23 Kasım 2015 Pazartesi

ORTAK AKIL ŞURA BİLGİNİN VİCDANLARIN SESİDİR

ORTAK AKIL ŞURA BİLGİNİN VİCDANLARIN SESİDİR
Bilgi olmadan AHSEN FİKİR sahibi olunmaz.
Her insan ilgi ve alakası, önem ve öncelik verdiklerine paralel olarak değişik konularda bilgi ve birikim sahibi olmaktadır. Bakmak ve görmek farkı kaçınılmazdır.
Her hangi bir konuda, o konu hakkında birikimi olan kişilerin, özgür ortamda var güçleriyle konu hakkında farklı fikirlerini ortaya koyabilmeleri O DENLİ ortak akla ulaşılmasını sağlamaktadır.
Bu nedenle, özellikle bilge karar alıcılar, ortak akla, farklı fikirlere, muhalif düşüncelere, eleştirilere gereğince değer verdiği ölçüde her alandaki sorunlar ve çözümler konusunda başarılı olmaktadır.
Doğru ve ahsen bilgi sahibi olmak, emek ister, araştırmak ister.
Okumak ister. Konuyla ilgili düşünceleri ön yargısız anlamak ister.
Düşünmek, irdelemek, sorgulamak, tefekkür ve tedebbür vb gayretleri ister.
İnsanın sorgulamadığı vb ZİHNİ çalışmaları yapmadığı her konuyla din de dahil bağı yüzeysel ya da kesiktir.
Ancak sorgulamakla başlayan süreçle birlikte, ZİHNİ çalışmaları yaptığı, önem ve öncelik verdiği ölçüde GERÇEKLERLE bağı, yakınlığı ve ALAKASI oluşmaktadır.
Dertlendiğiniz her şey çözümün de habercisidir. İhtiyaçlar teknolojinin, fikirler de medeniyetin hocasıdır.
Eleştirmek zor bir iştir. Her şeyden önce konuyla ilgili yeterli bilgiyesahip olmayı gerektirmektedir. Zira, daha güzel olması için size öneriler, yeni fikirler sunmak vardır. Bu nedenle, #eleştiri güzelleştirmektir.
Ayrıca, eleştiri de, güzel yanları kadar, olumsuzlukları da ortaya koyup, daha güzel olması için öneriler sunmanın yanı sıra farkında olsun ya da olmasın eleştirenden size akan bir emek, bilgi ve sevgi vardır.
#Eleştiriler, ÖVGÜYÜ de YERGİYİ de gereğince içinde barındırarak, fikirleri güzelleştirmeye çalışan bahçıvanlardır.
DİĞER YANDAN, #MuhalifFikirler, eleştirisel bakışlar, hak, doğru ve güzel olana, mükemmele ulaşmada vazgeçilmez desteklerdir.
İnsanlığın düşünce birikiminden yararlanmadan ahsen fikirler üretilemez.
Bu nedenle, farklı fikirlerin varlığı, sorgulamayı, karşılaştırmayı, #muhakeme etmeyi tetikler, gerçeğe ulaşmanın yollarını açar.
#Gerçeği bulmak için engin deryalara açılmaktan dalmaktan muhalif ya da farklı fikirleri dinlemekten anlamaktan asla vazgeçilemez.
Aksi hal ise, bir ayağı olmadan yürümeye, yarış yapmaya ya da at gözlüğüyle bakmaya benzer ki, her durumda herkesi en güzel sonuçtan mahrum eder.
#Şura, “danışma, görüş alışverişinde bulunma, danışan kimseye fikrini söyleyip onu yönlendirme”anlamına gelmekte (Tâcü’l-ʿarûs, “şvr” md.) ve “bir şeyi bulunduğu yerden alma ve açığa çıkarıp görünür hale getirme” mânasında olduğu,
özellikle balın kovandan çıkarılması işini anlatmak için bu kökten gelen kelimelerin kullanıldığı ve
danışma işinin de bir meselede isabetli karara varabilmek amacıyla kişilerin fikirlerinin açığa çıkmasını sağlamaktan ibaret olduğu vurgulanmıştır (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “şvr” md.) TDVİslam Ansiklopedisi.
Nitekim #Kitap der, yaklaşık meallerde:
• Sen (o zaman), sırf Allah´ın rahmetiyle onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi. Artık onları sen bağışla, onlar için Allah´dan mağfiret dile. İŞLERDE ONLARA DA DANIŞ, bir kere de azmettin mi, artık Allah´a dayan. Muhakkak ki Allah kendine dayanıp güvenenleri sever. Fe bimâ rahmetin minallâhi linte lehum, ve lev kunte fazzan galîzal kalbi lenfaddû min havlik(havlike), fa’fu anhum vestagfir lehum ve şâvirhum fîl emr(emri), fe izâ azamte fe tevekkel alâllâh(alâllâhi), innallâhe yuhibbul mutevekkilîn 3/159
• Onlar, Rabbinin davetini kabul ederler ve salatı ikame eder. ONLARIN İŞLERİ DE KENDİ ARALARINDA BİR İSTİŞARE İLEDİR. Kendilerine verdiğimiz rızıktan onlar İNFAK EDERLER. Vellezînestacâbû li rabbihim ve ekâmus salâte ve emruhum şûrâ beynehum ve mimmâ rezaknâhum yunfikûn 42/38
• Eğer anlaşıp danışarak sütten kesmek isterlerse, kendilerine günâh yoktur.· 2/233
Elbette, tek olmak değil #HAKİNSANI olmak önemlidir.
Bunun için de gündem olan konularda, o işin EHLİ, EHLİYET VE LİYAKAT sahiplerinin alabildiğince özgür fikirlerinin ortaya konulması ve tartışılması esastır. Gelişim için özgürlük vazgeçilmezdir.
İnsanı hak doğru ve guzele ulaştıran
· Her insanda var olan RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması VE DOĞRUYU BULMASI için lütfettiği en büyük NUR olan VİCDANın sesini dinlemektir.
· Bedeli ödenmiş, denenmiş, hayattan süzülmüş bilgi olan TECRUBE ve BİLİME kulak vermektir.
· Yaratılmış Kainat Kitabındaki varlıkların veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı doğru manalara, KURANA, evrensel ilkelere uymaktır.
BİLGİ GÜÇTÜR
#BİLGİ olmadan GERÇEĞE ahsen FİKRE ve REFAHA ulaşılamaz
Alemdeki başta insan olmak üzere her varlıktaki ve her unsurdaki tüm özellikler #sebepsonuç ilişkisi vb tüm İLİM BİLGİ onu terbiye eden böyle donatan, tesviye eden, ikram eden RABBİLALEMİNİN, yazılı kitap, KURAN ve ZİKİR gibi #hediyesidir.
VİCDAN, her insanda var olan RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması VE DOĞRUYU BULMASI için lütfettiği en büyük NURDUR
Bunlar, Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı evrensel ilkeler #KURAN, her daim insanı ve yaşamı mutlu etmek için önemli ve vazgeçilmez bir yoldaştır, nurdur, #rehberdir, hediyedir, #hidayettir. 2/2, 2/5, 2/38, 2/97, 17/9, 3/4, 3/138, 6/88, 7/52, 12/111, 16/64, 16/89, 16/102, 17/9, 20/123, 27/2, 27/77, 28/43, 31/3, 40/54, 45/20, 46/30 vb
Karanlıklardan aydınlığa çıkaran nur / liyuhricekum minezzulumati ilennur 14/1, 14/5, 33/43,57/9, 65/11, 5/16, 2/257 vb Her daim insanı ve yaşamı mutlu etmek için yeterli yoldaştır.
Diğer bir ifadeyle ORTAK AKIL, ŞURA BİLGİNİN VİCDANLARIN SESİDİR.
Bu nedenle, #OrtakAklın oluşmasında, daha iyi ve daha doğru anlamada, bu yolda damgasını vuran başta, RASULLER olmak üzere düşünürlerden, tecrübeden hasılı HER ÇİÇEKTEN, özünü almalıdır.
Asla ÇİÇEĞİ KOPARIP, aynen almak, taklit etmek yerine, çiçeğin özüne ulaşıp mutlaka, KURAN yani evrensel ilkeler boyutunda değerlendirmeli ve içselleştirmelidir.
Bu doğrultuda KİTAPLARI anlamada, Nahl suresindeki arı misalini örnek olmalıdır.
Arı, özü olan her çiçeğe konar. ÇİÇEĞİ DEĞİL #ÖZÜNÜ ALIR. Kendi potasında özümler. Fıtratına konulan İlahi sistem çerçevesinde yoğurur ve bal yapınca gider kusar, dağıtır. Bir kısmını kullanır, çoğunu da insanlığa onların yararlanacağı biçimde #armağan eder.
#OrtakAkıl, bu bağlamda, sadece yazılı kitap Kuranı Kerimi değil, Yaratılan Kainat kitabını, insan, toplum, diğer canlılar cansızları, eşyayı, olay ve olguları da okuyup, araştırıp incelemek, anlattığı manalara, ilkelere, kanunlara ulaşmak,
o kanunları dikkate alarak insan ve toplumların kendini tanıyarak yücelmesini sağlamak,
alemde var edilen kanunlara ulaşıp eşyaya uygulayarak teknik ve teknoloji üreterek insanlığın hizmetine de sunmaktır.
Üstelik, ARAŞTIRMAK, SORGULAMAK, DEĞİŞİMİN başlangıcıdır.
Zira, AKLETMEK, TEFEKKÜR-düşünme,TEFAKKUH-sorgulama ve TEDEBBÜR-ne anlattığını anlamaya çalışmak, tüm gerçeklerle karşılaşmanın kapısıdır.
“Soru sormak düşüncenin zekâtıdır.” der Heidegger.
Aliya İzzetbegoviç de: “Elimde olsa bütün İslâm ülkelerinde orta okullardan başlamak üzere sorgulayıcı mantıkdersi koyardım”.
Zira, "Eleştirinin olmadığı yerde putçuluk başlar" Dr.Ali Şeriati. "
Tenkit, yüksek bir medeniyetin işaretidir." J.S.Phillimore.
Ne yazık ki, "İnsanların en zayıf tarafları; SORMADAN,ARAŞTIRMADAN, DÜŞÜNMEDEN, KAFALARINI PATLATMADAN inanmak hususundaki hayret verici temayülleridir. Dünyadaki yalancı peygamberleri yetiştirmek ve beslemek için en iyi gübre, işte bu BİLMEDEN İNANMAK için çırpınan kalabalıktır "der Sabahattin Ali.
Bunun sonucu olarak da, “Bir toplum gerçeklerden ne kadar uzaklaşırsa; gerçeği söyleyenlerden o kadar nefret eder George Orwell” hale gelmektedir.
Böyle olunca da, “Kritik ve analitik düşünmeyen toplumlar bilim üretemezler. Eleştirel güce, bilince sahip bir ufkumuz ve dilimiz yok. Eleştiri kültürü ölüyor, farklı düşünceler köreliyor A.Müftüoğlu,” diye feryat etmektedir.
Oysa, FERASET, görünenin de arkasındaki görünmeyeni, şekilden ziyade manayı, teferruatı değil de özü bulup, ilkeyi, esası anlamak olan BASİRETİN, kapısıdır.
BASİRET, varlık veya olayların ya da olguların, perde arkasını, arka planını, satır aralarını görmek, doğru ve hızlı değerlendirmek, iç yüzünü idrak etmek, akılla birlikte, gönül ve vicdanı da dikkate alarak isabetli sonuçlara ulaşmaktır.
Ortak akıldan eleştiri ve muhalif fikirlerden de yararlanmak, erdemdir, yüceliktir.
İnsanı, yöneteni, idareciyi ve toplumları da her daim bahtiyar, mutlu ve müreffeh yapar.
Bilge insanlar, övenlerden daha çok, eleştirenleri her daim yanında tutanlardır.
Bu nedenle de, basiretli ferasetli bilge yönetimler ORTAK AKILDAN yarralandıkları ölçüde aldanmaz ve ALDATMAZ.
Her ne olursa olsun ölçüyü unutma; HAKTAN, DOĞRUDAN, adaletten, vicdanın sesinden, insanlıktan ahsenu amelden yana dur.
Mihenge, ölçüye vur!
İLKELERE uygunsa al, yaşa.
Değilse, kimden gelirse gelsin at çöpe kurtul.
Daha iyi ve daha doğru anlamada her çicekten yararlanan ve Rabbilalemine, Kurana, Vicdanın sesine Bilime, bu evrensel ilkelere ortak aklın önem ve önceliğini anlayıp var gücüyle gereğini yaşamında da gerçekleştirenlerden olma dileğiyle,
Muhabbetle,
30 Eylül 2015- 31 Mayıs 2021





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı