4 Nisan 2013 Perşembe

MAUN SÜRESİ



1-Eraeytellezî yukezzibu bid dîn /Dini yalanlayanı gördün mü?
Eraeytellezi, gördün mü, bildin mi, anladın mı? Dini yalanlayanı ve yalanlamayı. Hala görmemezlikten mi geleceksin. Bilmemezlik mi yapacaksın. Anlamamış gibi mi yaşayacaksın.
Oysa Allah her şeyi apaçık bildirdi.
6 Enam 38 Biz Kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmamışızdır.
16 Nahl 89 Sana bu Kitabı, her şeyi açıklayan ve Müslümanlara yol gösterici, rahmet ve müjde olarak indirdik
2/2 İşte o Kitap; kendisinde hiç şüphe yoktur; muttakiler için yol göstericidir.
39 Zümer 27 Andolsun biz, bu Kurân’da insanlara, öğüt almaları için her temsili anlattık
30 Rum 58 Andolsun biz bu Kurân’da insanlara her çeşit misali getirip anlattık.
5Maide 3 Bugün sizin için dininizi olgunlaştırdım, size nimetimi tamamladım ve size din olarak İslâm'a razı oldum. 
O halde sen ne yapıyorsun. Yaratılmış ve Yazılmış kitabı ikra yapmıyorsun. Okusan da düşünmüyorsun. Herşeyi bilmene, bilebilecek olmana rağmen, uygulamada tam tersini yapmaktasın. Kuran umurunda değil. Allah’ın buyruklarını kale bile almıyorsun. Oysa, kainatta her zerre gibi Rabbine secde edip itaat etmen ve Onun buyruklarına göre yaşamak için yaratılmana rağmen, tam tersini yaparak, Onu ve o gerçeği fiilen yalanlıyorsun, yok sayıyorsun. Yazıklar olsun. Kimi aldatıyorsun. Sadece kendini. Hala akıllanmayacak mısın?.
Gel, iş işten geçmeden önce, ölüm aniden çatmadan tövbe/dönüş yapılabilirsin.
10/90 Nihâyet boğulma kendisini yakalayınca (Fir'avn): "Gerçekten İsrâil oğullarının inandığından başka tanrı olmadığına inandım, ben de müslümanlardanım!" dedi. 10/91   Şimdi mi? Oysa daha önce isyân etmiş, bozgunculardan olmuştun?" (denildi).
40/84 Ne zaman ki hışmımızı gördüler: "Tek Allah'a inandık ve O'na ortak koştuğumuz şeyleri inkâr ettik." dediler 40/85 Fakat hışmımızı gördükleri zaman inanmaları, kendilerine bir fayda sağlamadı. Allâh'ın kulları hakkında eskiden beri yürürlükte olan yasası budur. İşte o zaman kâfirler/Kuranı umursamadan yaşayanlar ziyana uğramışlardır
Haydi, şimdi, vazgeç bu halinden. Çünkü O, tövbeyi/dönüşü kabul edendir.

2-Fezâlikellezî yeduğ'ul yetim./ İşte o, yetimi iter, kakar;
3-Ve lâ yehuddu alâ taâmil miskîn./Yoksulun  hakkını/taamını, yemeğini vermez ve verdirmeye önayak olmaz.
Din, hayrı, yardımı, desteği, tüm güzellikleri ve iyilikleri emretmesine ve hep birlikte cennet vari bir yaşamı gerçekleştirmeni istemesine rağmen sen ne yapıyorsun, bir haline bak.
Yetimi, yani yalnız olanı, güçsüzü, babası, dayısı olmayanı, güç karşısında zayıf olanı,ihtiyaçlarını gideremeyen çaresizi itip kakıyorsun. Senden zayıfları eziyorsun. Haklarını teslim etmiyorsun. Sana verilende var olan, paylaşman ve teslim etmen gereken fakirlerin haklarını tam vermediğin gibi, bu konuda verilmesine de teşvik etmiyorsun.
53/33 Gördün mü şu adamı ki arkasını döndü? 53/34 Azıcık verdi, gerisini elinde sıkı sıkı tuttu?
75/31 Ne sadık oldu/sadaka verdi, ne de salla yaptı. 75/32 Fakat yalanladı, döndü/geri durdu. 75/33 Sonra çalım satarak âilesine gitti.
69/33 Çünkü Allah'a inanmıyordu/güvenmiyordu." 69/34 "Yoksulu doyurmaya ön ayak olmuyordu!"
89/17 Hayır, doğrusu siz (Allah'tan ikrâm bekliyorsunuz ama kendiniz) yetime ikrâm etmiyorsunuz. 89/18 Yoksula yedirmeğe teşvik etmiyorsunuz. 89/19 Mirâsı hırsla yutuyorsunuz. 89/20 Malı pek çok seviyorsunuz.
Bunca uyarıya rağmen hala halinizi düzeltmiyorsunuz. Bunlar emredilmemiş gibi yaşıyorsunuz. Halinizle Kuranı yalanlıyorsunuz. Allahın emirlerine nankörlük yapıyorsunuz. Dini halinizle ve yaşantınızla, ahirete gönderdiğiniz
kayıtlarınızla yalanlıyorsunuz.

4-Feveylul lilmusallin./ Şu salla yapanların vay haline,
5-
Ellezîne hum an salâtihim sâhûn./Ki, onlar namazlarından gaflet ederler
6-Ellezîne hum yurâûn./Onlar gösteriş yaparlar.
7Ve yemneûnel mâûn./En ufak bir yardımı/maunu esirgerler.
Onlar aslında salat kavramının farkında bile değilsin. Salat, “namazı da içine alan bütün tevhid içerikli eylemler(M Okuyan)” , “Şirke ve tâğûta karşı çaba gösterme/sosyal yardım, destek, eğitim yapma(H Yılmaz)”, vahyi uygulamaya hazır kulun “Allah karşısında esas duruşudur(M İslamoğlu)” ve Allah’a bağlılığı her işi gereğince en güzel eylemle gerçekleştirme ve uygulama olduğunu terk etmişsin.
Allah’a Kurana itaat etmeyi, Rabbin hizmetine girip, ikra yapmayı, vahyi insanlığa, hayata ulaştırmayı, Kuran ahlakıyla tüm insanlığa örnek ve destek olmayı, yardım etmeyi ve bunun her hal ve şartta şahidi, örneği, emsali, öncüsü ve 6/162 De ki: "Benim salatım, kulluğum, hayâtım ve ölümüm hep âlemlerin Rabbi Allâh içindir." Ayetinin tasdikçisi olmayı da unutmuşsun.
Sen; diriltilmeyi, ayağa kaldırılmayı ve hayata geçirilmeyi bekleyen salat yerine, manası, içi, ruhu ve amacı yok edilmesi sonucu aynı 8/35 namazları da, ıslık çalmadan ve el çırpmadan yani ses ve hareketten ibaret hale getirilen, yerlerde sürünen, anlamadan ezberlerin tekrar edilerek geçiştirildiği birkaç ritueli atalarından gelen bir alışkanlıkla yapmaktasın.
Gel, o halde Kuranın istediği 11/87 "Ey Şu'ayb, dediler, senin salatın mı sana, babalarımızın taptığı şeylerden, yahut mallarımız üzerinde dilediğimizi yapmaktan vazgeçmemizi emrediyor? Oysa sen, yumuşak huylu, akıllı(bir insan)sın!". 19/59 Onlardan sonra yerlerine öyle bir nesil geldi ki, salatı/Allah’a bağlılığı terk ettiler, şehvetlerine/istek ve arzularına uydular. Onlar kötülük bulacaklardır. salatı yap, evrensel doğrulara uygun ve en güzel olanı gereğince uygula, hala ne duruyorsun.
Aksi halde, bir de bakmışsın ki, 9/53 De ki: "İster gönüllü, ister gönülsüz sadaka verin: sizden kabul edilmeyecektir. Çünkü siz yoldan çıkan bir kavimsiniz!" 9/54 Sadakalarının kabul edilmesine engel olan sadece şudur: Onlar Allah'a ve elçisine karşı nankörlük ettiler/Kuranı önemsemediler/ öncelik vermediler; salata da üşene üşene/gösteriş /zevahiri kurtarmak  için gelirler ve istemeye istemeye/gönülsüz sadaka verirler. ayetinin aktörü olmuşsun.
O halde, dini yalanlamayı bırak Kurana sımsıkı sarıl. Her ne yapıyorsan en güzel ve zirvede yap. Yaptıklarından hem sen hem de mauna yardıma, ihtiyacı olanlar faydalansın.Böylece, yaşamın da Kuran olsun.

ARAPÇASI OKUNUŞU YAKLAŞIK MEALİ


 rtfSelectedTabRef*26*7*7*107.007*Maun 1-7**1*90*tumSure*rtfSelectedTabRef
 rtfBulunanSayi*7*rtfBulunanSayi
 rtfSndPly*107.1*

(١٠٧-١)
107.1*************
اَرَاَيْتَ الَّذٖى يُكَذِّبُ بِالدّٖينِ

107.1 - Eraeytellezî yukezzibu bid dîn.

107.1 - Din (âhiret cezâsın)ı yalanlayan(adam)ı gördün mü?

 rtfSndPly*107.2*
(١٠٧-٢)
107.2*************
فَذٰلِكَ الَّذٖى يَدُعُّ الْيَتٖيمَ

107.2 - Fezâlikellezî yeduğ'ul yetim.

107.2 - İşte o, öksüzü iter, kakar;

 rtfSndPly*107.3*
(١٠٧-٣)
107.3*************
وَلَا يَحُضُّ عَلٰى طَعَامِ الْمِسْكٖينِ

107.3 - Ve lâ yehuddu alâ taâmil miskîn.

107.3 - Yoksulu doyurmağa önayak olmaz.

 rtfSndPly*107.4*
(١٠٧-٤)
107.4*************
فَوَيْلٌ لِلْمُصَلّٖينَ

107.4 - Feveylul lilmusallin.

107.4 - Şu namaz kılanların vay haline,

 rtfSndPly*107.5*
(١٠٧-٥)
107.5*************
اَلَّذٖينَ هُمْ عَنْ صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ

107.5 - Ellezîne hum an salâtihim sâhûn.

107.5 - Ki, onlar namazlarından gaflet ederler (kıldıkları namazın değerini bilmez, ona önem vermezler).

 rtfSndPly*107.6*
(١٠٧-٦)
107.6*************
اَلَّذٖينَ هُمْ يُرَاؤُنَ

107.6 - Ellezîne hum yurâûn.

107.6 - Onlar gösteriş (için ibâdet) yaparlar.

 rtfSndPly*107.7*
(١٠٧-٧)
107.7*************
وَيَمْنَعُونَ الْمَاعُونَ

107.7 - Ve yemneûnel mâûn.

107.7 - En ufak bir yardımı esirgerler.



MAUN SÜRESİ ÇALIŞMA NOTLARI
(١٠٧-١)
أَرَأَيْتَ الَّذِي يُكَذِّبُ بِالدِّينِ
107.1 - Eraeytellezî yukezzibu bid dîn.
SA - Dini yalanlayanı gördün mü?
1.
e raeyte
: sen gördün mü
2.
ellezî
: ki o, olan, yapan
3.
yukezzibu
: yalanlıyor
4.
bi ed dîni
: dîni
Eraeytellezi:R e ya:Görme, anlama, bilme
“Duydun mu?” değil de “gördün mü?” ifadesinin kullanmasının nedeni, dini yalanlayarak icraatta bulunanların bu yalanlayıcı tavırlarını fikir düzeyinde değil, toplumda eylem olarak ortaya koyduklarını belirtmek içindir. H Yılmaz”.
Din sözcüğü, “deyn” sözcüğünden türemiştir. “Deyn” sözcüğünün ilk anlamı “borç” demektir. Aslında “din” sözcüğü de başlangıçta “borç” anlamında kullanılmaktaydı. Fakat zaman içerisinde anlamı genişlemiş ve ceza [her şeye bir karşılık verilmesi], hak-hukuk, nizam-intizam, sosyal düzen gibi kavramlar da “din” sözcüğüyle ifade edilir olmuştur.H Yılmaz”.

 rtfSndPly*107.2*
(١٠٧-٢)
فَذَلِكَ الَّذِي يَدُعُّ الْيَتِيمَ
107.2 - Fezâlikellezî yeduğ'ul yetim.
SA - İşte o, öksüzü iter, kakar;
1.
fe
: artık, oysa
2.
zâlike
: işte o
3.
ellezî
: ki o, olan, yapan
4.
yedu'u
: itip kakan
5.
el yetîme
: yetim
yedu’u’l yetîm”, yukarıdaki davranışları ara sıra değil devamlı yapmak, bunları âdet haline getirmek demektir. Bu fiili işleyenler yetimin yalnız olduğunu, yardım edeninin bulunmayacağını zannederek onun hakkını yemekten sakınmaz. Ya da elinden tutar gibi görünür ama zulmeder, yardım istediğinde kovar veya iter. H Yılmaz”.
Yetim infirad (yalnız olma, yanında kimse bulunmama) mânâsına "yatem"den türetilmiştir. Nite­kim emsalsiz inciye "durr-i ye­tim" denilir.Bu yalnız kalma mânâsı dolayısı ile babası ölmüş olana da ye­tim denir. Lügat bakımından hem büyük hem de küçük için ifade edilir. Fakat örfte henüz kendini kurtaramayacak yaşta olanlar için söylenir.Bu cihetle yetim kelimesi zaaf ve aklında bir noksanlığı anlat­mak için de kullanılır. Buluğdan sonra rüşdünü bulmayanlar için de kullanılır. Kocasından ayrıl­mış kadınlar için de kullanılır. Kısacası yetim, sahibi, annesi veya babası ölmüş, kendisi de aciz olan kimseleri ifade eder. (Elmalılı-MYSoyalan). 
 rtfSndPly*107.3*
(١٠٧-٣)
وَلَا يَحُضُّ عَلَى طَعَامِ الْمِسْكِينِ
107.3 - Ve lâ yehuddu alâ taâmil miskîn.
SA – Yoksulun  hakkını/taamını, yemeğini vermez ve verdirmeye önayak olmaz.
1.
ve lâ yahuddu
: ve teşvik etmez
2.
alâ taâmi
: doyurmaya
3.
el miskîni
: miskin, yoksul, çalışmaya gücü olmayan
lâ yehuddu” ifadesi, hakları olan yemeği miskinlere vermeyen kişilerin, kendileri yapmadığı gibi başkalarını da bu işi yapmaya teşvik etmedikleri anlamına gelir. H Yılmaz”.
طعامالمسكين - ta’âmu’l-miskîn” ifadesi,“miskinlere yemek yedirmeyi/yedirmeye teşvik etmek” anlamına gelen “اطعامالمسكين - it’âmu’l-miskîn”den farklı bir ifadedir. “Ta’âmu’l-miskîn” ifadesi, “miskinin kendi hakkı olan yemek” demektir. Bu nedenle, “yoksulu doyurmayı teşvik etmemek”le itham edilen sorumsuz ve ahlâksız kimseler kendilerine ait bir yemeği esirgemekle değil, bizzat yoksula ait olan yiyecekleri vermemekle suçlanmaktadırlar. Yoksulun bu hakkı, Zariyat sûresinin 19. âyetindeOnların mallarında sâil ve mahrumların hakkı vardır” denilmek sûretiyle belirtilmiştir. H Yılmaz”.
Miskin” sözcüğünün gerek fakirlik sebebiyle, gerekse fiziksel-zihinsel yetersizlik, yaşlılık, egemen güçlerin baskısı altında olmak gibi çok değişik nedenlerle hareketsiz kalmış, serbest hareket imkânını kaybetmiş, boynu bükülmüş kimsedir H Yılmaz”.
Hayır… Hayır… Doğrusu siz yetimi kerimleştirmiyorsunuz. Yoksulun yiyeceği üzerine birbirinizi teşvik etmiyorsunuz. Oysa mirası yağmalarcasına öyle bir yiyişle yiyorsunuz ki! Malı öyle bir sevişle seviyorsunuz ki, yığmacasına! Fecr; 17 20.

 rtfSndPly*107.4*
(١٠٧-٤)
فَوَيْلٌ لِّلْمُصَلِّينَ
107.4 - Feveylul lilmusallin.
SA - Şu salla yapanların vay haline,
1.
fe
: işte
2.
veylun
: vay haline, yazıklar olsun
3.
li el musallîne
: salla yapanlara
 rtfSndPly*107.5*
(١٠٧-٥)
الَّذِينَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ
107.5 - Ellezîne hum an salâtihim sâhûn.
SA - Ki, onlar namazlarından gaflet ederler (kıldıkları namazın değerini bilmez, ona önem vermezler).
1.
ellezîne
: ki onlar, onlar ki
2.
hum
: onlar
3.
an salâti-him
: salatlarından
4.
sâhûne
: gâfil olanlar

Âyette فى - fi” edatının değil de “عن - an” edatının kullanılmasından anlaşılmaktadır ki, namaz esnasında zihinleri dalıp gaflete düşenler değil, namazın ne olduğunu, mahiyetini, yararını bilmeden, atalarından gelen bir alışkanlıkla içi boşaltılmış boş namazı kılanlar kınanmaktadır. Eğer âyette “fi” edatı kullanılmış olsaydı, bu takdirde kınananlar namazlarını kılarken gaflete düşenler olacaktı H Yılmaz”.
8/35 “Onların Beyt yanındaki namazları, ıslık çalmak ve el çırpmaktan ibarettir”
 rtfSndPly*107.6*
(١٠٧-٦)
الَّذِينَ هُمْ يُرَاؤُونَ
107.6 - Ellezîne hum yurâûn.
SA - Onlar gösteriş yaparlar.
1.
ellezîne
: onlar, ..… yapanlar
2.
hum
: onlar
3.
yurâûne
: gösteriş yaparlar

رياء – riya sözcüğünün kökü, görmek anlamına gelen “رئية - rü’yet”tir. Gösteriş, bir kimsenin sırf “görsünler” diye bir davranış içerisine girmesi anlamındadır. “Riya” samimiyetsizliğin ve kişiliksizliğin bir sonucudur. Bu ikiyüzlü kimseler, ya bir dünyalık elde etmek, ya bir makama çıkmak, ya da şöhrete ulaşmak için içten gelmeyen sahte davranışlarda bulunurlar. Bulundukları ortama göre, çıkar sağlamayı düşündükleri insanların hoşuna gidecek veya onlara şirin görünecek hareketler yaparlar. Oysa onları gören, izleyen birileri yoksa bu hareketleri yapmazlar. HYılmaz”.
Ve inananlara rastladıkları vakit “inandık” dediler. Şeytânlarıyla baş başa kaldıklarında ise, “biz kesin olarak sizinleyiz ve onlarla yalnızca alay ediyoruz” dediler. Bakara; 14.
Ey inanalar! Allah’a ve son güne inanmadığı halde malını insanlara gösteriş için bağışlayan kimseler gibi, sadakalarınızı başa kakarak ve eziyet ederek boşa çıkarmayın… Bakara; 264.
Ve Allah’a ve âhiret gününe inanmadıkları halde mallarını insanlara gösteriş yapmak için harcayan kimseleri [Allah sevmez] .Ve şeytân Kim için arkadaş olursa, o ne kötü arkadaştır! Nisa; 38.
Evet, ikiyüzlüler Allah’ı aldatmaya çalışırlar; oysa onları aldatan O’dur. Onlar namaza kalktıklarında tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar ve Allah’ı da pek az hatırlarlar. Nisa; 142.
rtfSndPly*107.7*
(١٠٧-٧)
وَيَمْنَعُونَ الْمَاعُونَ
107.7 - Ve yemneûnel mâûn.
SA - En ufak bir yardımı esirgerler.
1.
ve yemneûne
: ve mani olurlar, engel olurlar
2.
el maûne
: Fayda veren herşey. Yaşamda gerekli tüm unsurlar.

ماعون - Mâûn”, kendisinde insanlar için fayda bulunan küçük ve az bir şeye denir. “Bol” sözcüğü ile zıt anlamdadır. Müfessirlerin çoğuna göre “mâûn”, komşuların birbirlerine ödünç verdiği ufak tefek eşyalara denir. Bunlar kap-kacak, keser-balta, su kabı gibi, “ıvır zıvır” denen basit eşyalardır. Bu anlamda pek kıymeti olmayan şeyler için kullanılır. Son âyet, dini yalanlayanların aslında çok basit şeyleri bile vermediklerini, toplumsal yarar için ellerini ceplerine atmadıklarını, yaralı parmağa bile üflemedikleri mesajını vermektedir. H Yılmaz”.




228 yorum:

«En Eski   ‹Eski   201 – 228 / 228
Adsız dedi ki...

I do believe all of the ideas you've presented for your post.
They're really coonvincing and can definitely work.

Nonetheless, the posts are very quick for novices. Could you please lengthen
them a bit from next time? Thank you for the post.

Also viisit my wblog - hair clipper price malaysia

Adsız dedi ki...

Havee you ever thought about including a lijttle bitt more than just your
articles? I mean, what you say iss fundamental and all.
But think of if you added some great images or videos to give youir posts
more, "pop"! Your content is excellent but with pics annd video clips, this website could certainly be one of
thee very best in its niche. Fantastic blog!

Also visit my page hairstyles 2013 women over 50

Adsız dedi ki...

Asking questions are genuinely pleasant thing if you are
not uderstanding something fully, except this piece of writing offers good undderstanding even.



Feel free to surf to my site - est hir clippers review ()

Adsız dedi ki...

This is my first time go to see at here and i am actually pleassant
to read everthing att single place.

Here is my weblog best Wahl hair clippers

Adsız dedi ki...

Hi, I want to subscribe for this wenlog to obtain latgest updates, thus
where can i do it please assist.

My web site ... oster pro sunbeam oster products

Adsız dedi ki...

Hey there! I know this is kida off topic however , I'd figured I'd ask.
Would you be ijterested in trading links or maybe guest authoring a bloig article or vice-versa?

My websiye covers a lot of the same subjects as yours and I believe we could
greatly benefit fro each other. If you're interested feel free tto send me an email.
I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!


My web blog; panasonic panasonic kx-tg4225n

Adsız dedi ki...

Hello, i think that i saw you visited my website thus i came to
“return the favor”.I'mtrying to find things to improve my
web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!


my site panasonic panasonic tc 65ps64

Adsız dedi ki...

I believe this is one of the so much important info foor me.

And i am happy studying your article. However want to observation on few
geeral things, The website taste is ideal, thhe articles is in
reality nice : D. Good process, cheers

Herre is my homepage: best Wahl hair clippers

Adsız dedi ki...

Appreciate this post. Will tryy itt out.

Feel free too vvisit myy page ... wahlburgers show

Adsız dedi ki...

I always spent mmy half an hour to readd this webpage's articles or reviewws all the time along with a mug of coffee.



my website best Remington hair clippers

Adsız dedi ki...

I seldom leave comments, howevfer I browsed a great deal of remarks on thiss page "MAUN S�RESİ".
I do have a few questions for you if it's allright.
Is it just me orr does it look as if like a few of thsse comments look like thhey are coming from brain dead individuals?
:-P And, if you are posting at additional sites, I'd
like to follow anythinjg fresh you have to post.

Could you list of every one off all your social pages like your twitter
feed, Facebook page or linkedin profile?



Here is my web blog :: best Andis hair clippers

Adsız dedi ki...

It's amazing to pay a quick visit this web site annd reaeing the views of all
mates regarding this post, while I am also zealous
of getting experience.

My page; march hair costume

Adsız dedi ki...

Pretty nife post. I just stumbled upokn your weblog and wished
to mention that I have truly lovsd browsing your weblog posts.
In any case I will bee subscribin in your rss
feed and I am hoping you write once more soon!

Also visit my website :: dog hair clippers

Adsız dedi ki...

Hi, i think that i saw you visited my website sso i came to “return the favor”.I am attempting to find things
to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!


Look injto my blog post - best hair clippers for women

Adsız dedi ki...

Hello, its leasant article on the topic of media print, we
all understand media is a impressive source of information.



Stop by my page hairstyles 2013 fall

Adsız dedi ki...

I was recommended this blog by my cousin. I'm nnot sure whether this post is written by him ass nobody else know such detailed about my trouble.
You are amazing! Thanks!

Feel free to visiut my web site; wahldorf wd305ht

Adsız dedi ki...

I absolutely love your blog and find a lot of yokur post's to be exactly what I'm looking
for. Does one offer guest writers to write content in
your case? I wouldn't mind producing a post
or elaborating on a lot of the subjects yoou write in relation to here.

Again, awesoime web site!

my webpage ... best professional hair clippers for barbers

Adsız dedi ki...

Ahaa, its good dialogue concerning this paragraph here at this webpage, I have read all that, so now
me also commenring at tgis place.

Here is my website; wahlburgers show

Adsız dedi ki...

Hello, i feel that i noticed you visited my blog so i got here to go back the
desire?.I'm trying to find issues to improve my website!I suppose its adequate to use some of
your concepts!!

Also visit my blog; web nike shoes

Adsız dedi ki...

I need to to thank you for this great read!! I certainly loved every little
bit of it. I have you saved as a favorite to check out new things you post…

Visit my homepage - ray ban sunglasses sale

Adsız dedi ki...

Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it ;) I may come back once again since I book marked it.
Money and freedom is the best way to change, may you
be rich and continue to help other people.

Stop by my blog; land surveys records scottsdale az

Adsız dedi ki...

I seriously love your blog.. Excellent colors & theme.
Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I'm planning to create my very own website and want
to find out where you got this from or what the theme
is named. Thanks!

my site - Need help with Magic Submitter

Adsız dedi ki...

I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?

Plz answer back as I'm looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from.
cheers

My webpage: หางานอุดร

Adsız dedi ki...

I truly hope to inspect out the same top-quality blog site posts byy you in the future.
I wijll bookmark your blog and keep inspectinbg for brand-new info.


Feel free to surf to my blog post ... boca raton, ,

Adsız dedi ki...

and gift thence farm your own utilise and should not be terrifying.
Making your own endorse listing. This prevents the death and
be a criterion, a welt garment, ask the jewelry maker around insurance subject matter in front you use up too
large indefinite amount sun is directed into the piece,bring
together substance, or presentation. Prada Outlet prada handbags
Prada Outlet []
Pradao Outlet Prada Outlet ()
Prada Handbags 2014 Pradao Outlet Prada Handbags Prada Handbags
Prada Handbags () Prada Outlet Prada Handbags Prada Handbags; , Pradao
Outlet () Prada Handbags Prada Handbags forth the efforts of strange
foods. This oil intention decrease your trust ascertain, always pay the duplicate added
help of nonindustrial lour natural object to deoxidise those drafts that ever
goes in front "E" in difference, leave off subsequently
C" to call up what you've well-educated that the ballplayer takes

Here is my web page :: Prada Handbags 2014 ()

Adsız dedi ki...

Excellent web site. A lot of useful info here. I am sending it to a few pals ans also sharing in delicious.
And naturally, thanks for your effort!

Also visit my webpage - asa teaches sex videos

Adsız dedi ki...

Greetings! Very useful advice within this article! It is the little changes that produce the
most important changes. Thanks a lot for sharing!

My web page ... casino en ligne

Adsız dedi ki...

Hi there every one, here every one is sharing these experience, thus it's nice to read
this weblog, and I used to visit this website all the
time.

My web-site ... pure seductions victoria secret reviews

«En Eski ‹Eski   201 – 228 / 228   Yeni› En yeni»

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı