6 Mart 2016 Pazar

DUYARSIZLIK YAŞAYAN ÖLÜ OLMAKTIR

DUYARSIZLIK YAŞAYAN ÖLÜ OLMAKTIR
İnsan, kulluğun gereği DENEME, TEKAMÜL ve AHSENU AMEL yapmak için yaratılmıştır 11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
Bunun için de,
İnsanlar yalnız "inandık" demekle, hiç FITNELENMEDEN sınanmadan bırakılacaklarını mı sandılar? E hasiben nasu ey yutraku eyyekuluamenna ve hum layuftenûn. 29/2, 2/214, 2/155, 3/186, 21/35, 29/3, 47/31 vb.
Babasız evler, annesiz yavrular,
Aşsız, işsiz, çaresiz bırakılan aileler,
Borç isteyen mahcup gözler, ezilmiş yüzler, çaresiz gönüller,
Yuvasız çocuklar, kimsesiz sokaklarda yaşayanlar,
Aç, susuz, evsiz, yurtsuz soğukta, dışarda kalanlar,
Barışa, esenliğe, huzura, dosta, sıcak bir yuvaya, çorbaya, kuru ekmeğe hasret fukaralar, garipler, yoksullar, yoksunlar varken,
Binanızda, mahallenizde, etrafınızda, ülkede ve dünyada, her adımda rastlanırken, SİZ TOK İKEN komşunuz, CANLAR açlıktan ilgisizlikten ölürken NASIL DUYARSIZ KALABİLİRSİNİZ.
Adı, sanı, sıfatı, düşüncesi, inancı vb ne olursa olsun, kadın erkek, çocuk, şu veya bu dinden, dilden, ırktan olsun veya tahrikten, teşvikten, zaaftan, davadan veyahut şehvetten, zevkten, azgınlıktan vb fark etmez, şu bu, kin, nefret, çıkar, şehvet vb her ne sebeple, hataen ya da saldırının önlenmesi veya savunma amaçlı olmaksızın insanın öldürülmesi bir vahşettir. 5/32, 4/92 vb.
İnsanın, düşünce, inanç, kabullenim ve yargılarından, düşünce ve inancını ifade etmesinden dolayı cezalandırılması kabul edilemez bir zulümdür. Öldürülmesi ise vahşettir, CİNAYETTİR.
Kime yönelirse yönelsin her tür istismar, taciz, tecavüz, dayak, cinayet, saldırı, şiddet, çalıp çırpma, yalan dolan, hile, aldatma, aşağılama, ötekileştirme, zorbalık, zulüm, SAVAŞ, kin, nefret, intikam ve tüm kötülükler KIRMIZI ÇİZGİNİZ OLMALIDIR
Her tür kötülükten uzak kalmak YETER mi? Yetmez!
Sessiz kalmak, zulme de fırsat vermek onamak değil midir?
Zulme rıza zulümdür sözü unutuldu mu?
Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır #Dekkak sloganları ilkesi toprağa mı gömüldü?
Oysa, EBU ZER misali insanlar vardır. Gönüllerinden ALLAH aşkı akar, sonucu değil, sadece o an duruşu düşünür. Onlarca kez yaşadığı zulme rağmen, Kâbe’ye, zalimlerin ORTAMLARINA gider. GÜZELLİKLE anlatır tebliğ eder, uyarır ve ZULME UĞRADIKÇA DA haykırır. ALLAHÜ EKBER. LAİLAHE İLLALLAH.
Her insan, İDEALLERİN uğrunda HAYIR ve FEDAKARLIK yaptığı nispette #DAVAİNSANI olunabilir.
Dava insanı, her durumda, örnek ve önderler olup Rabbin ilkelerine, rızasına uygun hale dönüştürmede #MARUFU EMREDEREK, #MUNKERDEN MEN EDEREK hayır ve fedakarlıklar yaparak var gücüyle, ümitle, salatla, sabırla ilim amel ve ihlas birlikteliğiyle çalışanlardır.
Susan, duyarsız kalan ya da bendeni sendeni yapan, dört maymunu oynayan vb hal içinde olanlar değildir.
DAVA İNSANI olanlar, her alemde de en bahtiyardır. Zira, her hali ahsen yapmada, var gücüyle çalışarak Allaha yardımcı olur, borç verir, yani iyilik, hayır fedakarlık vb ahsenu ameller yapar, Allah ta ona yardım eder. 3/52, 47/7, 61/14, 22/40 vb.
Bu yolda CANAVARLAŞAN sözde MEDENİYETIN, zulme bulaşmış demir tırnaklarıyla yaptığı her tür baskı ve zulme karşı her yerde her dönemde her coğrafyada da NİCE ÖRNEKLERDEKİ gibi mücadele eden bedel ödeyen DAVASINDA DİRENEN gönül, dava ve KURAN insanlarına selam olsun.
RABBİN RAZI OLDUĞU bir hayat başarıların en büyüğüdür.
ALLÂH onlardan #RÂZI OLMUŞTUR, onlar da O'NDAN RÂZI OLMUŞTUR. işte büyük başarı, #FEVZULAZÎM BUDUR! RADIYELLAHU ANHUM VE RADU ANH, zalikel FEVZUL AZÎM 5/119, 98/8, 58/22, 9/100, 48/18 vb
İşte onlardan Mehmet Akif Ersoy, DUYARLI OLMAYI ne güzel ifade etmiş.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem
Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.
Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim,
Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
Adam aldırmada geç git, diyemem aldırırım.
Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!
Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...
Duyarlı insanlar her daim var olmaya da devam edecektir.
Bunlar var olsun olsun da demezler mi yarın, ben, sen o, onlar #NERDEYDİNİZ?
Ya sivil toplum kuruluşları, avukatlar, siyasiler, politikacılar, bu değerler üzerinden rant devşirenler, sözde alimler, kül bırakmayan cengaverler? Neden bu ve benzeri haykırışın yanında olmadınız? Neden bu süreç de O KAHRAMANLAR, zulmün her çeşidini, her aşamada yaşarken yanındayız diyemedin? Her yolla ses vermedin?
#Kuran’ın bunca ilkesine, ayetlerine, vicdanın haykırışına rağmen, hangi yüzle Rahmanın rızasını ya da cennet umarsınız!
Elbette insanlık ölmemiştir, ölmez de. Her daim daha güzel olana yönelenler var oldukça da ölmeyecektir. Yeter ki, siz ben o, yerimizi ve safımızı seçelim.
Elbette, her kötülükten bunu #işleyenler kadar, buna katkı veren, destek olan, engel olmayan ya da göz yuman, bilip de bilmezden gelenler, her halden vebal altında olan başta yöneticiler olmak üzere olup bitenlere DUYARSIZ ya da SESSİZ KALAN TÜM TOPLUM da #sorumludur.
Yine, kötülükleri yeşerten her insanın, toplumun, düşüncelerin, yönetimlerin ve sistemin de #vebali ağırdır. Her birinden de sorumludur. 8/25, 7/164 vb.
Bu nedenle kötülükleri yapanlara ve bunları yeşerten öğreti, kültür, toplum ve sistemlere, BATAKLIKLARA da duyarsız da kalınamaz.
Çöküşe, bozuluşa, zulme sessiz kalanları ya da duyarsız davrananları HAK uğrunda var gücüyle çalışmayanlar da her olayda olduğu gibi zalimlerle sınırlı kalmayan azapla karşılaşmaktadır. 8/25
Bunlar, insanlıktan, sevgi ve muhabbetten, alemde var edilen evrensel ilkelerden, bireysel ve toplumsal olarak ne kadar uzaklaşıldığının acı sonuçlarıdır.
Her alemi cennet yapan ilkelerden uzaklaştıkça, o ölçüde ağır bedeller ödenmekte ve yaşam #cehenneme dönmektedir.
Bir insanın öldürülmesi kim olursa olsun, tüm insanlığın öldürülmesi gibi tepki almalı, vermeli ve düşündürüp değişimi başlatmalıdır. 5/32, 4/92 vb.
Sel gibi akan, lağım gibi toplumu kuşatan her tür kötülükler insan olanların o ölçüde düşünmesi, dertlenmesi, çalışması, değişim ve dönüşüm yapması ve yaptırması gerektiğinin de #feryadıdır.
Bir millet kendilerinde bulunanı, durumlarını değiştirmedikçe toplum da, baştakiler de yaşam da değişmez. 8/53, 13/11 vb.
Gövdeyi oluşturan insanlar değişmedikçe toplum da, baştakiler de değişmez. Kendini değiştirmeyen toplumun değişmesini bekleyemez. Karanlığa ışık olmadıkça toplum da aydınlanmaz. Bir olmadıkça 11, 111 ve diğerleri de olmaz.
Cinayetlerin çığlığına, masumların acısına, toplumların çöküşüne, insanlığın yitişine vb kötülüklere duyarsız olanlar, insan da kalamaz! Mutlu da olamaz! 8/39 vb.
Bununla birlikte, kan, kanla temizlenemez. Kin, nefret kusarak hiç bir sorun çözülemez.
Yasaklar veya baskıyla, cezayla geçici sonuçlar alınsa da kalıcı olarak değişimi gerçekleştiremez.
İnsan, evrensel doğrularla, ikna ve terbiye ile eğitimle, en güzel olanla, değişim ve dönüşümle ancak kalıcı olarak değişebilir. Kötülüğü en güzel olanla savmak gidermek, ıslah etmek gerekmektedir 23/96, 41/34 vb.
Değişim, var olandan olması gerekene, kainatta var edilen ilkelerine uygun davranarak gerçekleşen büyük bir arınma ve yüceliştir.
Zira Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlatmak istediği evrensel ilkeler her daim insanı, toplumu ve yaşamı mutlu etmek için önemli ve vazgeçilmez bir yoldaştır, nurdur, rehberdir, hediyedir, hidayettir, terbiyedir, eğitimdir, yaşamdır. 2/2, 2/5, 2/38, 2/97, 17/9, 3/4, 3/138, 6/88, 7/52, 12/111, 16/64, 16/89, 16/102, 17/9, 20/123, 27/2, 27/77, 28/43, 31/3,40/54, 45/20, 46/30 vb
Evrensel doğrular her daim güneş gibi parlar. Gözünü kapatanlar, sadece kendine gece yapar.
Bu ilkelerde #hayat vardır. 5/45, 2/178, 2/179, 2/194, 5/32, 4/92, 23/96, 41/34 vb
Bunlar, RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması ve doğruyu bulması için lütfettiği karanlıklardan aydınlığa NUR a çıkaran ilkeleridir. / liyuhricekum minezzulumati ilennur. 14/1, 14/5, 33/43, 57/9, 65/11, 5/16, 2/257 vb.
Çözüm, DUYARLI OLMAKLA başlar.
Her insanlık adına, acı, üzüntü ve utanç veren durumlarda, gönlümüzün acıları seller çağlayanlar gibi köpürmekte, lokmalar düğümlenmekte, gözlerdeki yaşlar yağmurlaşmakta,..!
Yetmez. Yetmez. Yetmez ki; Var gücümüzle elimizdekilerle koşarak, Yarınlara doğru yelken açarak...
Olsun bir taş ta olsa atmak, bir satır da olsa yazmak, bir kuruşta olsa vermek, bir lokma da olsa paylaşmak, ümit vermek, derdine ortak olmak ya da daha niceleri,..
Yaşamda HANİFLER safında MUTTAKİLER arasında yer bulmaktır.
Yeter ki, vicdanının sesini dinle, safını tut. Hak doğru ve güzelden yana ol. Var gücünle bu yolda çalış. Ses ver.
Bu yolda her bir ses, duyarsızlığa bir taştır.
Bu yolda #infak etmek, ahsenu amela için var edilen insanın, alemdeki her türlü olumsuzluk karşısında #DUYARLI olması ve var gücüyle onu ahsen hale dönüştürme yolundaki katkısı, duygu, düşünce ve çabası olup, taşın altına elini koymasıdır. 47/38, 2/195, 57/10, 2/265, 22/35, 28/54, 32/16, 42/38 vb.
#Sabır, olumsuzluklara, acılara ve felâketlere katlanmanın ötesinde, her halde, daha iyiye, güzele ulaşma iradesi, isteği ve bu yolda çaba içinde olmaktır.
İyilikler, Allâh ın ihsan ettiği gibi ihsan etmektir /ahsin kema ahsenellahuileyke 28/77.
Duyarlı olup ıslah etme girişimleri vb duruşlar, insan olmanın var ediliş amacını gerçekleştirmektir 11/7,18/7, 67/2.
Her duyarlı oluş ve tavır, Allahe yardımcılar olmaktır 3/52, 47/7, 61/14.
Ahlakı Kuran’laştırmaktır.
Her hali, vaziyet edilen her durumu, daha ahsen kılma yolundaki her çaba her alemde de karşılık bulur. #Kelebek etkisiyle tüm toplumu da alemi de sarar.
#ZULÜM #taciz #tecavüz #şiddet #cinayet #saldırı #soygun #aldatma vb tüm #haksızlıklar, senin de başına gelecek #KÖTÜLÜKLER'İN PROVASI ve HABERCİSİDİR.
O an geldiğinde iş işten geçmiştir bilesin.
#Susma, sıra susanlara, duyarsız ve bencillere de gelir
Asla duyarsız ve tepkisiz kalma!
İnsanlık yokluk yoksunluk, çaresizlik zulüm vb tüm kötülüklerden kıvranırken bilesin ölen duyarsız kalan SENSİN umursamayan tüm İNSANLIK ölmektedir.
Kitap der; Yaklaşık Meallerde-
• Size ne oldu ki Allah yolunda ve "Rabbimiz bizi şu, halkı zâlim kentten çıkar, bize katından bir VELİ ver, bize katından bir yardımcı ver!" diyen MUSTAZAF-zayıf bırakılmış erkek, kadın ve çocuklar uğrunda savaşmıyorsunuz? Ve ma lekum la tukatilune fi sebilillahi vel #mustadafine miner ricali ven nisai vel vildanillezine yekulune rabbena ahricna min hazihil garyetiz zalimi ehluha, vec'al lena mil ledunke VELIYYA, vec'al lena mil ledunke NESİRA. 4/75"
İnsan olmak DUYARLI OLMAKTIR, asla DUYARSIZ kalmamaktır.
Duyarsızlık #YaşayanÖLÜ olmaktır.#DörtMaymunu oynayıp #DUYARSIZ KALMAK, #SosyalAHLAKSIZLIKTIR.
Yaşarken ölü olmak,
• Ahsenu ameller yapmaktan uzak olmaktır.
• Yaratılan Kainattaki ve Yazılı Kitaptaki ayetlere, evrensel ilkelere kör sağır durmaktır.
• Yaptıkları boşa gidendir. 3/22, 2/217,5/53, 7/147, 9/17, 9/69, 11/16, 18/104-105,
• Anlık yaşamı seçenlerdir. Ahiri dikkate almayanlardır.
• Hayır ve fedakârlık yönünde yaşamında taş üstüne taş koymayanlardır.
• KİTAP, onları ölü diye tanımlamaktadır. 6/122, 2/243 vb
• Yaşayan ölüler, o kişilerdir ki; kapıldıkları çoğaltma yarışının ateşiyle ahsenu amel yapma amacını unutur, yaşamı kolaylaştıran araçları amaç edinir, bu araçların, malın, mülkün, makamın, şöhretin vb tüm EN’lerin esiri, hamalı olur. 102/1-8.
• Ölesiye, tüm meleke ve imkanlarıyla ölünceye kadar bu çoğaltma ateşinin içerisinde önem ve öncelik verdikleriyle kıvranır. Yaşayan ölü olduğundan ölümü de hiç kendine yakıştırmaz.
• Necip Fazıl’ın ifadesiyle “Hayat suren #leşlerdir’.
• Ahirde de, ne olaydı da TOPRAK OLSAYDIM da bu hesaptan ve sonuçtan kurtulaydım der. 78/40, 69/25-27 vb.
• Hasılı, her alemini cehenneme çevirenlerdir.
Yaşam, Yazılı kitap Kuranı Kerim gibi Yaratılan Kainat Kitabına, Evrensel İlkelere, Rabbilalemine, aykırı davranışları affetmemekte ve bu ilkelere aykırılık ölçüsünde ağır bedeller, acılar ve mutsuzluklar yaşatmaktadır.
Gönül insanının, değişim yoldaki sabrına, mücadelesine, azmine, uzun soluklu yürüyüşüne, her dünyayı kurtarma aşkına, sevgisine, alaka ve muhabbetine, bunu yaşamda göstermesine gerek vardır.
Bedel ödenmeden, fedakarlık yapılmadan, sunnetullaha uygun davranmadan, değişim ve gelişim olmaz.
Gövdeyi oluşturan insanlar değişmedikçe toplum da, baştakiler de değişmez. 8/53, 13/11 Kendini değiştirmeyen toplumun değişmesini bekleyemez. Karanlığa ışık olmadıkça toplum da aydınlanmaz. Bir olmadıkça 11, 111 ve diğerleri de olmaz.
BİREYSEL arınmakla birlikte TOPLUMSAL değişim için çalışmakla AHSEN olunur.
Değişimden ve Hakk tan yana durmayanları da, HAYAT törpüleyip daha ağır bedeller ödeterek eğitip değiştirmektedir.
Bu hali yaşayanlar, SUÇU, SUÇLUYU, KUSURU kendinde aramalıdır. 4/62, 42/30, 39/48, 39/51 vb.
Adalet mülkün, yönetimin, idarenin, yaşamın da, alemin de temelidir. Adalet, hak olana önem ve öncelik verip, her durumda hakkın gereğinin yapılması ve gerçekleştirilmesidir. Adalet Hakkın yerini bulmasıdır. Hak ve nefasete, evrensel ilkelere, vicdana uygun hal üzere olmaktır.
Zulüm, insanın ve diğer canlıların varediliş amacından, ahsenu amelden, yaşama hakkından ve konumundan, hak ve hukukundan, kendi veya başkası tarafından her ne şekil ve şartta ve yöntemde olursa olsun HAKSIZ mahrum bırakılmasıdır. 10/47, 10/54 vb.
Allah adil olanları, adalet üzere hüküm verenleri, hakkın yerini bulmasını, hakkın hakim kılınmasını sever. 5/42, 49/9, 60/8 vb. Allah, zalimleri asla sevmez. 42/40, 3/57, 3/140 vb.
Zulmün, azı, çoğu fark etmez. Zalimin, dini, dili, milleti, makamı, mevkiisi, ne olursa olsun ZULMÜN tümü kötüdür. Zalimlerin hepsi lanetlidir. Her alemde de yaptıklarıyla buluşur. 52/47, 4/10,4/30, 20/111, 18/87, 7/23, 43/76 vb.
Gücün haklı, haklının ise, güçsüz, HAKSIZ sayıldığı,
Hakkın değil, gücün sözünün geçtiği düzenler, sistemler,
Buna duyarsız kalıp rıza gösterenlerle birlikte,
Rabbilalemine Kurana, Evrensel İlkelere, vicdana, adalete aykırılığı ölçüsünde, ağır bedeller, acılar, mutsuzluklar yaşatır.
Örneğin Kitap der, yaklaşık meallerde:
• Sakın zulmedenlere taraf, destek olup meyletmeyin, sonra size ATEŞ dokunur. Sizin Allah'tan başka dostlarınız yoktur. Sonra size yardım edilmez. Ve la TERKENU ilellezine zalemu fe temessekumun naru ve malekum min dunillahi min evliyae summe la tunsarûn. 11/113.
• Bir fitneden sakının ki, aranızdan yalnız ZALİMLERE erişmekle kalmaz. Bilinki Allâh'ın azâbı çetindir Vetteku fitnetel la tusibennellezine ZALEMU minkum hassah, va'lemu ennellahe şedidul ikâb. 8/25.
Zulüm, haksızlık ve tüm kötülükler karşısında, SUS PUS olanın, BİLDİKLERİNİN de YAŞAMININ da insanlığa hiçbir FAYDASI olmaz . Toplumda, DAĞILMA, BOZULMA hızlanır
Zalime SESSİZ KALAN mazluma YARDIM ETMEYEN tüm GÖNÜLLER suça bulaşmıştır.
#Zalimler, DUYARSIZ ve KORKAKLARIN duruşundan BESLENİR ve GÜÇ ALIR.
“Haklıdan yana değil, güçlüden yana olanlar korkak ve kaypak olurlar. Güç merkezi değiştikçe dönerler, fırıldak olurlar. UMumcu"
HAK olanda DİRENENLER olsaydı #ZULÜM haksızlık YAP BOZ vb onca KÖTÜLÜK olur muydu? Hak sustu mu, BATIL hakim olur.
#SarıÖküzü boğarlarken #duyarsızlaşanlar #VURUNABALIYA yapanlar ZULÜM onların da kapısını çalar.
ZULÜM, sadece birilerine değil, tüm TOPLUMA yapılan VADELİ HAKSIZ bir saldırıdır. Sustukça, #masum'un yanında yer almadıkça, sıranın sana gelmesi hızlanır ve #zulüm yaygınlaşır
#ZULME ses çıkarmamak, yarın bana, sana ona da yapılmasına PEŞİN #icazet VERMEKTİR
Duyarsızlaşıp, HAK olana sahip çıkmayanlar HAKSIZLIĞA mahkum olur
İnsan, hayvan bitki canlı cansız tüm #ALEM İNSANA Rabbilaleminin hediyesi ve emanetidir. İnsanın var ediliş nedeni, her hali AHSEN YAPMAKTIR. 11/7, 18/7, 67/2. Buna aykırı her hal, #EMANET'E HIYANETTİR ve ZULÜMDÜR.
Şayet insan; ahseni takvim/maddi ve manevi yönden sürekli gelişime uygun; var ediliş amacı olan ahsenu amelden 11/7, 18/7, 67/2 yana olduğunda; halifeliğin gereğini 2/30, 6/165, 10/14, 27/62, 35/39, 38/26 vb; kulluğu, arzu ve istekle, gönülden yaptığında 51/56; ALAYI İLLİİNE yücelirken 83/18; tersi durumda ise ESFELE SAFİLİNE düşmektedir. 95/5
Her daim duyarlı olup her tür kötülüğe, haksızlığa zulme karşı durup HAKKTAN, haklıdan, adaletten yana olup HANİF duranlardan Rabbilalemine, Kurana ilkelere vicdana, adalete önem ve öncelik verip karanlığa ışık olup kendini de toplumu da değiştirenlerden Rabbin Rızasına varanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle,

2 Ocak 2002- 31 Mart 2021
Bu resmi fotoğrafı yapana, paylaşana gönderene teşekkürler








2 yorum:

Aydın Vural dedi ki...

BÖYLE TOPLUMLAR çabuk çöker.

Ahmet Aldemir dedi ki...

Evet haklısınız

Her daim duyarlı olup her tür kötülüğe, haksızlığa zulme karşı durup HAKKTAN, haklıdan, adaletten yana olup HANİF duranlardan Rabbilalemine, Kurana ilkelere vicdana, adalete önem ve öncelik verip karanlığa ışık olup kendini de toplumu da değiştirenlerden Rabbin Rızasına varanlardan olma dileğiyle,

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı