitlik, adalet insan ve insanlığın gelişimi için vazgeçilmezdir.
Kitap der Yaklaşık Meallerde
Ey iman edenler! KISTİ -adaleti, hakkın yerini bulmasını-KAVVAM -gözeten güçlü ayakta- tutan ve kendiniz, ana - babanız ve yakın akrabanız aleyhine de olsa, yalnız Allah için şahitlik eden kimseler olunuz. Zira zengin de olsa, fakir de olsa, Allah ikisine de (sizden) daha yakındır. Nefsinizin arzusuna uyarak adaletten uzaklaşmayın. Eğer dilinizi eğer, bükerseniz veya #çekinirseniz, şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.
Yâ eyyuhellezîne âmenû kûnû #kavvamîne bil #kıstı şuhedâe lillâhi ve lev alâ enfusıkum evil vâlideyni vel akrabîn(akrabîne), in yekun ganiyyen ev fakîren fallâhu evlâ bihimâ fe lâ tettebiûl #hevâ en #ta’dilû, ve in telvû ev tu’rıdû fe innallâhe kâne bi mâ ta’melûne habîrâ(habîran). 4/135
• Ey inananlar, Allâh için KİSTLE, -hakkın yerini bulması için- şâhidlik edenler olun. Bir topluluğa KARŞI DUYDUĞUNUZ KİN, SİZİ ADÂLETTEN SAPTIRMASIN. Âdil davranın, takvâya yakışan budur. Allah'tan korkun, kuşkusuz Allâh yaptıklarınızı haber almaktadır. Ya eyyuhellezine amenu kunu kavvamine lillahi şuhedae bil KİST, ve la yecrimennekum şeneanu kavmin ala ella TA'DİLU, i'dilu, huve akrabu lit takva, vettekullah, innellahe habirum bi ma ta'melûn. 5/8
Bakınız benzeri ayetler: 5/42, 42/15, 4/58, 5/8, 16/76, 16/90, 49/9, 7/181, 7/159, 4/135, 3/18, 3/21, 4/127, 4/135, 5/8, 5/42, 6/152, 7/29, 10/4, 10/54, 10/47, 11/85, 21/47, 55/9, 57/25, 17/35, 26/182, 4/3, 60/8, 49/9, 72/14, 2/282, 33/5 vb.
Unutulmamalıdır ki,
İnnellahe MUKSİTÎN olanları sever. 49/9, 5/42, 60/8 vb
ÖZGÜRLÜK tercih yapma yetisinin kullanılma aralığıdır
HAK uygun ve dengeli YETKİDİR. Çoğulu da HUKUK’tur.
ADALET, uygun ve dengeli olandır.
KIST, paylaştırılıp, yerini bulması, buldurulmasıdır.
ZULÜM ise, uygun ve dengeli olanı bozmak yerinden etmektir.
Her daim haktan, haklıdan, HUKUKUN üstünlüğünden, eşitlikten sosyal adaletten yana durup zulümden beri kalıp ÖZGÜRLÜK EŞİTLİK ve ADALET ile KIST üzere HER işi usul ve esasına, Rabbin Rızasına uygun maksadına varacak şekilde yaparak her unsurun, her hakkın yerini bulmasını sağlayarak İNNELLAHE nin sevdiğini belirttiği MUKSİTÎN'lerden 49/9, 5/42, 60/8 vb olma dileğiyle,
ELBETTE
İnsan ve toplumlar ne ölçüde özgürlükten, eşitlikten ve haktan, adaletten, hukukun üstünlüğünden, paylaşmaktan, her unsurun, her hakkın usul ve esasına uygun yerini bulmasından yana olup bunu yaşamda gerçekleştirdiği nispette de bahtiyar olmakta ve her Dünyada #Cenneti yaşamaktadır
• KURAN ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK ve ADALETİN HAKİM KILINMASINI İSTER 726 https://www.facebook.com/groups/KuranOzgurlukEsitlikVeAdaletinHakimKilinmasiniIste/
-----
CEHALET, CAHİLLİK, BİLGİSİZLİKTEN FARKLIDIR
Her kim olursa olsun
Cehalet, cahillik, doğrusu bilinmesine, bildirilmesine, bilebilecek durumda olmasına rağmen, aksi olanı istemek, yapmaktır. 12/33, 2/67, 5/50, 7/138, 39/64,46/23, 3/154,11/46, 11/29, 27/55, 33/72, 6/35, 49/6, 33/33,48/26 vb
Cehalet, cahillik #bilmediklerinden değil, TERCİHLERİYLE keyfine, İBLİSE, AYARTISINA uymaktan, birilerine bağlanmaktan, tutkularına esaretten, hevasını ilah edinmekten, ölçü ilke, edep adap tanımamazlıktan, azgınlık taşkınlıktan vb kaynaklanmaktadır.
Cehalet de cahillik de; tüm KÖTÜLÜKLERİN kaynağı olup ALLAH’TAN, KURAN’DAN, VİCDANDAN, İLİMDEN, EDEPTEN, AHLAKTAN ve İNSANLIKTAN da uzak kalmaktır.
.
Kuran ilkelerine aykırı ISTEK tavır vb hal içine girenlere Allahın Rasulu, NEBI de olsa
SAKIN CAHİLLERDEN OLMA fe la tekunenne minel CAHİLîn 6/35, 11/46, 12/33
diye uyarır
-----
HER HALDE HER DURUMDA da;
Rabbilaelmine, Kurana, ilme, ahlaka, vicdana ve adalete, evrensel ilkelere ÖNEM VE ÖNCELİK VEREREK yaşayıp CAHİLLİKTEN, CEHALETTEN uzak olup Rabbin rızasına varanlardan cenneti yaşayanlardan olma dileğiyle
Muhabbetle,












Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı