26 Mayıs 2024 Pazar

HER TOPLUM, LAYIK OLDUĞU ÜZERE YÖNETİLİR

HER TOPLUM,
LAYIK OLDUĞU ÜZERE YÖNETİLİR
Her anınız, Kurana ilme vicdanın sesine uyarak her halde de insanlığın hayrına ahsenu ameller iyilik hayr yaparak BİREYSEL VE TOPLUMSAL DEĞİŞİMDE de gerektiğinde BEDELLER ÖDEMEKTEN de kaçınmadan her HALİNİZ, AKİBETİNİZ de AHİRETİNİZ de AHSEN olsun
.
Balık baştan kokmaz gövdeden kokar, baştan da koktuğu anlaşılır. Toplumu oluşturan insanlar değişmedikçe, toplumda, baştakiler de sistem de değişmez 8/53, 13/11 vb.
Değişim isteyen önce KENDİNDEN BAŞLAMALIDIR.
Kendini değiştirmeyen toplumun değişmesini bekleyemez 8/53, 13/11 vb.
Karanlığa ışık olmadıkça toplum da aydınlanmaz.
Bir olmadıkça 11, 111 ve diğerleri de olmaz.
Elbette, "her toplum layık olduğu şekilde yönetilmektedir." Sözü, Fransız düşünür #Montesquieu’ ye ait olduğu belirtilmekle birlikte Churchill’e, Hegel'e yahut Atatürk’e, İnönü’ye, Bismarck’a ve Hz. Muhammed’e atfen de kullanıla gelmektedir.
Hadis Hz #MUHAMMED'e aitliği konusunda şu bilgiye ulaşılmaktadır
“Kemâ tekûnû yuvella aleyküm” (Siz nasıl olursanız yöneticileriniz de öyle olurlar).
“A’malüküm ummalükum” (amelleriniz yönetcilerinizdir, onlar sizlerin eseridir) (bk. Acluni, I / 146; II / 127) denilmiştir Sİslamiyet”
Bu yaygın sahiplendirme anlayış ve durum, aynı zamanda bu sözün toplumsal geçerliliğini de teyit etmesi açısından önemlidir.
#PLATON da DEVLET adlı eserinde bu gerçeği vurgulamak açısından:
"Devlet yapıları, vatandaşların karakterlerinden değil de kayalıklardan ya da meşhur meşe ağaçlarından kaynaklanacak değildir herhalde, değil mi? Vatandaşların karakterleri, ağırlıklarıyla ve önemleriyle başka şeyleri peşinden sürükler." der.
Nitekim, yöneticiler hangi yol veya yöntemle belirlenir ya da gelirse gelsin, o toplumdan o insanların arasından, kültürden gelmektedir.
#GrigoryPetrov da, Beyaz Zambaklar Ülkesinde, DER
“Devleti idare edenler -iyi ya da kötü, kahraman ya da zalim- o toplumun içinden çıkmaktadırlar ve toplumun çoğunluğu nasılsa onlar da öyledirler. Yani bir toplum nasılsa, onu idare edenler de onun gibidir. 'Her halk layık olduğu şekilde yönetilir.”
Elbette
İnsanı insan yapan düşünce, inanç kabullenim ve yargılar ile eylemleri değişmedikçe toplumda ahsen anlayışlar taban bulmadıkça da ESKİ TAS ESKİ HAMAN DEVAM edegelmektedir.
Her olay insana, TOPLUMA seçimler sunar. Tercih yapma gücü, yetkisi, her türlü zihni melekeler ve donanım insanda var edilmiştir.
İnsan gibi, toplumlar da yaptığı tercihlerle, #kaderini, dolayısıyla kederini ya da keremini kendi yazmaktadır.
Herkes ve her toplum seçtiği yaşadığı hayatın bedeliyle sonuçlarıyla karşılaşır.
Bu bağlamda
#Örneğin Kitap der, yaklaşık meallerde
**Bu böyledir, çünkü bir kavim KENDİLERİNDE BULUNANI DEĞİŞTİRMEDİKÇE Allâh onlara verdiği ni'meti değiştirmez. Allâh işitendir, bilendir. Zalike bi ennellahe lem yeku muğayyiran ni'meten en'ameha ala kavmin hatta yuğayyiru ma bi enfusihim ve ennellahe semiun alîm. 8/53
**Bir kavim KENDİNDE BULUNANI DEĞİŞTİRMEDİKÇE Allâh onların durumlarını değiştirmez. Allâh da bir kavme kötülük istedi mi artık onu geri çevirecek yoktur. Zaten onların, O'ndan başka koruyucuları da yoktur. innellahe la yuğayyiru ma bi kavmin hatta yuğayyiru ma bi enfusihim, ve iza eradellahu bi kavmin suen fe la meradde leh, ve ma lehum min dunihi miv vâl. 13/11
BEDEL ÖDENMEDEN fedakarlıklar yapılmadan, sunnetullaha uygun davranmadan, insanlık da tüm haklar da özgürlük de tüm boyutlarıyla kazanılmaz, kıymeti de bilinmez, DEĞİŞİM VE GELİŞİM de OLMAZ
HER DAVA, İDEAL, İSTEK,
katlanılan BEDEL ölçüsünde HAYAT bulur!
Bedel ödenmeden, canını vermeyi göze alan DAVA insanların FEDAKARLIĞI olmadan, sunnetullaha uygun davranmadan değişim ve gelişim olmaz. Başarıya ulaşılmaz. Rızayı İlahi de kazanılmaz.
İnsan ve toplumlar da duyarlı olmadıkça, bu yolda bedel ödemekten kaçtıkça da bozuluş hızlanmaktadır.
Elbette, her kötülükten bunu #işleyenler kadar, buna katkı veren, destek olan, engel olmayan ya da göz yuman, bilip de bilmezden gelenler, her halden vebal altında olan başta yöneticiler olmak üzere olup bitenlere DUYARSIZ ya da SESSİZ KALAN TÜM TOPLUM da #sorumludur.
Yine, kötülükleri yeşerten her insanın, toplumun, düşüncelerin, yönetimlerin ve sistemin de #vebali ağırdır. Her birinden de sorumludur. 8/25, 7/164 vb.
Bu nedenle kötülükleri yapanlara ve bunları yeşerten öğreti, kültür, toplum ve sistemlere, BATAKLIKLARA da duyarsız da kalınamaz.
Bunun için her toplumda, İYİLİĞİ EMREDER, KÖTÜLÜKTEN MEN EDEN yani EMRI BIL MARUF NEHYI ANIL MUNKER yapan bir sistem olmalıdır. 3/110, 2/143, 3/104, 3/114, 9/71 vb
Herkes, her toplum, #seçtiği, TERCİH ETTİĞİ yaşadığı hayatın, bedel ve sonucuyla karşılaşır
İnandığı düşünceyi savunmak BEDEL ödetir.
İnsan ve toplumlar; DUYARLI olup bedel ödemeye hazır olduğu ölçüde, DEĞİŞİME ve GELİŞİME KATKI sunabilir.
Özgürlük, bağımsızlık, zafer, başarı mutluluk vb her güzel ahsen şeyler BEDEL ister. Bedel ödemekten kaçanlar o ölçüde MAHRUM kalır.
ÖLÇÜSÜZ, ilkesiz yaşayanlar BEDEL ödemekten korkanlar SAVRULUP heba olur
KURAN AHLAKINI yaşamak vazgeçilmezdir. Direnip mücadele edip bedel ödemeden de başarılamaz
Güçlüden değil bedel ödeyip HAKTAN yana olmadıkça #AHSEN İNSAN olamazsın
Karanlığın, zulmün yarılıp aydınlığın, KURAN'IN, ilmin hakim oluşuna şahit olmak, bu yolda çalışıp bedel ödemeyi gerektirir
Kendini değiştiremeyen, bu yolda bedel ödemekten kaçanlar, laftan gayrı insanlığı da alemi de değiştiremez
Araştırıp SORGULAMAYAN, İLKELERİ uğruna bedel ödemekten kaçınan insan, TOPLUMSAL kültür, dayatma ve akışın esiridir.
Başarılar, HAK yolda, canını vermeyi bile göze alan DAVA insanların FEDAKARLIĞININ eseridir.
HAK DAVADA, Kurana, ilme vicdanın sesine sunnetullaha uyarak gerektiğinde bedeller ödemekten de çekinmeyen, Rasuller Nebiler Dava İnsanları misali fedakarca mücadele ederek
BİREYSEL arınıp TOPLUMSAL değişime de çalışarak
muttakilerden Rabbin Rızasına varanlardan
her Dünyada sevdikleriyle Cenneti yaşayanlardan olma dileğiyle
.
BAKINIZ
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
AYNI BAŞLIKLI AŞAĞIDAKİ YAZILARA DA BAKILABİLİR
• İnandığı düşünceyi savunmak BEDEL ödetir.
• İnsan ve toplumlar; DUYARLI olup bedel ödemeye hazır olduğu ölçüde, DEĞİŞİME ve GELİŞİME KATKI sunabilir.
• Özgürlük, bağımsızlık, zafer, başarı mutluluk vb her güzel ahsen şeyler BEDEL ister. Bedel ödemekten kaçanlar o ölçüde MAHRUM kalır.
• ÖLÇÜSÜZ, ilkesiz yaşayanlar BEDEL ödemekten korkanlar SAVRULUP heba olur
• KURAN AHLAKINI yaşamak vazgeçilmezdir. Direnip mücadele edip bedel ödemeden de başarılamaz
• Güçlüden değil bedel ödeyip HAKTAN yana olmadıkça #AHSEN İNSAN olamazsın
• Karanlığın, zulmün yarılıp aydınlığın, KURAN'IN, ilmin hakim oluşuna şahit olmak, bu yolda çalışıp bedel ödemeyi gerektirir
• Kendini değiştiremeyen, bu yolda bedel ödemekten kaçanlar, laftan gayrı insanlığı da alemi de değiştiremez
• Araştırıp SORGULAMAYAN, İLKELERİ uğruna bedel ödemekten kaçınan insan, TOPLUMSAL kültür, dayatma ve akışın esiridir.
• Yarınları bugün yap
• Vb.







Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı