15 Eylül 2022 Perşembe

BİR ŞEYCİKTEN BİR ŞEY OLMAZ DEME, HER ŞEY BİRLE BAŞLAR.

 BİR ŞEYCİKTEN BİR ŞEY OLMAZ DEME,

HER ŞEY BİRLE BAŞLAR.

Toplumsal yapıların, sistem ve düzenlerin,
insan ve insanlığın
BOZULUŞU da GELİŞİMİ de
BİRLE BAŞLAR

Kötü örnekler, bozuluşu hızlandırırken,
İYİ ÖRNEKLER ise, AHSEN YÖNDE gelişimi tetikler.

Karanlığa ışık yakmak, nice gönülleri aydınlatırken, kötülükler de nice yuvaları karartmaktadır.

Bozuluş hızlıdır. Gelişim ise, ağır ve uzun bir süreçtir.

DEĞİŞİM de BOZULUŞ da bir SÜREÇTİR

Kimine AN’dır
Kimi için UZUN ZAMANDIR
Kimisine ise IRAKTIR

Her AHSEN HAL de BİRLE
haktan yana duran bir inanmış dava insanıyla başlar ve yaşamda yaptıklarıyla SONUÇ alır.

İYİ AHSEN ÖRNEK OLMAK
İnsanın var ediliş nedeninin olmazsa olmazıdır.
Zira #Kulluk yapmak, insanın #gönülden #isteyerek itaat etmesi, her halde de Rabilalemine ilkelerine her şeyden daha #güçlü ve daha çok #önem ve #öncelik verip var ediliş amacı olan, her durumda her hali ahsenleştirmekle AHSENU AMELLER yapmakla gerçekleşmektedir. 11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.

HER HAYIR, GÜZELLİK ve FEDAKARLIK HER ALEMDE CENNETİ YAŞATIR. Bir zerresi dahi, Rabbilaleminin ilkesiyle, bereketiyle, GÖNÜLLERE etkisiyle bir alemi sarar. Her hayır ve fedakarlık, her dünyada güzellik olarak karşılık bulmaktadır.

Bu nedenle Kitap uyarır ve der yaklaşık meallerde

· 4/85- Kim Hasenata #ŞEFAAT EDERSE, onun da o işten bir payı olur. Kim #SEYYİATAŞEFAAT EDERSE, onun da o işten bir payı olur. Allâh her şeyi gözetip karşılığını verendir. Mey yeşfa'şefaaten haseneteyyekul lehu nesıbum minha, ve mey yeşfa'şefaaten seyyietey yekul lehu kiflumminha, ve kanellahu ala kulli şey'im mukıta.

· Kim, zerre ağırlığınca HAYIR YA DA ŞER yapmışsa VESİLE VE SEBEP olmuşsa HER ALEMDE de onunla karşılaşmaktadır. 21/47, 7/8, 7/9, 23/102, 23/103,101/6, 101/7, 99/7, 99/8,101/8, 101/9, 18/104-108 vb.

ÖNEMLİ OLAN TAKVALI OLMAKTIR. Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı, ilkeleri, değerleri YAŞAMDA öncelik yapmak, önemsemekle, gerektiğinde yalnız kalmak, #bedel ödemek, zahiren zarar etme pahasına da olsa HAYATA YAZMAKLA gerçekleşmektedir.

Bakınız iki ÖRNEK

1- ENDENOZYANIN MÜSLÜMAN OLUŞU

Ülkenin İslamlaşması, bir kumaş tüccarının Müslüman ahlakına örneklik teşkil edecek bir davranışı sayesindedir. Mehmet Paksu'nun "İman Hayata Geçince" adlı eserinde aktardığı bilgilere göre

"#Endonezya'ya yerleşen ve ticaretini orada sürdüren bir Müslüman tüccar, bir gün iş yerine geç gelir ve dükkânını emanet ettiği çırağının hayli kârlı bir satış yaptığını görür.

Ancak işin aslını öğrenen tüccar, çırağının metresi 5 akçe olan kumaşı 10 akçeden sattığını öğrenir. Bunun üzerine derhal satış yaptığı kişiyi bulmasını ister çırağından. Çırak satış yaptığı müşteriyi çok geçmeden bulur ve dükkâna davet eder.

Tüccar durumu müşteriye izah ederek kendisinden helallik istedikten sonra fazladan alınan 5 akçeyi de uzatır. Çok geçmeden bu olay ülkede dilden dile dolaşmaya başlar ve kralın kulağına kadar gider.

Tüccarı huzuruna davet eden kral, bu davranışını neye borçlu olduğunu sorar ona. Tüccarsa sadece dininin emirleri gereği, kul hakkını gözettiği için bunları yaptığını söyler ve kralın İslam hakkındaki soruları peş peşe gelmeye başlar. O güne dek böyle bir dinin varlığından haberdar olmayan kral olaydan etkilenir ve kısa sürede Müslüman olmaya karar verir. Halkı da yavaş yavaş onu takip eder."

270 milyon nüfusa sahip olan #Endonezya’nın Müslümanlığı kabul etmesindeki sır sadece inandığı gibi yaşamak, kanaat sahibi olmak, dürüst ve samimi olmak, sahip olduğu güzellikleri çevresiyle paylaşmak yani TAKVALI olmaktı.

2- DOĞADAN örnekler

Tek başına bir orman kurmak:
Mardin'de 11 bin ağaç diken 'Şeyhmus Amca'nın hikayesi
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-55679943

**

Hindistan’da 37 Yıldır Ağaç Dikerek Kendine Orman Yaratan Adam
https://ekolojist.net/hindistanda-37-yildir-agac-dikerek.../

Daha niceleri

**

**

**

BİR KÖTÜLÜK, BİNLER KÖTÜLÜĞE GEBEDİR

Herkes #hata yapabilir, Düşmek veya hata yapmak değil, HATASINI ANLAMAK. HATADAN en kısa sürede VAZGEÇMEK. ONARMAK. TEKRAR AYAĞA KALKMAK daha önemlidir. Hata yaptığında bundan pişman olup değişebilmek erdemdir, arınmanın da yoludur.

Bireyin değişimi esastır. İnsanlar değişmeden toplumlar değişmemektedir.

HER NEDENLE, bireysel ve toplumsal suçtan kötülükten arınmayı geciktirdikçe, geciktiği ölçüde İNSAN VE TOPLUMLAR birlikte ağır bedeller ödenmektedir

ELBETTE ilk olumsuz hal hata GÜNAH vb durumlar RABBİLALEMİN muhteşem eseri olan İNSANda manevi şahsiyetinde adeta zelzele deprem kıyamet etkisi yapar.
Bu durumda NASUH üzere pişman olup özür dileyip onarıp ahsen ameller yaparak TEVBE ve arınma GERÇEKLEŞİRSE ne ala
Aksi halde sonraki hatalar günahlar ADİYATTAN olur ve bozulma ve kokuşma hızlanır tevbe edinceye kadar da GÜNAH MAKİNESİNE döner.

İnsanın gönlü aynı AYNA GİBİDİR.
Her günahta, ihmalde aynanın SIRLARI günahın etkisi ve yaydığı olumsuzluklar ölçüsünde çizilir dökülür kirlenir ve kararır.
GÜNAHLAR devam ettikçe artık aynanın sırları yok olup DEĞERİNİ yitirir.

Koca bir ormanı küçücük bir kıvılcım yakar

Balık baştan kokmaz gövdeden kokar, baştan da koktuğu anlaşılır.

Gövdeyi oluşturan insanlar değişmedikçe toplum da baştakiler de değişmez. Kendini değiştirmeyen toplumun değişmesini bekleyemez. Karanlığa ışık olmadıkça toplum da aydınlanmaz. Bir olmadıkça 11, 111 ve diğerleri de olmaz.

DEĞİŞİMİ, ZORBALIKLA değil, AKLI İKNA ile GÖNLÜ de SEVGİYLE FETH ederek kalıcı yapabilirsin.

Yasaklar veya baskıyla hiçbir şey KALICI olarak def edilemez. Zorbalık, dayatma, CEZA geçici sonuçlar alsa da, kalıcı olarak değişimi gerçekleştiremez. Zira, insan ancak İKNA ile kalıcı olarak değişebilir.

Lakin, #NUSH ile #USLANMAYANIN, toplumsal ilkeleri ihlal edenin hakkı da ıslah etmenin aracı olan CEZADIR, toplumsal TEPKİDİR. Kuralı ihlal edene devlet ve toplumlar tepki göstermedikçe, ıslah edip topluma kazandırmadıkça da çözülüş yoğunlaşır.

Kanunlar, kurallar gerçeklerle uyumlu olmalı ve değişime zamanında ayak uydurmalıdır. Bu süreçte de her kim olursa olsun uygulamada, farklılık ayrıcalık vs olmamalıdır. Her ayrıcalık, göz yumma, duyarsızlık vb toplumsal barışa sıkılan kurşundur.

**

**
Bakınız iki ÖRNEK AÇILIM

1-KIRIK CAMLAR TEORİSİ
"Suçlarla mücadeleyi nasıl başardın" sorusuna New York'un efsane Belediye Başkanı Giuliani'nin cevabı şöyle olmuştu..
"Metruk bir bina düşünün. Binanın camlarından bir tanesi kırıldığında, o camı hemen tamir ettirmezseniz, kısa sürede, yoldan geçen herkes eline bir taş alıp, binanın tüm camlarını kırar. Benim yaptığım şey ilk cam kırıldığında onu hemen tamir ettirmek oldu. Bir elektrik direğinin dibine ya da bir binanın köşesine, biri, bir torba çöp bıraksın. O çöpü hemen oradan kaldırmazsanız, her geçen, çöpünü oraya bırakır ve çok kısa bir sürede dağlar gibi çöp birikir. Ben ilk konan çöp torbasını kaldırttım."
Çünkü siz bunu yapmadığınızda insanlar o bölgede düzeni sağlayan bir otorite olmadığını düşünüyor, diğer camları da kırıyorlar. Ardından daha büyük suçlar geliyor; bir süre sonra o sokak, polisin giremediği bir mahalleye dönüşüyor.
Bunu anlayan New York polisi, önce küçük suçların peşine düşmüş. Metroya bilet almadan binenleri, apartman girişlerini tuvalet olarak kullananları, kamu malına zarar verenleri, hatta içki şişelerini yola atanları bile yakalayıp haklarında işlem yapmış.

#KırıkCamTeorisi" ABD'li suç psikologu Philip Zimbardo'nun 1969'da yaptığı bir deneyden ilham alınarak geliştirilmişti.
Zimbardo, suç oranının yüksek olduğu, yoksul Bronx ve daha yüksek yaşam standardına sahip Palo Alto bölgelerine birer 1959 model otomobil bıraktı. Araçların plakası yoktu, kaputları aralıktı. Olup bitenleri gizli kamerayla izledi. Bronx'taki otomobil üç gün içinde baştan aşağıya yağmalandı. Diğerine ise bir hafta boyunca kimse dokunmadı.
Ardından Zimbardo ile iki öğrencisi, sağlam kalan otomobilin yanına gidip çekiçle kelebek camını kırdılar. Daha ilk darbe indirilmişti ki çevredeki insanlar (yani zengin beyazlar) da olaya dahil oldular. Birkaç dakika sonra o otomobil de kullanılmaz hale geldi. "Demek ki" diyordu Zimbardo, "İlk camın kırılmasına, ya da çevreyi kirleten ilk çöpe, ilk duvar yazısına izin vermemek gerek. Aksi halde kötü gidişatı engelleyemeyiz.

**
2- SUÇ CENNETİ NASIL OLUŞUR
“Kırmızı ışıkta geçilmesini önleyemiyorsanız küçük suçlara mani olamazsınız. Küçük suçlara mani olamazsanız, büyük suçları engelleyemezsiniz.. Sonuçta ülkeniz sanıkların suç işlemekten endişe duymadığı bir suç cennetine dönüşür. Bunun akabinde suçlularla mücadelede yılgınlığa düşen kanun koyucu sanıklara taviz/af anlamına gelen lehe kanunlar çıkararak adalet denklemindeki erozyonu hızlandırır.

Küçük suçların görüldüğü ceza mahkemelerine bakalım.
Sürekli HAGB (Hükmün Açıklanmasını Geri Bırakma) kararları verdiğimiz sanıkların bir çoğu yeniden suç işleyerek mahkeme huzuruna gelmiyor mu? Hatta bu olay yargıçların şuuraltındaki adli dejenerasyon algısı nedeniyle sanığın kişiliğine bakılmaksızın tüm suçlar için HAGB uygulanması bir hakmış gibi algılanır ve onuncu kez HAGB kararı vermek alışkanlık halini alır.

Buna karşın mağdur ise adalete olan güveni sarsılmış ve kaderine boyun eğmek zorunda kalmıştır. Artık önünde iki seçenek vardır. Ya intikamını kendisi almalı yahut ateşi içine gömmelidir.
Sanık, ise hukuk sistemini test ettiği ilk eylemden büyük bir zaferle çıkmış ve suç işlemenin korkulacak bir şey olmadığının idraki ile yeni suçlar için yola koyulmuştur. İşlediği her suç kendine güven tazeletmiş ve bu statünün verdiği korku ile de topluma yönelik bir sindirme hareketine başlamıştır..
Mafya ve çeteleşmenin yolunu açan işte bu tablodur.

Bu yüzden diyoruz ki devlet yani kamu otoritesi bir kural koymuşsa onun takibini dört koldan yapmak zorundadır. Bundan daha önemlisi devlet, koyduğu kuralların takibini yapmayan kamu görevlisini takip etmekle işe başlamalıdır. Takibin takibini yapmazsınız devlet muz cumhuriyetine döner. Okulda, iş yerinde, sokakta, yolda veya deniz kenarında… İnsanlar kamu otoritesinin kendi koyduğu kuralları büyük bir titizlikle takip ettiği kanaatine varmalı ve bunu şuuraltına adeta kazımalıdır. Şuuraltına yerleşen bu algı insanların karakteri olur ve kurullara saygı bilinci gelişir. Olması gereken de budur zaten.

Bu sayede insanlar en küçük sorunlarda dahi kanunları ihlali etmeyi ve suç işlemeyi değil hukuk önünde hesaplaşmayı ilke edinirler. Ancak tatbik edilen cezaların mağdurlar için tatmin edici bir nitelik arz etmesi şartıyla…
Unutmayın… Küçük hataları görmezden gelmişseniz bilin ki daha büyükleri yoldadır. Hakim Necati Dastan"

**

**

EVET, #Duyarsızlık yaşayan ölü olmaktır.

İnsan ve toplumlar duyarsızlaştıkça çözülür.

Toplumsal gücü temsil eden devlet, ilkeleri koymakla birlikte uygulamada ayrıcalıklar yaptıkça ve duyarsızlaştıkça da bu toplumsal yıkılış çabuklaşır.

Değişim isteyen önce KENDİNDEN BAŞLAMALIDIR.

Sen değişirsen, karanlığa ışık olursan ALEM de değişir, SORUNLAR da çözülür.
Yeter ki, HAK bir davanız, idealiniz, iddianız olsun.
İnanın, güvenin,
Sahadaki insanları dinleyin,
Bilgi ve tecrübeyi kullanın,
Hak, doğru ve güzelden yana durun,
Sabır, salat ve samimiyetle çalışın,
Başarı kaçınılmazdır.

Zira, özünü değiştirmedikçe, güzellikleri, doğruları, hak olanı içselleştirmedikçe, lisani haliyle konuşmadıkça, değil başarılı olmak, kendine, insanlığa, kainata ve tüm güzelliklere de katkı da olmaz.

Bu sureci başlatan veya hızlandıran ise, karanlığı aydınlatan ışıkların gücüne ve uzun soluklu yürüyüşüne bağlıdır.

Bir şeycikten bir şey olmaz DEMEYİP duyarlı davranıp her hali AHSEN yapmakta ÖRNEK VE ÖNDER ŞAHSİYETLER olup bireysel arınmakla birlikte toplumsal değişime ve sosyal ahlaka katkı sunanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle

BAKINIZ
İLGİLİ MAKALELER

**

• TAKVA MUTTAKİ OLMAK ÖNEM VE ÖNCELİK VERME HASSASİYETİDİR https://www.facebook.com/photo?fbid=143157334492915&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../takva-muttaki-olmak... https://aaldemira.blogspot.com/.../muttaki-olmak-nedir...

TAKVA MUTTAKİ OLMAK 653 https://www.facebook.com/groups/TakvaMuttakiOlmak/

**

• DUYARSIZLIK YAŞAYAN ÖLÜ OLMAKTIR https://www.facebook.com/photo?fbid=123760149765967&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../insan-olmak-duyarsiz...

DUYARSIZLIK YAŞAYAN ÖLÜ OLMAKTIR 6.5b https://www.facebook.com/groups/Sevgiciceklerii/

**

• DUYARSIZ KALIP YARDIM ETMEYEN GÖNÜLLER SUÇA GÜNAHA BULAŞMIŞTIR
https://www.facebook.com/photo/?fbid=357812466360733&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../duyarsiz-kalip-yardim...

• Marifet DUYARLI OLUP YARDIM ETMEKTİR
https://www.facebook.com/photo?fbid=361078482700798&set=a.243322957809685
https://aaldemira.blogspot.com/.../marifet-duyarli-olup...

**

• ÇÖZÜM SİZDE İÇİNİZDEDİR https://www.facebook.com/photo?fbid=168652168610098&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../09/cozum-icinizdedir.html

ÇÖZÜM SİZDE İÇİNİZDEDİR 74 https://www.facebook.com/groups/CozumSizdeIcinizdedir/

**

• ZULÜM ve DUYARSIZLIK
https://www.facebook.com/photo?fbid=275820037893310&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../zulum-ve-duyarsizlik.html

ZALİM ZULÜM NEDİR 8,5b https://www.facebook.com/groups/ZalimZulumNedir

**

• TOPLUMLAR TERCİHLERİYLE KADERİNİ
dolayısıyla KEDERİNİ ya da KEREMİNİ KENDİ YAZMAKTADIR.
https://www.facebook.com/photo?fbid=154444786697503&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../toplumlar...

TOPLUMLAR TERCİHLERİYLE KADERİNİ KEDERİNİ ya da KEREMİNİ KENDİ YAZMAKTADIR https://www.facebook.com/groups/ToplumlarTercihleriyleKaderiniKederiniKereminiKend

**

• İNSAN TERCİHLERİYLE ŞEKİLLENİR AMEL KITABINI YAZAR, CENNETI VEYA CEHENNEMINI İNŞA EDER https://www.facebook.com/photo?fbid=124099029732079&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../insan-tercihiyle...

İNSAN TERCİHLERİYLE ŞEKİLLENİR Kitabını yazar, Cenneti veya Cehennemini 453 https://www.facebook.com/groups/InsanTercihiyleSekillenirKitabnYzrCennetiCehenem/

**

• ÖĞÜTTEN DE ÖTE YAŞAMDA ÖRNEK OLMAK ÖNEMLİDİR https://www.facebook.com/photo?fbid=117562247052424&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../ogut-degil-ornek-olmak...

ÖĞÜTTEN DE ÖTE YAŞAMDA ÖRNEK OLMAK ÖNEMLİDİR 183 https://www.facebook.com/groups/OgutDegilYasamdaOrnekOlmakOnemlidir/?source=unknown

**

• AMENU ve AMİLUS SALİHATİ, EL BİRR, FEDAKARLIK YAPMAK https://www.facebook.com/photo?fbid=119990473476268&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../amenu-ve-amilus...

AMENU ve AMİLUS SALİHATİ, EL BİRR, FEDAKARLIK YAPMAK 7.8b https://www.facebook.com/groups/AmenuAmilusSalihatiElBirrFedakarlikYapmak/

**

• AHSEN İNSAN OLMAK
https://www.facebook.com/photo/?fbid=326032069538773&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../02/ahsen-insan-olmak.html
https://twitter.com/aaldemira

**

• HATASINI GÜNAHINI ANLAMAK ve TEVBE EDİP ARINIP AFF, MAĞFİRET ve RAHMET EDİLMEK https://www.facebook.com/photo?fbid=128619062613409&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../hatasini-anlamak-nedir...

HATASINI GÜNAHINI ANLAMAK ve TEVBE EDİP ARINIP, AFF, MAĞFİRET ve RAHMET EDİLMEK Ö 25.6b https://www.facebook.com/groups/asksurgun27/

• GÜNAHLARDAN ARINIP AF MAĞFİRET ve RAHMET EDİLMENİN YOLU
https://www.facebook.com/photo/?fbid=320470373428276&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../gunahlardan-arinip-af...

**

• ÖĞRETİM, EĞİTİM VE DEĞİŞİM https://www.facebook.com/photo?fbid=192049669603681&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../ogretim-degil-egitim...

ÖĞRETİM, EĞİTİM, DEĞİŞİM 688 https://www.facebook.com/groups/OgretimEgitimDegisim/

**

• DEĞİŞİM de BOZULUŞ da bir SÜREÇTİR
https://www.facebook.com/photo/?fbid=355976066544373&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../degisim-de-bozulus-da...

**

DEĞİŞİMDE GEÇ KALMAYIN
https://www.facebook.com/photo/?fbid=311196614355652&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../degisimde-gec-kalmayin...

**
• EMANETİ EHLİNE VERMEK VE ADALET VAZGEÇİLMEZDİR
https://www.facebook.com/photo/?fbid=207112874764027&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../emaneti-ehline-vermek...

EMANETİ EHLİNE VERMEK VE ADALET VAZGEÇİLMEZDİR 347 https://www.facebook.com/groups/EmanetiEhlineVermekVeAdaletVazgecilmezdir/

**

• KURAN ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK ve ADALETİN HAKİM KILINMASINI İSTER https://www.facebook.com/photo/?fbid=211575194317795&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../kuran-ozgurluk-esitlik...

KURAN ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK ve ADALETİN HAKİM KILINMASINI İSTER 726 https://www.facebook.com/groups/KuranOzgurlukEsitlikVeAdaletinHakimKilinmasiniIste/

**

• YAPTIKLARIYLA SADECE AHİRDE DEĞİL DÜNYADA DA KARŞILAŞILMAKTADIR
https://www.facebook.com/photo?fbid=155191599956155&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../yaptiklariyla-sadece...

YAPTIKLARIYLA SADECE AHİRETTE DEĞİL DÜNYADA DA KARŞILAŞILMAKTADIR 195 https://www.facebook.com/groups/YaptiklariylaSadeceAhiretteDegilDunyadaDaKarsilasi/

**

**

• EKMEK ÇALMANIN CEZAS. KİM SUÇLU? https://www.facebook.com/phMİRAÇoto/?fbid=361784275963552&set=a.107800448028604
https://aaldemira.blogspot.com/.../ekmek-calmanin-cezasi...

**

ESKİ YAZILAR

HER AYRICALIK, ADALETE BARIŞA SIKILAN KURŞUNDUR https://www.facebook.com/.../her.../1640346846254436 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1650965881859199...

CEZALARIN AMACI ASLA İNTİKAM DEĞİLDİR https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1799088313713621...

KISASDA HAYAT VARDIR https://www.facebook.com/.../kisasda.../1800920116863774

SUÇ VE CEZA GÜNAH VE KÖTÜLÜKLER İLE ISLAHI 2,1b https://www.facebook.com/groups/SucVeCezaGunahKotuluklerIslahi/





Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı