29 Ekim 2022 Cumartesi

CUMHUR YÖNETİMİ

 CUMHUR YÖNETİMİ

CUMHUR halkın ekser çoğunluğu, o ülkede, her alanda yaşanılanlardan, gidişattan, kendi yaşadıklarından memnun ve mutlu ise o sistem CUMHURİYETTİR
Cumhur rejiminin olduğu ülkelerde, halk aldatılamaz, kanunlarla şunla bunla korkutulamaz, oyalanamaz, BECERİKSİZ yönetimler özgürce eleştirip dillendirip meşru yolla alaşağı edilir. Hatta o başarısız yönetimler kendiliğinden istifa edip bu görevi emaneti halka devreder.
Kamusal her unsur görev toplumsal bir emanettir. Hakkınca ve gereğince yapılamadığı ya da CUMHUR mutlu olmadığı hallerde derhal işi ehline devretmek bu sistemin esaslarındandır.
EMANETİ, ehil, ehliyet ve liyakat sahibine verip her hali her durumda #olumsuz beklenmedik şartlarda da AHSEN yaparak ADİL olmak esastır vazgeçilmezdir.
23/8, 70/32, 4/58, 8/27, 33/72, 33/73, 3/83, 13/15, 59/21, 7/143, 38/18, 38/19, 34/10, 20/105 vb
Böylece güven veren güvenilen olup EMIN olarak yaşanılması gerçekleşmektedir..
Bu sistemde yönetimde olanlar, her daim övenlerden daha çok, eleştirenleri yanında tutanlardır.
Bilge yönetimler RABBİLALEMİNE, KURANA, VİCDANA EVRENSEL İLKELERE ortak akla, emanete, hak ve adalete değer verip gereğini yapanlardır.
ZİRA, Allah adil olanları, adalet üzere hüküm verenleri, hakkın yerini bulmasını, hakkın hakim kılınmasını sever. 5/42, 49/9, 60/8 vb. Allah, zâlimleri asla sevmez. 42/40, 3/57, 3/140 vb.
ELBETTE
Cumhur gibi yaşayıp #HanginizMuhammed felsefesi yaşamda var edilmedikçe
Nimetler #HAKÇA paylaşılmadıkça
Yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar yok edilmedikçe
#Özgürlük #Eşitlik ve #Adalet gereğince olmadıkça
Ehliyet, liyakat, insan hakları, hukukun üstünlüğü gözetilmedikçe
Kuranın, ilmin, vicdanın #mürşitliği esas alınmadıkça
Ortak akılla, meşveret ve şuraya önem verilmedikçe
#CUMHURİYET lafta, sözde, nutukta, kâğıtta yasalarda kalır
Ve barıştan, İSLAM’DAN da o denli uzaklaşılır.
Bu #HANGİNİZMUHAMMED felsefesi, muhteşem bir anlayıştır ki
dışardan görüşmeye gelenler; Onu, Rasululllahı, insanların arasında, içinde, onlar misali orta halli giyip yaşadığı için fark edemez ve sorardı: HANGİNİZ MUHAMMED
Elbette
Her şeyden daha çok ve daha güçlü olarak Onun gibi Rabbilalemine, KURANA önem ve öncelik verip MUTTAKİ olup Rabbin Rızasına varma yolunda olmakla, ancak her asırdaki dönemdeki #ASHABI olunur.
Kim İSLAM, sözle İslam’ım Müslim’im diyen mi?
Yoksa bu kavramlar gereği #silm, selam, barış, esenlik içerisinde olup, tüm alemi kuşatan Rabbilalemine, ilkelerine vicdanın sesine, hak hukuk adalete, insani evrensel değerlere uygun yaşayan mı? Buna uygun sistemler mi?
Devlet, insanların bir arada ve birlikte yaşamalarının sonucunda geliştirdikleri en etkili toplumsal TEŞKİLATLANMIŞ, KURUMSALLAŞMIŞ GÜÇTÜR.
Devlete damga vuran ilkeler ve değerler ne ise DEVLETİN niteliği de o olmaktadır.
NİTEKİM
adı sanı sıfatı CUMHURİYET olmakla birlikte,
bu ilkelerden amaçlardan uzak olan ya da bu nitelikleri şu veya bu yolla dolanıp etkisizleştiren ya da şeklen var olmakla, özünü, ruhunu yok eden yapılar asla #CUMHURİYET olamaz. #İSLAM da kalamaz.
Bundan uzaklaştıkça da adı sanı ne olursa olsun zalimleşir
Alemde başta insan olmak üzere her varlıktaki ve her unsurdaki tüm özellikler #sebepsonuç ilişkisi de dahil tüm #İLİM BİLGİ #Evrenselİlkeler onu terbiye eden böyle donatan, tesviye eden, ikram eden RABBİLALEMİNİN, yazılı KİTAP, KURAN ve ZİKİR gibi #hediyesidir.
BUNLAR KURAN doğru manalar, #ilim, en kıymetli hazinedir, yaşama yazdıkça anlam ve değer katar.
Rabbilalemine, Vicdanın sesine uyarak, Yaratılan Kainat Kitabındaki, Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki evrensel ilkelerle, yani KURANLA İLİMLE yoğrulanlardan,
Karanlığa ışık olup, kendini de toplumu da ahsen yolda değiştirenlerden ve böylece, adil, müreffeh, hakça, insanca yaşanılan CUMHURİ İSLAMİ bir düzen, hayat oluşturma dileğiyle
Muhabbetle,
Bakınız
• TOPLUMLAR TERCİHLERİYLE KADERİNİ
dolayısıyla KEDERİNİ ya da KEREMİNİ KENDİ YAZMAKTADIR.

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı