11 Eylül 2015 Cuma

AMENU ve AMİLUS SALİHATİ, EL BİRR, FEDAKARLIK YAPMAK

AMENU ve AMİLUS SALİHATİ, EL BİRR, FEDAKARLIK YAPMAK
Bu alemde misafir edilen insan, varlığının ve kulluğun gereği olarak DENEME, TEKAMÜL ve AHSENU AMEL yapmak için yaratılmıştır 11/7, 18/7, 67/2, 51/56, 2/21, 23/32, 7/65, 23/23 vb.
İnsandan beklenen ve istenen AHSENU AMELA, her durumu daha iyi, daha doğru, daha güzel hale getiren her türlü tavırdır.
Bunlar kitapta, HASENE ile AMENU VE AMİLUSSALİHATI; ya da HAYIR ile FEDAKARLIK olarak iki ana kavram ile karşılanmaktadır.
AMENU VE AMİLUS SALİHATİ, fedakarlık yaparak değiştiren, dönüştüren amellerdir. Kendini, başkalarını, insanlığı, alemi, Rabbilalemine, evrensel ilkelere, güzele, doğruya ve hakk olana dönüştüren, #ISLAH eden amellerdir. Asıl iyilik yani, EL #BİRR olan amellerdir.
Öyle ki, amenu ve amilussalihati yapmak, FEDAKARLIK gerektiren ve hak yolda, üstelik en sevdiklerinden, sarsacak şekilde Rabbin Rızası yolunda karşılıksız vermektir 3/92, 9/24, 2/207, 9/111, 2/165, 2/177, 33/23, 3/31, 9/1283/14 vb.
#KİTAP der yaklaşık meallerde:
· Sevdiğiniz şeylerden #infak yapmadıkça asla #ELBİRR’E iyiliğe eremezsiniz. Ne infak ederseniz Allâh onu bilir. Len tenaluL BİRRA hatta tunfiku mimma tuhibbun ve matunfiku min şey'infe innellahe bihi alîm. 3/92
· Allâh, mü'minlerden canlarını ve mallarını #cennet kendilerinin olmak üzere #satın almıştır İnnellaheştera minel mu'minine enfusehehumve emvalehum bi enne lehumul cenneh… 9/111.
· Mü'minlerden öyleleri var ki, var ediliş amacını yerine getirdi. Onlardan kimi Allah’a (canını malını cennet karlığı verme, ahsenu amelden yana olma, her hal ve şartta hanif durma) #ahdini yerine getirdi, kimi de bu yoldadır, sözlerini asla değiştirmemişlerdir. Minel mu'minine ricalun sadeku ma ahedullahealeyh, fe minhum men kada nahbehu ve minhum mey yenteziru ve ma beddelutebdila. 33/23
· AÇLIK GÜNÜNDE doyurmaktır 90/14
· Sarp yokuşa atılmaktır, boynu çözmektir. 90/11-13.
· Yine, rastladığı her kötülüğü de en güzel olanla karşılamaktır. 23/96, 41/34 vb.
AMİLUS SALİAHAT ile HASENAT farklıdır. HASENAT’IN zıttı SEYYIAT; SALİAHATIN zıttı ise FASİDAT tır.
Elbette, her iki kavramın altında olan işler hasendir. Rabbilalemine, Kurana, Vicdana insanlığa merhamete uygun yapılanlardır. Üstelik toplumsal yönü de vardır. Kendini ıslah etmenin ötesinde duyarlı olup ALEMİ de insanlığı da güzelleştirme çabası, niyetini vardır.
#SALİHAT, haseneden, iyilik, yardım ve güzelliklerden farklıdır.
AMİLUS SALİHAT da KALICI KÖKLÜ değişim ve dönüşüm oluşturmasıyla, ıslah etmesiyle, OLMASI GEREKENE dönüştürmesiyle ve FEDAKARLIK gerektirmesiyle, sabrı cemille, muttaki olmakla haseneden farklılaşmaktadır. 9/111, 3/92, 9/24 vb. Hayırdan farkı da budur.
• Aç birine balık vermek hasenedir, HAYIRDIR. Lakin sorunu kalıcı kökten çözmek, ıslah edip durumu ahsenleştirmek için fedakarlık yapıp, balık tutmayı da öğretmek SALİHATTIR.
• Yangına su taşımak HAYIRDIR, HASENEDİR. Ancak yangına atlayıp can kurtarmak FEDAKARLIKTIR, AMİLUS SALİHAT.
• Yoksullara yardım etmek, gıda vs bağışlamak iyiliktir, hasenedir; yoksulluğun nedenlerini bulmak, gelir paylaşımındaki çarpıklıkları gidermek, sorunları kökten kalıcı çözmeye çalışmak, adil hakça bir düzen kurmaya yönelmek, öncü ve önder olmak da amilus salihattır.
• Bireysel ve toplumsal sorunların temeline inmek, Rabbilaleminden Kurandan uzak düşmenin önündeki engelleri nedenleri ortaya koyup değişim ve dönüşüm için başta eğitim olmak üzere her tür çalışmaları yapmak salihattır.
• Öğüt vermek hasenedir; öğütten de öte geçip yaşamda örnek olmak, elini taşın altına koymak ve ıslah için kısa orta ve uzun vadeli planlar ve çalışmalar yapmak salihattır.
AMİLUS SALİAHAT, #salat, #zekat, hakkı tavsiye, sabır vs den de öte olup, Rabbilaleminin Kuranın evrensel ilkelerinin doğrultusunda, #külli ve topyekûn, tüm arzı, alemi kapsayacak şekilde köklü, bireysel ve toplumsal ıslah, değişim ve dönüşüm çalışmalarının tümüdür.
Nitekim bazı ayetlerde, AMİLUS SALİAHAT ile bu diğer salat zekat vb kavramların birlikte anılmasından SALİHATIN, bu salat zekat vs nin de ötesinde anlam taşıdığı, bu vb eylemlerle birleşince de amacına da ulaştığı, Rabbin Rızasına da vardırdığı görülmektedir.
#KİTAP der yaklaşık meallerde:
• Onlar ki, inandılar #AMİLUS SALİHAT yaptılar, SALATI ikame ettiler, ZEKÂTI verdiler; işte onların ödülleri, Rableri yanındadır. ONLARA KORKU YOKTUR VE ONLAR ÜZÜLMEYECEKLERDİR. İnnellezine amenu ve amilus salihati ve ekamus salate ve atevuz zekate lehum ecruhum inde rabbihim, ve la havfun aleyhim ve la hum yahzenûn. 2/277
• Ancak inanıp AMİLUS SALİHAT yapanlar, birbirlerine HAKKI tavsiye edenler ve birbirlerine SABRI tavsiye edenler ziyânda değillerdir. İllellezîne amenu ve amilus salihati ve tevasav bil hakki ve tevasav bis sabr 103/3
• Yeryüzü ISLAH ETTİTEN sonra onda bozgunculuk yapmayın, Ve la tufsidu fil erdi ba'de islahiha 7/56, 7/85 vb.
• İnanıp AMİLUS SALİAHAT yapanlar halkın #enhayırlısıdır. İnnellezîne amenu ve 'amilussalihati ulaike hum hayrulberiyyeh. 98/7.
• İnanıp SALİHAT yapanları, sâlihler arasına sokarız Vellezine amenu ve amilus salihati le nudhilennehum fis #SALİHÎN 29/9.
ELBETTE, Yaratılmış Kainat Kitabındaki insan toplum, varlık, eşya olay olgu vb her tür ayetlerin veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlattığı doğru manalar, #KURAN, her alemi cennet yapan EVRENSEL İLKELER DERYASIDIR.
İNSAN ve toplumlar ise, alakası, bu ilkelere verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde bilgilenmekte, araştırıp sorgulayıp düşünmekle gerçeğe ulaşmakta ve yaptıkları ıslah çalışmasıyla, amilussaliahatlarla yaşama yazmakla da bu ilkelerle ahlaklanmaktadır.
HER nedenle, her alemdeki #CENNET; fedakarlığın, ıslahın, değişimin, gelişimin, AMENU VE AMİLUS SALİHATIN ayakları altındadır. Fedakarlığın, amenu ve amilus SALİHATIN sembolü, örneği olan Hz #Muhammed’e ve indirilen HAKKA inanıp gereğini yapanlarındır. MAĞFİRET, RAHMET, BAŞARI ve CENNET de amenu ve amilussalihat yapanların, bu yolda olanlarındır.
#KİTAP DER yaklaşık meallerde:
· 47/2 İnanıp SALİHAT yapan ve Rabbi tarafından Muhammed'e indirilen gerçeğe inananların da GÜNÂHLARINI ÖRTMÜŞ ve hallerini düzeltmiştir. Vellezine amenu ve amilus salihati ve amenu bima nuzzile ala muhammedivve huvel hakku mir rabbihim keffera anhum seyyiatihim ve asleha balehum
· 29/7 İnanıp SALİHATI yapanların, mutlaka SEYYİATLARINI kötülüklerini ÖRTECEĞİZ ve onları, yaptıklarının en güzeliyle mükâfâtlandıracağız. Vellezine amenu ve amilus salihati le nukeffiranne anhum seyyiatihim vele necziyennehum ahsenellezi kanu ya'melûn.
· 5/9 Allâh, inanıp SALİHAT yapanlara va'detmiştir: MAĞFİRET ve büyük mükâfât onlarındır. Veadellahullezine amenu ve amilussalihati lehum MAĞFİRATUV ve ecrun azîm.
· 22/50 İnanıp SALİHATI yapanlar için MAĞFİRET ve bol RIZIK vardır. Fellezineamenu ve amilus salihati lehum mağfiratuvve rizkun kerîm.
· 45/30 İnanıp SALİHATI yapanlar; Rableri onları RAHMETİNE sokar. İşte apaçık BAŞARI budur. Feemmelzine amenu ve amilus salihati fe yudhiluhum rabbuhum fi RAMETİH, zalike huvel fevzul mubîn.
· 2/82 İnanıp SALİHATI yapanlara gelince, onlar da CENNET HALKIDIR, orada sürekli kalacaklardır. Vellezineamenu ve amilus salihati ulaike ashabul cenneh, hum fiha halidûn.
· İnanıp salihatı yapanlar, Onlar CENNET halkıdır. SÜREKLİ CENNETTEDİR. Vellezine amenu ve amilussalihati ulaike ashabul cenneh, hum fiha halidûn. 2/25, 2/82, 2/277, 3/57,4/57, 4/122, 4/173, 5/9, 5/93, 7/42, 10/4, 10/9, 11/11, 11/23, 13/29, 14/23,18/30, 18/107, 19/96, 22/14, 22/23, 22/50, 22/56, 24/55, 26/227, 29/7, 29/9, 29/58, 30/15, 30/45, 31/8,32/19, 34/4, 35/7, 38/24, 38/28, 41/8, 42/22, 42/23, 42/26, 45/21, 45/30, 47/2, 47/12, 48/29, 65/11, 84/25,85/11, 95/6, 98/7, 103/3 vb.
ÜSTELİK, Her hayır ve FEDAKARLIK, Rabbilaleminin bereketiyle, her dünyada güzellik olarak karşılık bulmaktadır.
Ancak, hayırda misli veya katları verilirken, #muttakilikte olduğu gibi, FEDAKÂRLIKTA, #AMİLUSSALİHATTA, GÜNAHLARDAN da kurtulmak, TEMİZLENMEK, MAĞFİRET, RAHMET edilmek ve CENNET de vardır. 29/7, 47/2. Kitap der yaklaşık meallerde:
• İnanıp SALİHAT yapanların, mutlaka SEYYİATLARINI kötülüklerini örteceğiz ve onları, yaptıklarının en güzeliyle mükâfâtlandıracağız. Vellezine amenu ve amilus salihati le nukeffiranne anhum seyyiatihim ve le necziyennehum ahsenellezi kanu ya'melûn. 29/7
• İnanıp SALİHAT yapanların, Rableri tarafından Muhammed'e indirilen gerçeğe inananların da #SEYYİATLARINI örtmüş ve hallerini #düzeltmiştir. Vellezine amenu ve amilus salihati ve amenu bima nuzzile ala muhammediv ve huvel hakku mir rabbihim keffera anhum seyyiatihim ve asleha balehum. 47/2
• Onlar öyle kişilerdir ki, yaptıklarının en iyisini onlardan kabul ederiz ve onların kötülüklerinden geçeriz, cennet halkı arasındadırlar. Bu, (dünyâda) kendilerine söylenen doğru söz(ün gerçekleşmesi)dir. Ulaikellezine netekabbelu anhum ahsene ma amilu ve netecavezu an seyyiatihim fi ashabil cenneh, va'des SİDKİLLEZİ kanu yuadûn. 46/16
• Ey inananlar, Allah'a #TAKVALI olursanız ı O size iyi ile kötüyü ayırdedici bir anlayış verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allâh büyük lutuf sâhibidir.Ya eyyuhellezine amenu in TETTEKULLAHE yec'al lekum furkanev ve yukeffir ankum seyyiatikum ve yağfir lekum vallahu zul fadlil azîm. 8/29
• 3/195, 5/65, 48/5 vb
Evet, İnsanın tercihi, önem ve öncelik verdikleriyle kendi yaşamı şekillenmektedir. Hiçbir hal, duruş, tercih, karar, eylem ya da eylemsizlik vb ZAYİ olmamaktadır. Her alemde bu tercihler ve SONUÇLARIYLA, KARŞILIĞIYLA buluşulmakta, karşılaşılmaktadır. Kitap der; yaklaşık meallerde:
• İnsana çalışmasından başka bir şey yoktur. Veel leyse lil insani illa ma sea. 53/39
• Her kesin kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır. 2/286
• Kim amelissalihat yaparsa yararı kendisinedir, kim de kötülük yaparsa zararı kendisinedir. Sonunda Rabbinize döndürüleceksiniz. Men amile salihan fe linefsih, ve men esaefe aleyha summe ila rabbikum turceûn. 45/15
• Ve çalışması da yakında görülecektir Ve enne sa'yehu sevfe yura. 53/40
• Sonra ona tastamam karşılığı verilecektir. Summe yuczahul cezael evfa. 53/41
• O gün insan, neyin peşinde koşmuş olduğunu hatırlar Yevme yetezekkerul'insanu mase'a. 79/35
• Bu, sizin ödülünüzdür. Çalışmanızın karşılığı verilmiştir! İnne haza kane lekum cezaevve kane sa'yukum meşkura 76/22
• Artık kim zerre ağırlığınca hayır yapmışsa onu görür. Fe mey ya'mel miskale zerratin hayray yerah. 99/7
• Ve kim zerre ağırlığınca şer yapmışsa onu görür. Ve mey ya'mel miskale zerratin şerrayyerah. 99/8.
MÜTTAKİLER Rabbilalemine, Kurana, ilkelerine, vicdana her daim her halde de önem ve öncelik verenlerdir. 39/33, 2/177, 2/38, 20/123, 9/111, 3/92, 9/24 vb.
ALLAHA yardımcılar olanlardır. 47/7, 3/52, 61/14 vb.,
İNFAK edip elini taşın altına koyanlardır. 47/38, 2/195, 57/10, 2/265, 22/35, 28/54, 32/16, 42/38 vb.
ALLÂH onlardan râzı olmuş, onlarda O'NDAN râzı olmuşlardır. 58/22, 9/100, 5/119, 98/8 vb
Rabbilalemine, Kurana, evrensel ilkelere, vicdana uyarak, her daim var ediliş amacı yolunda iyilik, hayır ve özellikle AMENU VE AMİLUSSALİAHAT yaparak alemi, her sorunu, her durumu ıslah etme, ahsenleştirme, değişim ve dönüşüm için çalışarak insanlığın en hayırlılarından, SALİHLERDEN ve Rabbin Rızasına varanlardan olma dileğiyle,
Muhabbetle
14 Şubat 2015-20 Mart 2021







Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı