8 Şubat 2022 Salı

DÜŞÜN HANGİSİ SENSİN! ZULMEDEN Mİ DİRENEN Mİ SESSİZ KALIP İTAAT EDEN Mİ?

 DÜŞÜN HANGİSİ SENSİN!

ZULMEDEN Mİ DİRENEN Mİ SESSİZ KALIP İTAAT EDEN Mİ?
Kitap der yaklaşık meallerde
• Haktan yana DİRENENLER oldukça ZULMEDENLER, yakında nasıl devrileceklerini bileceklerdir! 26/227
• Bak, o zâlimlerin sonu nasıl oldu 28/40, 10/39 vb
TERSİ DURUMDA
#Zalimler, DUYARSIZ ve KORKAKLARIN duruşundan BESLENİR ve GÜÇ ALIR
Zalime SESSİZ KALAN mazluma YARDIM ETMEYEN tüm GÖNÜLLER suça bulaşmıştır
EVET
Doğru manaları HAYATA yazmadan, BEDEL ödemeden, FEDAKARLIK yapmadan DAVA İNSANI da AHSEN İNSAN da olunmaz.
BEDEL ÖDEMEYİ göze almadan, ne özgürlük adalet vb tüm haklar korunabilir ne de zulüm haksızlık vb tüm kötülükler önlenebilir ya da ıslah edilebilir.
OYSA
İnsanın var ediliş nedeni HER DURUMDA HER HALDE de HAKTAN ADALETTEN yana durup her hali ahsen yapmaktır. 11/7, 18/7, 67/2, 51/56 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
Zira #KULLUK yapmak,
insanın #gönülden #isteyerek itaat etmesi, her halde de Rabilalemine ilkelerine herşeyden daha #güçlü ve daha çok #önem ve #öncelik verip var ediliş amacı olan, her durumda her hali ahsenleştirmekle AHSENU AMELLER HASENE VE AMİLUSSALİHATLAR yapmakla gerçekleşmektedir. 11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
HER İŞ, yana yakıla YAKARMAKTAN veya havale etmekten öte GEREĞİNE uygun ilkelere OLUŞUM SUREÇLERİNE uyumlu, sabırla, salatla, samimiyetle, ümitle var gücüyle akıl gönül eylem veya ilim ihlas amel birlikteliğiyle ÇALIŞMAKLA BAŞARILIR.
SABIR; olumsuzluklara katlanmak, susmak, sinmek vs değildir. Sabır direnerek, dayanarak, çalışarak belirlediği ideal uğrunda olabilmek, devam edebilmektir.19/65, 3/200 vb; 25/42, 38/6 vb.
#AHSENinsan, her içsel ya da dışsal etki veya istekte iblisin AYARTISINI ve DUYGULARINI kontrol edebilen ve her halde de Rabbilalemini Kuranı, ilkelerini gözetip her şeyden daha güçlü önem ve öncelik vererek ahsenu ameller yapabilendir.
Bu nedenle #DAVAİNSANI olmak, her durumu daha ahsen yapmak için var gücüyle çalışıp elini taşın altına koymaktır. Hak, hukuk ve adalet üzere olmaktır. Zulümden, zalimden beri kalmaktır. Hanif durmaktır. Muttaki olmaktır.
İnsan İDEALLERİN uğrunda HAYIR ve FEDAKARLIK yaptığı nispette #DAVAİNSANI olunabilir.
Dava insanı, her durumda, örnek ve önderler olup Rabbin ilkelerine, rızasına uygun hale dönüştürmede #MARUFU EMREDEREK, #MUNKERDEN MEN EDEREK hayır ve fedakarlıklar yaparak var gücüyle, ümitle, salatla, sabırla ilim amel ve ihlas birlikteliğiyle çalışılmalıdır.
**
**
İnsanlık, hayatın #OLUMSUZ durumlarında, ZULÜMDE, HAKSIZLIKTA vb hallerde de duyarsız kalmayıp KURANA uygun davranmakla, Rabbilalemini, Kuranı, evrensel ilkeleri DOĞRU ANLAYIP. vicdanının sesine uyup, bunları YAŞAMA YAZMAKLA farklılaşmakta ve aynen KÖMÜRLE ELMAS gibi ayrışmaktadır.
İŞTE AYRIŞMA YERİ, belki olgunluğun ölçüsü de bu karşılaşılan kötülüğe zulme karşı gösterilen tavırda ortaya çıkmaktadır.
İnsan, kötülüğü de EN GÜZEL OLANLA karşılayıp NEDENLERİNİ giderip ISLAH ettikçe olgunlaşmakta ve Güzel İNSAN olmaktadır. 23/96, 41/34, 13/22, 28/54 vb.
**
**
#ZULÜM, insan, hayvan, bitki ve diğer varlıkların, VAREDİLİŞ amacından, ahsenu amelden, YAŞAMA hakkından ve KONUMUNDAN kendi veya başkası tarafından her ne şekil ve şartta ve yöntemde olursa olsun HAKSIZ MAHRUM bırakılmasıdır.
Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı EVRENSEL İLKELERE aykırı olan, nerde, nasıl ve kendi dahil kime karşı yapılırsa yapılsın, ZULÜMDÜR.
Bu süreç ise, #zulümattır, karanlıktır, çelişkidir, #çıkmazlardır. Gerçeği gizlemek yerinden etmek aksi olanı yapmaktır. Bunu yaptığı ölçüde de zulümle, zalimlikle ilişkilenmektedir. 28/16, 2/54, 30/29 vb.
Allah, zalimleri asla sevmez. Vallahu la yuhibbuz zalimîn. 42/40, 3/57, 3/140 vb
Zulüm, haksızlık ve tüm kötülükler karşısında, SUS PUS olanın, BİLDİKLERİNİN de YAŞAMININ da insanlığa hiçbir FAYDASI olmaz
"Suçlar karşısında kimler sorumludur? Mazluma yardıma kalkmayan bütün eller bu suça bulaşmıştır. Sadece cinayet işleyen suçlu değil, ek olarak suç karşısında SUSAN herkes suça bulaşmıştır! der #DOSTOYEVSKY #SuçveCeza"
"Hatta sözle itiraz edip de bir iş yapmayanlar dahi sorumludur... der #AliŞeriati -#KendisiOlmayanİnsan
Ancak, BİREYSEL arınmakla birlikte TOPLUMSAL değişim için çalışmakla AHSEN olunur.
**
**
ESASEN
İnsan olmak #DUYARLI OLMAKTIR, asla DUYARSIZ kalmamaktır.
Çözüm, #DUYARLI OLMAKLA başlar.
ZİRA
HAK olanda DİRENENLER olsaydı #ZULÜM haksızlık YAP BOZ vb onca KÖTÜLÜK olur muydu? Hak sustu mu, BATIL hakim olur.
#SarıÖküzü boğarlarken #duyarsızlaşanlar #VURUNABALIYA yapanlar ZULÜM onların da kapısını çalar.
ZULÜM, sadece birilerine değil, tüm TOPLUMA yapılan VADELİ HAKSIZ bir saldırıdır. Sustukça, #masum'un yanında yer almadıkça, sıranın sana gelmesi hızlanır ve #zulüm yaygınlaşır
#ZULME ses çıkarmamak, yarın bana, sana ona da yapılmasına PEŞİN #icazet VERMEKTİR
Duyarsızlaşıp, HAK olana sahip çıkmayanlar HAKSIZLIĞA mahkum olur
Zalime SESSİZ KALAN mazluma YARDIM ETMEYEN tüm GÖNÜLLER suça bulaşmıştır.
#Zalimler, DUYARSIZ ve KORKAKLARIN duruşundan BESLENİR ve GÜÇ ALIR.
Zalime SESSİZ KALAN
mazluma YARDIM ETMEYEN
BATAKLIKLARI kurutup
nedenlerini yok etmeye çalışmayan
tüm GÖNÜLLER suça bulaşmıştır. 8/25, 11/113, 18/59 vb
**
**
#Susma, sıra susanlara, duyarsız ve bencillere de gelir
Asla duyarsız ve tepkisiz kalma!
#Sivilİtaatsizlik, yasaların, uygulamaların ya da her tür kötü, olumsuz hallerin DEĞİŞTİRİLMESİNİ hedefleyen, kamuoyu önünde şiddete dayanmadan gerçekleştirilen bireysel ve toplumsal bir muhalif tavırdır. Aktif veya #Gandi misali pasif direniş olarak ta ortaya çıkabilmektedir. Düşünce özgürlüğü, düşünceyi ifade etme özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğünün de bir sonucudur.
Kötülüğü, elinle, dilinle, olmazsa gönlünle tavır koyarak değiştir anlayışının devirdeki yankısıdır.
İyiliği emreder, kötülükten men eden yani emri bil maruf nehyi anıl münker yapan bir sistemin de gereğidir. 3/110, 2/143, 3/104, 3/114, 9/71 vb
**
**
DÜŞÜNÜR, YAZAR, ALİM, ARİF olanların bu konularda ÖNCÜ VE ÖNDER olma #sorumluluğu vardır
#DÜŞÜNMEK, tüm AKINTILARA karşı, SABIRLA daha iyisine ulaşıncaya kadar direnmek demektir.
“Bağlılık, düşünmemek demektir, düşünmeye gerek duymamak demektir. Bağlılık bilinçsizliktir, #GeorgeOrwell
Bu bağlamda, düşünmek, düşünceleri içselleştirmek, yaşama yazmak, yaşamda örnek olmak, ikram ettiği fikirleriyle, eylemleriyle gönüllerde yer bulmak DÜŞÜNÜR YAZAR olmaktır.
Herkes bilgi sahibi olabilir. Bilgiye uygun da yaşayabilir. Ancak ALİM olamaz.
#ÂLİM olmak, ayrıntısıyla feraset ve basiretle bilmenin ötesinde; her durumda, hayatın normal olumlu akışında olduğu gibi zor şartlarda, baskı, zulüm vb olumsuz hallerde de canıyla malıyla hak yolda cehd edip İLMİYLE de amel ederek, her durumda, o işin usulüne esasına, edebine adabına uygun YAŞAMAKTIR
ÂLİMLER, kimsenin EMİR kulu olamaz. Olursa da ALİM olmaz.
Zulme duyarsız kalan İNSAN da kalamaz, ALİM de olamaz, ZALİM OLUR.
ELALEM değil RABBİLALEMİN ne der diye yaşayanlar her alemde BAHTİYAR olur
#ÂLİMLER,
Her ne olursa olsun, her şartta, herkese karşı,
Yaratılmış Kâinattaki veya yazılı kitap Kuranı Kerim'deki
EVRENSEL DOĞRULARI dikkate alıp,
VİCDANIN sesini dinleyip,
Hayır ve fedakarlık üzere yaşayan.
AHSENU AMEL ile her durumu AHSEN yapanlar,
DOSDOĞRU OLAN, yamulmayan, taviz vermeyenler,
bu yolda olmayı amaç edinenler olup HANİFTİR.
İBRAHİM Milletinden, İSANIN havarisinden,
MUSANIN yanından, MUHAMMED ashabından olup,
CENNET yolcusudur.
Hakikat yolcuları, DÜŞÜNÜRLER; YAZAR, ALİM VE ARİF olanlar HAKTAN yana duranlar zulme karşı çıkanlar herhangi asırda, çağda, coğrafyada tarihte olursa olsun birbirinin tamamlayıcısı ve İHVANIDIR. Rasullerin o çağdaki #ASHABIDIR.
**
**
Bu yolda, en önemli rehber #KURAN’dır. BİLİMDİR, VİCDANDIR
KURAN insana insanı anlatır.
Rehberi KURAN olduğunda her Dünyada CENNETİ yaşamasının öğretisini sunar.
Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan, toplum, canlılar cansızlar, eşya, olay ve olgulardan oluşan kevni yaratılan ayetlerin veya
Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki yazılı ayetlerin anlattığı DOĞRU MANALAR, kanunlar ilkeler #KURAN'dır ve her alemi #cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.
Alemde başta insan olmak üzere her varlıktaki ve her unsurdaki tüm özellikler #sebepsonuç ilişkisi de dahil tüm #İLİM BİLGİ onu terbiye eden böyle donatan, tesviye eden, ikram eden RABBİLALEMİNİN, yazılı KİTAP, KURAN ve ZİKİR gibi #hediyesidir.
Yine, #VİCDAN da, her insanda var olan RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması VE DOĞRUYU BULMASI için lütfettiği en büyük NURDUR.
Öyle ki, Kitapta anlatılan #Rasuller, tarihteki varlığından öte EYLEMLERİYLE, AMELLERİYLE de HER İNSANIN ROL MODELİ OLUP meleke olarak da VİCDANIN yankılanan SESİDİR.
VİCDAN iyiyi kötüden, hayrı serden ayırmayı sağlayan yaptıklarını veya yapacaklarını ölçüp biçen ve yargılayan bir güçtür.
#VİCDAN öyle bir güç ki, SESİNİ DİNLEYENİ VE BUNU YAŞAYANI cennet yolculuğuna başlatandır.
Zira #KURAN, BİLİM, VİCDAN
insanı ve yaşamı mutlu etmek için ÖNEMLİ ÖNCELİKLİ VE VAZGEÇİLMEZ bir YOLDAŞTIR, NURDUR, REHBERDİR, HEDİYEDİR, HİDAYETTİR. 2/2, 2/5, 2/38, 2/97, 17/9, 3/4, 3/138, 6/88, 7/52, 12/111, 16/64, 16/89, 16/102, 17/9, 20/123, 27/2, 27/77, 28/43, 31/3, 40/54, 45/20, 46/30 vb.
İşte her kim de TERCİHLERİYLE
DOĞRU MANALARI keşfedip öğrenip #yaşama yazdığında bu hediyelere KURANA bilime vicdana evrensel ilkelere SAYGIN davranıp GERÇEK ÖZGÜRLÜĞE ulaşıp gelişip her alemde mutlu ve bahtiyar olmakta, anlam ve değer bulmaktadır.
Bundan uzak KALDIKÇA, ahsenu amellerden yana olma sorumluluğundan ırak düşüp DUYARSIZLAŞTIKÇA, yapısındaki AYARTIYA ayartı melekesine İBLİSİN SESİNE uyup DUYGULARINI kontrol etmeyip kötü tutkulara ESİR oldukça da o konuda CEHALET bataklığında, TEKASÜR çukurunda debelenip her tür KÖTÜLÜĞE MÜSAİT VE #HEVESLİ olup esfele safiline yuvarlanıp acı bedeller öder.
#NAR OLMAK DA #NUR OLMAK DA insan ve toplumların ELİNDE
TERCİH İNSANIN!
İNSAN #TERCİHLERİYLE ŞEKİLLENİR AMEL KITABINI YAZAR, CENNETI VEYA CEHENNEMINI İNŞA EDER
#TOPLUMLAR da TERCİHLERİYLE KADERİNİ dolayısıyla KEDERİNİ ya da KEREMİNİ KENDİ YAZMAKTADIR.
Kurandan vicdanın sesinden evrensel ilkelerden uzaklaşan
Araştırma, sorgulama ve düşünme akletme vb hasletlerden ZİHNİ MELEKELERİNİ gereğince kullanmaktan ırak kalan
Gönlü, dini, dili, kültürü, ahlakı, edebi, adaleti vs bozulan,
duyarsız İNSAN ve TOPLUMUN hali de, akıbeti de, sonu da, ahiri de #HÜSRANDIR
YİNE
FANİ çıkarlar uğruna
KURAN a aykırı her hale bulaşarak
haramla haksızlıkla zulümle
yalan dolan yolsuzlukla
kanuna uy uydurarak da olsa
her tür kötülüğü de yaparak
tekasür bataklığında debelenip
esfele safiline yuvarlanıp
üstelik bunları CENNET YAPRAKLARIYLA örterek
NAR biriktirip
her DÜNYADA REZİL olup
AZAP çekmeye değer mi?
BİR DÜŞÜN !
Az veya çok NE olursa olsun
Rabbin RIZASINA ilkesine aykırı tüm kazanımlar İZZET değil ZİLLETTİR
Şayet, bu evrensel ahsen güzellikler, vicdan, adalet ve merhamet yoksa, bunların sesine ve gereğine uymuyorsa, her ne olursan olsun, kendini nasıl tanımlarsa tanımlasın İNSANLIKTAN UZAK ve #HİÇTİR
Bilinmelidir ki, insan, #bilmek veya bilgi yüklenmekten öte,
doğru manalara ulaşıp #yaşamakla, yaşadıklarıyla, amelleriyle
her Dünyada ve #Rahmanın indinde de #anlam ve #değer kazanmaktadır.
Her daim DUYARLI olup her tür kötülüğe, haksızlığa zulme karşı durup HAKKTAN, haklıdan, adaletten yana olup HANİF duranlardan Rabbilalemine, Kurana ilkelere vicdana, adalete önem ve öncelik verip KARANLIĞA IŞIK OLUP kendini de toplumu da değiştirmede ÖNCÜ ve ÖNDERLİK yapıp MUTTAKİ olup Rabbin RIZASINA varanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle
KARİKATÜRÜ yazıp çizene, paylaşana, gönderene teşekkürler
**
**
AYRINTISI İÇİN BAKINIZ
• KURANDAN VİCDANIN SESİNDEN EVRENSEL İLKELERDEN UZAKLAŞAN DUYARSIZ İNSAN VE TOPLUMUN SONU DA HÜSRANDIR
• BİLMEK BİLGİ yüklenmek değil NE YAPTIĞI ve NE İÇİN NASIL yaptığı önemlidir
İNSAN TERCİHLERİYLE ŞEKİLLENİR AMEL KITABINI YAZAR, CENNETI VEYA CEHENNEMINI İNŞA EDER https://www.facebook.com/photo?fbid=124099029732079&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../insan-tercihiyle...
• TOPLUMLAR TERCİHLERİYLE KADERİNİ
dolayısıyla KEDERİNİ ya da KEREMİNİ KENDİ YAZMAKTADIR.
KARİKATÜRÜ yazıp çizene, paylaşana, gönderene teşekkürler





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı