1 Ekim 2022 Cumartesi

GERÇEKLER GÜNEŞ GİBİDİR. ÜFLEMEKLE SÖNMEZ. DUYARSIZ OLMAKLA DA KAYBOLMAZ

GERÇEKLER GÜNEŞ GİBİDİR.

ÜFLEMEKLE SÖNMEZ.
DUYARSIZ OLMAKLA DA
KAYBOLMAZ

#Hakikatler güneş gibidir. Üflemekle sönmez. Çamur atmakla kararmaz. Gözünü GÖNLÜNÜ kapamakla gece olmaz. Sadece kendine yalancı gece yapar.
Kim ki, HAKİKATLERE karşı #dörtmaymunu görmedim duymadım bilmiyorum ve BANANE yi oynar kendini de aldatıp zulmeder. O ölçüde de her alemde acı bedeller öder.
Araştırmak, irdelemek, sorgulamak, düşünmek vb ZİHNİ ÇALIŞMALARI yapmak,
gerçeklerle karşılaşmanın yoludur.
Bunları yapmadan DOĞRU BİLGİ olmadan GERÇEĞE de AHSEN fikre de ulaşılamaz.
Modern çağın tüm KÖLELİKLERİNDEN kurtulmanın tek ve yegâne yolu olan ARAŞTIRMAK, DÜŞÜNMEK, SORGULAMAK vb zihni çabaları yapmak DEĞİŞİMİN başlangıcıdır. Dertlendiğiniz her şey çözümün de habercisidir.
BAKINIZ
*****
GERÇEĞİ ARAŞTIRIP PEŞİNE DÜŞÜN
GERÇEĞİ HAKK olanı araştırıp PEŞİNE düşmeyenin,
YANILMASI, ALDATILMASI, ALDANMASI ve her Dünya da ZARAR görmesi KAÇINILMAZDIR
Bu nedenle her durumda, her tercihte, her teklifte, kimden ne gelirse gelsin tüm melekelerini ahsen yol ve yöntemleri kullanarak araştırmak, irdelemek, sorgulamak, düşünmek vb ZİHNİ ÇALIŞMALARI yapmak, ölçüye evrensel ilkelere vurmak şart olup bunu yaptığı ölçüde gerçeklerle karşılaşıp ancak HAKK olana uyulabilir.
Nitekim
KİTAPTA, zihni melekelerin gereğince kullanılmasına havi #AKLETMEK, #TEFEKKÜR, #TEFAKKUH, #TEDEBBÜR #FEHM, #FIKH, #İDRAK, #ŞUUR, KALB, VİCDAN, LUBB, FUAD, SADR, NUHA, VA'Y, HİCR, #TE’VÎL, #TEFSİR gibi kelimeler türevleriyle birlikte #yüzlerce ayette geçmekte ve bunları yaparak anlayıp çıkarımda bulunmanın, ibret alıp yaşama yazmanın önemi vurgulanmaktadır.
Her nedenle Kitap BİLMEDİĞİN ŞEYLER HAKKINDA bilmeden ardına gitmeyi, ardında durmayı ve taraftar, yandaş vs olmayı eleştirirken GERÇEĞE ulaşıp HAKKA uymanın gereğini vurgular, yaklaşık meallerde
Gerçeğin peşinden koşun.
Araştırıp HAKİKATİ öğrenmek ve içselleştirmek insanı, GÜÇLÜ ve ÖZGÜR yapıp ALLAH'A yaklaştırır
Bakınız
*****
DÜŞÜNMEK ANCAK SORGULAMAKLA başlar
Ve araştırmakla ve sadece gerçeği, arama bulma yaşama sevdasıyla gerçekleşir
Modern çağın tüm KÖLELİKLERİNDEN kurtulmanın tek ve yeğane yolu olan ARAŞTIRMAK, DÜŞÜNMEK, SORGULAMAK vb zihni çabaları yapmak DEĞİŞİMİN başlangıcıdır. Dertlendiğiniz her şey çözümün de habercisidir.
Zira, akletmek, tefekkür-düşünme, tefakkuh-sorgulama ve tedebbür-ne anlattığını doğru anlamaya çalışmak vb zihni gayretler tüm gerçeklerle karşılaşmanın kapısıdır.
*****
#DÜŞÜNMEK, tüm AKINTILARA karşı, SABIRLA daha iyisine ulaşıncaya kadar direnmek demektir.
“Bağlılık, düşünmemek demektir, düşünmeye gerek duymamak demektir. Bağlılık bilinçsizliktir, #GeorgeOrwell
Bu bağlamda, düşünmek, düşünceleri içselleştirmek, yaşama yazmak, yaşamda örnek olmak, ikram ettiği fikirleriyle, eylemleriyle gönüllerde yer bulmak DÜŞÜNÜR YAZAR olmaktır.
Herkes bilgi sahibi olabilir. Bilgiye uygun da yaşayabilir. Ancak ALİM olamaz.
#ÂLİM olmak, ayrıntısıyla feraset ve basiretle bilmenin ötesinde; her durumda, hayatın normal olumlu akışında olduğu gibi zor şartlarda, baskı, zulüm vb olumsuz hallerde de canıyla malıyla hak yolda cehd edip İLMİYLE de amel ederek, her durumda, o işin usulüne esasına, edebine adabına uygun YAŞAMAKTIR
ÂLİMLER, kimsenin EMİR kulu olamaz. Olursa da ALİM olmaz.
Zulme duyarsız kalan İNSAN da kalamaz, ALİM de olamaz, ZALİM OLUR.
ELALEM değil RABBİLALEMİN ne der diye yaşayanlar her alemde BAHTİYAR olur
Her ne olursa olsun, her şartta, herkese karşı,
Yaratılmış Kâinattaki veya yazılı kitap Kuranı Kerim'deki
EVRENSEL DOĞRULARI dikkate alıp,
VİCDANIN sesini dinleyip,
Hayır ve fedakarlık üzere yaşayan.
AHSENU AMEL ile her durumu AHSEN yapanlar,
DOSDOĞRU OLAN, yamulmayan, taviz vermeyenler,
bu yolda olmayı amaç edinenler olup HANİFTİR.
İBRAHİM Milletinden, İSANIN havarisinden,
MUSANIN yanından, MUHAMMED ashabından olup,
CENNET yolcusudur.
Hakikat yolcuları, DÜŞÜNÜRLER; yazar, ALİM VE ARİF olanlar herhangi asırda, çağda, coğrafyada tarihte olursa olsun birbirinin tamamlayıcısı ve İHVANIDIR. Rasullerin o çağdaki ASHABIDIR.
Bilinmelidir ki, insan, #bilmek veya bilgi yüklenmekten öte,
doğru manalara ulaşıp #yaşamakla, yaşadıklarıyla, amelleriyle
her Dünyada ve #Rahmanın indinde de #anlam ve #değer kazanmaktadır.
Kitapları, yazılı mushafı, yaratılan kainatı, insan ve toplumu, olay ve olguları, her unsuru OKUYUP doğru anlayıp Rabbilalemine, Kurana, vicdanın sesine uyup bu evrensel ilkeleri, her daim, her şartta, tüm ilişkilerde, her ortamda yaşama yazarak en güzele en doğruya, mükemmele doğru AHSEN YOLDA her gün gelişerek, ahlakını KURANLAŞTIRIP, AZİM BİR AHLÂK ÜZERE yaşayıp DÜŞÜNÜR, yazar, ALİM, ARİF ve #MUTTAKİLERDEN olup Rabbin Rızasına varanlardan olma dileğiyle,
DÜŞÜNÜR, YAZAR, ÂLİM ve ÂRİF OLMAK 3.2b https://www.facebook.com/groups/DusunurYazarAlimVeArifOlmak/
*****
BİLGİ GÜÇTÜR
#BİLGİ olmadan GERÇEĞE ahsen FİKRE ve REFAHA ulaşılamaz
Bilgi, insanlıkla özdeş olup tüm insanlığın her dönemde üzerine ekleyerek geliştirip zenginleştirdiği paha biçilmez birikimidir.
Elbette, bilenlerle bilmeyenler bir olmaz 39/9 vb. Bildiğini yaşama yazmak, insanlık, hayır ve iyilik yönünde kullanmak veya buna aykırı davranmak da aynı olmaz.
Doğru mana, #ilim, en kıymetli hazinedir, yaşama yazdıkça anlam ve değer katar.
İnsanlığın düşünce birikiminden yararlanmadan ahsen fikirler üretilemez. Bu nedenle, farklı fikirlerin varlığı, sorgulamayı, karşılaştırmayı, #muhakeme etmeyi tetikler, gerçeğe ulaşmanın yollarını açar. "Eleştiriler de fikirleri güzelleştirmeye çalışan bahçıvanlardır."
Gerçeği bulmak için engin deryalara açılmaktan dalmaktan muhalif ya da farklı fikirleri dinlemekten anlamaktan asla vazgeçilemez.
Bilgi sahibi olmak, emek ister, araştırmak ister. Okumak ister. Konuyla ilgili düşünceleri ön yargısız anlamak ister. Düşünmek, irdelemek ister. Hatta, yaşayarak yaşama yazıp tecrübe edinmek ister.
• BİLGİ GÜÇTÜR BİLGİ olmadan GERÇEĞE ahsen FİKRE ve REFAHA ulaşılamaz 486 https://www.facebook.com/groups/bilgigucturbilgiolmadangercegeahsenfikreulasilamaz
*****
#Basiret, varlık veya olayların ya da olguların, perde arkasını, arka planını, satır aralarını görmek, doğru ve hızlı değerlendirmek, iç yüzünü idrak etmek, akılla birlikte, gönül ve vicdanı da dikkate alarak isabetli sonuçlara ulaşmaktır.
Bir anlamda feraset, teakkul-akletme, tefekkür-düşünme, tefakkuh-sorgulama ve tedebbür-ne anlattığını anlama vb işlevlerinin alfabesi iken, basiret ise bunların bileşkesidir, neticesidir.
Feraset, görünenin de arkasındaki görünmeyeni, şekilden ziyade manayı, teferruatı değil de özü bulup, ilkeyi, esası anlamak olan basiretin, kapısıdır.
Basiret, ferasetin sonucudur, meyvasıdır.
*****
Adalet cesaret ve özgürlük yoksa
GERÇEKLER değil MASKELER KONUŞUR
İnsan, toplum ve tüm DEĞERLER #KOKUŞUR
MÜNAFIKLIK YEL OLUR
*****
Modern çağın tüm KÖLELİKLERİNDEN BASKILARDAN kurtulmakla gerçekleşir
AYKIRI FİKİRLER MUHALİF DÜŞÜNCELER de korkusuzca açıklanamadıkça o yerde o ortamda asla İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ var olmaz
*****
Bu alemde misafir edilen insan, kulluğun gereği, DENEME, TEKAMÜL ve AHSENU AMEL yapmak için yaratılmıştır 11/7, 18/7, 67/2, 51/56 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
Zira #KULLUK yapmak,
insanın #gönülden #isteyerek itaat etmesi, her halde de Rabilalemine ilkelerine herşeyden daha #güçlü ve daha çok #önem ve #öncelik verip var ediliş amacı olan, her durumda her hali ahsenleştirmekle AHSENU AMELLER HASENE VE AMİLUSSALİHATLAR yapmakla gerçekleşmektedir.
11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
Gönlü, dini, dili, kültürü, ahlakı, edebi, adaleti vs bozulan, duyarsız İNSAN ve TOPLUMUN hali de, akıbeti de, sonu da, ahiri de #HÜSRANDIR
ŞEYTANLA iş tutanın
KURAN’DAN uzak olanın her hali AZAPLI olur
• KURANDAN VİCDANIN SESİNDEN EVRENSEL İLKELERDEN UZAKLAŞAN
DUYARSIZ İNSAN VE TOPLUMUN SONU DA HÜSRANDIR
*****
#ELEŞTİRİLER fikirleri alemi, insanlığı güzelleştirmeye çalışan bahçıvanlardır.
#Eleştiriler, ÖVGÜYÜ de YERGİYİ de gereğince içinde barındırarak, fikirleri güzelleştirmeye çalışan BİLGİYE HAKİKATE ulaştıran gerçek DOSTLARDIR.
Övgü olumsuz yanlarını ihmal edip güzellikleri öne çıkarırken, YERGİ de ise, tam tersi olup güzellikler görmezden gelinip olumsuzluklar gündem yapılır. Övgüde de yergide de kısmen de olsa abartı da bulaşır.
Eleştiri, zayıf ve güçlü yönlerini, olumlu ve olumsuz taraflarını belirterek gerçek değerini yansıtma ve geliştirip ahsenleştirilmesi amacıyla yapılan en önemli yardımlardan biridir.
Eleştiri iyi ve kötü yönlerini delille ortaya koyması, HAK NAMINA ve her nedenle de güzelleştirme amacıyla yapılması nedeniyle tartışma ve cedelleşmeden de ayrılır.
Bu nedenle eleştiri (tenkit); değer verme, katkılarla kıymetlendirme çabasıdır.
Kendini bilen, Alemin manasına eren, eleştirilere önem veren RABBİLALEMİNİ, KURANI, vicdanın sesini, evrensel ilkeleri, yaşamda REHBER ÖLÇÜ İLKE HOCA MEHDİ NUR edinip ÖNEM ve ÖNCELİK vererek, kendini hesaba çekip hatalarını anlayıp arınıp hak doğru ve güzel olana yönelip Rabbin Rızasına varanlardan olma dileğiyle,
ELEŞTİRİ ÖVGÜDEN de YERGİDEN de daha DEĞERLİDİR · 503 https://www.facebook.com/groups/ElestiriOvguYergi/
*****
Özgürlük, insanın doğruya gerçeğe ulaşması, deneme, gelişim ve ahsen ameller yapması için vazgeçilmezdir.
ÜSTELİK Rabbilalemin insana ÖZGÜRLÜK ve TERCİH yapma yetisi ve hakkı vermişken hele düşünce inanc ve ifade etme hak ve özgürlüğünün yasaklanması asla kabul edilemez!
Unutulmamalıdır ki,
Düşünceyi açıklama hakkı her kim olursa olsun ona HAKARET etme, aşağılama iftira vb tüm kötülükleri yapma hakkı da vermez.
Erdemli insanlar, kişilerle uğraşmaktan öteye geçip FİKİRLERİ KONUŞTURANLARDIR.
Elbette
YASAKLAR veya baskıyla vb yolla hiçbir şey def edilemez.
Zorbalık, dayatma, geçici sonuçlar alsa da, kalıcı olarak değişimi gerçekleştiremez.
Zira, insan ancak İKNA ile kalıcı olarak değişebilir.
Düşünceler, baskı ve zulümle yok edilemez. Tarih boyunca yapılan baskı ve zulümlerle düşünceler yok edilememiştir. Edilemez de.
Düşünceleri galebe çalmanın yolu ancak daha ahsen bir fikirle ve delile dayalı ikna eden düşünceyle gerçekleşebilir.
DÜŞÜNCE, İNANÇ ve İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ Ö 6.5b https://www.facebook.com/groups/DusunceInancIfadeOzgurlugu/
*****
Her konuda, araştırıp sorgulayıp zihni melekelerini gereğince kullanıp ölçüye ilkeye vurup en Doğruya, en HAKK olana en MÜKEMMELE doğru değişenlerden olup Rabbilalemine, Kurana , Vicdana evrensel ilkelere her daim önem ve öncelik vererek, kim olursa olsun HAKKIN, HAKLININ YANINDA yer alıp kesinlikle TARAFGİRLİKTEN, VAHŞİ TARAFGİRLİKTEN beri kalmak dileğiyle,
Muhabbetle
• HAKTAN YANA DUR ASLA VAHŞİ TARAFGİR OLMA 238 https://www.facebook.com/groups/HaktanYanaDurAslaVahsiTarafgirOlma/





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı