17 Ocak 2022 Pazartesi

DİNİ DEĞERLERİ AŞAĞILAMA, HAKARET TEHDİT vb FİİLLER #FACEBOOK dahil HER YERDE de SUÇTUR

 DİNİ DEĞERLERİ AŞAĞILAMA, HAKARET TEHDİT vb FİİLLER #FACEBOOK dahil HER YERDE de SUÇTUR

DÜŞÜNMEK kadar İNSANLIK da AHLAK da SAYGI da EDEP te ÖNEMLİDİR
Bu Sistemde Mevcut Kanunlarda
#Aşağılama, #hakaret, #tehdit, #şantaj, #iftira vb fiiller #FACEBOOK da dahil sosyal medya ile yaşamda, kısaca hayatın her kesitinde de SUÇTUR ve CEZASI da vardır
Örneğin:
#DİNİ DEĞERLERİ #AŞAĞILAMA DA SUÇTUR
TCK 216/3 maddesinde
- Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya ELVERİŞLİ olması halinde, ALTI AYDAN BİR YILA KADAR hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK 218 maddeye göre de
Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların #basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar artırılır.
Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve #aşağılama suçu, TAKİBİ #ŞİKAYETE BAĞLI OLMAYAN SUÇLARDANDIR. Bu ihlalden haber alan Savcılık doğrudan işlem yapmak zorundadır. Bu nedenle 6 aylık şikayet süresi de söz konusu olmaz.
ÖRNEĞİN
#HAKARET
MADDE 125. - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
(4) Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır.
(5) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır.
Madde 126- (1) Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır
Düşünmek, fikir üretmek, düşünceleri teati yapmak, daha ahsen olana en doğru ve güzele ulaşmak için vazgeçilmezdir. Eleştiriler övgülerden daha da değerlidir.
Her hayırlı işte olduğu gibi, işin usul ve esasına edep ve adabına uygun davranmak yaşamında direğidir.
Okumak kadar, okumayı anlamak, anlatmak isteneni doğru kavramak, ÖZGÜRLÜKLERİ kullanırken usulüne esasına uymak, saygılı davranmak hepsinden de önceliklidir.
Her KİŞİ düşünce ve YORUMLARA hakim olan anlayışını, usul ve üslubunu VİCDANINDA DEĞERLENDİRMELİDİR
Zira her alemde de yaptıklarıyla sonuçlarıyla karşılaşılacak ve buluşulacaktır. Bundan dolayı kendine bile zulmedenlerden beri olmak önemlidir.
Okumak, irdelemek, sorgulamak, eleştirmek, beğenmek, katkı sunmak, paylaşmak, dostlarına İKRAM ETMEK ve EN GÜZELE GELİŞTİRMEK TE GÜZELLİKTİR.
Bununla birlikte, düşünce ve fikirler yerine şahsiyetlerle uğraşmak, onlar hakkında SUİ ZAN da bulunmak asla iyilik değildir. Aksine, cehalettir. Ateştir. Cehennemde yaşamaktır. Alevli ateş saçmaktır.
Elbette, aşağılama, hakaret, tehdit, şantaj, iftira vb fiiller de SUÇ olup cezalandırılmaktadır.
Esasen
Bu alemde misafir edilen insana, varlığının ve kulluğun gereği olarak DENEME, TEKAMÜL ve AHSENU AMEL yapmak için tercih yetisi ve buna bağlı her türlü donanım da vermiştir. Ondan beklenen ise her durumda her hali güzelleştirmek ve ahsenleştirmektir. 11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
Buna aykırı tüm amaçlar batıldır.
Sadece yaşamda, yazılı görsel medyada değil #face #twitter vb SOSYAL MEDYADA dahi olsa, ceza yasalarını ihlal eden her eylemin NİTELİĞİNE göre cezası olduğu unutulmamalıdır.
Örneğin TCK 125. maddesinde,
“(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.” denilmektedir.
FAİLİN TESPİTİ
#Bilişim Suçlarında Savcılık Şikayeti Ve Dilekçe Örneği de internet sayfalarında yeterince yer almaktadır. Bu formlar, ulaşılabilen bilgilerle birlikte SAYFA, MESAJ vb GÖRÜNTÜ vb belgeleri de ekleyip CUMHURİYET SAVCILIKLARINA kendi ya da vekili aracılığıyla başvurarak şikayette bulunmakla başlanmaktadır.
#İnternet ya da #sosyalmedya üzerinden hakarete uğrayan kişiler, söz konusu kelime ya da cümlelerin ekran görüntüsü, LİNKİ ve bunu yapan kişilerin profil sayfa ve linklerini kaydedip hakarete uğradığına dair delil olarak kullanabilmelidir.
Failin kimliğinin bulunması yolunda da kendi çabasıyla birlikte ŞİKAYET ve DAVA sürecinde BİLİŞİM SUÇLARIYLA ilgili EMNİYET bölümünden de yardım alınmakta ve yararlanılabilmektedir.
İnternet ortamında işlenen suçlara ilişkin trafik bilgileri, yer sağlayıcılar veya erişim sağlayıcılar tarafından 90 gün süreyle saklandığı, bu süre içinde resmi otoritelerce başvurulduğunda anılan saklama süresine 90 gün daha ilave edildiği anlaşılmaktadır ” (Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Esas: 2014/7409, Karar: 2014/24197, T:01.12.2014)
Nitekim bu konuda YARGI SİSTELERİNDE de yayınlanmış çok sayıda örnek kararlar da yer almaktadır.
Kabul ve uygulamaya göre de:
1- Hakaret suçunu oluşturduğu kabul edilen eylemin, belirli olmayan ve birden fazla kişi tarafından algılanabilme imkanı bulunan facebook adlı sosyal paylaşım sitesinde işlendiğinin kabul edilmesi karşısında, sanığa tayin olunan temel cezada, TCK’ nın 125/4. maddesi gereğince artırım yapılması gerektiği...” belirtilmiştir. Yargıtay 12. Ceza Dairesi,Tarih : 18.11.2013, Esas: 2013/2454, Karar: 2013/25865, )
SUÇUN KONUSU MAHİYETİ
Suçun oluşmasına neden olan HAKARET VE SÖVME söz veya fillerinin NELER OLDUĞUNUN tek tek kanunda sayılması imkansızdır. Kişinin onur, şeref veya saygınlığını rencide edecek somut bir fiil veya olgu isnat edilmesi veya sövme yoluyla kişinin onur, şeref veya saygınlığına saldırılması suç için yeterlidir.
Şu asla unutulmamalıdır. Kanun'un cezalandırdığı husus, sözcük vb kullanılarak yapılan aşağılama, hakaret onur kırma, sövme vb irade ve eylemlerdir.
Örneğin "LAN" kelimesini söylemek hakaret olabilmektedir. YARGITAY Ceza Genel Kurulu ESAS: 2014/756 KARAR: 2015/124
Yine, Sinkaflı (küfürlü) kelimeler, dingo, puşt, piç, pis Türk, pis Kürt, hırsız, MAL, KIRO, hayvan, dürzi, çingene, pis gavur, ermeni dölü, yezid, yobaz, zenci, ateist, komünist, faşist, takunyalı, varoş, eşek, köpek, yavşak, hırsız, ayyaş, “kör”, “şaşı”,”topal”,”kambur”, “kel”,”psikopat”,”frengili” ,”aidsli” “ Dinini, imanını …. edeyim, “ Allahsız, seninle Allah başa çıkamaz, kitapsız”, orucunu, namazını al başına çal, serseri, “vergi sülükleri, utanç rekortmenleri”, “sen mühendis olmuşsun, adam olamamışsın vb her kelime ve fillle yapılan aşağılama, onur, şeref ve saygınlığını rencide etme hakaret sayılmaktadır.
Hakaret ve sövme, yazı, söz, resim, işaret veya müstehcen bir el hareketi ile bu fiil gerçekleştirilebilir.
Suçlardan mahkum olsa bile, bir kimseye “hırsız”,”rüşvetçi”, “sahtekar”, dolandırıcı, üç kağıtcı, katil, zani, zinakar, fahişe, ibne vs şeklinde bir sıfat izafe ederek, kişiyi aşağılamak da hakaret olarak sayılmaktadır.
Buna karşın, o yörede ve kişiler arasında HAKARET AMAÇLI OLMAYAN kerata, keçeli vs gibi sözün, sesin, işaretin sövme olup olmadığı hususunda, kişilerin aralarındaki ilişkilere ve yöreye göre de değerlendirmelidir.
Diriye olduğu gibi ölüye dahi bu hakaret ya da sövme eyleminin yapılması suç ve cezayı gerektirmektedir.
Hakarete neden olan söz ya da fiillerin, SOSYAL MEDYADA, İNTERNETTE veya başka bir yerde işlenmesi de suç olmasını ortadan kaldırmamaktadır.
ÖRNEĞİN
Şişli Mehmet Pisak Lisesi öğrencisi U.T., zayıf not aldığı din dersi ve müzik derslerinin hocalarına Facebook'taki sayfasında “O...'lar gelip okusunlar. Son yılımda işim gücüm yok müzikle, dinle mi uğraşacağım” diye mesaj yazdı. U.T.'nin yazdığı hakaret içeren bu mesajı sınıf arkadaşı olan E.Ç. de Facebook sayfasında paylaştı.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni H.Ş., İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikâyette bulundu. Bunun üzerine harekete geçen savcılık, “hakaret içeren mesaj yazan U.T.'yle bunu sayfasında paylaşan E.Ç.'yi aynı oranda” suçlu buldu ve “hakaret” suçundan 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. https://www.yenisafak.com/.../facebookta-kufurlu-yorum...
BAŞKA BİR ÖRNEK
Müşteki X in, sosyal paylaşım sitesinde Y adlı kullanıcının bir paylaşımı üzerine yorum yaptığı belirtilen iddianamede, bunun üzerine şüpheli Y'NİN de müştekiye hitaben onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek şekilde ileti göndererek hakaret suçunu işlediği belirtildi.
Asliye Ceza Mahkemesine sunulan İddianamede, Y hakkında, "Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret" suçundan 3 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.”
**
Zira
TÜRK CEZA KANUNUNDA şu hükümler yer almaktadır.
HAKARET
MADDE 125. - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
(4) Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır.
(5) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır.
Madde 126- (1) Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır
İsnadın ispatı
MADDE 127. - (1) İsnat edilen ve suç oluşturan fiilin ispat edilmiş olması hâlinde kişiye ceza verilmez. Bu suç nedeniyle hakaret edilen hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı verilmesi hâlinde, isnat ispatlanmış sayılır. Bunun dışındaki hâllerde isnadın ispat isteminin kabulü, ancak isnat olunan fiilin doğru olup olmadığının anlaşılmasında kamu yararı bulunmasına veya şikâyetçinin ispata razı olmasına bağlıdır.
(2) İspat edilmiş fiilinden söz edilerek kişiye hakaret edilmesi hâlinde, cezaya hükmedilir.
İddia ve savunma dokunulmazlığı
Madde 128- (1) Yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. Ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.
Haksız fiil nedeniyle veya karşılıklı hakaret
Madde 129- (1) Hakaret suçunun haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
(2) Bu suçun, kasten yaralama suçuna tepki olarak işlenmesi halinde, kişiye ceza verilmez.
(3) Hakaret suçunun karşılıklı olarak işlenmesi halinde, olayın mahiyetine göre, taraflardan her ikisi veya biri hakkında verilecek ceza üçte birine kadar indirilebileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.
Kişinin hatırasına hakaret
Madde 130- (1) Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilat ederek hakaret eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Ceza, hakaretin alenen işlenmesi halinde, altıda biri oranında artırılır.
(2) Bir ölünün kısmen veya tamamen ceset veya kemiklerini alan veya ceset veya kemikler hakkında tahkir edici fiillerde bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Soruşturma ve kovuşturma koşulu
MADDE 131. - (1) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hariç; hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, mağdurun şikâyetine bağlıdır.(Kamu görevlisine karşı ise res’en anlamı çıkar.)
00
Türk Ceza Kanunu
MADDE 267. - (1) Yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği hâlde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idarî bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması hâlinde, ceza yarı oranında artırılır.
(3) Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş mağdurun aleyhine olarak bu fiil nedeniyle gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olan mağdurun bu fiil nedeniyle gözaltına alınması veya tutuklanması hâlinde; iftira eden, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur.
(5) Mağdurun ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti hâlinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; süreli hapis cezasına mahkûmiyeti hâlinde, mahkûm olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına hükmolunur.
(6) Mağdurun mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, beşinci fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır.
(7) İftira sonucunda mağdur hakkında hapis cezası dışında adlî veya idarî bir yaptırım uygulanmışsa; iftira eden kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(😎 İftira suçundan dolayı dava zamanaşımı, mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten başlar.
(9) Basın ve yayın yoluyla işlenen iftira suçundan dolayı verilen mahkûmiyet kararı, aynı veya eşdeğerde basın ve yayın organıyla ilân olunur. İlân masrafı, hükümlüden tahsil edilir.
000
YEDİNCİ BÖLÜM
Hürriyete Karşı Suçlar
Madde 106- (1) Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından veya sair bir kötülük edeceğinden bahisle tehditte ise, mağdurun şikayeti üzerine, altı aya kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
(2) Tehdidin;
a) Silahla,
b) Kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel işaretlerle,
c) Birden fazla kişi tarafından birlikte,
d) Var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanılarak,
İşlenmesi halinde, fail hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(3) Tehdit amacıyla kasten öldürme, kasten yaralama veya malvarlığına zarar verme suçunun işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ceza verilir.
Madde 107-(1) Hakkı olan veya yükümlü olduğu bir şeyi yapacağından veya yapmayacağından bahisle, bir kimseyi kanuna aykırı veya yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya veya yapmamaya ya da haksız çıkar sağlamaya zorlayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) (Ek: 29/6/2005 – 5377/14 md.) Kendisine veya başkasına yarar sağlamak maksadıyla bir kişinin şeref veya saygınlığına zarar verecek nitelikteki hususların açıklanacağı veya isnat edileceği tehdidinde bulunulması halinde de birinci fıkraya göre cezaya hükmolunur.
**
#Kamu Barışına Karşı Suçlar
Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit
Madde 213- (1) Halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla hayat, sağlık, vücut veya cinsel dokunulmazlık ya da malvarlığı bakımından alenen tehditte bulunan kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Suçun silahla işlenmesi halinde, verilecek ceza, kullanılan silahın niteliğine göre yarı oranına kadar artırılabilir.
Suç işlemeye tahrik
Madde 214- (1) Suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, onbeş yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Tahrik konusu suçların işlenmesi halinde, tahrik eden kişi, bu suçlara azmettiren sıfatıyla cezalandırılır.
Suçu ve suçluyu övme (1)
Madde 215- (1) İşlenmiş olan bir suçu veya işlemiş olduğu suçtan dolayı bir kişiyi alenen öven kimse, bu nedenle kamu düzeni açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması hâlinde, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
#Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama
Madde 216- (1) Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Halkın bir kesiminin benimsediği #dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kanunlara uymamaya tahrik
Madde 217- (1) Halkı kanunlara uymamaya alenen tahrik eden kişi, tahrikin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Ortak hüküm
Madde 218- (1) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/25 md.) Yukarıdaki maddelerde tanımlanan suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar artırılır. Ancak, haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.
––––––––––––––––
YORUMLARDA DÜŞÜNMEK KADAR, AHLAK DA ÖNEMLİDİR
#Ayrıntısı için bakınız:
DİNİ DEĞERLERİ AŞAĞILAMA SUÇU (TCK m.216/3 https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/787645
İFTİRA ASILSIZ İSNAT SUÇLARI
#Hakaret #HakaretveSövme #Suç #Ceza #İftira #FacedeHakaret #SosyalMedyadaHakaretSövme #tehdi



Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı