31 Temmuz 2024 Çarşamba

Kabullenim ve önyargılardan arınmadan KURANA, Rabbin yüklediği MANAYA varılamaz Yaşamda da var edilemez

 



Kabullenim ve önyargılardan arınmadan
KURANA,
Rabbin yüklediği MANAYA varılamaz
Yaşamda da var edilemez
Her anınız, kabullenim ve önyargılardan arınıp her şeyden daha çok ve güçlü olarak AYETLERİN doğru manalarına, Kurana ilme vicdana önem ve öncelik verip KURANI doğru manaları yaşayarak AKİBETİNİZ de AHİRETİNİZ de AHSEN olsun
.
DOĞRU MANA, İLİM, en kıymetli HAZİNEDİR, YAŞAMA yazdıkça ANLAM VE DEĞER KATAR.
Düşünceyi kabullenim ve önyargıları Kitaba söyletmek değil, Kitabın anlattığı #DoğruManaya ulaşmak ve yaşamak esastır
Nitekim, mana çıkarıcı kavramına değinen #AliŞeriati de İki Sure, İki Yorum’da, Kitaptan, DOĞRU MANALARA ulaşıp çıkarmanın ve bu manaların yaşama yazılmasıyla ilgili olarak:
“Önceki bütün görüşlerden arınmış, veraset yoluyla veya zorla yüklenmiş bütün önceki İNANÇLARDAN temizlenmiş bir akıl; idmanlı, uyanık bir zihin olarak; mantıki ve akli, kudretli, uyanık, #MANAÇIKARICI, ama daha önceki herhangi bir görüşü #ispatlama taassubu ve taahhütü olmayan bir görüşle ...” yaklaşmak gerektiğini vurgular.
Ve bu ahlak ve hassasiyetle, mushafa Kuranı Kerim kitabına gitmeli ve bu kitabın #içinden neyin ne olduğunu her yönüyle görüp anlatmak istediği doğru manaları çıkarmak gerektiğini anlatır.
AKSİ HALDE kabullenim ve önyargılardan arınmadan yaşayanlara
onlara: "ALLÂH'IN İNDİRDİĞİNE UYUN!" dense, "Hayır, biz #atalarımızın üzerinde bulduğumuza uyarız!" derler. 2/170, 5/104, 7/28, 10/78, 21/53, 26/74, 31/21, 43/22, 43/23 vb.
Örneğin Kitap der, yaklaşık meallerde;
· 2/170 Onlara:"Allâh'ın indirdiğine uyun!" dense, "HAYIR, BİZ ATALARIMIZI ÜZERİNDE BULDUĞUMUZ(YOL)A UYARIZ!" derler. Peki ama, ataları bir şey düşünmeyen, doğru yolu bulamayan kimseler olsalar da mı (atalarının yoluna uyacaklar)? Veiza kıle lehumut tebiu ma enzellellahu kalu bel nettebiu ma elfeyna aleyhiabaena, e ve lev kane abauhum la ya'kilune şey'ev ve la yehtedûn.
· 5/104 Onlara:"Allâh'ın indirdiğine ve RASULE gelin!" dense, "BABALARIMIZI ÜZERİNDE BULDUĞUMUZ ŞEY BİZE YETER!" derler. Babaları hiçbir şey bilmeyen, doğru yolu bulamayan kimseler olsa da mı? Veiza kile lehum tealev ila ma enzelellahu ve iler rasuli kalu hasbuna ma vecednaaleyhi abaena, e ve lev kane abauhum la ya'lemune şey'ev ve la yehtedûn.
Kitapta
Her kelime ve kavrama ve bu kavramların türevlerine dahi KURAN BÜTÜNLÜĞÜNDE, BAĞLAMIYLA birlikte, Rabbinin ne anlam yüklediği, tüm ÖĞRETİLERİNDEN veya bildiğimiz hatta değişerek gelen sözcük bilgilerinden ÖNEMLİ VE ÖNCELİKLİ dir.
Kelime ve kavramlara, Rabbimizce verilen anlamı, yüklenilen manayı BULMAYA ÇALIŞAN ve bu manayı anlayıp KİTAPTAN KURANA ZİKRE ulaşıp bu evrensel ilkeleri yaşama yazanlardan
muttakilerden, Rabbin Rızasına varanlardan,
her Dünyada bahtiyar olup Cenneti yaşayanlardan olma dileğiyle
BAKINIZ
.
.
.
.
.
.
23.03.2021
****Kainattaki ya da kitaptaki AYETLERİN anlattığı DOĞRU MANA, İLİM, BİLGİ
en kıymetli HAZİNEDİR, yaşama yazdıkça, uyguladıkça anlam ve değer katar.
.
28.07.2021
****Ayetlerin Doğru Manaları; #KURAN, #İLİM, en kıymetli hazinedir, yaşama yazdıkça anlam ve değer katar. Bundan #uzak düştükçe, cehalet bataklığında debelenir.
.
.
.
.
.
15.06.2023
****Kuran’ı Kerim, AKLETME DÜŞÜNME TEFEKKÜR TEDEBBÜR vb onlarca kavrama, yüzlerce ayette yer vererek ZİHNİ MELEKELERİN gereğince kullanılmasını ister
.
22.07.2022
****Gerçeğin peşinden koşun. Araştırıp HAKİKATİ öğrenmek ve içselleştirmek insanı, GÜÇLÜ ve ÖZGÜR yapıp ALLAH'A yaklaştırır
.
.
.
.
.

Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı