27 Ekim 2022 Perşembe

CAHİL HER ŞEYİN; ALİM, İLİM EHLİ ise BİLDİĞİNİN USTASI, BİLMEDİĞİNİN de TALEBESİDİR

 CAHİL HER ŞEYİN

ALİM, İLİM EHLİ ise BİLDİĞİNİN USTASI,
BİLMEDİĞİNİN de TALEBESİDİR
#Cehalet, tüm KÖTÜLÜKLERİN kaynağıdır.
Cehalet, ilimden de edepten de AHLAKTAN da uzak kalmaktır.
CEHALET, CAHİLLİK, BİLGİSİZLİKTEN FARKLIDIR
Her kim olursa olsun
Cehalet, cahillik, doğrusu bilinmesine, bildirilmesine, bilebilecek durumda olmasına rağmen, aksi olanı istemek, yapmaktır. 12/33, 2/67, 5/50, 7/138, 39/64,46/23, 3/154,11/46, 11/29, 27/55, 33/72, 6/35, 49/6, 33/33,48/26 vb
Cehalet, cahillik #bilmediklerinden değil, TERCİHLERİYLE keyfine, İBLİSE, AYARTISINA uymaktan, birilerine bağlanmaktan, tutkularına esaretten, hevasını ilah edinmekten, ölçü ilke, edep adap tanımamazlıktan, azgınlık taşkınlıktan vb kaynaklanmaktadır.
Cehalet de cahillik de; tüm KÖTÜLÜKLERİN kaynağı olup ALLAH’TAN, KURAN’DAN, VİCDANDAN, İLİMDEN, EDEPTEN, AHLAKTAN ve İNSANLIKTAN da uzak kalmaktır.
.
Kuran;
ilkelerine aykırı ISTEK tavır vb hal içine girenlere Allahın Rasulu, NEBISİ de olsa SAKIN CAHİLLERDEN OLMA fe la tekunenne minel CAHİLîn 6/35, 11/46, 12/33 diye uyarır.
GERÇEĞİ HAKK olanı araştırıp PEŞİNE düşmeyenin,
YANILMASI, ALDATILMASI, ALDANMASI ve her Dünya da ZARAR görmesi KAÇINILMAZDIR
Nitekim
KİTAPTA, zihni melekelerin gereğince kullanılmasına havi #AKLETMEK, #TEFEKKÜR, #TEFAKKUH, #TEDEBBÜR #FEHM, #FIKH, #İDRAK, #ŞUUR, KALB, VİCDAN, LUBB, FUAD, SADR, NUHA, VA'Y, HİCR, #TE’VÎL, #TEFSİR gibi kelimeler türevleriyle birlikte #yüzlerce ayette geçmekte ve bunları yaparak anlayıp çıkarımda bulunmanın, ibret alıp yaşama yazmanın önemi vurgulanmaktadır.
Her nedenle Kitap BİLMEDİĞİN ŞEYLER HAKKINDA bilmeden ardına gitmeyi, ardında durmayı ve taraftar, yandaş vs olmayı eleştirirken GERÇEĞE ulaşıp HAKKA uymanın gereğini vurgular.
Araştırmak, irdelemek, sorgulamak, düşünmek vb ZİHNİ ÇALIŞMALARI yapmak, ölçüye evrensel ilkelere vurmak gerçeklerle karşılaşmanın yoludur.
Modern çağın tüm KÖLELİKLERİNDEN kurtulmanın tek ve yeğane yolu olan ARAŞTIRMAK, DÜŞÜNMEK, SORGULAMAK vb zihni çabaları yapmak DEĞİŞİMİN başlangıcıdır.
Bunları yapmadan DOĞRU BİLGİ olmadan GERÇEĞE de AHSEN fikre de ulaşılamaz.…
Gerçeğin peşinden koşun.
Araştırıp HAKİKATİ öğrenmek ve içselleştirmek insanı, GÜÇLÜ ve ÖZGÜR yapıp ALLAH'A yaklaştırır
Hakikat yolcuları, DÜŞÜNÜRLER; yazar, ALİM VE ARİF olanlar, herhangi asırda, çağda, coğrafyada tarihte olursa olsun birbirinin tamamlayıcısı ve İHVANIDIR. Rasullerin o çağdaki ASHABIDIR.
#CAHİL ise, her şeyin; #ALİM ilim ehli ise bildiğinin USTASI, bilmediğinin de TALEBESİDİR.
Üstelik, insan, #bilmek veya bilgi yüklenmekten öte,
doğru manalara ulaşıp #yaşamakla, yaşadıklarıyla, amelleriyle
her Dünyada ve #Rahmanın indinde de #anlam ve #değer kazanmaktadır.
Kitapları, yazılı mushafı, yaratılan kainatı, insan ve toplumu, olay ve olguları, her unsuru OKUYUP doğru anlayıp bildiğinin ustası bilmediğinin de TALEBESİ, TALEP EDENİ olup Rabbilalemine, Kurana, vicdanın sesine uyup
bu evrensel ilkeleri, her daim, her şartta, tüm ilişkilerde, her ortamda yaşama yazarak en güzele en doğruya, mükemmele doğru AHSEN YOLDA her gün gelişerek,
ahlakını KURANLAŞTIRIP, AZİM BİR AHLÂK ÜZERE yaşayıp DÜŞÜNÜR, yazar, ALİM, ARİF ve #MUTTAKİLERDEN olup Rabbin Rızasına varanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle
-----
Bakınız:
------
------
------
DÜŞÜNÜR, YAZAR, ÂLİM ve ÂRİF OLMAK 3.2b https://www.facebook.com/groups/DusunurYazarAlimVeArifOlmak/





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı