9 Mart 2016 Çarşamba

KURAN AZİM BİR AHLAK ÜZERE OLMAYI EMREDER

KURAN AZİM BİR #AHLAK ÜZERE OLMAYI EMREDER
İnsanı insan yapan düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ile #eylemleridir.
İnsan neye alaka, ilgi duyar, fiilen samimiyet gösterir, yani ÖNEM VE ÖNCELİK verirse, onunla ahlaklanmaktadır.
Hali, yaşantısı, ilkeleri, ölçüleri, düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ile eylemleri de etkilenip, değişmekte ve ahlak olarak görünmektedir.
AHLAK, HALAKA ile aynı kökten gelmektedir. İnsan ne ile nasıl yoğrulursa, öyle olmaktadır. Bu yapılanmada, vicdanın sesine uyup #insanlıktan, iyilikten, hayırdan, güzellikten, pozitif halden yana durduğunda, evrensel insani değerlerle yapılandığında ahsen ahlaka ulaşmaktadır.
KURAN’la ahlaklanmak da aynı EVRENSEL ilkelere tabidir.
Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı doğru manalar, KURAN, her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR. İNSAN ise, alakası, bu ilkelere verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde ahlaklanmaktadır.
Kimi SIDK üzere, yaratılan Kainat Kitabına, #Vicdanının sesine, tecrübeye uyarak yaşar, 39/32, 39/33 vb.
#VİCDAN, her insanda var olan ve RABBİLALEMİNİN insanlara yollarını aydınlatması VE DOĞRUYU BULMASI için lütfettiği en büyük NUR olup, Vicdanının SESİNE uydukça da AHSEN insanlıkta yücelir.
Kimi de bununla birlikte HAK üzere Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlatmak istediği doğru #manalara, evrensel ilkelere ulaşarak önem ve öncelik verdiği ölçüde yaşamını Kuranla da ahlaklandırmaktadır. 10/94, 9/48, 35/24, 34/49, 28/48, 23/90, 22/54, 18/29, 15/64, 13/19, 13/1, 11/45, 10/76, 10/77 vb.
DOĞRU MANAYLA, Kuranla beslenip, vicdanının sesine uyup bunları YAŞAMA YAZDIĞI, yaşamlaştırdığı ölçüde ahsen ahlaka ulaşır. Bu alak, alaka, sevgi, istek, önem ve öncelik vermek ne ölçüde ise o ölçüde ahlaklandırır.
İnsan bu benimsediği tüm değerleri yaşamadığı, uygulamadığı her halde de, yaşadığı gibi inanmaya başlar. Bu nedenle, her insanın #dini, söyleminden öte, #YAŞAMIDIR.
İçselleştirip yaşama geçirdiği süreçte, karşılaştığı her durumda; sabırla, salatla, ümitle dayanarak direnerek bu ilkeler uğruna bedeller ödediği ölçüde de AZİM BİR AHLAKA dönüşür. 68/4, 9/24, 9/111, 2/214 vb.
Allah #Rasulünün ahlakını soranlara, "Onun ahlakı KURANDI" diye aktarılmaktadır.
Onlar, RASULLER, İNSAN ÜSTÜ değil, ÜSTÜN, ÖRNEK İNSANDI. 33/21, 60/4, 60/6, 41/6, 18/110, 6/50 vb.
Onlar RASULLER ve her devirdeki dönemdeki #ashabı da Rabbilalemine, KURANA, vahyedilene, vicdana, evrensel ilkelere uyup, her daim önem ve öncelik verendi. 6/50, 7/203, 10/15, 21/108, 34/50, 38/70,41/6, 46/9 vb
Nitekim #KİTAP der, yaklaşık meallerde:
• Ve sen, AZİM bir ahlâk üzerindesin Ve inneke le'ala hulukin 'azîm. 68/4
• De ki: "Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, hısım akrabânız, kazandığınız mallar, düşmesinden korktuğunuz ticaret(iniz), hoşlandığınız konutlar, size Allah'tan, Elçisinden ve O'nun yolunda cihâdetmekten DAHA SEVGİLİ ise o halde Allâh emrini getirinceye kadar gözetleyin! Allâh, yoldan çıkmış topluluğu (doğru) yola iletmez. 9/24
• Allâh, mü'minlerden canlarını ve mallarını cennet kendilerinin olmak üzere satın almıştır. 9/111
• Onlara öyle yoksulluk, darlık, sıkıntı ve SARSINTI dokunmuştu ki, nihâyet erresulu ve onunla birlikte inananlar: "Allâh'ın yardımı ne zaman?" diyecek kadar bittim noktasına varıncaya dek bu yolda tüm varlıklarını feda ettiği hususu vurgulanmaktadır. ” 2/214
İkrası, alakası sadece TELAFFUZDA kalırsa, SESTEN, MEALDEN, görünenden de öteye geçmezse, yaşamak yerine bilgi yüklenmek olursa, #KURANDAN, #vicdandan, #evrensel ilkelerden, ihlas ve #samimiyetten uzak düştüğü ölçüde ağır bedeller ödenmesi ve her alemde de, yaşamı cehenneme dönmesi kaçınılmazdır.
Kitapları, yazılı mushafı, yaratılan kainatı, insan ve toplumu, olay ve olguları, her unsuru OKUYUP doğru anlayıp Rabbilalemine, Kurana, vicdanın sesine uyup bu evrensel ilkeleri, her daim, her şartta, tüm ilişkilerde, her ortamda yaşama yazanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle,
16 Şubat 2016 - Ocak 2021





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı