9 Ocak 2022 Pazar

DÜŞÜNMEK ANCAK SORGULAMAKLA başlar

 DÜŞÜNMEK ANCAK SORGULAMAKLA başlar

ARAŞTIRMAKLA ve SADECE GERÇEĞİ,
ARAMA BULMA YAŞAMA SEVDASIYLA GERÇEKLEŞİR
SORGULAMAK, GERÇEĞE AÇILAN KAPIDIR
Araştırmak, irdelemek, sorgulamak, düşünmek vb ZİHNİ ÇALIŞMALARI yapmak, ölçüye evrensel ilkelere vurmak gerçeklerle karşılaşmanın yoludur.
Bunları yapmadan DOĞRU BİLGİ olmadan GERÇEĞE de AHSEN fikre de ulaşılamaz.
Modern çağın tüm KÖLELİKLERİNDEN kurtulmanın tek ve yeğane yolu olan ARAŞTIRMAK, DÜŞÜNMEK, SORGULAMAK vb zihni çabaları yapmak DEĞİŞİMİN başlangıcıdır. Dertlendiğiniz her şey çözümün de habercisidir.
Zira, akletmek, tefekkür-düşünme, tefakkuh-sorgulama ve tedebbür-ne anlattığını doğru anlamaya çalışmak vb zihni gayretler tüm gerçeklerle karşılaşmanın kapısıdır.
Bu bağlamda, kitapta, #IKRA KARAE, #TİLAVET, #ZİKİR, #MEKES, #TERTİL, #DERS, #HAMİL/AMİL #HATM, #HIFZ #VAAZ #SEMİA-dinleme #İTTİBA, #İTAAT, #SECDE #BEYAN, beliğ-#TEBLİĞ, #İNZAR vb KELİME ve türevlerinin yanı sıra,
ANLAMAKLA ilgili zihni melekelerin gereğince kullanılmasına havi #AKLETMEK, #TEFEKKÜR, #TEFAKKUH, #TEDEBBÜR #FEHM, #FIKH, #İDRAK, #ŞUUR, KALB, VİCDAN, LUBB, FUAD, SADR, NUHA, VA'Y, HİCR, #TE’VÎL, #TEFSİR gibi kelimeler türevleriyle birlikte #yüzlerce ayette geçmekte ve bunları yaparak anlayıp çıkarımda bulunmanın, ibret alıp yaşama yazmanın önemi vurgulanmaktadır.
Doğru ve ahsen bilgi sahibi olmak, emek ister, araştırmak ister.
Okumak ister. Konuyla ilgili düşünceleri ön yargısız anlamak ister.
Düşünmek, irdelemek, sorgulamak, tefekkür ve tedebbür vb zihni gayretleri ister. Doğru manaları da yaşayarak yaşama yazıp denemek ve tecrübe edinmek ister.
İnsanın sorgulamadığı okuma, araştırma, sorgulama vb zihni çalışmaları yapmadığı her konuyla din de dahil bağı yüzeysel ya da kesiktir.
Ancak sorgulamakla başlayan süreçle birlikte, ZİHNİ çalışmaları yaptığı, önem ve öncelik verdiği ölçüde GERÇEKLERLE bağı, yakınlığı ve ALAKASI oluşmaktadır.
Dertlendiğiniz her şey çözümün de habercisidir. İhtiyaçlar teknolojinin, fikirler de medeniyetin #hocasıdır.
“Soru sormak düşüncenin zekâtıdır.” der #Heidegger.
Aliya #İzzetbegoviç de: “Elimde olsa bütün İslâm ülkelerinde ortaokullardan başlamak üzere sorgulayıcı mantık dersi koyardım” der.
Zira, "Eleştirinin olmadığı yerde putçuluk başlar" Dr. #AliŞeriati. "Tenkit, yüksek bir medeniyetin işaretidir." J.S. #Phillimore. diye uyarmasına karşın, ne yazık ki, "İnsanların en zayıf tarafları; SORMADAN, ARAŞTIRMADAN, DÜŞÜNMEDEN, KAFALARINI PATLATMADAN inanmak hususundaki hayret verici temayülleridir. Dünyadaki yalancı peygamberleri yetiştirmek ve beslemek için en iyi gübre, işte bu BİLMEDEN İNANMAK için çırpınan kalabalıktır " der #SabahattinAli.
Bunun sonucu olarak da, “Bir toplum gerçeklerden ne kadar uzaklaşırsa; gerçeği söyleyenlerden o kadar nefret eder der #GeorgeOrwell”.
Böyle olunca da, “Kritik ve analitik düşünmeyen toplumlar bilim üretemezler. Eleştirel güce, bilince sahip bir ufkumuz ve dilimiz yok. Eleştiri kültürü ölüyor, farklı düşünceler köreliyor #AMüftüoğlu,” diye feryat etmektedir.
Oysa, #FERASET, görünenin de arkasındaki görünmeyeni, şekilden ziyade manayı, teferruatı değil de özü bulup, ilkeyi, esası anlamak olan BASİRETİN, kapısıdır.
#BASİRET, varlık veya olayların ya da olguların, perde arkasını, arka planını, satır aralarını görmek, doğru ve hızlı değerlendirmek, iç yüzünü idrak etmek, akılla birlikte, gönül ve vicdanı da dikkate alarak isabetli sonuçlara ulaşmaktır. Doğru mana ve sonuca ulaştırandır.
OKUR olanlar, anlatılanı değil, onun da ötesini, anlatmak isteneni anlayanlardır. ÇÖZÜMLER üreten ve daha da güzelleştiren, geliştiren, kerimleştiren gerçek kahramanlardır. Bu arada, ortak akıldan, eleştiriden de yararlanılmalıdır.

DÜŞÜNMEK ANCAK SORGULAMAKLA başlar
Sorgulamak, neden, niçin, nasıl, ne vb merak edilen ve alternatif yönleri de ortaya koyup tüm zihni melekeleri kullanarak GERÇEĞE ulaşma ve
bu gerçeği içselleştirip yaşama yazma gayretinin başlangıcıdır.
Her soru sorgulama aykırı fikirler vb de ilme açılan kapıdır.
Araştırmak, irdelemek, sorgulamak, düşünmek vb ZİHNİ ÇALIŞMALARI yapmak, ölçüye evrensel ilkelere vurmak gerçeklerle karşılaşmanın yoludur.
Bunları yapmadan DOĞRU BİLGİ olmadan GERÇEĞE de AHSEN fikre de ulaşılamaz.
Bu yolda her açıdan GÜVENEN emin olan ve GÜVENİLİR emin olunma, yani iman mümin olma hali o ölçüde gerçekleşir.
İnanç inanma, inanan olma halinden de bu yönüyle ayrılır.
Öyle ki #Kitap
21/21 -24 de ALLAHIN ilahlığını ve farklı alternatifleri bile sorgulatarak GERÇEĞİN içselleştirilmesi yolunda örnekler bile sunar
Buna benzer başka örnekler de vardır.
İbrahim in ölülerin dirilmesini görmeyi istemesi 2/260, öldükten sonra dirilmeyi anlamak isteyenin durumu 2/259, Musa'nın Rabbini görmek istemesi 7/143 ve diğer kalblerin mutmain olmasına dair örnek kıssalar 3/126, 5/113, 8/10, 13/28, 16/106, vb.
Kitap der yaklaşık #meallerde
• Eğer yer ile gökte Allah'tan başka İLAHLAR olsaydı, bunların ikisi de muhakkak fesada uğrar yok olurdu.
O halde Arş'ın Rabbi olan Allah, onların vasfetmekte oldukları şeylerden (bütün noksanlıklardan) beridir, münezzehtir.
Lev kane fihima alihetun ilellahu lefesedeta, fe subhanellahi rabbil arşi amma yasifûn. 21/22 vb
• Elif lâm mim râ. Şunlar Kitabın âyetleridir; Rabbinden, sana indirilen HAKTIR, fakat NASIN insanların EKSERİ -kalitesiz niteliksiz olup araştırıp sorgulamayan zihni melekelerini kullanmayanlar- İNANMAZLAR -bu çalışmaları yapıp gerçeğe ulaşıp #güvenip bunu yaşamlarında var edip #güvenilir olmazlar
Elif lam mim ra, tilke ayatul kitab, vellezi unzile ileyke mir rabbikel hakku ve lakinne ekseran nasi la yu'minûn. 13/1
Her nedenle İNSAN, alakası, emeği, samimiyeti, ihlas ve gayreti, çalışması, bu ilkelere verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde ARAŞTIRIP SORGULAYIP DÜŞÜNDÜKÇE, doğru manalara, evrensel ilkelere, kanunlara, teknik ve teknolojiye ulaşmakta bilgilenmekte ve YAŞAMA YAZDIĞI nispette de ahlaklanmakta, gelişmekte, müreffeh olup yücelmekte ve her alemde de cenneti yaşamaktadır.
Bu okumaları ARAŞTIRIP SORGULAMALARI zihni çalışmaları yaparak
gerek evrendeki, gerekse yazılı kitaptaki evrensel ilkelere ulaşıp
İÇSEL DIŞSAL tüm #KÖLELİKLERDEN esaret ve kötü tutkulardan KURTULUP değişmek ve böylece en güzele, en doğruya, mükemmele doğru arınıp yücelme yolunda olma dileğiyle
Muhabbetle
#AYRINTISI İÇİN BAKINIZ
• BİLMEK BİLGİ yüklenmek değil NE YAPTIĞI ve NE İÇİN NASIL yaptığı önemlidir

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı