11 Kasım 2022 Cuma

HALİNİZ YAŞANTINIZ NE İSE DİNİNİZ DE O DUR.

 HALİNİZ YAŞANTINIZ NE İSE DİNİNİZ DE O DUR.

Haliniz #YAŞANTINIZ ne ise #DİNİNİZ de o dur. Allah indinde #DİN ise #İSLAM'DIR
Kim #İSLAM,
sözle İslam’ım Müslim’im diyen mi? Yoksa bu kavramlar gereği #silm, selam, barış, esenlik içerisinde olup, tüm alemi kuşatan Rabbilalemine, EVRENSEL ilkelerine vicdanın sesine, hak hukuk adalete, insani evrensel değerlere uygun yaşayan mı?
ELBETTE, DİN, borç, borçluluk hissinin, ilişkisinin oluşturduğu yaşam biçimidir İnsanı insan yapan düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ile eylemleridir, yaşantısıdır.
Yaşantısı ne ise GERÇEK DİNİ de o olur.
Herkesin #dini,
söyleminden öte, neyi ne için yaptığı yani #YAŞAMIDIR
"İnandığı gibi yaşamayanlar yaşadığı gibi inanmaya başlar."
OYSA
Allâh indinde din ise, İslâmdır.
İnned dine indellahil islam, 3/19,5/3, 3/85, 2/132, vb.
*
*
İnsanlar tercihleriyle şekillenmektedir.
Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan, toplum, canlılar cansızlar, eşya, olay ve olgulardan oluşan kevni yaratılan ayetlerin veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki yazılı ayetlerin anlattığı DOĞRU MANALARA ÖNEM VE ÖNCELİK verme hassasiyetine bağlı olarak her insanın Dünyasındaki ALLAH anlayışı ve DİN TASAVVURU ile YAŞANTISI farklı oluşmaktadır
BUNUN SONUCU
İnsan sayısınca ALLAH anlayışı ve DİN TASAVVURU ile YAŞANTISI vardır.
Buna karşılık, Allâh katında din ise, İslâmdır. İnned dine indellahil islam, 3/19,5/3, 3/85, 2/132, vb.
*
*
OYSA
Her insan, fıtratın da var edilen, insanlara yollarını aydınlatması ve doğruyu bulması için lütfettiği en büyük NUR olan VİCDANIN sesine uyup, önem verip RABBİLALEMİNE teslim olduğunda MÜSLİM dir.
Diğer bir ifadeyle, insanın yaşam biçiminin, düşünce inanç kabullenim ve yargıları ile eylemlerinde, vicdanın sesine uyarak silm, selam, barış, esenlik içerisinde olup, tüm alemi kuşatan Rabbilalemine, ilkelerine uyumlaşmakla, uyum içerisinde olmakla İSLAM #MÜSLİM olmaktadır. 30/30, vb.
Yazılı kitabi olanı da La ilahe illallah üzere olmaktır 11/14, vb.
Nitekim, her RASUL; İbrahim, İsa, Musa, Muhammed ve diğerleri de İSLAMA çağırmaktadır 2/136, 2/133, 2/132, 2/128, 12/101, 3/67,3/84, 5/111, 21/108, 29/46, 30/53, 10/84, 15/2, 22/78, vb.
*
*
BİLMEK BİLGİ yüklenmek ya da NE DEDİĞİ NASIL #TANIMLADIĞI değil
NE YAPTIĞI ve NE İÇİN NASIL yaptığıyla RAHMAN’IN indinde ANLAM ve DEĞER bulur
Sözler ne kadar güzel etkili olsa da İNSANI en iyi anlatan ise HAL’dir.
Bu nedenle, Lisanı Hal, yaşantı sözlerden daha önemlidir. Ayinesi iştir, ameldir, yaptıklarıdır. Lafa bakılmaz.
Öğüt vermek, çoğunluğun yaptığı gibi kolaydır.
Uygulamak, yaşamda HASEN ÖRNEK #usvetun hasenetun OLMAK ise zordur, meşakkatlidir, O kadar da, değerlidir.
İnsan ne yaptığı ve ne için yaptığıyla, çalışma ve vesile olduklarıyla anlam ve değer bulur.
Bilmeyle, bilgi depolamayla, bilgi yarıştırmayla değil, bilgiyi #içselleştirip #AkılGönülEylem bileşkesiyle #İlimAmelİhlas birlikteliğiyle, hayata müdahil olup sosyal hayatın arasında merkezinde, yaşama yazdıklarıyla Rahman indinde de yer bulur.
İnsana say’ından, çalışmasından, vesile ve sebep olduklarından başka bir şey yoktur. 53/39-42, 79/35, 76/22, 4/32, 36/12, 3/195,34/3, 10/61vb.
Söylediğini yapan, yaptığını söyleyen, sözüyle eylemleriyle uyumlu olmak esastır.
• BİLMEK BİLGİ yüklenmek değil NE YAPTIĞI ve NE İÇİN NASIL yaptığı önemlidir
*
*
Her ne olursan ol, kadın erkek, şucu bucu vs önce insan olmak insan, VİCDANLI, ADİL, MERHAMETLİ insan kalmak hepsinden daha da önemlidir.
İnsana yakışan, Rabbine, ilkelerine, VİCDANİN sesine uymak, adaletli ve merhametli ahlaklı olmaktır. 90/17
Allah adil olanları, adalet üzere hüküm verenleri, hakkın yerini bulmasını, hakkın hakim kılınmasını sever. 5/42, 49/9, 60/8 vb.
Allah, zalimleri asla sevmez. 42/40, 3/57, 3/140 vb.
Şayet, bu evrensel ahsen güzellikler, vicdan, adalet ve merhamet yoksa, bunların sesine ve gereğine uymuyorsa, her ne olursan olsun, kendini nasıl tanımlarsa tanımlasın İNSANLIKTAN UZAK ve #HİÇTİR!
*
*
Marifet AHSEN yaşamaktır.
Kulluğun gereği her hali, durumu AHSENLEŞTİRİP var ediliş amacına hizmet ederek AHİRE de ulaşan eserler, ahsenu ameller yaparak Rabbin Rızasına varıp bu HAN dan PAK bir amel kitabıyla geçip gidenlerden olma dileğiyle, 11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
Kitap der Yaklaşık meallerde
ALLAH, AHSEN MUHSİN ELMUHSİNİN olan insanları sever
vallahu yuhİbbul muhsinîn. 2/195, 3/134, 3/148, 5/13, 5/93 vb.
AHSEN İNSAN OLMAK
AHSEN insan, HAYATIN her kesitinde, her içsel ya da dışsal etki, istek ve tepkide, iblisin AYARTISINI ve DUYGULARINI kontrol edebilen ve her halde de Rabbilalemini Kuranı, ilkelerini VİCDANIN sesini gözetip her şeyden daha güçlü önem ve öncelik vererek ahsenu ameller, özellikle amenu ve amilussaliahatlar yapıp örnek ve önderlerden, Muttakilerden olup Rabbin Rızasına varma yolunda sabır salat ümitle var gücüyle çalışandır.
*
*
BİLDİKLERİN, KAZANIMLARIN AZİM BİR AHLAKI yaşatmıyorsa
İnsanlığa katkı sunmuyorsa
O sadece yüktür HAMALLIKTIR
Davası sırf DÜNYA olanın Dünya kadar YÜKÜ DERDİ BELASI olur
*
*
RABBİN RAZI OLDUĞU bir hayat başarıların en büyüğüdür.
ALLÂH onlardan #RÂZI OLMUŞTUR, onlar da O'NDAN RÂZI OLMUŞTUR. İşte büyük başarı, #FEVZULAZÎM BUDUR! RADIYELLAHU ANHUM VE RADU ANH, zalikel FEVZUL AZÎM 5/119, 98/8, 58/22, 9/100, 48/18 vb
Bilmek ya da bilgi yüklenmekten de öte ne yaptığı ne için nasıl yaptığıyla yaşantısıyla her anı her hali AHSEN olup vicdanlı, merhametli, adil yaşayıp Rabbin rızasına varıp her âlemde de SEVDİKLERİYLE CENNETi yaşayanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle,
Bakınız





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı