14 Aralık 2021 Salı

MADENLERİN ATIK HAVUZU VE DEPOLARININ İLKELLİĞİ VE HALKA DOĞAYA CEVREYE KARŞI DUYARSIZLIĞI

 MADENLERİN ATIK HAVUZU VE DEPOLARININ İLKELLİĞİ

VE HALKA DOĞAYA CEVREYE KARŞI DUYARSIZLIĞI


**Haberde; **
"Giresun Şebinkarahisar’da Nesko Maden’in bakır, kurşun, çinko madenindeki atık havuzunun çöküp binlerce ton zehirli çamurun Kılıçkaya Barajı ve Kelkit Irmağı’na karışmasının ardından, başka bir madende daha atık depolama alanı çöktü. Bu bir ay içinde ikinci maden faciası olarak kayıtlara geçti. Bölge halkı ve STK’lar sosyal medyada ayağa kalktı
**Balıkesir’in Ayvalık **ilçesine bağlı Karaayıt Köyü yakınlarındaki Bilfer Madencilik tarafından işletilen ve sürekli kapasite artıran demir cevheri zenginleştirme tesisine ait depolama alanında atık dağı çöktü ve dereye ağır metal doldu.
Diken’de yer alan habere göre; bu yılın başında yine aynı madende atık depolama alanı çökmüş ve zehirli atıklar Madra Barajı’na bağlanan dereye dolmuştu. Şirket atık depolama alanının çevresine beton bloklar koyarak önlem aldığını açıklamıştı.
Karaayıt’ta atık madeninin yeniden çökmesiyle beraber atık yığını içindeki ağır metaller dere suyuna karıştı. Söz konusu dere bölgenin sulama ihtiyacını karşılayan ve aynı zamanda Ayvalık için ilerde içme suyu sağlaması da hedeflenen Madra Barajı’nı besliyor.
SOSYAL MEDYA’DA İSYAN ETTİLER
Bölge halkı ve konunun yakın takipçisi STK’lar sosyal medyadan paylaşım yaparak duruma dikkat çekmeye çalıştı. Ayvalık Tabiat Platformu kendilerine ait sosyal medya hesabından “Bir yıl içinde ikinci facia! Karaayıt demir madeninin atık depolama alanı yeniden çöktü! Bilfer’in atıkları yine Madra Barajı’nı besleyen dereye doldu! Yetkililer sessiz! #AyvalıktaFelaket ” paylaşımı yaptı"

İsimler işletmeler haber vs doğru yada yanlış 
Kimin hangi maden vb işletmeleri olursa olsun benzeri felaketler yaşanmadan sadece ATIK değil her alanında da ÖNCEDEN önlem alınmalıdır.

**
OYSA BU ATIK DEPOLAMAYLA İLGİLİ uluslararasında ve AVRUPA BİRLİĞİNDE var olan STANDARTLARI TAM uygulanmaz.
Daha niceleri
******
Ülkemizde ise Resmî Gazete Tarihi: 02.04.2015 Sayılı: 29314 RESMİ GAZETE de ilan edilmiş sözde #ATIK YÖNETİMİ #YÖNETMELİĞİ mevzuatta vahttps://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=20644...

Buna bile NEDEN UYULMAZ. HADİ UYMUYORLAR İLGİLİ BAKANLIK **STANDARTLARA UYGUN OLMAYAN İŞLETMELERE NEDEN İZİN **VERİR

DENETLEYİP usul dışı olanlara HALKIN SAĞLIĞI ve ULKENİN GELECEĞİ İÇİN GEREKENİ YAPMAZ.

İLLA FELAKETLER Mİ yaşanmalı !

BU FELAKETLER ÜZERİNE DAHİ
SESSİZ KALIP MEVZUATI ISLAH edip gereğince uygulayıp tedbir almaz.

O felaketin sorumluları adli idari her yönden bir daha bu katliamları felaketleri yapmayacağı şekilde CEZALANDIRILMAZ. Ruhsatları alınmaz. Bu alanda ebedi yasaklılar arasına konulmaz.
Verdiği hasar maddi olarak dillere destan dünyada olduğu gibi ağır para cezasıyla ödettirilmez.

BECERİKSİZLİĞİNE RAĞMEN GÖREVİ EHİL ELLERE BIRAKMAZ.

**

**OYSA **

Alem, insan, hayvan, bitki, doğa, çevre, eşya, her unsur Rabbilaleminin birer eseri, ayeti, mektubu, kitabı olup kainatta hiçbir şey eksik bırakılmadan dizayn edilip insana, emanet ve hediye edilmiştir.
Bu bilinçle, #insanı #çevreyi#doğayı, alemi korumak lafla olmaktan öte, her bir zerreyi, güzelliği fark edip bu hediyeyi, emaneti var ediliş amacı doğrultusunda değerlendirip KİRLETMEDEN, YOK ETMEDEN her tür kötülüğü yapmadan, ahsen yolda geliştirip tüm insanlığın hizmetine sunup paylaşabilmektir.
Her alanda olduğu üzere,
İnsanı, toplumu, doğayı, çevreyi, denizleri, sularını her unsuru kirleten ve bu kötülüğün önünü alamayan, OLUMSUZLUĞA DUYARSIZ KALAN bir toplum sistem, düzen, ahsen medeniyet seviyesine de ulaşamaz.
İnsan, doğa, orman, ağaç, su, yeşil ve her tür varlığa karşı yapılan haksız, gereksiz her tür zararı, müdahaleyi, kesimi, yangını vb #katliamı kim nerede nasıl ne zaman ne amaçla yaparsa yapsın, #vahşettir, yüzkarasıdır #İnsanlıkSuçudur #katlıam #yesilkatlıamıdır.
#ÇEVRE, doğa başta olmak üzere sorumsuzlarla birlikte duyarsızlar da acı bedeller ödemektedir.

Bakınız
• **ALEM, DOĞA, ÇEVRE, İNSAN, BİTKİ, HAYVAN RABBİLALEMİNİN ŞAHESERİDİR, EMANETTİR, HEDİYEDİR **https://www.facebook.com/photo?fbid=114391250702857... https://aaldemira.blogspot.com/.../alem-doga-cevre...
• ALEM, DOĞA, ÇEVRE RABBİLALEMİNİN ŞAHESERİDİR, EMANETTİR, MİRASTIR 197 https://www.facebook.com/.../AlemDogaCevreRabbilaleminin.../







Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı