29 Mart 2022 Salı

DEĞİŞİM de BOZULUŞ da bir SÜREÇTİR

 DEĞİŞİM de BOZULUŞ da bir SÜREÇTİR

Kimine AN’dır
Kimi için UZUN ZAMANDIR
Kimisine ise IRAKTIR

Lillahi Rabbilalemin, bu alemi yaratmış, terbiye etmiş, düzeni kurmuş, kanunları oluşturmuştur. İNSAN İÇİN GEREKLİ OLANLARI da KAYNAK olarak Kitap, Kuran ve Zikri diye indirip lütfetmiştir. 15/1, 27/1, 10/37, 10/61, 18/27, 56/77, 56/78, 15/9 vb.
ÖRNEĞİN
Kitap der yaklaşık meallerde:
• İşte bu KİTAP; kendisinde hiç şüphe yoktur; müttakiler için HUDEN hediye, hidayettir. Zalikel kitâbu la raybe fih, hudel lil muttekîn 2/2
• KURAN en kavi, sağlam, hidayete erdirir Salih amel yapan mü'minlere, kebir karşılık vardır. İnne hazel kur'ane yehdi lilleti hiye akvemu ve yubeşşirul mu'mininellezine ya'melunes salihati enne lehum ecran kebîra. 17/9
#ZİKRİ biz indirdik biz; ve O'nun koruyucusu da elbette biziz! İnna nahnu nezzelnez ZİKRA ve inna lehu le hafizûn. 15/9 der.
Üstelik
Alemde başta insan olmak üzere her varlıktaki ve her unsurdaki tüm özellikler #SEBEPSONUÇ ilişkisi, iyilik hayır ve fedakarlık yapana, ahsenu ameller gerçekleştirenlere bitim noktasında sunulan #YARDIMLAR da dahil alemdeki tüm İLİM BİLGİ KANUNLAR, insanda var edilen ZİHNİ MELEKELER ve VİCDAN onu terbiye eden böyle donatan, tesviye eden, ikram eden RABBİLALEMİNİN, yazılı KİTAP, KURAN ve ZİKİR gibi #hediyesidir.
Rabbilalemin OLUŞUMU, bir sürece ve KURALLARA bağladığı için bunun gereklerine uygun davrananlara da her kim olursa iyi ya da kötü sonuçlar yani OLMA gerçekleşmektedir.
Yani OL DEDİ Mİ OLUR a şahit olunmaktadır.
Bu nedenle HER İŞ, yana yakıla YAKARMAKTANDA öte GEREĞİNE uygun ilkelere OLUŞUM SUREÇLERİNE uyumlu, sabırla, salatla, samimiyetle, ümitle var gücüyle akıl gönül eylem veya ilim ihlas amel birlikteliğiyle ÇALIŞMAKLA BAŞARILIR
**
ALLAHIN AHLAKINDA ilkelerinde DEĞİŞİKLİK BULAMAZSINIZ
Yazılı Kitap Kuranı Kerim de bize Allahı ve ahlakını anlatan önemli kaynaklardan biridir.
Bakınız:
• Takvâ ve mağfiret ehli O'dur. Huve ehluttakva ve ehlulmağfirah 74/56
• Gerçekten Rabbim, siratim mustekîm üzerindedir. inne rabbi ala siratim mustekîm. 11/56
• SUNNETULLAHDA da bir değişiklik bulunmaz. 17/77, 33/38, 33/62, 35/43, 40/85, 48/23 vb
• Her esmai hüsna da ayrı ayrı Onu anlatır. Şakir, Hamid, Alim vb
**
Elbette, insan ve toplumlar TERCİHLERİYLE şekillenmekte, KADERİNİ, yani kederini yahut keremini kendi yazmaktadır.
Tercih insanındır.
İnsan tercihleriyle şekillenir Kendi kitabını yazar, Cenneti veya Cehennemini İnşa Eder. 17/13, 76/3, 64/2, 18/29, 10/40, 41/46, 45/15, 17/15, 2/286, 91/7-10; 92/4-11; 95/4-6; 2/256, 10/99, 26/3-5; 88/21, 22; 36/17, 42/48, 81/27, 28; 13/11, 8/53 vb.
İNSAN GİBİ, TOPLUMLAR DA YAPTIĞI TERCİHLERLE, #KADERİNİ, DOLAYISIYLA KEDERİNİ YA DA KEREMİNİ KENDİ YAZMAKTADIR.
Herkes ve her toplum seçtiği yaşadığı hayatın bedeliyle sonuçlarıyla karşılaşır.
Bu bağlamda
#Örneğin Kitap der, yaklaşık meallerde
• Bu böyledir, çünkü bir kavim KENDİLERİNDE BULUNANI DEĞİŞTİRMEDİKÇE Allâh onlara verdiği ni'meti değiştirmez. Allâh işitendir, bilendir. Zalike bi ennellahe lem yeku muğayyiran ni'meten en'ameha ala kavmin hatta yuğayyiru ma bi enfusihim ve ennellahe semiun alîm. 8/53
**
BİR ŞEYCİKTEN BİR ŞEY OLMAZ DEME, HER ŞEY BİRLE BAŞLAR.
Yapılan her amelin insanlar dünyasında etkisi, yansıması, tesirleri yadsınamaz bir gerçektir.
Karanlığa ışık yakmak, nice gönülleri aydınlatırken, ışıkları söndürmek te nice yuvaları karartmaktadır.
Bazen verilen desteklerle, teşviklerle, öncülüklerle, örnek olmakla alem güzelleşirken, kimi desteklerle, azmettirmekle, tahriklerle, ajitasyonlarla, provokasyonlarla kötülükler alemi sarmaktadır.
İnsan ve toplumların, toplumsal yapıların, sistem ve düzenlerin, BOZULUŞU da GELİŞİMİ de BİRLE BAŞLAR.
Kötü örnekler, bozuluşu hızlandırırken, AHSEN ÖRNEKLER ise, gelişimi tetikler. Bozuluş hızlıdır. Gelişim ise, ağır ve uzun bir süreçtir.
Bu nedenle Kitap uyarır ve der yaklaşık meallerde
· 4/85- Kim Hasenata #ŞEFAAT EDERSE, onun da o işten bir payı olur. Kim #SEYYİATAŞEFAAT EDERSE, onun da o işten bir payı olur. Allâh her şeyi gözetip karşılığını verendir. Mey yeşfa'şefaaten haseneteyyekul lehu nesıbum minha, ve mey yeşfa'şefaaten seyyietey yekul lehu kiflumminha, ve kanellahu ala kulli şey'im mukıta.
· Kim, zerre ağırlığınca HAYIR YA DA ŞER yapmışsa VESİLE VE SEBEP olmuşsa HER ALEMDE de onunla karşılaşmaktadır. 21/47, 7/8, 7/9, 23/102, 23/103,101/6, 101/7, 99/7, 99/8,101/8, 101/9, 18/104-108 vb.
Kötülüğe göz yumulması, duyarsızlık ve etkisiz olunması, hak ve adaletin zaafa uğraması vb nedenlerle bozuluş hızla yayılır.
Bu anlamda Zimbardo’nun “#KırıkCamTeorisi" çok şeyi anlatmaktadır.
Zimbardo, suç oranının yüksek olduğu, yoksul Bronx ve daha yüksek yaşam standardına sahip Palo Alto bölgelerine birer 1959 model otomobil bıraktı. Araçların plakası yoktu, kaputları aralıktı. Olup bitenleri gizli kamerayla izledi. Bronx'taki otomobil üç gün içinde baştan aşağıya yağmalandı. Diğerine ise bir hafta boyunca kimse dokunmadı.
Ardından Zimbardo ile iki öğrencisi, sağlam kalan otomobilin yanına gidip çekiçle kelebek camını kırdılar. Daha ilk darbe indirilmişti ki çevredeki insanlar (yani zengin beyazlar) da olaya dahil oldular. Birkaç dakika sonra o otomobil de kullanılmaz hale geldi.
Zimbardo, "İlk camın kırılmasına, ya da çevreyi kirleten ilk çöpe, ilk duvar yazısına izin vermemek gerek. Aksi halde kötü gidişatı engelleyemeyiz.
Örneğin
Kırmızı ışıkta geçilmesini eğiterek şu bu yolla önleyemiyorsanız küçük suçlara mani olamazsınız. Küçük suçlara mani olamazsanız, büyük suçları engelleyemezsiniz. Toplum duyarsızlaşıp devlet etkisizleştikçe adaletten uzaklaştıkça ülkeler, sanıkların suç işlemekten endişe duymadığı bir suç cehennemine dönüşür.
DEĞİŞİMİ İSTEYEN KENDİNDEN BAŞLASIN
Balık baştan kokmaz gövdeden kokar, baştan da koktuğu anlaşılır.
Toplumu oluşturan insanlar değişmedikçe, toplumda, baştakiler de sistem de değişmez.
Bireyin değişimi esastır. İnsanlar değişmeden toplumlar değişmemektedir.
Gövdeyi oluşturan insanlar değişmedikçe toplum da baştakiler de değişmez. Kendini değiştirmeyen toplumun değişmesini bekleyemez. Karanlığa ışık olmadıkça toplum da aydınlanmaz. Bir olmadıkça 11, 111 ve diğerleri de olmaz.
Bir millet kendilerinde bulunanı, durumlarını değiştirmedikçe toplum da baştakiler de yaşam da değişmez. 8/53, 13/11 vb.
Bedel ödenmeden, fedakarlık yapılmadan, sunnetullaha uygun davranmadan, değişim ve gelişim olmaz. Rızayı İlahi de kazanılmaz.
Değişim isteyen önce KENDİNDEN BAŞLAMALIDIR.
Sen değişirsen, karanlığa ışık olursan ALEM de değişir, SORUNLAR da çözülür.
Yeter ki, HAK bir davanız, idealiniz, iddianız olsun.
İnanın, güvenin,
Sahadaki insanları dinleyin,
Bilgi ve tecrübeyi kullanın,
Hak, doğru ve güzelden yana durun,
Sabır, salat ve samimiyetle çalışın,
Başarı kaçınılmazdır.
Zira, özünü değiştirmedikçe, güzellikleri, doğruları, hak olanı içselleştirmedikçe, lisani haliyle konuşmadıkça, değil başarılı olmak, kendine, insanlığa, kainata ve tüm güzelliklere de katkı da olmaz.
Bu sureci başlatan veya hızlandıran ise, karanlığı aydınlatan ışıkların gücüne ve uzun soluklu yürüyüşüne bağlıdır.
ELALEM değil
RABBİLALEMİN ne der diye yaşayanlar
İlkelerine ÖNEM VE ÖNCELİK VERENLER
Bu yolda cennet karşılığı bedel ödemeyi göze alanlar
o ölçüde DEĞİŞİMİ ve GELİŞİMİ yaşar ve toplumsal değişime vesile olup
örnek ve önderler olarak her alemde BAHTİYAR olur
Bu yolda olma dileğiyle
Muhabbetle





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı