25 Şubat 2014 Salı

59 HAŞR SURESİ

 rtfSelectedTabRef*50*24*24*059.024*Hasir 1-24**1*90*tumSure*rtfSelectedTabRef
 rtfBulunanSayi*24*rtfBulunanSayi
 rtfSndPly*59.1*
ARAPÇASI OKUNUŞU YAKLAŞIK Meali

(٥٩-١)
59.1*************
سَبَّحَ لِلّٰهِ مَا فِى السَّمٰوَاتِ وَمَا فِى الْاَرْضِ وَهُوَ الْعَزٖيزُ الْحَكٖيمُ

59.1 - Sebbeha lillâhi mâ fis semâvâti ve mâ fil ard, ve huvel azîzul hakîm.

S ATEŞ - Göklerde ve yerde bulunan herşey Allâh'ı tesbih etmiş (O'nun şânının eksikliklerden uzak, zâtının yüce olduğunu anmışlar)dır. O, üstündür, hüküm ve hikmet sâhibidir.

 rtfSndPly*59.2*

(٥٩-٢)
59.2*************
هُوَ الَّذٖى اَخْرَجَ الَّذٖينَ كَفَرُوا مِنْ اَهْلِ الْكِتَابِ مِنْ دِيَارِهِمْ لِاَوَّلِ الْحَشْرِ مَا ظَنَنْتُمْ اَنْ يَخْرُجُوا وَظَنُّوا اَنَّهُمْ مَانِعَتُهُمْ حُصُونُهُمْ مِنَ اللّٰهِ فَاَتٰيهُمُ اللّٰهُ مِنْ حَيْثُ لَمْ يَحْتَسِبُوا وَقَذَفَ فٖى قُلُوبِهِمُ الرُّعْبَ يُخْرِبُونَ بُيُوتَهُمْ بِاَيْدٖيهِمْ وَاَيْدِى الْمُؤْمِنٖينَ فَاعْتَبِرُوا يَا اُولِى الْاَبْصَارِ

59.2 - Huvellezî ahracellezîne keferû min ehlil kitâbi min diyârihim lievvelil haşr, mâ zanentum ey yahrucû ve zannû ennehum mâniatuhum husûnuhum minallâhi feetâhumullâhu min haysu lem yahtesibû ve gazefe fî gulûbihimur ruğbe yuhribûne buyûtehum bieydîhim ve eydil mué'minîne fağtebirû yâ ulil ebsâr.

59.2 - Kitap sâhiplerinden inkâr edenleri, hemen ilk haşirde (müslümanların, kaleleri önünde toplanmalarında) yurtlarından O çıkardı. Siz onların çıkacaklarını sanmamıştınız. Onlar da kalelerinin, kendilerini Allah'tan koruyacağını sanmışlardı. Allâh onlara ummadıkları yerden geldi, yüreklerine korku saldı; öyle ki evlerini kendi elleriyle ve mü'minlerin elleriyle harap ediyorlardı. Ey akıl sâhipleri ibret alın.

 rtfSndPly*59.3*
(٥٩-٣)
59.3*************
وَلَوْلَا اَنْ كَتَبَ اللّٰهُ عَلَيْهِمُ الْجَلَاءَ لَعَذَّبَهُمْ فِى الدُّنْيَا وَلَهُمْ فِى الْاٰخِرَةِ عَذَابُ النَّارِ

59.3 - Ve lev lâ en keteballâhu aleyhimul celâe leazzebehum fid dunyâ, ve lehum fil âhırati azâbun nâr.

59.3 - Eğer Allâh onlara sürgünü yazmamış olsaydı, mutlaka onlara dünyâda azâb ederdi. Âhirette de onlar için ateş azâbı vardır.

 rtfSndPly*59.4*
(٥٩-٤)
59.4*************
ذٰلِكَ بِاَنَّهُمْ شَاقُّوا اللّٰهَ وَرَسُولَهُ وَمَنْ يُشَاقِّ اللّٰهَ فَاِنَّ اللّٰهَ شَدٖيدُ الْعِقَابِ

59.4 - Zâlike biennehum şâggullâhe ve rasûleh, ve mey yuşâggıllâhe feinnallâhe şedîdul ıgâb.

59.4 - Bunun sebebi şudur: Onlar Allah'a ve Elçisine karşı geldiler; kim Allah'a karşı gelirse (bilsin ki) Allâh'ın azâbı çetindir.

 rtfSndPly*59.5*
(٥٩-٥)
59.5*************
مَا قَطَعْتُمْ مِنْ لٖينَةٍ اَوْ تَرَكْتُمُوهَا قَائِمَةً عَلٰى اُصُولِهَا فَبِاِذْنِ اللّٰهِ وَلِيُخْزِىَ الْفَاسِقٖينَ

59.5 - Mâ gatağtum mil lînetin ev teraktumûhâ gâimeten alâ usûlihâ febiiznillâhi ve liyuhziyel fâsigîn.

59.5 - Herhangi bir hurma ağacını kesmeniz yahut onu kökleri üzerinde bırakmanız hep Allâh'ın izniyle ve (O'nun) yoldan çıkanları cezâlandırması için olmuştur.

 rtfSndPly*59.6*
(٥٩-٦)
59.6*************
وَمَا اَفَاءَ اللّٰهُ عَلٰى رَسُولِهٖ مِنْهُمْ فَمَا اَوْجَفْتُمْ عَلَيْهِ مِنْ خَيْلٍ وَلَا رِكَابٍ وَلٰكِنَّ اللّٰهَ يُسَلِّطُ رُسُلَهُ عَلٰى مَنْ يَشَاءُ وَاللّٰهُ عَلٰى كُلِّ شَیْءٍ قَدٖيرٌ

59.6 - Ve mâ efâallâhu alâ rasûlihî minhum femâ evceftum aleyhi min hayliv ve lâ rikâbiv ve lâkinnallâhe yusellitu rusulehû alâ mey yeşâé', vallâhu alâ kulli şey'in gadîr.

59.6 - Allâh'ın, onlardan Elçisine verdiği ganimetlere gelince, siz (onu elde etmek için) onun üzerine ne at ne de deve sürdünüz. Fakat Allâh, elçilerini, dilediği kimselerin üzerine salar (onlara üstün getirir). Allâh her şeyi yapabilir.

 rtfSndPly*59.7*
(٥٩-٧)
59.7*************
مَا اَفَاءَ اللّٰهُ عَلٰى رَسُولِهٖ مِنْ اَهْلِ الْقُرٰى فَلِلّٰهِ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِى الْقُرْبٰى وَالْيَتَامٰى وَالْمَسَاكٖينِ وَابْنِ السَّبٖيلِ كَیْ لَا يَكُونَ دُولَةً بَيْنَ الْاَغْنِيَاءِ مِنْكُمْ وَمَا اٰتٰیكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهٰیكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَاتَّقُوا اللّٰهَ اِنَّ اللّٰهَ شَدٖيدُ الْعِقَابِ

59.7 - Mâ efâallâhu alâ rasûlihî min ehlil gurâ felillâhi ve lirrasûli ve lizil gurbâ vel yetâmâ vel mesâkîni vebnis sebîli key lâ yekûne dûletem beynel ağniyâi minkum, ve mâ âtâkumur rasûlu fehuzûhu ve mâ nehâkum anhu fentehû, vettegullâh, innallâhe şedîdul ıgâb.

59.7 - Allâh'ın, o kent halkından, Elçisine verdiği ganimetler, Allah'a, Elçiye, (ona) akrabâ olanlara, yetimlere, yoksullara (yolda kalan) yolcuya âittir. Tâ ki (o mallar), içinizden yalnız zenginler arasında dolaşan bir şey olmasın. Elçi size ne verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa ondan sakının ve Allah'tan korkun. Çünkü Allâh'ın azâbı şiddetlidir.

 rtfSndPly*59.8*
(٥٩-٨)
59.8*************
لِلْفُقَرَاءِ الْمُهَاجِرٖينَ الَّذٖينَ اُخْرِجُوا مِنْ دِيَارِهِمْ وَاَمْوَالِهِمْ يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنَ اللّٰهِ وَرِضْوَانًا وَيَنْصُرُونَ اللّٰهَ وَرَسُولَهُ اُولٰئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ

59.8 - Lilfugarâil muhâcirînellezîne uhricû min diyârihim ve emvâlihim yebteğûne fadlem minallâhi ve rıdvânev ve yensurûnallâhe ve rasûleh, ulâike humus sadigûn.

59.8 - (O mallar) Şu göçmen fakirlere âittir ki (onlar) yurtlarından ve mallarından (sürülüp) çıkarılmışlardır; Allâh'ın lutuf ve rızâsını ararlar; Allah'a ve Elçisine yardım ederler. İşte doğru olanlar onlardır.

 rtfSndPly*59.9*
(٥٩-٩)
59.9*************
وَالَّذٖينَ تَبَوَّؤُ الدَّارَ وَالْاٖيمَانَ مِنْ قَبْلِهِمْ يُحِبُّونَ مَنْ هَاجَرَ اِلَيْهِمْ وَلَا يَجِدُونَ فٖى صُدُورِهِمْ حَاجَةً مِمَّا اُوتُوا وَيُؤْثِرُونَ عَلٰى اَنْفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ وَمَنْ يُوقَ شُحَّ نَفْسِهٖ فَاُولٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

59.9 - Vellezîne tebevveud dâra vel îmâne min gablihim yuhıbbûne men hâcera ileyhim ve lâ yecidûne fî sudûrihim hâcetem mimmâ ûtû ve yué'sirûne alâ enfusihim ve lev kâne bihim hasâsah, ve mey yûga şuhha nefsihî feulâike humul muflihûn.

59.9 - Ve onlardan önce o yurda (Medine'ye) yerleşen, imânâ sarılanlar kendilerine göç edip gelenleri severler ve onlara verilen (ganimet)lerden ötürü göğüslerinde bir ihtiyaç (eğilimi) duymazlar. Kendilerinin ihtiyaçları olsa dahi, (göç eden yoksul kardeşlerini) öz canlarına tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar başarıya erenlerdir.

 rtfSndPly*59.10*
(٥٩-١٠)
59.10*************
وَالَّذٖينَ جَاؤُ مِنْ بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِاِخْوَانِنَا الَّذٖينَ سَبَقُونَا بِالْاٖيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فٖى قُلُوبِنَا غِلًّا لِلَّذٖينَ اٰمَنُوا رَبَّنَا اِنَّكَ رَؤُفٌ رَحٖيمٌ

59.10 - Vellezîne câû mim bağdihim yegûlûne rabbenağfir lenâ ve liıhvâninellezîne sebegûnâ bil îmâni ve lâ tec'al fî gulûbinâ ğıllel lillezîne âmenû rabbenâ inneke raûfur rahîm.

59.10 - Onlardan sonra gelenler derler ki: "Rabbimiz, bizi ve bizden önce inanmış olan kardeşlerimizi bağışla, kalblerimizde inananlara karşı bir kin bırakma! Rabbimiz, Sen çok şefkatli çok merhametlisin!"

 rtfSndPly*59.11*
(٥٩-١١)
59.11*************
اَلَمْ تَر اِلَى الَّذٖينَ نَافَقُوا يَقُولُونَ لِاِخْوَانِهِمُ الَّذٖينَ كَفَرُوا مِنْ اَهْلِ الْكِتَابِ لَئِنْ اُخْرِجْتُمْ لَنَخْرُجَنَّ مَعَكُمْ وَلَا نُطٖيعُ فٖيكُمْ اَحَدًا اَبَدًا وَاِنْ قُوتِلْتُمْ لَنَنْصُرَنَّكُمْ وَاللّٰهُ يَشْهَدُ اِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ

59.11 - Elem tera ilellezîne nâfegû yegûlûne liıhvânihimullezîne keferû min ehlil kitâbi lein uhrictum lenahrucenne meakum ve lâ nutîu fîkum ehaden ebedev ve in gûtiltum lenensurannekum, vallâhu yeşhedu innehum lekâzibûn.

59.11 - İki yüzlülük edenleri görmedin mi? Kitap ehlinden inkâr eden kardeşlerine: "Eğer siz (yurdunuzdan) çıkarılırsanız, mutlaka biz de sizinle beraber çıkarız, sizin aleyhinize hiç kimseye itâ'at etmeyiz. Şâyet sizinle savaşılırsa mutlaka size yardım ederiz." derler. Allâh, onların yalancı olduklarına şâhidlik eder.

 rtfSndPly*59.12*
(٥٩-١٢)
59.12*************
لَئِنْ اُخْرِجُوا لَا يَخْرُجُونَ مَعَهُمْ وَلَئِنْ قُوتِلُوا لَا يَنْصُرُونَهُمْ وَلَئِنْ نَصَرُوهُمْ لَيُوَلُّنَّ الْاَدْبَارَ ثُمَّ لَا يُنْصَرُونَ

59.12 - Lein uhricû lâ yahrucûne meahum, ve lein gûtilû lâ yensurûnehum ve lein nasarûhum leyuvellunnel edbâr, summe lâ yunsarûn.

59.12 - Andolsun eğer onlar, çıkarılsalar, (bunlar) onlarla beraber çıkmazlar; eğer onlarla savaşılsa onlara yardım etmezler; yardım etseler bile arkalar(ın)a dönüp kaçarlar, sonra kendilerine de yardım edilmez.

 rtfSndPly*59.13*
(٥٩-١٣)
59.13*************
لَاَنْتُمْ اَشَدُّ رَهْبَةً فٖى صُدُورِهِمْ مِنَ اللّٰهِ ذٰلِكَ بِاَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَفْقَهُونَ

59.13 - Leentum eşeddu rahbeten fî sudûrihim minallâh, zâlike biennehum gavmul lâ yefgahûn.

59.13 - Onların kalblerinde sizin korkunuz, Allâh'ınkinden fazladır. (Allah'tan çok sizden korkarlar). Böyledir, çünkü onlar anlamaz bir topluluktur.

 rtfSndPly*59.14*
(٥٩-١٤)
59.14*************
لَا يُقَاتِلُونَكُمْ جَمٖيعًا اِلَّا فٖى قُرًى مُحَصَّنَةٍ اَوْ مِنْ وَرَاءِ جُدُرٍ بَاْسُهُمْ بَيْنَهُمْ شَدٖيدٌ تَحْسَبُهُمْ جَمٖيعًا وَقُلُوبُهُمْ شَتّٰى ذٰلِكَ بِاَنَّهُمْ قَوْمٌ لَا يَعْقِلُونَ

59.14 - Lâ yugâtilûnekum cemîan illâ fî guram muhassenetin ev miv verâi cudur, beé'suhum beynehum şedîd, tahsebuhum cemîav ve gulûbuhum şettâ, zâlike biennehum gavmul lâ yağgılûn.

59.14 - Onlar toplu olarak sizinle savaşamazlar, ancak müstahkem kaleler içinde, yahut duvarların ardından (savaşırlar). Kendi aralarında şiddetli ayrılık vardır. Sen onları toplu sanırsın, ama kalbleri dağınıktır. Öyledir, çünkü onlar düşünmez bir topluluktur.

 rtfSndPly*59.15*
(٥٩-١٥)
59.15*************
كَمَثَلِ الَّذٖينَ مِنْ قَبْلِهِمْ قَرٖيبًا ذَاقُوا وَبَالَ اَمْرِهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ اَلٖيمٌ

59.15 - Kemeselillezîne min gablihim garîben zâgû vebâle emrihim, ve lehum azâbun elîm.

59.15 - (Onların durumu), kendilerinden az önce, yaptıklarının vebâlini tatmış olan, âhirette de kendileri için acı bir azâb bulunan kimselerin durumu gibidir.

 rtfSndPly*59.16*
(٥٩-١٦)
59.16*************
كَمَثَلِ الشَّيْطَانِ اِذْ قَالَ لِلْاِنْسَانِ اكْفُرْ فَلَمَّا كَفَرَ قَالَ اِنّٖى بَرٖیءٌ مِنْكَ اِنّٖى اَخَافُ اللّٰهَ رَبَّ الْعَالَمٖينَ

59.16 - Kemeselişşeytâni iz gâle lil insânikfur, felemmâ kefera gâle innî berîum minke innî ehâfullâhe rabbel alemîn.

59.16 - (Onların durumu) tıpkı şeytânın durumuna benzer ki insana "İnkâr et" dedi. (İnsan) inkâr edince de: "Ben seden uzağım, ben âlemlerin Rabbi Allah'tan korkarım!" dedi.

 rtfSndPly*59.17*
(٥٩-١٧)
59.17*************
فَكَانَ عَاقِبَتَهُمَا اَنَّهُمَا فِى النَّارِ خَالِدَيْنِ فٖيهَا وَذٰلِكَ جَزٰٶُا الظَّالِمٖينَ

59.17 - Fekâne âgıbetehumâ ennehumâ fin nâri hâlideyni fîhâ, ve zâlike cezâuz zâlimîn.

59.17 - Nihâyet ikisinin de sonu, ebedi olarak ateşte kalmaları oldu. Zâlimlerin cezâsı budur.

 rtfSndPly*59.18*
(٥٩-١٨)
59.18*************
يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ وَلْتَنْظُرْ نَفْسٌ مَا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللّٰهَ اِنَّ اللّٰهَ خَبٖيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

59.18 - Yâ eyyuhellezîne âmenut tegullâhe vel tenzur nefsum mâ gaddemet liğad, vettegullâh, innallâhe habîrum bimâ tağmelûn.

59.18 - Ey inananlar, Allah'tan korkun ve kişi yarın için ne (yapıp) gönderdiğine baksın. Allah'tan korkun; çünkü Allâh, yaptıklarınızı bilmektedir.

 rtfSndPly*59.19*
(٥٩-١٩)
59.19*************
وَلَا تَكُونُوا كَالَّذٖينَ نَسُوا اللّٰهَ فَاَنْسٰیهُمْ اَنْفُسَهُمْ اُولٰئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

59.19 - Ve lâ tekûnû kellezîne nesullâhe feensâhum enfusehum, ulâike humul fâsigûn.

59.19 - Şu, Allâh'ı unuttuklarından dolayı (Allâh'ın da) onlara kendi canlarını unutturduğu kimseler gibi olmayın. Onlar, yoldan çıkan insanlardır.

 rtfSndPly*59.20*
(٥٩-٢٠)
59.20*************
لَا يَسْتَوٖى اَصْحَابُ النَّارِ وَاَصْحَابُ الْجَنَّةِ اَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمُ الْفَائِزُونَ

59.20 - Lâ yestevî ashâbun nâri ve ashâbul cenneh, ashâbul cenneti humul fâizûn.

59.20 - Ateş halkıyle cennet halkı bir olmaz. Kurtulanlar, ancak cennet halkıdır.

 rtfSndPly*59.21*
(٥٩-٢١)
59.21*************
لَوْ اَنْزَلْنَا هٰذَا الْقُرْاٰنَ عَلٰى جَبَلٍ لَرَاَيْتَهُ خَاشِعًا مُتَصَدِّعًا مِنْ خَشْيَةِ اللّٰهِ وَتِلْكَ الْاَمْثَالُ نَضْرِبُهَا لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

59.21 - Lev enzelnâ hâzel gur'âne alâ cebelil leraeytehû hâşiam mutesaddiam min haşyetillâh, ve tilkel emsâlu nadribuhâ linnâsi leallehum yetefekkerûn.

59.21 - Biz bu Kur'ân'ı bir dağa indirseydik, Allâh korkusundan onu, baş eğmiş, çatlamış, yarılmış görürdün. Bu misâlleri, düşünmeleri için insanlara anlatıyoruz.

 rtfSndPly*59.22*
(٥٩-٢٢)
59.22*************
هُوَ اللّٰهُ الَّذٖى لَا اِلٰهَ اِلَّا هُوَ عَالِمُ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ هُوَ الرَّحْمٰنُ الرَّحٖيمُ

59.22 - Huvallahullezî lâ ilâhe illâ hû, âlimul ğaybi veş şehâdeh, huver rahmânur rahîm.

59.22 - O, öyle Allah'tır ki O'ndan başka tanrı yoktur. Görülmeyeni ve görüleni bilir. O çok esirgeyen, çok acıyandır.

 rtfSndPly*59.23*
(٥٩-٢٣)
59.23*************
هُوَ اللّٰهُ الَّذٖى لَا اِلٰهَ اِلَّا هُوَ اَلْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلَامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزٖيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ سُبْحَانَ اللّٰهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ

59.23 - Huvallahullezî lâ ilâhe illâ hû, elmelikul guddûsus selâmul mué'minul muheyminul azîzul cebbârul mutekebbir, subhânallâhi ammâ yuşrikûn.

59.23 - O, öyle Allah'tır ki O'ndan başka tanrı yoktur. Pâdişâhtır, mukaddestir, selâm (esenlik veren) mü'min (güvenlik veren), müheymin (kollayıp koruyan), aziz (üstün, gâlib), cebbâr (istediğini zorla yaptıran), mütekebbir (çok ulu)dur! Allâh (puta tapanların) ortak koşmalarından yücedir.

 rtfSndPly*59.24*
(٥٩-٢٤)
59.24*************
هُوَ اللّٰهُ الْخَالِقُ الْبَارِئُ الْمُصَوِّرُ لَهُ الْاَسْمَاءُ الْحُسْنٰى يُسَبِّحُ لَهُ مَا فِى السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ وَهُوَ الْعَزٖيزُ الْحَكٖيمُ

59.24 - Huvallâhul hâligul bâriul musavviru lehul esmâul husnâ, yusebbihu lehû mâ fis semâvâti vel ard, ve huvel azîzul hakîm.

59.24 - O, yaratan, var eden, (varlığa getirdiklerine) biçim veren Allah'tır. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde bulunanların hepsi O'nun ululuğunu anarlar. O, aziz (mutlak gâlip), hakim (hükümdar, herşeyi hikmetle yapan)dır.

214 yorum:

«En Eski   ‹Eski   201 – 214 / 214
Adsız dedi ki...

hellо!,I гeally lіke your writing so so much! percentaɡe we cоmmunicate moгe approхimateky yoour pоst on AOL?

I neeɗ an ехpert οո this area tߋ unravel mmy problem.
Maybe that is ƴou! Tɑking a look forward
tо peer yoս.

Here is my blog ... natural garcinia cambogia and natural green cleanse

Adsız dedi ki...

Hi thеre, i read youhr blog occasionɑlly annd i own a similar one and i was juѕt wondering if you get a lօt of spam rеsponses?
If so how do you protect against it,any plugin or anything yoս can
advise? I get so much lɑtely it's dгiving me crazy so anny help is veгy much appreciateɗ.



my wdbpaɡe ... review help

Adsız dedi ki...

Excellеnt post! We are linking tto this particularly great content oո our website.
Keepp up the good ѡriting.

Alsso visit my web blog ... review lose weight

Adsız dedi ki...

Pіece of ԝriting writing iѕ also a excitement, if you be familiar
with then you can write if not it is complicated to
write.

Feel freе to visit my web site right Weight Loss

Adsız dedi ki...

Its nnot mу first time to pay a visit this website, i amm browsing this wweb page dailly ɑnd take good data frοm herе every day.


Also vіsit my page ... difference between garcinia cambogia and green coffee bean

Adsız dedi ki...

Thanks for shaгing your thoughts on ǥarcinia cambogіa official.
Regards

Take a look аt my blog post :: ripped body

Adsız dedi ki...

Ι have read so mny postѕ about tҺe bloggeг
lovers however thіs piece of writinǥ is iոn fact a
nіce piece of writing, keep it up.

Feel free to visiut my webpage - garcinia cambogia green tone pro

Adsız dedi ki...

Ρretty! Thiis wwas an incredibly woոԁerful article.
Thank үou for supplyiոg this info.

Here iѕ my ѡeb blog: improve body

Adsız dedi ki...

Ι jսst like thе hеlpful informatiοpn yyou provide
on yur aгticleѕ.I will bookmaгk yourr blog andd take ɑ look at again here
frequently. I'm relatively ertain I will be told many
new stuff proper right heгe! Beest of luck for the next!



Feеel free to visit my ԝeb-site; hoodia gordonii efectos seсundarios ()

Adsız dedi ki...

Үou ouցht to be ɑ part of a contest for one of the most usefful
sites on the net. I will recommend this weƅb site!



My web page :: weіght loss yyoga routine ()

Adsız dedi ki...

Do yօu have а ѕpam problem on thіs website; I also am
a blogger, and I was wanting to know yohг situation; we
have creatwd soome nicе procedures and we are lookinhg to swap techniques wiuth others,
Ƅe sure to shoot me an еmail if interested.

Мy ƅlog supplement thirty minutes

Adsız dedi ki...

Thank you for some other wonderful article.
Where else may just anybody get that kind of information in such an ideal way of writing?
I have a presentation subsequent week, and I am
at the look for such information.

Here is my site :: best web hosting sites best antivirus 2013 cnet

Adsız dedi ki...

ʜi, Neat post. Ther is a proƅlem along wih yoսr siute iin web exploгer, maay teswt this?
IE still is the marketplace chief and a huge component to folks will
pwss over your fantastic writing beϲause of this problem.



Also visit my weƅ blog prestamo ()

Bahrul Rozak dedi ki...

Thanks for nice information
visit our site Fastabiqul Khairat

«En Eski ‹Eski   201 – 214 / 214   Yeni› En yeni»

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı