4 Nisan 2024 Perşembe

İnsan; NEYE sevgisi, alakası, çalışması varsa o ÖLÇÜSÜNDE BİLEBİLİR. Önem ve öncelik vermesi, ihlası nispetinde de yaşama yazıp AHLAKLANIR.

 4 Nisan 2023

 
rkese Açık ile paylaşılıyor


İnsan; NEYE sevgisi, alakası, çalışması varsa o ÖLÇÜSÜNDE BİLEBİLİR. Önem ve öncelik vermesi, ihlası nispetinde de yaşama yazıp AHLAKLANIR.
.
Her anınız, insanlıktan yana DUYARLI olup KURANA ilme vicdanın sesine önem ve öncelik ALAKA gösterip ALAK gibi ta atardamarlarına özüne esasına kadar ulaşıp ahsenu ameller yaparak yaşayıp AKİBETİNİZ de AHİRETİNİZ de AHSEN olsun
Muradınız, ALAKANIZ ilginiz sevginiz;
neye, ne ölçüde ise onunla, o nispette bilgilenir ve uyguladıkça da onunla şekillenir ve AHLAKLANIRSINIZ
Elbette
İnsanın araştırıp sorgulamadığı her konuyla din de dahil bağı yüzeysel ya da kesiktir. Ancak sorgulamakla başlayan süreçle birlikte, önem ve öncelik verdiği ölçüde bağı, yakınlığı ve alakası oluşmaktadır.
Araştırmak, irdelemek, sorgulamak, düşünmek vb ZİHNİ ÇALIŞMALARI yapmak, ölçüye evrensel ilkelere vurmak gerçeklerle karşılaşmanın yoludur.
Bunları yapmadan DOĞRU BİLGİ olmadan GERÇEĞE de AHSEN fikre de ulaşılamaz.
Modern çağın tüm KÖLELİKLERİNDEN kurtulmanın tek ve yeğane yolu olan ARAŞTIRMAK, DÜŞÜNMEK, SORGULAMAK vb zihni çabaları yapmak DEĞİŞİMİN başlangıcıdır. Dertlendiğiniz her şey çözümün de habercisidir.
İNSAN, her neye olursa olsun alakası, emeği, samimiyeti, ihlas ve gayreti, çalışması, ONA verdiği ÖNEM VE ÖNCELİĞİ ölçüsünde doğru manalara, evrensel ilkelere, kanunlara, teknik ve teknolojiye ulaşmakta bilgilenmekte ve YAŞAMA YAZDIĞI nispette de ahlaklanmaktadır.
ÖRNEĞİN
İnsan ne ölçüde GERÇEKLERE, HAKİKATE, alaka, sevgi, istek, önem ve öncelik verirse o ölçüde bakmanın ötesine geçmekte ve görüp, en iyi anlayıp yaşama yazabilmektedir.
Her gün geçtiğiniz yollardaki sağlı sollu eşyaya, unsurlara, olay ve olgulara BAKARSINIZ farkına bile varmazsınız.
Ne zaman ki ALAKA göstermeye başlarsanız o ölçüde GÖRMEYE BAŞLARSINIZ.
BÖYLECE, önem ve öncelik verdiklerinizi ALAKA gösterdiklerinizi AYRINTISIYLA fark eder, GÖRÜRSÜNÜZ. Alakanız, ÖNEM VE ÖNCELİK VERDİĞİNİZ ÖLÇÜDE de hayatınızda yer alır, içselleştirilir.
ALAKANIZ ölçüsünde de AHLAKLANIRSINIZ.
Halakal insane min ALAK. der Kitap.
“Milyonlarca insan elmanın düşüşünü gördü, görüyor. Ancak sadece #NEWTON, 'NEDEN?' diye sordu, der #BernardBaruch”. Sorguladı, araştırdı, alaka gösterdi ve o alanda alemdeki kanunları keşfetti.
Bakmanın ötesine geçip görmeye, gerçeğe ulaşmaya çalışınca da doğru bilgiye, ilme ulaşılmaktadır.
ELBETTE, görünen yanıltabilir. Gerçeklere ulaşmak, bedel ister. Araştırmak, incelemek düşünmek, ölçüye ilkeye vurmak, sorgulamak gerçeklere açılan kapıdır.
Öyle bir #ALAKA, ilgi, araştırma, çaba ister ki, #ALAK yani, döllenmiş yumurtanın, embriyonun rahim duvarına tutunurken gerçekleştirdiği gibi taa atardamarlarına kadar uzanıp, anasının en güçlü damarlarından beslenmesi misali, insan da ALAKA DUYDUĞU, ARAŞTIRDIĞI, ÖNEM VE ÖNCELİK VERDİĞİ KONUNUN örneğin Yaratılmış Kainat Kitabındaki veya Yazılı Kitap Kuranı Kerimdeki ayetlerin taa TEMELLERİNE, İLKELERİNE, EVRENSEL DEĞERLERİNE, ÖZÜNE, ESASINA, MANASINA anlatmak istediklerine ulaşacak şekilde alaka kurarsa, o nispette #gerçeklerle buluşur.
O YÖNELDİĞİ ŞEY hayır ya da şer yönde oluşuna göre de CENNETİ DE CEHENNEMİ DE yaşamaktadır.
KURAN için de BU İLKELER GEÇERLİDİR.
Bu alak, alaka, sevgi, istek, önem ve öncelik vermek ne ölçüde ise Kuranda o ölçüde ahlaklandırır.
İçselleştirip yaşama geçirdiği süreçte, karşılaştığı her durumda; sabırla, salatla, ümitle dayanarak direnerek bu ilkeler uğruna bedeller ödediği ölçüde de AZİM BİR AHLAKA dönüşmektedir. 68/4, 9/24, 9/111, 2/214 vb
Kendini unutanlar, dillendirip yaşamına yazmayanlar o nispette Kuran ahlakından uzak düşmektedir. 2/44, 61/2 vb.
Her alemi cennet yapan bu ilkelerden uzaklaştıkça, o ölçüde ağır bedeller ödenmekte ve her alemde, yaşamı cehenneme dönmektedir
Her halde de
Rabbilalemine, Kurana, ilme, vicdana, ilkelerine
sürekli ve en güçlü şekilde,
her şeyden daha çok ALAKA gösterip ÖNEM ve ÖNCELİK verip
yaşamda ve sosyal hayatta da
bunları özenle her yönüyle ümitle sabırla salatla İLİM AMEL İHLAS HASSASİYETLE uygulayıp
MUTTAKİLERDEN, Rabbin Rızasına varanlardan,
her Dünyada sevdikleriyle Cenneti yaşayanlardan olma dileğiyle,
.
BAKINIZ
.
.
.
.
**DÜŞÜNMEK
KONUNUN İÇİNE GİRİP DÜŞMEKTİR
HAKİKATLERLE BULUŞUP GELİŞİP ÇIKMAKTIR
.
.
.
.
.
.
.
.
İNSAN TERCİHLERİYLE ŞEKİLLENİR AMEL KITABINI YAZAR, CENNET’İ VEYA CEHENNEMINI İNŞA EDER https://www.facebook.com/photo?fbid=124099029732079&set=a.107800448028604 https://aaldemira.blogspot.com/.../insan-tercihiyle...
.
.
.
****Kainattaki ya da kitaptaki AYETLERİN anlattığı DOĞRU MANA, İLİM, BİLGİ
en kıymetli HAZİNEDİR, yaşama yazdıkça, uyguladıkça anlam ve değer katar.
.
.
.
.



Hiç yorum yok:

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı