17 Kasım 2022 Perşembe

BAKIŞINIZI, GÖRÜŞÜNÜZÜ, AHLAKINIZI DEĞİŞTİRİN, YAŞAMINIZ DEĞİŞSİN Bal sunmak yetmez, yüzünüz, gönlünüz, diliniz, her haliniz de ahsen olsun

 BAKIŞINIZI, GÖRÜŞÜNÜZÜ, AHLAKINIZI DEĞİŞTİRİN, YAŞAMINIZ DEĞİŞSİN

Bal sunmak yetmez, yüzünüz, gönlünüz, diliniz, her haliniz de ahsen olsun

Bakmak ve görmekle, yaşamınızı cennet de yapabilir, cehenneme de çevirebilirsiniz. Sadece kendinizin değil, muhataplarınız da yaşamını karartır, ya da aydınlatabilirsiniz.
Aşağıda, gönül güzelliğine, güzel görmeye, bir örnek olayı anlatmadan önce bakmak ve görmek farkını ortaya koymak gerekmektedir.
Yarısı suyla dolu bir bardağa bakanlar; yaa, bunun yarısı boş, ya da, ooh, yarım bardak su, diyebilmektedir. Yahut iki yönünü de ortaya koyup hakikati ifade edebilmektedir
Her şeye, olumsuzlukları, çirkinlikleri dillendirerek, tenkit etmekle yaklaşabilir, üstelik öyle bir dil de kullanıp gönülleri de kırabilirsiniz.
Bu yöntem, çoğu zaman tespitler doğru da olsa, çözüm üretmez. Karşıda değişim de başlatmaz. Tam aksine, onulmaz zararlar doğurmaktadır.
OYSA, gönüller fethedilince, vicdanlar dirilince de düşünce, inanç, kabullenim ve yargılar her zaman değişebilir.
BUNA KARŞIN, sadece güzel yanlarını görüp dillendirerek övgüyle yetinebilirsiniz. Bu etrafa güzellik saçsa da, muhataplarının daha da ahsen olmasına katkı sunmaz. Onun, hataları, yanlışlıkları içerisinde daim kalmasını sağlar. Hatta, hatalarını da kabul etmez bir kişiliğe de sürükleyebilmektedir.
"Kişiye hatası söylenmezse kabahatini hüner zanneder..." der Sadi Şirazi'
Elbette, GERÇEKCİ olmak esastır.
Doğru söylemek, hanif durmak önemlidir. Gönül kazanmak, her durumu daha ahsen yapmak asil bir haldir. Esasen insanın var ediliş nedenidir de.
Bunun yolu da her durumda önce güzellikleri, olumlu yönleri dillendirip hakkınca övgüler yapmaktır.
Olumsuz yan ve yönleri de şöyle yapılsa daha iyi olur muydu, gibi buyurgan değil, düşündüren bir edayla başlayıp, yapıcı, ıslah edici öneriler sunarak tenkit yönünü de gerçekleştirip, eleştirmiş ve amaca, gerçeğe ulaşmış olunmaktadır.
ZİRA,
#ELEŞTİRİLER fikirleri alemi, insanlığı güzelleştirmeye çalışan #bahçıvanlardır.
#Eleştiriler, ÖVGÜYÜ de YERGİYİ de gereğince içinde barındırarak, fikirleri güzelleştirmeye çalışan BİLGİYE HAKİKATE ulaştıran gerçek #DOSTLARDIR.
Ayrıca, #ELEŞTİRİ de, güzel yanları kadar, olumsuzlukları da ortaya koyup, daha güzel olması için öneriler sunmanın yanı sıra farkında olsun ya da olmasın eleştirenden eleştirene akan bir emek, bilgi, ilgi ve sevgi vardır.
Bu nedenle, #BİLGE İNSANLAR, akıllı YÖNETİMLER her daim övenlerden daha çok, eleştirenleri yanında tutanlardır.
GÖNÜL İNSANLARI övgülere değil, eleştirilere, katkılara daha çok değer verenlerdir.
ELEŞTİRİ de dahil her ne yapılırsa yapılsın,
o işin usulüne esasına, edep ve adabına, şekline manasına uygun, en mükemmel olacak biçimde yapmak, yaşamın da direğidir.
Gönüller kazanmanın da HAK gönüle girmenin de yöntemidir.
Bal sunmak yetmez, yüzünüz de gönlünüz de diliniz de her haliniz de ahsen olması elzemdir.
Hatta, Lisanı hal, yaşantı, her halden daha da önemlidir
Unutulmamalıdır ki, güzel bakan, güzel görür güzel düşünür ve güzel davranır.
HER NE OLURSA OLSUN,
KİTABA, eşyaya, insana, olaylara gözünle bakarsan YAZIYI veya VARLIĞI görürsün.
Aklınla bakarsan MESAJI görürsün.
Gönlünle bakarsan AŞKI görürsün.
Sorgulayarak bakarsan GERÇEKLERİ görürsün
Tüm benliğinle bakarsan, ANLATMAK İSTEDİKLERİNİ, İLMİ bulusun.
Bu NUR a uygun yaşarsan, yaşamını CENNET yaparsın.
**
ÖRNEK OLAY
“Basamakları çıkarken, her akşam olduğu üzere dededen torunu-çocuklarını almaya gelen, damadı ve kızının, kapıdaki sesleri duyulmaktaydı.
Damat:
-Baba Allah razı olsun. Sizlere zahmet veriyoruz. Umarım üzmemiştir, derken,
Dede o muhteşem ve her haline yansıyan gönül güzelliğiyle:
-Ne demek. Asıl sizden Rabbim razı olsun. Her gün sevelim, bize yol arkadaşı olsun diye üşenmeden zahmetlere katlanıp bize, buraya kadar, dünya güzelini getiriyorsunuz.
Bu sözler, bu görkemli diyalog, anlayış, bakma ve görme farkı, asalet, incelik, duyarlılık, gönül güzelliği, insanı imrendirirken düşüne düşüne merdivenleri çıkmışım.
Kapının önüne kadar gelirken duyduğum hazzı, bahtiyarlığı, aklımdan geçenleri ancak bu kadar aktarırken, mutluluğun insanın elinde olduğunu tekrarlamalıyım.
**
Evet, sevgi cennettir. Rabbiyle, insanlarla karşılıklı sevgi saygı ve güven için de olmak #CENNETTE yaşamaktır.
Böyle insanlarla örülmüş bir yaşam dilerken, yeter ki, insan olalım. Var ediliş nedenini bilelim. Her durumu daha ahsen kılmaya çalışalım. Tüm benliğimizle, gönül gözüyle bakıp görüp güzel ahlak ile yaşayanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle,
14 Mart 2007-17 Kasım 2022
BAKINIZ




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı