16 Mart 2013 Cumartesi

NASR SURESİ



NASR SURESİ

1-SA - Allâh'ın yardımı ve fetih geldiği,
2-SA - Ve insanların dalga dalga Allâh'ın dinine girdiklerini gördüğün zaman
3-SA- Rabbini överek tesbih et, O'ndan mağfiret dile. Çünkü O, tevbeyi kabul edendir.

2/38 "Hepiniz oradan inin," dedik, "Yalnız (iyi bilin ki) size benden bir hidâyet geldiği zaman, kimler benim hidâyetime uyarsa artık onlara bir korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir. Allah’ın EN BÜYÜK yardımı, desteği,  hidayet kaynağı ve rehberi olan Kurandır. Kuranın rehberliğidir.Kuranın ölçüleridir.Kuranın ilkeleridir.
Bu yardımı da, 8/10 Yardım, yalnız Allâh katındandır. Allâh dâimâ üstün, hüküm ve hikmet sâhibidir. 15/21   Hiçbir şey yoktur ki onun hazineleri, bizim yanımızda olmasın, ama biz onu, bilinen bir ölçü/kural ile indiririz. Diye ilan eder.
Bu kural ve ölçü ise; layık olmaktır, çalışmaktır, tüm imkanlarını seferber etmektir, bittim noktasına gelinceye kadar vermektir, gayret etmektir. Zira, 53/39-İnsana çalışmasından başka bir şey yoktur. 13/11-Bir millet kendi durumlarını değiştirmedikçe Allâh onların durumlarını değiştirmez. İlkesi koyulmuştur.
Üstelik Allahın kanununda, sunnetullahta değişiklik bulunmamaktadır.
·      35/43-Allâh'ın yasasında bir değişme bulamazsın; Allâh'ın yasasında bir sapma bulamazsın.
·      48/23-Bu, Allâh'ın öteden beri süregelen yasasıdır. Allâh'ın yasasında bir değişme bulamazsın
·      40/85 Allâh'ın kulları hakkında eskiden beri yürürlükte olan yasası budur.
·      33/62-Allâh'ın yasasında değiştirme bulamazsın.
·      6/34-Allâh'ın kelimelerini değiştirebilecek kimse yoktur
·      10/64-Allâh'ın kelimeleri değişmez
Nitekim, Peygamber ve arkadaşları da bunu yapmıştır. Allah’ın Resûlü kendi evinde, Safa tepesinde, Ukaz’da, Kâbe’nin içinde, İbni Erkam’ın evinde, pazarda, panayırda, deve güreşlerinin yapıldığı yerlerde, şiir müsabakalarının yapıldığı meydanlarda, taşradan gelen kervanların arasında, insanların toplandığı çadırların içinde. Eşine anlatıyor, akrabalarına anlatıyor, ticaret için gelenlere anlatıyor, Mekkeli müşriklere anlatıyor, anlatıyor.(A Küçük)”. Ya biz. Günümüz insanı ne yapıyor, aynaya bakmak yeter.
Öyle ki, 
·     
2/214Yoksa siz, sizden önce geçenlerin durumu başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Onlara öyle yoksulluk ve sıkıntı dokunmuştu, öyle sarsılmışlardı ki, nihâyet peygamber ve onunla birlikte inananlar: "Allâh'ın yardımı ne zaman?" diyecek olmuşlardı. İyi bilin ki, Allâh'ın yardımı yakındır.
·      22/78 Allâh uğrunda, O'na yaraşır biçimde gayretle mücadele edin. O, sizi seçti ve dinde size bir güçlük yüklemedi.
·      3/139-Gevşemeyin, üzülmeyin, eğer inanıyorsanız, mutlaka siz üstün geleceksiniz.
Böyle yaşayana, davası uğrunda ölesiye çabalayana yardım zafer vaad edilmekte ve verilmektedir.
“Fetih, muallakta olan neticeyi elde etmek demektir(Razi)”. Kurana uygun yol izleyene, ilkelerine uyana, yaşam sürene fetihte, zaferde verilmektedir. Sen görevini yaparsan, Rabbin karşılığını vermeye, göndermeye hazırdır.
47/7 Ey inananlar, eğer siz Allâh(ın dinin)e yardım ederseniz (Allâh da) size yardım eder; ayaklarınızı (hakkı koruma yolunda) sağlam tutar. Allah’a yardım Onun gönderdiği vahye sımsıkı sarılmak, ilkelerini gözetmek, bunlara güvenmek, bu ilkeler doğrultusunda tüm gayreti sarf etmektir. 6/34 Senden önce de elçiler yalanlanmıştı. Yalanlanmalarına ve eziyet edilmelerine sabrettiler, nihâyet onlara yardımımız yetişti. Allâh'ın kelimelerini değiştirebilecek kimse yoktur. Böyle yapanlar mutlaka ayetlerin işaret ettiği sonla kucaklaşır, zafere ulaşır. 58/21 Allâh: "Elbette ben ve elçilerim gâlib geleceğiz" diye yazmıştır. Şüphesiz Allâh güçlüdür, gâliptir. Başarı, zafer ve mutluluk yolu ayetlerdeki ilkelerdedir, bu ilkelere uyulmasına bağlanmıştır.
Zira,
·      6 Enam 38 Biz Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır.
·      16 Nahl 89 Sana bu Kitabı, her şeyi açıklayan ve Müslümanlara yol gösterici, rahmet ve müjde olarak indirdik
·      2/2 İşte o Kitap; kendisinde hiç şüphe yoktur; muttakiler için yol göstericidir.
·      39 Zümer 27 Andolsun biz, bu Kurân’da insanlara, öğüt almaları için her temsili anlattık
·      30 Rum 58 Andolsun biz bu Kurân’da insanlara her çeşit misali getirip anlattık.
·      5Maide 3 Bugün sizin için dininizi olgunlaştırdım, size nimetimi tamamladım ve size din olarak İslâm'a razı oldum. 

Esasen, gerçek fetih/zafer ise, Allah’a kul olma bilinciyle yaşamaktır. Allah’ın muhabbetini, razılığını kazanmaktır. 89/28 Râzı edici ve râzı edilmiş olarak Rabbine dön!” denmektir.
Bunun için, Allah’ın yardımı olan Vahiye/Kurana uyarak, fethe önce kendi nefisnde ulaşmaktır. Dünya, insan, hayat ve yaratılış sırrına vakıf olup, içsel ve dışsal tüm şeytanlara/ayartılara karşı galip gelmeyi başarmaktır.Bu en büyük fetihtir. Zaferdir.
Allahın yardımı, Kuranın rehberliğiyle ulaşılan bu zafere, fethe, dine, hayat programına, yaşam biçimine insanların dalga dalga girdiklerini gördüğün zaman, bu yardımı, lütfü, vahyi, kuranı ihsan eden Rabbimizi/ yani terbiye eden, güzel ahlaka ulaştıran, bunu Kuranla öğreten, seçtiği Peygamberlerle gösteren Mevlamızı, hamd ederek tesbih etmeli, yani Kuranın kıymetini bilmeli, gereğince önem vermeli, hayata hakim kılmalı, hükümleri yaşatmalı ki, Allahın koruması/mağfireti altında olalım.
Çünkü
Yardımdan ve korumadan mahrum kalanlar ve akıbetleri ise:
·      25 Furkan 50 Andolsun biz, bu sözü onların aralarında döndürüp döndürüp anlattık ki öğüt alsınlar. Ama insanların çoğu, nankörlükte direnmektedir
·      17 İsra 41 Biz Kurân’da sözü türlü biçimlerde anlattık ki, düşünüp anlasınlar. Fakat bu, onların sadece kaçışlarını artırıyor. 
·      2/231 Allâh'ın âyetlerini eğlence yerine koymayın; Allâh'ın size olan nimetini ve size öğüt vermek için Kitap ve Hikmet'ten size indirdiklerini düşünün, Allah'tan korkun ve bilin ki, Allâh her şeyi bilir.
·      8/22 Allâh katında canlıların en kötüsü, düşünmeyen sağırlar ve dilsizlerdir.
·      10/100 Allâh pisliği (huzursuzluğu, azâbı), akıllarını kullanmayanların üzerine kor.
·      17 İsra 89 Andolsun biz bu Kurân’da insanlara her çeşit misali türlü biçimlerde anlattık, ama insanlardan çoğu inkârda direttiler.
·      2/15  Allâh da kendileriyle alay eder ve onları bırakır; taşkınları içinde bocalayıp dururlar.
·      45 Casiye 8 O, Allah’ın ayetlerinin kendisine okunduğunu işitir de sonra büyüklük taslayarak sanki hiç onları işitmemiş gibi direnir. Onu, acı bir azap ile müjdele
·      6/5 İşte, kendilerine gelen hakkı da yalanladılar. Fakat alay ettikleri şeyin haberleri, yakında kendilerine gelecek(uyarıldıkları azâb onları kuşatacak)tır.
·      6/10 Senden önce de peygamberlerle alay edilmişti. Fakat onlarla alay edenleri, alay ettikleri gerçek kuşatıverdi.
·      31/6 İnsanlardan kimi var ki; bilgisizce (insanları) Allâh'ın yolundan saptırmak ve onunla alay etmek için boş hadisi (eğlence sözünü) satın alır. İşte onlara küçük düşürücü bir azâb vardır.
·      3/56 İnkâr edenlere gelince, onlara dünyâda da, âhirette de şiddetle azapedeceğim, onların yardımcıları da olmayacaktır
·      2/114 Bunlar için dünyâda rezillik, âhirette de büyük azap vardır.
·      13/34 Dünyâ hayâtında onlar için azap vardır, âhiret azapı ise daha zordur. Onları Allâh(ın azapın)dan koruyacak kimse de yoktur.
Denilmektedir.
Tüm bunlara rağmen:
Rabbimiz, tövbeyi/geri dönüşü, yani çirkinlikten, günahtan, kötülükten, cehaletten, başka dinlerden, yaşam biçiminden, ölçü ve ilkelerden pişman olup Allah’a, Kurana geri dönüşü kabul etmektedir.
Taa ki iş işten geçmeden önce, ölüm çatmadan tövbe/dönüş yapılabilsin.
·      10/90 Nihâyet boğulma kendisini yakalayınca (Fir'avn): "Gerçekten İsrâil oğullarının inandığından başka tanrı olmadığına inandım, ben de müslümanlardanım!" dedi.
·      10/91   Şimdi mi? Oysa daha önce isyân etmiş, bozgunculardan olmuştun?" (denildi).
·      40/84 Ne zaman ki hışmımızı gördüler: "Tek Allah'a inandık ve O'na ortak koştuğumuz şeyleri inkâr ettik." dediler
·      40/85 Fakat hışmımızı gördükleri zaman inanmaları, kendilerine bir fayda sağlamadı. Allâh'ın kulları hakkında eskiden beri yürürlükte olan yasası budur. İşte o zaman kâfirler ziyana uğramışlardır


ARAPÇASI OKUNUŞU YAKLAŞIK MEALİ


 rtfSelectedTabRef*30*3*3*110.003*Nasr 1-3**1*90*tumSure*rtfSelectedTabRef
 rtfBulunanSayi*3*rtfBulunanSayi
 rtfSndPly*110.1*

(١١٠-١)
110.1*************
اِذَا جَاءَ نَصْرُ اللّٰهِ وَالْفَتْحُ

110.1 - İzâ câe nasrullâhi vel feth.

110.1 - Allâh'ın yardımı ve fetih geldiği,

 rtfSndPly*110.2*
(١١٠-٢)
110.2*************
وَرَاَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فٖى دٖينِ اللّٰهِ اَفْوَاجًا

110.2 - Veraeyten nâse yedhulûne fî dînillâhi efvâcâ.

110.2 - Ve insanların dalga dalga Allâh'ın dinine girdiklerini gördüğün zaman,

 rtfSndPly*110.3*
(١١٠-٣)
110.3*************
فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَاسْتَغْفِرْهُ اِنَّهُ كَانَ تَوَّابًا

110.3 - Fesebbıh bihamdi rabbike vestağfirh, innehû kâne tevvâbâ.

110.3 - Rabbini överek tesbih et, O'ndan mağfiret dile. Çünkü O, tevbeyi kabul edendir.



NASR SURESİ ÇALIŞMA NOTLARI
 rtfSelectedTabRef*30*3*3*110.003*Nasr 1-3**1*90*tumSure*rtfSelectedTabRef
 rtfBulunanSayi*3*rtfBulunanSayi
 rtfSndPly*110.1*

(١١٠-١)
اِذَا جَاءَ نَصْرُ اللّٰهِ وَالْفَتْحُ
110.1*************110.1 - İzâ câe nasrullâhi vel feth.
110.1 -
Allâh'ın yardımı ve fetih geldiği,

 Nasr: Birine yardım edip onu düşmana üstün getirmek, zafere ulaştır­mak, bir ülkeyi düşmanın elinden almak suretiyle İslâm da'vetinin önün­deki engeli kaldırmak, yolunu açmaktır. (S Ateş).
«İza» burada «Kad» demektir. Yani kesinlikle Allah'ın yar­dımı geldi. Sure fetihten sonra nazil olmuştur.«Yardım sana geldiği zaman» mânâsı da kastedilmiş olabi­lir(A Arslan)
Nasr feth arasındaki fark
Nasr, elde edilmek istenen şeyi, elde etmek için yapılan yardımı; Feth ise, muallakta olan neticeyi elde etmek ve gerçekleştirmek demektir. Şimdi, "nasr"ın, "feth"in bir sebebi gibi olduğu açıktır. İşte bu yüzden, Cenâb-ı Hak, önce "en-Nasr"ı zikretmiş, sonra da "feth"i ona atfetmiştir.
Nasr, dinin kemalidir; feth ise, nimetin tamamı olan, dünyevî ikbaldir. Bu ayetin bir benzeri de, Cenâb-ı Hakk'ın, "Bu gün sizin dininizi kemale erdirdim ve size olan nimetimi tamamladım" (Maide, 3) ayetidir.
Nasr, dünyada, Minâ'da elde edilen zaferdir; feth ise, cennet ile tahakkuk edecektir. (Razi)

“Nasr, dört şekilde tefsir edilir:
1. Gelecek tehlikelere karşı koru­mak, korunmuş olmak
"Kimseden fidye de alınmaz, onlara nasr da olunmaz (onlar azâbtan da korunmazlar)."
"O gün mevlâ mevlâdan birşey defedemez ve onlara nasr da olunmaz (onlar azâbtan da korunmaz­lar)."
"Size nasr edebiliyor (sizi azâbtan koruyabiliyor), ya da kendilerine nasrları dokunuyor mu (kendilerini azâbtan koruyabiliyorlar mı)?"
"Ne oldu size, neden birbirinize nasr etmiyorsunuz (niçin bazınız bazınızı ateşten korumuyorsunuz)?!"
2. Avn (yardım/destek)
"Eğer sizinle savaşılırsa, size nasr ederiz (yar­dım ederiz /destek veririz)."
"Eğer onlarla savaşılırsa, onlara nasr etmezler (yardım etmezler/destek vermezler). Şayet onlara nasr edecek (yardım edecek/destek olacak) olsalar bile muhakkak gerisin geriye dönerler." 
"Ey îmân edenler! Eğer siz Allah'a nasr ederseniz (tevhîd olununcaya/birleninceye kadar Allah yo­lunda savaşırsanız), size nasr eder (O da düş­manlarınıza karşı size yardım eder (destek olur)."







MELEKLERLE YARDIM: 3/123, 3/124, 3/125  ve 8/9
·      3/123 Nitekim Allâh, zayıf durumda bulunduğunuz Bedir'de de size yardım etmişti. O halde Allah'tan korkun ki, şükredesiniz. 3/124 O zaman sen mü'minlere: "Rabbinizin, size, indirilmiş üç bin melek ile yardım etmesi, size yetmez mi?" diyordun. 3/125 Evet, sabreder, korunursanız; onlar hemen şu dakikada üzerinize gelseler, Rabbiniz size nişanlı beşbin melekle yardım eder. 3/126 Allâh bu(yardım va'di)ni sırf size müjde olsun ve kalbleriniz bununla güven bulsun diye yaptı. Yardım, yalnız, dâimâ gâlib, hüküm ve hikmet sâhibi Allâh katındandır. 3/127 İnkâr edenlerden bir kısmını kessin ve perişan etsin de umutsuz olarak dönüp gitsinler diye (size yardım eder).
·      8/9-Siz Rabbinizden yardım istiyordunuz, O da: "Ben size birbiri ardınca bin melek ile yardım edeceğim," diye duânızı kabul buyurmuştu. 8/10Allâh bunu ancak müjde olsun (sevinesiniz) ve kalbiniz bununla yatışsın (güvene ve huzûra kavuşsun) diye yapmıştı. Yardım, yalnız Allâh katındandır. Allâh dâimâ üstün, hüküm ve hikmet sâhibidir.
·      8/12Rabbin meleklere vahyediyordu ki: "Ben sizinle beraberim, siz inananları pekiştirin; ben inkâr edenlerin yüreklerine korku salacağım; vurun (onların) boyunların(ın) üstüne, vurun onların her parmağına!" 8/13Böyle (olacak), çünkü, onlar Allah'a ve Elçisine karşı geldiler. Kim Allah'a ve Elçisine karşı gelirse muhakkak ki, Allâh'ın cezâsı çetin olur.

Yılmaz:Şüphesiz Ben, işte art arda bin melekle size yardım ediyorum ifadesiyle, mü’minleri iman, tevhid, adalet, cihad, sabır, sebat ve âhiretteki ödüller konusunda inmiş olan binlerce Kur’ân âyeti kasdedilmiştir. 8/9. âyette zikredilen “melekler”, ئلوك [ülûk] sözcüğünün türevi olup, “haberciler” demektir ki bununla da, “Kur’ân âyetleri” kasdedilmiştir. 8/12. âyetteki “melekler” ise, m-l-k kökünden türemiş olup, “güçler” demektir ki bununla da “yağmur, rüzgâr, ağrı, sancı, korku, sevinç” gibi şeyler kasdedilmiştir.

Taberi: Âyetlerin bu ifadelerinde müminlerin üç bin veya beş bin melekle desteklenip desteklenmediklerini ortaya koyan bir delil yoktur. İhtimaldir ki bir kısım ravilerin izah ettikleri gibi, Allah, müminleri, me­leklerle fiilen desteklemiştir. Yine muhtemeldir ki başka bir kısım ravilerin zik­rettikleri gibi Allah müminleri meleklerle fiilen desteklememiştir. Müminlerin üç veya beş bin melekle desteklendiğini beyan eden sahih bir haber sabit değil­dir. Bu bakımdan bu konuda delilsiz konuşmak caiz olmadığından iki görüşleri birini kabul etmek mümkün değildir. Buna mukabil, Allah tealanın müminleri Bedir savaşında bin melekle desteklendiği şu âyet-i kerimede sabittir. "Hani bir zaman rabbinizden yardım dilemiştiniz de, o, "Ben size peşpeşe bin melekle ya­dım edeceğim." diye dileğinizi kabul etmişti. Uhut savaşma gelince onda müminlerin, melekler tarafından desteklendi­ğini söylemektense desteklenmediğini söylemek daha evladır. Zira melekler ta­rafından desteklenmiş olsalardı kesin bir galibiyet elde ederlerdi.
Razi; Bu yardımın, onların kalplerine kuvvet vererek, onlara muzaffer olacaklarını bildirerek ve kâfirlerin kalplerine korku salarak olduğunu söylemişlerdir.
İslamoğlu:İnsanın dahli ne denli büyük olursa olsun başarı nihai tahlilde Allah’a aittir. Nebi, bunu savaş öncesi orduyu yüreklendirmek için söylemiş olmalıdır. Bu değişken rakamlar ilahi yardımın ödenen bedelle orantılı olduğunu, dolayısıyla insanın gayretine bağlı olduğunu ifade eder. Allah yardımını koyduğu yasaları gözeterek yapar. Meleklerle yapılan yardımın nasıl anlaşılması gerektiğini 8/10 da müjde olsun ve içiniz ferahlayıp moraliniz yükselsin diye yaptı cümlesi açık ve net olarak ifade eder. Meleklerin yardımı, göğüs göğse çarpışmaya katıldığı şeklinde anlaşılamaz. Bunu söyleyen bir tek ayet yoktur. Söz konusu yardım 8/10,11 ve 44. ayetleri, ayrıca Yasin 36/28 deki kavminin üzerine gökten bir ordu indirmedik, zaten Biz asla daha önce de indirmiş değildik ayeti ışığında anlaşılmalıdır.
Esed: Meleklerin yardımı sadece manevî mahiyettedir, psikolojik plandadır. Kur’an'da hiçbir yerde meleklerin maddî anlamda bilfiil savaşa katıldıklarına delalet eden herhangi bir delil yoktur. Yukarıdaki ayet hakkındaki yorumunda Râzî bu hususu tekrar tekrar belirtmektedir. Çağdaş müfessirlerden Reşid Rıza da, bu savaşta ya da Hz. Peygamber'in diğer savaşlarında meleklerin fiilen kavgaya katıldıkları yolundaki menkıbevî görüşü ısrarla reddediyor (bkz. Menâr IX, 612 vd.).
Ateş: Âyetlerin ruhundan anladı­ğımıza göre, bu âyetler, resulullah, askerlerini savaş düzenine sokarken on­lara moral vermek için söylediği sözleri nakletmektedir.
Allah'ın yardımı, itaatle şartlıdır. İtaati bırakınca Allah da yar­dımını çeker. Çünkü bu, Allah'ın yasasıdır. "Allah'ın yasasında bir değişiklik bulamazsın. Hangi millet, Allah'ın genel yasaları çerçevesinde hareket eder, savaşa hazırlanır, sağlam azim ve tam güvenle çarpışırsa başarılı olur. Zaman zaman kâfirlerin de savaşlarda başarılı olmalarının nedeni, işte bu genel yasanın, belli bir millete değil, müslüman kâfir bütün insanlara şamil olmasındandır.Kimler sağlam iman, kesin zafer ve güven ile ve savaşın gereklerine uyarak tedbirlerini alarak savaşırlarsa onlar başarıya ulaşırlar.

Yıldırım: a)  En büyük, aynı zamanda çok güçlü bir orduyu imha etmek için 1000 tane meleğe ihtiyaç yoktur; bir melek -Allah'ın izniyle- bu işi bir anda ye­rine getirme kudretine sahiptir. Nitekim Lût kavmini iki meieğin yok etti­ğini yine Kur'ân bize haber vermektedir.
b)  Din düşmanlarıyla Allah savaşsaydı, yani Allah'ın  böyle bir emri kanunu olsaydı, insan irâdesinin ve çalışmasının değeri kalmaz ve Allah'a dosdoğru imân edenler atâlete, hareketsizliğe itilmiş olurlardı. Bu da  in­sanın hilkat kanunundaki plân ve programına ters düşerdi.
c)  Allah'ın meleklerden oluşan ordusuyla çarpışmayı, savaşıp vuruş­mayı aklı başında hiçbir düşman göze alamaz; zulüm ve azgınlığı devam ettirmenin aptallık olduğunu anlar da ister istemez bu büyük mu'eize kar­şısında baş eğip imân ederdi. Böylece ne savaşan, ne savaşılan; ne de in­kâr eden kalırdı. Sonuç olarak atâlet, uyuşukluk, hareketsizlik bütün in­sanları sarar, yeryüzünde medeniyet olmazdı. Oysa insan tam bir müca­deleci, durmadan harekette bulunucu, üstünlük sağlama aşkıyla  çalışıp dünyayı bayındır hale getirici olarak yaratılmıştır.
d)  Peygamber ve kitap göndermeye gerek kalmaz, bütün meseleler melekler vasıtasıyla çözülürdü. O takdirde de insan araştırma, ilim yap­ma, okuma ve okutma duygu ve düşüncesine sahip olmaz, bir bakıma sırf ibâdetle meşgul olmak için yaratıldığı sonucu ortaya çıkardı. Halbuki sırf ibâdet etmek ve ilâhî emirleri kusursuz yerine getirmek için melekler ya­ratılmıştır. Çünkü onlarda hem hayvanî ruh ve nefis yoktur, hem de haya­tı sürdürme kaygısı mevcut değildir.
Kur'ân'da bütün bu incelikler iki cümleyle özetlenip meleklerin indirilmesindeki amaç, açık şekilde belirtilmektedir: «Allah bu yardımı sırf müjde olması ve onunla kalblerinizin iyice yatışması için
Kuran yolu:Araplar "birçok" yerine "bin, binlerce" kelimeleri­ni de kullanmaktadırlar. Buna göre mâna "birçok melek ile..." demektir. Olaya ta­rihî tecrübe açısından bakıldığında görülecektir ki savaşlarda takviye güçleri top­tan değil, ihtiyaca göre arka arkaya gönderilmekte, bu taktiğin düşman üzerindeki etkisi daha fazla olmaktadır. Sünnetullah diye de ifade edi­len ilâhî âdete, kural ve kanunlara göre sonuç, kulun irade ve fiiline de bağlanmış­sa bu takdirde insan üzerine düşeni yapacaktır. Bedir Harbi'nde müslümanlar ken­dilerine düşeni yapmışlardır, Allah vaad ve murat ettiği için zafer kazanılacaktır. Bazılarınca bunun hem kendileri hem de yardım konusunda etkileri görülen me­lekler gönderilerek yapılmasının hikmeti, "zaferin müjdesi olsun ve bu sayede kalpler yatışsın, sonuç hakkında güven oluşsun" diyedir.
Bazıla­rına göre şeytan Ademoğlu'nun kalbine şer ve vesvese ilka ettiği gibi melekler de-aynı şekilde Ademoğlu'nun kalbine ilham verebi­lir, îşte buradaki takviye ve tespitin mahiyeti budur, demişlerdir.
8/44 de  iki tarafında gözünde karşı tarafı az gösteriyordu denildiğine göre, demek ki gözüken  meleklerden bahsedilmemektedir.


Mağfire:


 

Tevbe:

Hamd:

Rabb:





463 yorum:

«En Eski   ‹Eski   401 – 463 / 463
Adsız dedi ki...

Hi there, I found your website by means of Google even as searching for a similar
matter, your web site got here up, it looks good.
I have bookmarked it in my google bookmarks.
Hi there, simply was alert to your blog thru Google, and
located that it's truly informative. I'm gonna be careful for brussels.
I'll appreciate if you proceed this in future. A lot of people will likely be benefited
out of your writing. Cheers!

my web page: currency trading basics

Adsız dedi ki...

I truly love your website.. Great colors & theme. Did you create this web site yourself?
Please reply back as I'm wanting to create my very own site and would like
to learn where you got this from or exactly what the
theme is named. Cheers!

Here is my web blog :: after effects explosion Download

Adsız dedi ki...

cheap chanel handbags
Incredible! This blog looks exactly like my old one!

It's on a entirely different topic but it has pretty much
the same page layout and design. Superb choice of colors!

Adsız dedi ki...

Great blog here! Also your web site loads up very fast! What host are you using?
Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

my web page ... how to install whatsapp on pc

Adsız dedi ki...

The Second application on the list is the AVG antivirus.
One friend particularly, was extraordinarily interested, but they wanted to ensure
the product was legitimate. Now you can read through and communicate with each Whats
- App dialog that you copied off the I-phone straight out of your computer Backup
Whats - App messages off i - Phone to PC - You - Tube video guide
Backup Whats - App messages via i - Cloud.

Here is my website: whatsapp hack

Adsız dedi ki...

Replica watches online
I need to to thank you for this excellent read!! I absolutely enjoyed every bit of it.
I have you book-marked to look at new things you post…

Adsız dedi ki...

What's up, its fastidious post on the topic of media print, we all be
aware of media is a impressive source of data.


Feel free to surf to my site ... infinity blade 3 map plate

Adsız dedi ki...

Link exchange is nothing else hkwever it is only placing the other person's
webpage link on youur page at proper place andd other person will also ddo same in favor of
you.

Take a look at my blog; campus life cheats for ipad

Adsız dedi ki...

Removing the toxins has been very effective low pain relief for many patients.
Here are some of the effective remedies to treat back
pain:. Conditions that can be considered are arthritis, lupus erythematosus, chronic neck pain,
epicondylitis, femoropatellar degeneration,
fracture of the lower leg and Sudeck's atrophy.


Here is my web-site; BeActive Reviews

Adsız dedi ki...

Hey are using Wordpress for your blog platform? I'm
new to the blog world but I'm trying to get started and
create my own. Do you need any html coding expertise to make
your own blog? Any help would be really appreciated!


Here is my web page ... comment recuperer son ex copain

Adsız dedi ki...

WOW just what I was searching for. Came here by searching for buy cheap
viagra online

Adsız dedi ki...

Hi this is Steven Sen from whereto-buygarciniacambogia.com...very
nice and descriptive share for the viewer thanks.


Also visit my web-site :: where can i buy garcinia cambogia

Adsız dedi ki...

Hey terrific blog! Does running a blog similar to
this take a lot of work? I've very little knowledge of programming however I
was hoping to start my own blog soon. Anyways, should you have any ideas or techniques
for new blog owners please share. I know this is off subject however I just had to ask.
Thanks a lot!

Visit my webpage - Arvind Pandit

Adsız dedi ki...

In order to cope in a fast-paced market, new applications
are essential. Businesses are going to heavily dependant upon customers for their survival, without customers a business would cease to exist.

Donnie Jonston will be the author of this informative article about the way to make funds on Ebay Donnie has a lot of
work experience being a writer as well as working with drop shippers in a
very variety of entrepreneurial ventures.

Here is my homepage: www.hnstswkj.com

Adsız dedi ki...

Nice respond in return of this question with genuine arguments and telling the whole thing regarding that.


Feel free to surf to my web-site ... logical reasoning test online

Adsız dedi ki...

Everything is very open with a very clear description of the issues.
It was definitely informative. Your site is extremely helpful.

Thank you for sharing!

Feel free to surf to my page; Collagen Face

Adsız dedi ki...

Hello there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers
and starting a new initiative in a community in the same niche.
Your blog provided us beneficial information to work
on. You have done a marvellous job!

Also visit my site; http://vimeo.com/jamescullem

Adsız dedi ki...

There are two ways to move objects: by use of the mouse or by the edit
window. Consider this, spoken at the sensitive age of 14 with a
legend in their own childhood, Odysseus Rock 'I
don't think in ghosts, but I do rely on democracy. inch tape making sure not to overlap onto the intended paint surfaces.


Feel free to surf to my blog ... windows 8 activator (nuvem.tk)

Adsız dedi ki...

of course like your website but you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts.
Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome
to inform the reality however I'll surely come back again.

My website: free granny anal porn videos

Adsız dedi ki...

Howdy! TҺis is kіnd of off topic but I neeɗ
somе guidance from an established blog. Іs it
very hard to set up youг оwn blog? I'm not very techincal but I ϲаn fugure things out pretty quick.
I'm thbinking ɑbout creating my oաn but I'm not sure whеre to begіn.
Do youu have any ideas oor suggestions? Αppreciate іt

Feel free tߋ viisit mʏ webpage: garcinia pills ()

Adsız dedi ki...

What i don't realize is in reality how you're not really a lot more well-liked than you might be now.
You are very intelligent. You recognize thus significantly in relation to
this matter, produced me in my view consider it from so many numerous angles.
Its like men and women are not interested unless it's something to accomplish with Woman gaga!
Your own stuffs excellent. Always maintain it up!

Feel free to surf to my web-site - minecraft game

Adsız dedi ki...

'Eleven renowned French lingerie manufacturers ' Aubade, Barbara,
Chantelle, Empreinte, Implicite, Lise Charmel, Lou,
Maison Lejaby, Passionata, Princesse tam.
The most important factor for deciding which lingerie to wear for single ladies is
the message that they want the public to receive. They sell
complete vintage collections of popular brands such as Vanity Fair, Lorraine, Lucie
Ann, and Van Raalte that are well known for vintage slips and sexy nightgowns.


Take a look at my web-site :: show cheap lingerie chest for sale

Adsız dedi ki...

Hello, Neat post. There is a problem together with your site
in internet explorer, may check this? IE nonetheless is the market
leader and a good component to people will omit your magnificent writing due to this problem.


my webpage - Best Protein To Build Muscle

Adsız dedi ki...

Wow, this post is good, my sister is analyzing these
kinds of things, therefore I am going to convey her.

Take a look at my blog post; Garcinia SLim

Adsız dedi ki...

Hi there colleagues, pleasant pice of writing and pleasant arguments commented at this
place, I am actually enjoying by these.

Feel free to surf to my web page :: hip hop drum beats

Adsız dedi ki...

gucci luggage handbags
I'm really inspired with your writing skills and
also with the format to your blog. Is this
a paid subject or did you modify it yourself? Either way stay up the excellent high quality
writing, it is rare to see a nice blog like this one
these days..

Adsız dedi ki...

The veterinarian advised us he couldn't maintain that condition and never maintain discomfort.
While most drug-foods relationships may be harmful, some are already utilized less than watched remedy to minimize
medication amounts and related fees. The causes that you want dinner Pandora Charms Sale pandoraNecklaces.eaglerespiratory.com Jewellery
will help you decide the type that could be finest.

Check out my web page Cheap Pandora Beads Sale

Adsız dedi ki...

It'ѕ goіng tto be finish of mine Ԁay, however before ending I
am reading this impreѕsive post to improve my know-how.


my weblog :: Strengthen muscles

Adsız dedi ki...

Hi there to all, the contents existing at this site are truly remarkable for
people experience, well, keep up the nice work fellows.


Here is my web site - precious Chesapeake Acquire's cute pink small Colorado

Adsız dedi ki...

You are so awesome! I do not believe I have read a single thing like that before.

So great to discover another person with some original thoughts on this subject.

Really.. thanks for starting this up. This site
is one thing that's needed on the internet,
someone with a little originality!

Here is my web blog :: make top quality

Adsız dedi ki...

Very energеtic ƅlog, I liked that a lot. Will thеre
be a part 2?

Look at my weblog; cancer patients

Adsız dedi ki...

І am curious to find out what blog platform you hɑppen to be using?

I'm havging some small securitƴ problems with myy latest blog and I would like tto find something more
risk-free. Do you have any suggestions?

My web blߋg: plus Size club wear

Adsız dedi ki...

Please let me know if you're looking for a author for your blog.

You have some really great articles and I feel
I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really
like to write some material for your blog in exchange
for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested.
Kudos!

Feel free to visit my webpage :: zenfusion infusionsoft crm marketing mavens

Adsız dedi ki...

Wow, this post is good, my younger sister is analyzing these kinds of things, so I am
going to inform her.

Also visit my web-site We build futures. We create citizens of tomorrow. We make a difference.....

Adsız dedi ki...

This is my first time go to see at here and i am really happy to read everthing at single place.


Also visit my webpage: hay day hacks

Adsız dedi ki...

Sweret blog!I found it while surfing arouynd on Yahoo News.
Do you have any suggestions on how to geet listed in Yahoo News?
I've been trying for a while buut I never sem to get there!
Many thanks

Feel free to surf too my web page quality beat software

Adsız dedi ki...

When someone writes an post he/she retains the thought of a user
in his/her mind that how a user can understand it. Thus that's why this
piece of writing is amazing. Thanks!

Feel free to visit my web page :: Kelsi Monroe videos

Adsız dedi ki...

Thanks in favor of sharing such a fastidious thought,
paragraph is nice, thats why i have read it completely

Feel free to surf to my webpage go to haydaycheatshack Website

Adsız dedi ki...

The opening scene of the first period, the market will fall
into the same quagmire of vicious competition among the lower and lower profits,
and finally make ends meet to close down. Entomology means the scientific study
of insects and can be seen as an independent
branch of arthropodology. Actually, there are no "toxins" in cellulite, that's a
complete production made up by promoters.

Feel free to visit my blog post :: http://www.beautyreport.co.uk/

Adsız dedi ki...

I always used to read article in news papers but now as I am
a user of internet so from now I am using net for posts, thanks to web.


Feel free to surf to my site - Odzież reklamowa

Adsız dedi ki...

Admiring the time and effort you put into your site and in depth information you offer.
It's great to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed information. Excellent read!

I've saved your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.



my web page ... kelsi monroe porn

Adsız dedi ki...

HowԀy would you mind stationg which blοg platform yߋu're working with?

I'm looking to start mmy ownn blog soon but I'm haѵing a difficult time choοsing between BloɡEngіne/Wordpress/B2evolution and Drupal.The reason I aѕk is becauѕe your design and
style seems dіfferеnt then moѕt blogs andd
I'm lοoking forr something unique. P.S Sorry for being off-topic but I haԁ to ask!


Feell free to visit my webpage: second sexy corsett ()

Adsız dedi ki...

I do not create a comment, however after browsing a
great deal of comments here "NASR SURESİ". I do have some questions for you if you don't mind.

Is it only me or do a few of these comments come across as if they
are coming from brain dead individuals? :-P And, if you are posting at additional online sites, I would like to keep up with you.
Could you list of all of your shared pages like your Facebook page,
twitter feed, or linkedin profile?

my webpage ... minecraft

Adsız dedi ki...

Keep this going please, great job!

Here is my web page - monkey king Online hack

Adsız dedi ki...

I loved as much as you'll receive carried out right here.
The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
nonetheless, you command get bought an nervousness
over that you wish be delivering the following.

unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case
you shield this hike.

Feel free to surf to my website; bisnis online terpercaya tanpa modal

Adsız dedi ki...

Consequently there isn't a bike that will like magic , refresh by itself, and you can't boost your electric
battery by pedaling for ten minutes from your travelling.
Other riders use the more powerful engines because they like
to go off road onto beaches or packed trails—which these
engines are not designed for. During certain times
of the year, biking to work is a great option. If you start the conversation, you can steer it in the way you like.


My site: สกูตเตอร์ไฟฟ้า

Adsız dedi ki...

Greate article. Keep writing such kind of information on your site.
Im really impressed by it.
Hello there, You have done an excellent job.
I'll certainly digg it and in my opinion recommend to my friends.
I am sure they'll be benefited from this website.

my blog post ... homepage

Adsız dedi ki...

Thanks , I've just been looking for info about this
topic for a long time and yours is the best I've found out so far.
However, what about the bottom line? Are you
positive in regards to the supply?

Feel free to visit my web blog packages for dish network Las Vegas, NV, Nevada

Adsız dedi ki...

I know thіs іf off topic but ӏ'm lookking іnto starting mʏ own blog and
was wondering աhat all is required tߋ ɡet setup?
Ι'm assumin having a blog likе yߋurs would
cost a pretty penny? Ӏ'm not very internet smnart ѕo
Ӏ'm not 100% ѕure. Аny recommendations оr advice would be greatly appreciated.
Тhanks

Stop by mү blog :: lawn weaker

Adsız dedi ki...

I have read this put up and if I couild I desire to suggest you few fascinating issues or
suggestions.

Maybe you can write subsequent articlds relating
to this article.

Feel free to surf too my web site ... solar pannels

Adsız dedi ki...

Ahaa, its nice discussion concerning this article at this place at this webpage, I have read all that,
so at this time me also commenting at this place.

My website ... method to download youtube Videos

Adsız dedi ki...

It's enormous that you are getting ideas from this paragraph as well as from our discussion made at this place.


My weblog - clash of Clans cheats; theunofficialguide.net,

Adsız dedi ki...

I'm gone to tell my little brother, that he should also pay a quick visit this
webpage on regular basis to obtain updated from latest gossip.


Feel free to visit my web site ... optimum 9200

Adsız dedi ki...

Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other blogs?
I have a blog centered on the same ideas you discuss
and would really like to have you share some stories/information. I know my readers would value your work.
If you're even remotely interested, feel free to shoot me an email.


My blog post - search engine optimization

Adsız dedi ki...

Asking questions are genuinely nice thing if you are not understanding anything entirely,
however this article offers nice understanding even.

Also visit my homepage mfc free tokens ()

Adsız dedi ki...

Hi! I've been reading your site for some time now and finally got the
courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Tx!
Just wanted to say keep up the great job!

Also visit my web blog ... blackshot bypass download

Adsız dedi ki...

Іf some one needs to be uρdated with newest technologies afterwɑrd he must be pay
a visit this site and be up to date everyday.

Stop by my web pagе tworzenie stron www, ,

Adsız dedi ki...

betwixt musical notation gemstones and obviate cuneate carbs.
Try to debar composition all in all; try to do if you
hit fuel shinny sound property with darker colors; ignitor colours become forth telecommunication equipment
from your shoulders, try a take from the assuage of your send.
This can hold the near from your site, World Cup Jerseys Cheap NFL Jerseys Online
Jerseys China Cheap Jerseys From China NHL Jerseys Authentic item.

When we go to for advice. If individual comes to what is impermanent
out, safety requisite e'er stay fresh an eye out for "pop-up" buyers.
These individuals turn on the sales in lax activities that you are buying online, face for in repute, sole the in question facts first.


Here is my weblog; Wholesale Jerseys From China Paypal

Adsız dedi ki...

It is expected that a forex investor must know how to get around these situations so as to control the investment losses
posed by these risks. The content of the material in any Currency Trading training program is very important to consider and you should look at this to start
with. Excess liquidity in the global context, China and the spread widening between developed countries will
increase the inflow of international capital to
put pressure on RMB appreciation.

my web-site: http://home.loqal.no/~kennelp/arntgj2/arntgj2.php/RK=0/RS=a6AtlXIhlhGsJb5cGUnMUJc875U-

Adsız dedi ki...

I like the helpful information you provide in your articles.
I'll bookmark your blog and check again here regularly.
I'm quite sure I will learn many new stuff right here!
Good luck for the next!

Feel free to visit my web blog Realm of The Mad God Cheats

Adsız dedi ki...

Nice post. I was checking continuously this
blog and I am impressed! Very useful info particularly the last part :
) I care for such info a lot. I was seeking this
particular info for a long time. Thank you and good luck.


Here is my blog post :: gpen

Adsız dedi ki...

Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the
favor”.I'm trying to find things to improve my website!I
suppose its ok to use a few of your ideas!!


Check out my homepage - g Pen snoop dogg

Adsız dedi ki...

Хороший сайт о косметики и парфюмерии

«En Eski ‹Eski   401 – 463 / 463   Yeni› En yeni»

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı