15 Şubat 2016 Pazartesi

BEYİN FIRTINASI DÜŞÜNCE ÇÜMBÜŞÜ

BEYİN FIRTINASI DÜŞÜNCE ÇÜMBÜŞÜ
İnsanı insan yapan düşünce, inanç, kabullenim ve yargıları ile EYLEMLERİDİR.
İnsanlık fikirlerle, düşünce ve ifade özgürlüğüyle #gelişebilir. En doğruya ulaşabilir.
Özgürlük, insanlık için elzemdir ve bu nedenle de vazgeçilmezidir. Aksi halde deneme, gelişim ve sorumluluk ta olmazdı. 17/13, 76/3, 64/2, 18/29, 10/40, 41/46, 45/15, 17/15, 2/286, 91/7-10; 92/4-11; 95/4-6; 2/256, 10/99, 26/3-5; 88/21, 22; 36/17, 42/48, 81/27, 28; 13/11, 8/53 vb.
Düşünceler ve değişim, ancak özgürlük atmosferinde ve o işin usul ve esasına, edep ve adabına en uygun imkan ve şartlar sağlandığında gelişir.
Düşünmek, üretmek, bunları paylaşmak erdemdir. Farklı, aykırı düşünceler zenginliktir. Sorgulamak gerçeğe açılan kapılardır. Eleştiri düşünceleri güzelleştiren bahçıvanlardır. Bu ve benzeri yaklaşımlar, düşünceleri geliştiren yoldaşlardır.
Fikirler paylaşıldıkça, üzerinde #MÜZAKERE YAPILIP tartışıldıkça, farklı fikirlerle budanarak daha da anlamlı ve değerli olur.
Zira, “Barika-i HAKİKAT Müsademe-i EFKARDAN Çıkar” Namık Kemal Lugat-ı Naci
“Soru sormak düşüncenin zekâtıdır.” der Heidegger. Aliya İzzetbegoviç de: “Elimde olsa bütün İslâm ülkelerinde ortaokullardan başlamak üzere sorgulayıcı mantık dersi koyardım”.
Zira, "Eleştirinin olmadığı yerde putçuluk başlar" Dr. Ali Şeriati. "Tenkit, yüksek bir medeniyetin işaretidir." J.S. Phillimore.
Kritik ve analitik düşünmeyen toplumlar bilim üretemezler. Eleştirel güce, bilince sahip bir ufkumuz ve dilimiz yok. Eleştiri kültürü ölüyor, farklı düşünceler köreliyor A.Müftüoğlu,” diye feryat etmektedir.
Bu nedenle, modern çağın tüm KÖLELİKLERİNDEN kurtulmanın tek ve yeğane yolu olan ARAŞTIRMAK, DÜŞÜNMEK, SORGULAMAK vb zihni çabaların yapıldığı, özgürce her fikrin, düşüncenin, inancın iddia ve ispat etme, açıklanma ortamı bulduğu zeminler DEĞİŞİMİN başlangıcıdır.
Dertlendiğiniz her şey çözümün de habercisidir. İhtiyaçlar teknolojinin, fikirler de medeniyetin hocasıdır.
Bu bağlamda, #OrtakAklın oluşmasında, daha iyi ve daha doğru anlamada, bu yolda damgasını vuran başta, RASULLER olmak üzere düşünürlerden kısaca HER ÇİÇEKTEN, özünü almalıdır.
Araştırmak, irdelemek, sorgulamak, düşünmek vb ZİHNİ ÇALIŞMALARI yapmak için BİLGİ olması ve bunların BEYİN FIRTINASI çalışmalarında ortama, insanlığa sunulması elzemdir.
BİLGİ GÜÇTÜR #BİLGİ olmadan GERÇEĞE ahsen FİKRE ve REFAHA ulaşılamaz
Bilgi, insanlıkla özdeş olup tüm insanlığın her dönemde üzerine ekleyerek geliştirip zenginleştirdiği paha biçilmez birikimidir.
“Düşünmek, ruhun kendi kendine konuşmasıdır, der #Platon.” Yine, “Düşünmek haddizatında bir olumsuzlama, kendine dayatılana direnmedir, der #Adorno”. Atasoy #Müftüoğlu da, “Düşünmeye cesaret edemeyenler kendi iradelerinden vazgeçer” diyerek uyarır.
Evet, araştırmak #DÜŞÜNMEK, tüm AKINTILARA karşı, SABIRLA daha iyisine ulaşıncaya kadar direnmek demektir. Bu bilginin de #bilgeliğin de yoludur.
İnsanlığın düşünce birikiminden yararlanmadan ahsen fikirler üretilemez.
Bu nedenle, farklı fikirlerin varlığı, sorgulamayı, karşılaştırmayı, #muhakeme etmeyi tetikler, gerçeğe ulaşmanın yollarını açar. "Eleştiriler de fikirleri güzelleştirmeye çalışan bahçıvanlardır."
Gerçeği bulmak için engin deryalara açılmaktan dalmaktan muhalif ya da farklı fikirleri dinlemekten anlamaktan asla vazgeçilemez.

#Eleştiriler fikirleri güzelleştirmeye çalışan bahçıvanlardır.
Eleştirmek zor bir iştir. Her şeyden önce konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmayı gerektirmektedir. Zira, daha güzel olması için size öneriler, yeni fikirler sunmak vardır. Bu nedenle, eleştiri güzelleştirmektir.
Ayrıca, eleştiri de, güzel yanları kadar, olumsuzlukları da ortaya koyup, daha güzel olması için öneriler sunmanın yanı sıra farkında olsun ya da olmasın eleştirenden size akan bir emek, bilgi ve sevgi vardır.
Eleştiriler, ÖVGÜYÜ de YERGİYİ de gereğince içinde barındırarak, fikirleri güzelleştirmeye çalışan bahçıvanlardır.

DİĞER YANDAN, #MuhalifFikirler, eleştirisel bakışlar, hak, doğru ve güzel olana, mükemmele ulaşmada vazgeçilmez desteklerdir. Bundan yararlanmak, erdemdir, yüceliktir. İnsanı, yöneteni, idareciyi ve toplumları da her daim bahtiyar, mutlu ve müreffeh yapar.
Aksi hal ise, bir ayağı olmadan yürümeye, yarış yapmaya ya da at gözlüğüyle bakmaya benzer ki, her durumda herkesi en güzel sonuçtan mahrum edip, mutsuzluğa gark eder.
Elbette, hak doğru ve güzel olana aykırı hallerde, hanif durmak, gerektiğinde iyi niyetle, iyi yönde #İHTİLAF etmek, #YAPICI olmak, ayrılığı seçmek ve eleştirmek ahsendir.
Böylece GERÇEĞE de AHSEN fikre de ulaşılarak sağlam temellerde, ufuklar açılır, hayaller taban bulur, düşünceler zenginleşir ve madde mana da inavasyon çağının vazgeçilmez fikir üretenleri olunur.
**
#BUNA KARŞI
Bilgi olmadan fikir müzakereleri yapılamaz. Böyle durumlarda tartışma da olmaz.
#Önyargı, sorgulanmayan, her düşünce, inanç, kabullenim ve yargılar olup yargısız infazdır.
Önyargı nsan, toplum, varlıklar, düşünce, nesne vb herşeye karşı bilgi ve araştırmaya dayanmayan, ölçüsüz yaklaşımlar ve yargılarıdır.
Önyargı cehennemde yaşamaktır. Etrafına da alevli ateşi sıçratmaktır.
Einestain: "İnsanların önyargılarını parçalamak, bir atomu parçalamaktan daha zordur", der.

Cehalet, tüm KÖTÜLÜKLERİN kaynağıdır.
Cehalet, ilimden de edepten de AHLAKTAN da uzak kalmaktır.
Hele fikirler yerine şahsiyetler gündem yapıldı mı, o ortamdan HAKİKAT çıkmaz.
Cehalet, mesajın, fikrin düşüncenin üstesinden gelemeyince, mesajı getirenin, düşünenin üstesinden gelmeye çalışır. Karalar, damgalar, iftira atar, mecnun, deli, yalancı der, her yolu dener.
#Cehaletin olduğu yerde de durulmaz.
Üstelik, kişi ve olaylarla uğraşmak, insana hiçbir şey katmadığı gibi, çok şeyleri de alıp götürür. Zira, fikirler yerine şahsiyetler yarıştırılıp, çarpıştırılınca tarafgirlik körlüğüyle, hakikat değil, dostluk, insanlık dahi bırakmaz.
Bu nedenle, ŞAHSİYETLERİN yarıştırılmasından çarpıştırılmasına, hatta hatadan beridir anlayışına kadar vb haller GÜNDEM dahi olmamalıdır. Bunun yapılmasına da kim olursa olsun, asla prim verilmemelidir.
“Büyük beyinler fikirleri, orta beyinler olayları, küçük beyinler ise kişileri konuşur.” #HymanRickover
“Geri zekalı insanlar; insanları, orta zekalı insanlar; olayları, ileri zekalı insanlar; fikirleri konuşur." Muhsin Mülayim
"Büyük beyinler fikirleri tartışır, orta halliler olayları, küçük beyinler ise insanları. -Eleanor Roosevelt
Cahille TARTIŞMAYI sürdürmek de CEHALETTİR.
Cahillerle tartışırken bilgeler bile cehalete kapılır der #Goethe”.
CAHİL ile tartışırken söyleyeceğin her sözcük ATEŞE ATILMIŞ BİRER ODUNDUR aslında. #Tolstoy. Cahil insanlar davul gibidir. Sesi çok çıkar ama içi boştur" #SadiŞirazi

Elbette
HERKES kendine yakışanı yapar. Testinin dışına bile içindekiler sızar. İnsan #yediğinden ikram eder. Herkes kendinde, ahlakında, yanında, heybesinde, dünyasında olanı söyler. Üslubu beyan aynıyla insandır. Söz söyleyenin ahlakını yansıtır. Sözler sahibinindir. Üslup da esas kadar önemlidir. İnsanı en iyi anlatan lisanı halidir.
Sui ZANLAR, muhatabın değil, ONU YAPANIN değersizliğini, #çukurluğunu gösterir.

BÖYLE DURUMLARDA
Kitap der, yaklaşık meallerde;
· 25/63 Rahmân'ınkulları öyle kimselerdir ki, yeryüzünde mütevâzi olarak yürürler, CAHİLLER kendilerine laf atarsa "Selâm" -benden kimseye zarar gelmez- derler.
Veibadur rahmanillezine yemşune alel erdi hevnev ve iza hatabehumul CAHİLunekalu selama.
· 28/55 Boş söz işittikleri zaman ondan YÜZÇEVİRİRLER ve: "Bizim işlerimiz bize, sizin işleriniz size. SİZE SELÂM OLSUN biz CAHİLLERİ cehaleti aramıyoruz istemeyiz" derler.
Veiza semiullağve a'radu anhu ve kalu lena a'maluna ve lekum a'malukum, selamunaleykum la nebteğil CAHİLîn.
· 7/199 Affı al, iyiliği emret, CÂHİLLERE ALDIRIŞ ETME.
Huzil afve ve'mur bil urfive a'rid anil CAHİLîn.
Allahın Rasulü de, cehaletin azgınlık olduğu gerçeğiyle, “Biri ona karşı bir cahillik ederse oruçlu olduğunu söylesin” (İbn Mâce, “Sıyâm”, 21) der.
Edebim el vermez edepsizlik edene. Susmak en güzel cevap, edebi elden gidene. der #YunusEmre

ELBETTE,
#Hakikatler güneş gibidir. Üflemekle sönmez. Çamur atmakla kararmaz. Gözünü kapamakla gece olmaz. Sadece kendine yalancı gece yapar. O ölçüde de her alemde acı bedeller öder.
OLGUN insan öğrenip, ÖRNEK olup AHSENLEŞMEYİ CAHİL ise #İNAT etmeyi SEÇENDİR
Kişi ve olaylarla uğraşmak değil, İLKELERLE, FİKİRLERLE VE HAKİKATLE uğraşmak, konuşmak erdemdir, fazilettir.
İlkeler ve fikirler üzerinde konuşmak insana ve insanlığa yepyeni ufuklar açar. Yaşama değerler katar.

şünceler, baskı ve zulümle yok edilemez. Tarih boyunca yapılan baskı ve zulümlerle düşünceler yok edilememiştir. Edilemez de.

şünceleri galebe çalmanın yolu ancak daha ahsen bir düşünceyle ve delile dayalı ikna eden düşünceyle gerçekleşebilir.


HER NEDENLE
#Kitap der yaklaşık meallerde:
• Onlar ki, #KAVLİ sözü görüşü dinlerler ve onun en güzeline uyarlar. İşte onlar Allâh'ın kendilerini #hidayet verdiği kimselerdir ve onlar #ULULELBABTIR sağduyu sâhipleridir. Ellezine yestemiunel kavle feyettebiune ahseneh, ulaikellezine hedahumullahu ve ulaike hum ulul elbâb. 39/18
• Kullarıma söyle, en güzel AHSEN olanı söylesinler. Sonra şeytan aralarını bozar. Çünkü şeytan, insanın apaçık düşmanıdır. Ve kul li ibadi YEKULULLETİ HİYE AHSEN, inneş şeytane yenzeğu beynehum, inneş şeytane kane lil insani aduvvem mubîna17/53 ve benzeri ayetler 33/70, 4/9, 4/63, 4/5, 17/23 33/32, 17/28, 73/5, 86/13, 22/24, 6/112, 6/152, 33/70, 4/9, 20/44, 49/2, 6/112, 4/148.
Her ne olursa olsun, HER işin usul ve esasına edep ve adabına uygun en mükemmel olacak şekilde yapılması insane yakışandır. Müslim olana ise farz olandır.
GÜZEL AZİM AHLAK üzere olup cehaletten cahillerden uzak durup İLME BİLGİYE her daim değer verip, farklı görüşleri de dinleyip araştırıp sorgulayarak, ölçüye ilkeye vurup AHSEN OLANA tabi olanlardan, sözleriyle yaşantısıyla uyumlu olup yaşayan KURAN yolunda, sevgiyle, muhabbetullahla yaşamını taçlandıranlardan ve böylece Rızayı İlahiye varanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle
8 Ocak 2016 -24 Nisan 2021




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı