4 Aralık 2022 Pazar

MADENCİLER GÜNÜ ANISINA Alemde SULAR tersine akmaz.

 MADENCİLER GÜNÜ ANISINA

Alemde SULAR tersine akmaz.

Yerin altında örneğin #KömürMadeni’ne hiç indiniz mi?
Fenerli başlıkları takıp her tarafı açık asansörle kapkara bir dehlizden yüzlerce metre aşağıya kuyuya doğru inmeye başlarsınız. Yüzlerce metre sonra asansör durur ve hep birlikte inip o KÖMÜR çıkarılan dehlizlerde yürümeye başlarsınız. Sağ sol ve yukarısı kalaslarla desteklenip bu dehlizler adım adım kömür çıkarıla çıkarıla oluşturulmuştur.
Sonunda ARINLARA varıp kömür damarıyla buluşursunuz.
ELİNİZDEKİ ALETLE DUVARI kazarak çıkan kömürleri ray üstündeki vagonlara doldurursunuz. Ortalık kömür tozundan geçilmez.
Soluduğunuz hava kömür tozuyla harmanlanmıştır. Yediğiniz yiyecekler adeta kömür tozuyla bezenmiştir.
Eliniz yüzünüz değil, boğazınız burnunuz gözünüz saçınız bıyıklarınız hatta tüm vücudunuz iç giysilere kadar kömür tozuyla renk değişimine uğramıştır.
Saat olmasa vaktin ne olduğunu dahi anlayamazsınız.
Sonra çıkış saati gelmiştir. Yukarı çıkarsınız.
Kendiniz bile tanıyamazsınız.
Kömür karasıyla tozuyla boyanmış tabloya dönersiniz. Varsa banyo ve değişme odasına gittiğinizde, ŞOK olursunuz. İç çamaşırlarınız KÖMÜR RENGİYLE değişmiştir. Yıkanırsınız ama kömürden tozundan hala arınamazsınız.
Burnunuzdan hala kömürle karışık unsurlar çıkar. Boğazınızı hık deyip temizledikçe gittikçe azalan kömür tozlarıyla karılık sıvıları çıkarırsınız.
Bu iş ilk kömür madenine girenlerde tarifsiz rahatsızlık verir. Günlerce kömür tozlarından kurtulamadığını görür.
Öte yandan grizu riski, havalandırma sistemindeki arızalar, karşılaşılan yeraltı SU damarlarının oluşturduğu baskınlar vb daha nice sorunlar.
Göçükler, patlamalar ve ölüm karalığı her an yaşanılabilmektedir. Her adımda her uygulamada o konudaki bilimsel gerçeklere küçük aykırılıklar, usul ve esasa uymamak, teknik cihazlardaki kalibrasyon hataları bile ölümün davetçileridir.
Böyle misafir olarak bir kez madene İNENLER için unutulmaz ve günlerce etkileri süren bir yolculuktur bu.
Ya her gün çalışanlar ne yapsın.

ELBETTE
Yaşam, Yazılı kitap Kuranı Kerim gibi Yaratılan Kainat Kitabına insan toplumla ilgili her tür BİLİME Evrensel İlkelere, kanunlara #aykırı davranışları affetmemekte ve bu ilkelere aykırılık ölçüsünde ağır #bedeller, acılar ve mutsuzluklar yaşatmaktadır
NİTEKİM
GÜVENLİ #MADEN İŞLETMESİ için ne gerekiyorsa her ayrıntısına kadar bilinmesine rağmen bu FELAKETLER yaşanıyorsa
bu konudaki ilke ve kurallara gereğince önem ve öncelik vermemek
İhmal ve kusur başta olmak üzere DUYARSIZLIKTIR
EHLİYET ve LİYAKAT ilkesinin göz ardı edilmesidir.
Güvenlik ilke ve kurallarının eğitimin vb hususların ihmal edilmesidir.
İnsana dayalı FELAKETLERİN
Nasıldan daha çok NEDEN olduğu,
kusur ihmal vb sorumsuz ve duyarsız halleri ortaya konup
tekme veya cek cak savurmak yerine
BİR DAHA YAŞANMAMASI için gereği yapılmalıdır
İNSANA verilen değeri anlamak ve "Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın." Albert Camus.
#MADEN İŞÇİLERİNİ de,
O güvensiz sağlıksız şartlarda çalıştıran ve oluşan iş kazları sonucu ÖLÜMÜNDE de ağıtlar döken SİSTEM, buna dahli katkısı olan duyarsız kalan, ÖNCEDEN İNSANCA YAŞAM VE ÇALIŞMA ŞARTLARI oluşturmayan sorumlu KİŞİLER
ölenlerin yerine kendini koysun bir düşünsün,
ve yapılaması gerekenleri uygar dünyada MADENLERDEKİ çalışma şartlarını var etmek için gereğini yapsın.
Her nedenle insan ve toplumlar, tercihine BIRAKILAN alanda yaptıklarıyla ŞEKILLENMEKTE, kendi kitabını yazmakta KADERINI, kederini veya keremini oluşturmakta ve #CENNET'I VE #CEHENNEM'INI de INŞA ETMEKTE ve seviyesini de belirlemektedir. 17/13, 76/3, 64/2, 18/29, 10/40, 41/46, 45/15, 17/15, 2/286, 91/7-10; 92/4-11; 95/4-6; 2/256, 10/99, 26/3-5; 88/21, 22; 36/17, 42/48, 81/27, 28; 13/11, 8/53 vb.
Tercihine BIRAKILMAYAN hususlarda da insan ve toplumlar karşılaştıkları, yaşamak durumunda kaldığı olay ve olgular, fitne bela musibet karşısındaki yine duruşlarıyla, tavır ve yaptıklarıyla ayrışmakta ve şekillenmektedir.
Bu, Evrensel İlkeler karşısındaki duruşuyla ayrışmakta, her alemdeki cenneti de cehennemi de farklılaşmaktadır
Tercih insanın!
Elbette
Herkes #yaptıklarıyla #vesile ve #sebep olduklarıyla sonuçlarıyla her alemde de buluşmaktadır.
Her #HALİNDEN her NİMETTEN de sorulup #sorgulanacaktır.
Summe le TUS'ELUNNE yevmeizin anin NE'ÎM. 102/8
Kim, zerre ağırlığınca hayır ya da şer yapmışsa onunla karşılaşmaktadır. 21/47, 7/8, 7/9, 23/102, 23/103,101/6, 101/7, 99/7, 99/8,101/8, 101/9, 18/104-108 vb
#ÖLÜM geldikten İŞ İŞTEN geçtikten sonra da #SONPİŞMANLIK FAYDA VERMEZ 78/40, 4/42, 77/35, 77/36, 66/6, 2/24, 6/27, 33/66-68, 38/61, 7/38-39, 43/38-39, 37/20-38, 63/10, 23/99-100, 39/58 vb
İnsan kaynaklı yaşanılan FELAKETLER konusunda ORTAK AKILDAN yararlanarak özgürce, sorunlar ortaya konulup her kesimden, aykırı fikirler de olsa dinlenip tartışılıp her alanda gerekli değişimler yapılmalıdır.
Her ne olursa olsun Evrensel İlkelere ve değerlere uygun #değişimi gerçekleştiremeyen ülkeler de her alanda Rabbilalemine, Kurana, ilkelere aykırılık ölçüsünde acı bedeller yaşanmaya devam etmektedir.
Her alandaki her ayete, var edilen ilke ve kurallara aykırı karar ve uygulamalar, insan ve toplumlara, ülke ve devlete de ağır bedeller ödetmektedir.
SULAR TERSİNE AKMAZ.
Bu evrensel ilkeler ve kanunlara uygun değişim ve dönüşümde geç kalındıkça o ölçüde de ödenecek bedeller ağırlaşmakta, insan ve toplumlar ile ülkeler o kadar zemin kaybetmektedir.
Bir daha özellikle insana dayalı FELEKATLERİN YAŞANMAMASI İÇİN
Her daim Rabbilalemine, Alemdeki KANUNLARA, Kurana, evrensel ilkelere, vicdanın sesine bilime, tecrübeye önem ve öncelik yaşayıp Rabbin rızasına varıp her alemde bahtiyar olma dileğiyle
Muhabbetle,
*
*
AYRINTI İÇİN BAKINIZ
--
--
--
--
--
--

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı