25 Aralık 2021 Cumartesi

İNSANLARIN öncelikle GÜVENLE KORKUSUZ toplumsal hayatta YAŞAMA HAKKI esastır vazgeçilemez

 İNSANLARIN öncelikle GÜVENLE KORKUSUZ

toplumsal hayatta YAŞAMA HAKKI esastır vazgeçilemez

Bir sitede 2 #pitbull cinsi kopeğin saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Asiye'nin ağır yaralandığı ve hayatı tehlikesi sürüyor.
Bir yaşlı kadın şehir merkezinde sahipsiz gezen iki pitbull tarafından hastanelik edildi
Sürü halinde yerleşim yerlerindeki sahipsiz kopekler tehdit saçıyor
Tasmalı başıboş bırakılan kopekler saldırdı
Sahibine saldıran kopek ağır hastanelik etti
Daha niceleri

İNSANLARIN #DA GÜVENLE KORKUSUZ YAŞAMA HAKKI ne olacak?

Hayvan sever olmak insanların güvenle korkusuz yaşama hakkının tehdit edilmesi yetkisini KİMSEYE hayvan severlere de vermez?

Hayvanlar ve #hayvan severlik
insanların güvenle korkusuz yaşama hakkını asla engelleyip yok etmemelidir

ŞEHİR MERKEZİNDE kadını hastanelik yapan iki pitbull cinsi kopek ve kurtarmak için de bu vahşetler yaşanmamalıdır

Kız çocuğunun suçu neydi İNSAN olup oyun oynamak mı?
Pitbull vb saldırgan kopek cinslerini beslemek Y A S A K L A N S I N!
#AsiyeAteşYalnızDeğildir #Pitbull bağlantılarına binlerce mesaj paylaşım yağmaktadır.

Kamu yönetimlerince OY BASKISI ve İKTİDAR isteği kimi zaman eksik hatalı işler yasalar yapılsa da ORTAK AKIL aklı selim sonunda olması gerekene evirmektedir. Bu da erdemdir.

#HayvanHakkı derken insanın GÜVENLE KORKUSUZ toplumsal hayatta YAŞAMA HAKKININ ESAS olduğu unutulmadan gerek mevzuat gerekse uygulamalar değiştirilip düzeltilmelidir.

Nasıl ki, #saldırganlık insanlık için tehlike sayılıp bu ruh ve eylem yapanlar insan da olsa ıslah oluncaya kadar toplumsal yaşamdan uzaklaştırılmakta ise de doğasında saldırganlık bulunan hayvanların da şehir dışında hayvan barınaklarında ya da uygun doğal ortamlarda bulundurulması sağlanmalıdır.

Hatta bu hayvanlarla yaşamada direnenler varsa onların da şehir dışlarında toplumsal yaşamdan #ırak yerlerde yaşama hak ve özgürlüğü de korunmalıdır

ELBETTE
Alem, insan, hayvan, bitki, doğa, çevre, eşya, her unsur Rabbilaleminin birer eseri, ayeti, mektubu, kitabı olup kainatta hiçbir şey eksik bırakılmadan dizayn edilip insana, emanet ve hediye edilmiştir.



Bu bilinçle, #insanı #çevreyi#doğayı, alemi korumak lafla olmaktan öte, her bir zerreyi, güzelliği fark edip bu hediyeyi, emaneti var ediliş amacı doğrultusunda değerlendirip KİRLETMEDEN, YOK ETMEDEN her tür kötülüğü yapmadan, ahsen yolda geliştirip tüm insanlığın hizmetine sunup paylaşabilmektir.

Her alanda olduğu üzere,
İnsanı, toplumu, doğayı, çevreyi, denizleri, sularını her unsuru kirleten ve bu kötülüğün önünü alamayan, OLUMSUZLUĞA DUYARSIZ KALAN bir toplum sistem, düzen, ahsen medeniyet seviyesine de ulaşamaz.

İnsan, doğa, hayvan orman, ağaç, su, yeşil ve her tür varlığa karşı yapılan haksız, gereksiz her tür zararı, müdahaleyi, kesimi, yangını vb #katliamı kim nerede nasıl ne zaman ne amaçla yaparsa yapsın, #vahşettir, yüzkarasıdır #İnsanlıkSuçudur #katlıam #yesilkatlıamıdır.

#ÇEVRE, doğa başta olmak üzere sorumsuzlarla birlikte duyarsızlar da acı bedeller ödemektedir.

Bakınız
· ALEM, DOĞA, ÇEVRE, İNSAN, BİTKİ, HAYVAN RABBİLALEMİNİN ŞAHESERİDİR, EMANETTİR, HEDİYEDİR https://www.facebook.com/photo?fbid=114391250702857&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../alem-doga-cevre...


UNUTULMAMALIDIR Kİ;
HERŞEY İNSANA HİZMET EDER TARZDA YARATILMIŞTIR

İnsan, ahseni takvim üzere halife olma yeteneğiyle donatılmış, iblis hariç tüm melekeleri itaat ettirilmiş ve Kâinatta her şey de bu amacı gerçekleştirmesi için insana bakar, insana hizmet eder şekilde planlanmış, terbiye edilmiş ve yaratılmıştır.

Aleme bakınız. Bakmaktan öteye geçip tüm benliğinizle görünüz. Su, toprak, bitki, hayvan güneş her şey, bu kainata kısa sure MİSAFİR EDİLEN insana hizmet etmektedir. 31/20, 22/65, 45/12 vb.

Neden?

Kitap der; yaklaşık meallerde:

· Meleklere: "Âdem'e secde edin" demiştik, hemen secde ettiler: Yalnız İblis diretti, böbürlendi, nankörlerden oldu. Ve iz kulna lil melaiketiscudu li ademe fe secedu illa iblis, eba vestekbera ve kane minel kâfirîn. 2/34, 7/11, 17/61, 18/50, 20/116 vb.

· Görmediniz mi Allâh, göklerde ve yerde bulunan şeyleri size boyun eğdirdi ve size zâhir ve bâtın ni'metlerini bol bol verdi? Yine de insanlardan kimi var ki ne bilgisi, ne yol göstereni ve ne de aydınlatıcı bir Kitabı olmadan Allâh hakkında tartışır (durur).E lem terav ennellahe sehhara lekum ma fis semavati ve ma fil erdi ve esbeğa aleykum niamehu zahiratev ve batineh, ve minen nasi mey yucadilu fillahi bi ğayri ilmiv ve la hudev ve la kitabim munîr. 31/20, 22/65, 45/12, 45/13 vb.

· Biz yeryüzündeki şeyleri, kendisine süs olsun diye yarattık ki onların, hangisinin AHSENU AMELA yaptığını deneyelim. İnnacealna ma alel erdi zinetel leha linebluvehumeyyuhum AHSENU AMELA. 18/7

· O, hanginizin AHSENU AMELA yapacağınızı denemek için ölümü ve hayâtı yarattı. O, üstündür, bağışlayandır. Ellezihalekal mevte vel hayate liyebluvekum eyyukum AHSENU AMELA, vehuvel'azizul ğafûr.67/2

· Hanginizin AHSENU AMELA yaptığınızı denesin***/li yebluvekumeyyukum AHSENU AMELA,*** 11/7

· İnsanlar yalnız "inandık" demekle, hiç FITNELENMEDEN sınanmadan bırakılacaklarını mı sandılar? E hasiben nasu ey yutraku eyyekuluamenna ve hum layuftenûn. 29/2, 2/214, 2/155, 3/186, 21/35, 29/3, 47/31 vb.

Evet, insan, DENEME, TEKAMÜL ve AHSENU AMEL yapmak için yaratılmıştır 11/7, 18/7, 67/2.

Her şeyin hizmet ettirildiği İNSAN dan beklenen ise, kolaylıkla, kendi dahil her durumu, hali tekamül ettirip, kerimleştirip daha ahsen yapmak, ahsenu ameller gerçekleştirmektir.

Şükür-anlayıp gereğine uygun davranan insanın herşeyi kerimleştirip zikre-en mükemmele çevirme gayreti, hamd-her daim güzel karşılık vermesi, fiilen SÜBHANELLAH, ELHAMDULİLLAH, ALLAHÜ EKBER demektir, yapmaktır.

Bunun yolu da, canlı, cansız her varlığa, bitki, hayvan ve insana var ediliş nedenine uygun davranmak, kerimleştirip, en mükemmele çevirme yolunda olmak, Rabbilaleminin ikram ettiği gibi ikram etmek, bağışladığı gibi bağışlamaktan geçmektedir.

Şayet, insan kendini, alemi, kainatı anladığı, YARATILIŞ AMACINI gerçekleştirdiğinde, yaratılmış Kainat kitabındaki veya yazılmış kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin doğru manalarına ulaşıp bu evrensel ilkeleri yaşamlaştırdığı ölçüde hayatından zevk ve lezzet almaktadır. Evrenle uyumlaşıp, barış içinde yaşamakta ve her alemde de bahtiyar olmaktadır 2/38,20/123 vb.

İnsan, yaratılan Kainat Kitabının veya yazılı kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin anlatmak istediklerine, yani Rabbilalemine, evrensel ilkere uyum sağladığı, bunları, yaşamında, sosyal hayatta, alemde uyguladığı, ahsenu ameller, hayır ve FEDAKARLIK yaptığı ölçüde değerli olmakta ve Rahman'ın huzurunda da yerini bulmaktadır.

BUNUN YOLU DA,
Her ne olursan ol, kadın erkek, şucu bucu vs önce insan olmak insan, VİCDANLI, ADİL, MERHAMETLİ insan kalmak hepsinden daha da önemlidir.

Kendinden güçsüze merhamet etmeyen, kendinden güçlülerin zulmüne uğrar der, #Şirazi

ADALETSİZ ve MERHAMETSİZ GÜÇ ZALİMLEŞTİRİR.

Şayet, bu evrensel ahsen güzellikler, vicdan, adalet ve merhamet yoksa, bunların sesine ve gereğine uymuyorsa, her ne olursan olsun, kendini nasıl tanımlarsa tanımlasın İNSANLIKTAN UZAK ve #HİÇTİR !

· HER ŞEYDEN ÖNCE VİCDANLI, ADİL, MERHAMETLİ İNSAN OLMALIDIR https://www.facebook.com/photo?fbid=116254563849859&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../insan-olmak-nedir...



İnsana yakışan, Rabbine, ilkelerine, VİCDANİN sesine uymak, adaletli ve merhametli ahlaklı olmaktır. 90/17

Üstelik bilmek, bilgi yüklenmekten de öte, NE YAPTIĞI ve NE İÇİN YAPTIĞI ÖNEMLİ olup ancak bu değerleri yaşamak, yaşamda uygulamakla anlam ve değer bulmaktadır.

Şayet, bu evrensel ahsen güzellikler, vicdan, adalet ve merhamet yoksa, bunların sesine ve gereğine uymuyorsa, her ne olursan olsun, kendini nasıl tanımlarsa tanımlasın İNSANLIKTAN UZAK ve #HİÇTİR !

Kısaca, Rabbinin, Rasullerin, insanın #vicdanında da yankılanan sesine, #FITRATALLAHİYE uyan, #adil ve #merhametli insan olarak Evrensel ilke ve doğruları, KURANI yaşamında var ederek Alem, doğa, çevre Rabbilaleminin şaheseridir, emanettir, mirastir bilinciyle sevgi, saygı ve güvenin adı; iyiliğin, hayrın, insanlığın, adaletin, dürüstlüğün, hakkın, ahsenu amellerin adresi olup bu yolda zirveleşmelidir.

Bu yolda olup Rabbin rızasına varanlardan olma dileğiyle Muhabbetle 




Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı