15 Ekim 2012 Pazartesi

TİN SURESİ


TİN SURESİ




1-Tin'i ve Zeytûn'u düşün.  Zeytunu, nuru, aydınlığı, gelişimi düşün,

ve bu nura karşı duranı, tini, cehalet hastalığını, karanlığı düşün,

2-5-Ve tûri sînîn Ve hâzel beledil emîn.Legad halagnel insâne fî ahseni tagvîm ( Biz insanı en güzel biçimde yarattık). Summe radednâhu esfele sâfilîn(Sonra onu aşağıların aşağısına çevirdik).
En güzel biçimde yaratılıp, geliştirilip yüceltilen, maddi ve manevi gelişerek ahseni takvim olması için
nurla, en güzel ahlakı ilkelerle, evrensel doğrularla, Kuranla desteklenen insan,
Rabbi ve Kuran yerine,
başkasının ahlakına, terbiyesine tabi olursa,
Turu sinine, senelerin getirdiği düzene, töreye, tavra, alışkanlıklara teslim olursa,
beledil emîni, içinde bulunduğu cehaleti, ahmaklığı, karanlığı emin bulursa,
bu durumu vazgeçilmez görürse,
aşağıların aşağısına düşer, madden büyüse de manen ahlaken büyümediği için esfele safiline düşer ve sefil olur.
Bu nurla tinini değiştirirse, senelerin getirdiği düzene, töreye, tavra, alışkanlıklarını, emin sandığı halini terk eder ve aydınlatırsa ahseni takvim olur.

6-İllellezîne âmenû ve amilus sâlihâti felehum ecrun ğayru memnûn (Yalnız inanıp iyi işler yapanlar hariç. Onlar için kesintisiz bir mükâfât vardır).
Şüphesiz inanan/Allah’a güvenen /Kurana değer veren/ Kitaptaki ilkelere teslim olan/Kurana göre yaşam sergileyen/ başka sistemleri, düzenleri, ahlaki değerleri reddeden /tüm ilahlardan, bağımlılıktan kurtulan
ve salihatı işleyen/ Kuran nuruyla yoğrulup kendi salahiyetlerini kullanarak Kurana uygun kararlarını verip, islah edici, kalıcı, değiştirici, dönüştürücü, düzeltici işer yapan/Kuranın öğretisine göre davranan/Kuranın yaşam kitabı yapılmasına çalışan kimseler,
bu sefil duruma düşmekten kurtulur.
Yine insanlar Kurana uymaları sonucu, Kuranın nuruyla kesintisiz nimetlere ecirlere, yüceliklere ve bahtiyarlıklara ulaşırlar.

7-Femâ yukezzibuke bağdu bid dîn. Böyle iken sana dini yalanlatan nedir?Böyle iken, bu yoldan, Kurandan ayıran nedir.
Kurandan uzak yaşatan nedir.
Kuranın öngördüğü insan tipinden gayri hallere düşüren nedir.
Dini, din gününü, hesabı unutturan, yalanlatan nedir.
Bunları düşün, aklet, anla ve bu esaretten, sefillikten, kölelikten,  kurtul.
Kuranın yolunda giderek cennet gibi bir yaşam sür.

8-Eleysallâhu biahkemil hâkimîn. Allâh, hüküm verenlerin en iyisi değil midir?
Zira, Allah hüküm verenlerin en iyisi,
Ahkamı, en güzel,
kuralları en mükemmel,
terbiyesi en muhteşem olandır.
 
TİN SURESİ ÇALIŞMA NOTLARI


 


TİN SURESİ ÇALIŞMA NOTLARI rtfSelectedTabRef*15*8*8*095.008*Tin 1-8**1*90*tumSure*rtfSelectedTabRef
 rtfBulunanSayi*8*rtfBulunanSayi
 rtfSndPly*95.1*

(٩٥-١)
وَالتّٖينِ وَالزَّيْتُونِ
95.1 - Vet tîni vez zeytûn.
S Ateş - Tin'e ve Zeytûn'a andolsun.
YB-Zeytun” un ne anlama geldiğini Nur süresi 35. Ayetten anlayabiliriz. Zeytun mecazi olarak “Nurun membaı” anlamındadır. Gelişmeyi sağlayan aydınlıktır. Tenne: Çocukların gelişmesini önleyen bir hastalık. Mecazen gelişmeyi önleyen karanlıktır..

TK-( ve Monark/lar ve Site Devleti tabiileri-toprağa bağlı serfler)

·         Teyene: İncir, bir dağın adı, başka şeylerde bu adı almış M Çanga. Tenne: Çocukların gelişmesini önleyen bir hastalık, mecazen gelişmeyi önleyen karanlıkYB. Hastalık yüzünden gelişemeyen çocuk, hastalık ona akran oldu, Lisanul Arab: Kök kelime (TNN) (تنن) :والتَّنُّ والتِّنُّ: الصبيّ الذي قصَعَه المرضُ فلا يَشِبّ، وقد أَتَنَّه المرضُ. أَبو زيد: يقال أَتَنَّه المرضُ إذا قصَعَه فلم يَلحقْ بأَتنانِه أَي بأَقرانه، فهو لا يَشِبّYB
·         Zayete: Zeytin, yağ, yağlamak,
Zeytinin ne anlama geldiğini 24Nur süresi 35. Ayetten anlayabiliriz. Zeytin mecazi olarak “Nurun membaı” anlamındadır. Gelişmeyi sağlayan aydınlıktır.YB.
Bu kelime Kuranda aşağıdaki ayetlerde geçmektedir.
o        24/35 Muhammed Allâh'ın elçisidir. Onun yanında bulunanlar, kâfirlere karşı katı, birbirlerine karşı merhametlidirler. Onların, rükû' ve secde ederek Allâh'ın lutuf ve rızâsını aradıklarını görürsün. Yüzlerinde secde izinden nişanları vardır. Onların Tevrât'taki vasıfları ve İncildeki vasıfları da şöyle bir ekin gibidir ki, filizini çıkardı, onu güçlendirdi, kalınlaştı, derken gövdesinin üstüne dikildi, ekincilerin hoşuna gider, onlara karşı kâfirleri de öfkelendirir bir duruma geldi. Allâh onlardan inanıp iyi işler yapanlara mağfiret ve büyük mükâfât va'detmiştir. Allâh, göklerin ve yerin nurudur. O'nun nuru, içinde lamba bulunan bir kandile benzer. Lamba cam içerisindedir. Cam, sanki inciden bir yıldız. Ne doğuya ve ne batıya mensub olmayan mübârek bir zeytin ağacı(nın yağı)ndan yakılır. (Öyle mübârek bir ağaç) Ki, neredeyse ateş değmese de yağı ışık verir. Işığı parıl, parıldır. Allâh, dilediği kimseyi nuruna iletir. Allâh insanlara misaller verir. Allâh her şeyi bilir.
o        6/99 O'dur ki, size gökten su indirdi. Onunla her çeşit bitkiyi çıkardık, o bitkiden bir filiz çıkardık, ondan da birbiri üzerine binmiş dâneler; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar; üzüm bağları; zeytin ve nar (bahçeleri) çıkarıyoruz. (Bunların) kimi birbirine benzer, kimi benzemez. Her birinin meyvesine bakın: Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman. Şüphesiz bu size gösterilenlerde, inananlar toplumu için elbette çok ibret vardır.
o        6/141 Çardaklı ve çardaksız (üzüm) bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurma(ları), ekin(ler)i, zeytinleri, narları -birbirine benzer, benzemez biçimde- yaratan hep O'dur. Her biri meyva verdiği zaman meyvasından yeyin, hasat günü hakkını (sadakasını) verin; fakat israf etmeyin; çünkü O, israf edenleri sevmez!
o        16/11 Onunla size ekin, zeytin, hurma, üzümler ve her çeşit meyvalardan bitirmektedir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için ibret vardır.
o        80/29 Zeytin, hurma,
 rtfSndPly*95.2*
 



 (٩٥-٢)
 وَطُورِ سٖينٖينَ
95.2 - Ve tûri sînîn.
S Ateş - Sinâ Dağına andolsun.
YB-
Yılların evrimi. Tovr : Gelişme, evrim Sinin: Sene kelimesinin çoğulu, yıllar
TK- ve (bu durum) seneler boyunca bir tavr/töre oluşturmuştur.
·         Tıvera: Dağ, tavır, halet, hal, durum, temel, kademe, aşama,  evrim, gelişme, devre, tekrar tekrar; halka, tekerlek, gerger, tef; vahşi, yabanı, kaldırım SMutçalı.

·         Siyene           : Seneler anlamındaki "sinin" kelimesi diğer ayetlerde (سنين) şeklinde yazılır. Bu ayette ise (سينين) şeklinde yazılı. "Sin" ve "nun" harfleri arasında bir "ye" harfi var. Dolayısıyla bu kelimenin kökü (سين) (SİN) dir. S in min el-nas: İnsanlardan bir kimse, bunun çoğulu olan sinin; insanlar, kimseler, sene kelimesinin çoğulu, yıllar anlamına gelir YB. Yıl, sene SMutçalı. Sinin; mübarek, güzel, ağaçlı manaları da verilmiştir.

·         Tûri sînîn : Yılların, insanların evrimi, gelişimi YB. Tûr-i Sînînالطّور - et-tûr” sözcüğünün aslı “temel” demektir. Araplar evin temeline “طورالدّار - tavaru’d-dâr” demektedirler. Ancak bu sözcük, evin üzerine yapıldığı ilk temeli kapsadığı gibi, apartman katlarından her birinin başlangıcı anlamındaki ara temeli tavr de kapsar. Nitekim Türkçede “kademe”, “aşama” sözcükleriyle ifade edilen طور - tavr” sözcüğü, Nuh sûresinin 14. âyetîndeوقد خلقناكماطوارا - ve kad haleknâküm etvâra [sizi aşama aşama yarattık]” ifadesinde de bu anlamda kullanılmıştır. “Temel” anlamı ekseninde “kaya” ve “ağaç” için kullanılan “tûr” sözcüğü, daha sonra “dağ” anlamında kullanılmaya başlanmış ve bu anlamıyla daha meşhur olmuştur. Sözcüğün bu yöndeki gelişimine uygun olarak araştırmacıların bir kısmı “tûr” sözcüğünün genel anlamda “dağ” demek olduğunu söylemişler, bir kısmı ise Mûsâ peygamberin vahiy aldığı özel dağın adı olduğunu ileri sürmüşlerdir. Gerçekten de “tûr” sözcüğü, Kur’ân’da yer aldığı âyetlerde Mûsâ peygamberin vahiy aldığı özel dağın adı olarak kullanılmıştır (Bakara 63, 93, Nisa 154, Meryem 52, Ta Ha 80, Müminun 20, Kasas 29, 46, Tur 1, Tîn 2). Bizim görüşümüze göre de Mûsâ peygambere Allah tarafından ilk hitabın yapıldığı dağın adı olan “tûr” sözcüğü, “sînâ, senâ” gibi sözcüklerle birleştirildiğinde “Sînâ, Dağı” anlamına gelmektedir HYılmaz. Hak Teâlâ'nın "Sina dağına (yemin olsun ki)" ifadesine gelince, buradaki "Tür" ile, üzerinde Allah Teâlâ'nın Hz. Musa (a.s) ile konuştuğu dağ kastedilmiştir. Alimler, "sînîn" ve "sînâ"nın, bu dağın bulunduğu yerin iki adı olduğunu ve bu yere nisbet edilerek böyle söylendiklerini söylemişlerdir. Müfessirlere gelince, mesela, İkrime'nin rivayetine göre, İbn Abbas (r.a) "Tûr"un, dağ; "sînîn'in ise, Habeşce'de "güzel" manasına geldiğini söylemiştir. Mücâhîd de, "sînîn"e, "mübarek" manasını vermiş, Kelbî, "ağaçlı dağ" manasını vermiştir. Mukatil ise, "Nabatca'da, meyveli ağaçların bulunduğu her dağ "sînîn" ve "sînâ"dır" der. Vahidî de şöyle der: "Evlâ olan, "sînîn" kelimesinin, Tûr dağının bulunduğu yerin adı olmasıdır. Sonra bu yer, güzelliğinden veya mübarek (bereketli) oluşundan ötürü sînîn ve sînâ adını almıştır. Kendisine muzaf olduğu için "sînîn"in, "Tûr"un sıfatı olması caiz değildir FRazi.
  rtfSndPly*95.3*(٩٥-٣)
وَهٰذَا الْبَلَدِ الْاَمٖينِ 95.3*************
95.3 - Ve hâzel beledil emîn.
S Ateş - Ve bu güvenli Şehre andolsun ki,
YB-  Ve bu güvenli ahmak/akılsız/zavallı
TK- ve Bu (ise) (iç-dış/sosyal-psikolojik-ekonomik vs.) emniyetin/eminliğin (sağlandığı) belediye.

·        Belede: الْبَلَدِ Ahmaklık, akılsızlık, budala, aptal, zavallı
                Alıştırmak, alıştırılmak, uyum sağlamak,
Belde. Beled kelimesinin geçtiği, 2/162,  14/35, de bu ahmak/zavallı/akılsız olanı yani gereğince kulluk yapmayanı, yani kendisini emin kılması istenir. 95/3 de emin kıldığın bu ahmak/zavallı/akılsız olanı/gereğince kulluk yapamayana bak,  7/58 de akılsız ahmak insanı mecazi olarak anlatır.YB. Blogdaki Beled suresine Bkz.

·         Güvenli Belde: “kan dökülmesi yasaklanmış olan Mekke’nin “Güvenli Kent” olduğu Kur’ân âyetleri tarafından açıkça belirtilmektedir:
o        Ve Biz bir zaman bu Beyt’i, insanlar için bir sevap kazanma ve bir güven yeri kılmıştık. Siz de İbrâhîm’in makamından kendînize bir namazgâh edînin. Ve Biz İbrâhîm ile İsmâîl’e: “Beytimi, hem tavaf edenler için, hem ibâdete kapananlar için, hem de rükû ve secde edenler için tertemiz tutunuz” diye ahit almıştık. Bakara; 125.
o        Ve “Biz seninle beraber doğru yola uyarsak, yurdumuzdan atılırız” dediler. Biz onları, kendi katımızdan bir rızk olarak, her şeyin semerelerinin toplanıp kendisine getirildiği, güvenli, haram/ dokunulmaz bir yere [Mekke’ye] yerleştirmedik mi? Fakat onların çoğu bilmezler. Kasas; 57.
o        Yoksa çevrelerinde insanların zorla kapılıp götürülmesine rağmen orayı güvenli [haram/dokunulmaz] yaptığımızı görmediler mi? Hâlâ batıla inanıp Allah’ın nimetîne nankörlük mü ediyorlar? Ankebut; 67.
o        Ayrıca, Enfal sûresinin 33. âyetînden de, peygamberimizin içinde yaşadığı dönemde Mekke’nin “güvenli kent” olduğu anlaşılmaktadır.HY
 rtfSndPly*95.4*
(٩٥-٤)
95.4*************
لَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ فٖى اَحْسَنِ تَقْوٖيمٍ
95.4 - Legad halagnel insâne fî ahseni tagvîm.
S Ateş - Biz insanı en güzel biçimde yarattık.
TK- En Güzel-iyi(ehsan) kıvamlılık içinde birlikte/biz el-İNSAN’ı ahlaklandırdık.

Maddi ve manevi gelişimi için Kuranla destekledik, ahlaklandırdık ahseni takvim olmasına rehberlik yaptık
·         Kaveme: Kalkmak, kalkış, destek, donakalmak, azmetme, başlama, vuku bulma, tahakkuk, yürümek, riayet, niyetlenme, durma, yerleşme, ikamet, düzeltme, dosdoğru kılma, yürürlüğe koyma, gözetme, hakkını verme, kadrini bilme, ayakta durma, idareci, makam, vatan, yüksek yer, daimi, baki, ölçülü, düzgün, kusursuz, kıyamet, kavim, topluluk,
·         Hıleka     :Bir şeyin ölçüsünü belirlemek, denkleme, ayarlama, takdir etme, tabiat, huy, mizaç, ahlak, ahlaklandırma, hilkat, şekil almak, değişmek, tasarlamak, kurmak, yaratmak, yapmak, “خلق - halq” sözcüğü Kur’ân’da sadece Allah’ın yaratması için kullanılmamıştır. Meselâ, Fecr sûresinin 8. âyetinde Rabbimiz “Ülkelerde benzeri yaratılmamış olan sütun sahibi İrem’e” demek sûretiyle Babil bahçelerini/kulelerini tanımlarken “لميخلق مثلها - lem yuhlaq mislüha [benzeri yaratılmamıştı]” ifadesini kullanmıştır. Bizler biliyoruz ki, İrem’i yapan, Kur’ân’daki ifadesiyle “halq” eden [yaratan] insanlardır. Bundan başka, Rabbimiz Âl-i Imran sûresinin 49. âyetinde “انّىاخلق لكم - enni ehlüqu leküm [sizin için yaratırım] …” ve Maide sûresinin 110. âyetinde “واذتخلق - ve iz tahlüqu mine’t-tîni [hani sen çamurdan yaratıyordun] …” diyerek yaratma sözcüğünü Îsâ Peygamber için, Ankebût sûresinin 17. âyetinde “وتخلقونإفكا - ve tahlüqûne ifken [iftira yaratıyorsunuz] …” diyerek müşrikler için kullanmıştır.Bu örnekler, “خلق - halq” sözcüğünün sadece Allah’a ait olan “yoktan var etme” eylemi için değil, terzinin kumaştan elbise yapması, marangozun keresteden dolap yapması gibi “bir nesneden başka bir şey yapma” veya “uydurma” gibi eylemler için de kullanıldığını göstermektedir.HY.

·         Ahsen-i Takvîm:التّقويم - takvîm” sözcüğü; “düzeltme, doğrultma, kıvamına koyma” demektir. “Ahsen-i takvîm” tamlaması da “en güzel doğrultuda, en uygun kıvamda” anlamına gelir. İnsanın “ahsen-i takvîm” üzerine yaratılması sözünden “insanın gerek fizikî yapısı, gerekse zihinsel fonksiyonları itibariyle en güzel ve en mükemmel şekilde yaratıldığı” anlaşılmalıdır. Gerçekten de insan, boyu bosu, vücut organlarının yerleri, kendisini koruyacak fiziksel yetenekleri, doğruları bulacak akıl, fikir, izan, idrak, vicdan, merhamet, bellek, dikkat gibi zihinsel donanımları ile en güzel, en mükemmel bir yapıda yaratılmıştır. Bu yapının eksiği, kusuru yoktur. Bugüne kadar kimse vücudumuzdaki organların işlevleri ve yerleri konusunda daha değişik işlev ve yer önerme cüretînde bulunamamıştır. Kısacası insan, fiziksel ve zihinsel yapısıyla “ahsen-i takvîm [en güzel şekil, kendisinden daha güzeli bulunmayan bir şekil]” üzerine yaratılmıştır HY. Takvîm" ise bir şeyi, te'lif ve terkibi hususunda, olması gerektiği en güzel biçime sokmak demektir. Nitekim Arapça'da bu manada, “Kavvemtuhu, tekvimen, festekâme vetekavveme” "Ben onu kıvamına getirdim, en güzel biçime koydum, o da en güzel biçime girdi" denilir FRazi.
rtfSndPly*95.5*
(٩٥-٥)
 
ثُمَّ رَدَدْنَاهُ اَسْفَلَ سَافِلٖينَ
95.5 - Summe radednâhu esfele sâfilîn.
S Ateş - Sonra onu aşağıların aşağısına çevirdik.
TK-(Eylem ve zaman sonrası değil, mevzuun sonrasını anlatma yönünde sümme) sonra birlikte/biz (ahlaklanma durumunu) reddedip/ başka hulk ile ahlaklandığında (sefiller sefili)sefaletin pençesine düşürdük.

Madden büyümesine rağmen manen ruhen ahlaken Kuranla değişmeyerek, gelişmeyerek esfele safilleşir
·         Esfel-i Sâfilin: Bu tamlama hem mekân zarfı hem de sıfat olarak kullanıldığı için, Türkçeye en uygun ifadeyle “alçakların en alçağı” şeklinde çevrilebilir. Çünkü “alçak” sözcüğü, hem sıfat olarak imansız insanın bir niteliğini dile getirmekte, hem de mekân zarfı olarak bir mekânın en altı anlamına gelmektedir. ( Lisanü’l-Arab, cilt 4, sf. 604, sefl mad.)HY
 rtfSndPly*95.6*
(٩٥-٦)
اِلَّا الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَلَهُمْ اَجْرٌ غَيْرُ مَمْنُونٍ
95.6 - İllellezîne âmenû ve amilus sâlihâti felehum ecrun ğayru memnûn.
S Ateş - Yalnız inanıp iyi işler yapanlar hariç. Onlar için kesintisiz bir mükâfât vardır.
TK- (İnsanlık potansiyeli olan bunlar arasından) şu kimseleri (olması) gereken imanı edinip o istikamette amaç gözeterek pratiklerini(ameller) kendi kararlarına istinaden/salahiyatlarını kullanarak/gerçekleştirenler(salihiyn) (sefiller sefilliği durumuna düşmeMEleri bir yana) minnet gayrısı/hiç minnet etmedikleri ecr/ücret-karşılık(a) (kavuşturulurlar).
·         SaleHa: Doğru, salih, sulh, barış, anlaşma, ıslah etme, düzeltme,
§        SÂLİHÂTI İŞLEMEK: “عملواالصّلحات - amilu’s-sâlihâtı” Sâlihâtı işleyenler” olarak çevirdiğimiz ifade kalıbı Kur’ân’da toplam 62 âyette yer almıştır. Bu kalıbın pek çok meal ve tefsirde olduğu gibi “amel-i salih işleyenler” şeklinde çevrilmesi yanlıştır.
§        “اصلاح - Islâh” sözcüğünden türemiş olan “sâlihât” düzeltmek demektir. “Sâlihâtı işlemek” ise bozuk olan şeyi düzeltmek, düzelticilik yapmak, düzeltmeye yönelik işler yapmak anlamlarına gelir.
§        Diğer taraftan da Kur’ân, bu âyette geçen “hakkı ve sabrı tavsiyeleşme”yi, Bakara Sûresinin 277. âyetinde geçen “namaz kılma ve zekât verme”yi, Hud Sûresinin 23. âyetinde geçen “edep ve gönülden Allah’a boyun eğme”yi belirtilen âyetler içinde ayrı ayrı zikretmek sûretiyle “sâlihât”tan ayırmıştır. Yani “hakkı ve sabrı tavsiyeleşme”, “namaz kılma ve zekât verme”, “edep ve gönülden Allah’a boyun eğme” gibi hasenat, Kur’ân’a göre “sâlihât”tan” sayılmamaktadır.
§        Kur’ân’daki bu hususlar dikkate alınarak “sâlihât” konusunda şunları söylemek mümkündür: Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek sâlihâtı işlemek değildir. Ama öğüt verme yolu ile namaz kılmayanı namaz kılar hale getirmek, zekât vermeyeni zekât verir hale getirmek, oruç tutmayanı da oruç tutar hale getirmek, sâlihâtı işlemektir. Bu kavramı toplumsal boyuta taşıdığımızda, bulunduğumuz zaman ve zeminde adlî, idarî, siyasî, iktisadî ve benzeri alanlarda her türlü bozukluğun düzeltilmesi için gösterilecek çaba, yapılacak uygulama, sâlihâtı işlemektir.
§        Bu konuda, “dışa yansımayan işler” demek olan hasenat ile sâlihât arasındaki fark iyi anlaşılmalıdır. Rabbimiz de bu iki konu arasındaki farkı, her bir haseneye on karşılık verirken (En’âm 160) sâlihât karşılığında cenneti vaat etmek Sûretiyle çok açık bir şekilde belirlemiştir. (Bakara 25, 82; Nisa 57, 122, 124; Hud 23, İbrahîm 23, Kehf 107 ve daha birçok âyet)HY
§        Sorumluluk duygusuyla, erdemli ve dürüst bir şekilde, imanla uygunluk içerisinde, yani inanarak, sahibini ve başkasını islah edici, sosyal amaçlı iyi ve güzel davranışların genel adıdır.MO
§        Salahiyetli, kendi düşüncesi ve kararıyla yapılanlardır. Başkasının bağlısı olarak o dedi, istedi vb gerekçeler olmadan gerçekleşenlerdirTK.

 rtfSndPly*95.7*
(٩٥-٧)
 فَمَا يُكَذِّبُكَ بَعْدُ بِالدّٖينِ
95.7 - Femâ yukezzibuke bağdu bid dîn.
S Ateş - Böyle iken sana âhiret cezâsını yalanlatan nedir?
TK- (Bu kadarına aklın dank ettikten) sonra hemencecik(birileri, üstelik önerilen) ed-Din ile(dini kullanarak) sana (bu insani yaşama amacını) çokça yalanlattıramayacak(değil mi?). rtfSndPly*95.8*
(٩٥-٨)
اَلَيْسَ اللّٰهُ بِاَحْكَمِ الْحَاكِمٖينَ


95.8 - Eleysallâhu biahkemil hâkimîn. 
S Ateş - Allâh, hüküm verenlerin en iyisi değil midir?
TK- en hikmetlilerin (ideal)hükümet uygulaması/yönetişimi yapmasına (yönelik) Allah’ın (belirttiği) ahkam en güzel ahkam değil midir?

ARAPÇASI OKUNUŞU YAKLAŞIK MEALİ

(٩٥-١)
95.1*************
وَالتّٖينِ وَالزَّيْتُونِ

95.1 - Vet tîni vez zeytûn.

95.1 - Tin'e ve Zeytûn'a andolsun.

 rtfSndPly*95.2*
(٩٥-٢)
95.2*************
وَطُورِ سٖينٖينَ

95.2 - Ve tûri sînîn.

95.2 - Sinâ Dağına andolsun.

 rtfSndPly*95.3*
(٩٥-٣)
95.3*************
وَهٰذَا الْبَلَدِ الْاَمٖينِ

95.3 - Ve hâzel beledil emîn.

95.3 - Ve bu güvenli Şehre andolsun ki,

 rtfSndPly*95.4*
(٩٥-٤)
95.4*************
لَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ فٖى اَحْسَنِ تَقْوٖيمٍ

95.4 - Legad halagnel insâne fî ahseni tagvîm.

95.4 - Biz insanı en güzel biçimde yarattık.

 rtfSndPly*95.5*
(٩٥-٥)
95.5*************
ثُمَّ رَدَدْنَاهُ اَسْفَلَ سَافِلٖينَ

95.5 - Summe radednâhu esfele sâfilîn.

95.5 - Sonra onu aşağıların aşağısına çevirdik.

 rtfSndPly*95.6*
(٩٥-٦)
95.6*************
اِلَّا الَّذٖينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَلَهُمْ اَجْرٌ غَيْرُ مَمْنُونٍ

95.6 - İllellezîne âmenû ve amilus sâlihâti felehum ecrun ğayru memnûn.

95.6 - Yalnız inanıp iyi işler yapanlar hariç. Onlar için kesintisiz bir mükâfât vardır.

 rtfSndPly*95.7*
(٩٥-٧)
95.7*************
فَمَا يُكَذِّبُكَ بَعْدُ بِالدّٖينِ

95.7 - Femâ yukezzibuke bağdu bid dîn.

95.7 - Böyle iken sana âhiret cezâsını yalanlatan nedir?

 rtfSndPly*95.8*
(٩٥-٨)
95.8*************
اَلَيْسَ اللّٰهُ بِاَحْكَمِ الْحَاكِمٖينَ

95.8 - Eleysallâhu biahkemil hâkimîn.

95.8 - Allâh, hüküm verenlerin en iyisi değil midir?

1.418 yorum:

«En Eski   ‹Eski   1401 – 1418 / 1418
Adsız dedi ki...

Wonderful items from you, man. I've consider your stuff prior to
and you are just too wonderful. I really like what you've received here, certainly like what you are saying and the way wherein you say it.
You are making it entertaining and you continue to care for to stay it smart.
I can not wait to learn far more from you.
That is actually a great web site.

Here is my weblog :: http://ricardoalfonsinblog.com/profile-14218/info/

Adsız dedi ki...

Get Your Credit In Shape With These Tips

Bad credit can make many aspects of your life difficult.
It can keep you from getting a loan or renting an apartment.

Alternatively, even cost you a job. Thankfully, there are many things you
can do to repair bad credit. Here are a few
tips to get you started on the right path.

If you want to fix your credit rating, start paying off your debts.

Pick the credit card with the highest interest work and rate on paying that one off first.

Then move down the list until you've managed to pay everything off.
If you let them sit, you start with the most first since these are going to cost you the most.


Discuss your credit situation with a counselor from a non-profit agency
that specializes in credit counseling. If you qualify,
counselors may be able to consolidate your debts or even contact debtors to reduce (or eliminate)
certain charges. Before you contact the agency so that you look prepared and serious about repairing your credit, gather as many details about your credit situation as
possible.

Switch to a cash payment plan in regards to spending and purchases.
If you are not using credit, you cannot impact your
history and make it worse. By limiting your usage of credit
accounts and making timely payments to creditors, your repair
efforts will move forward. Using available credit negates these increases and efforts the time to recover.


Be immediately proactive if you feel that someone has used your
credit illegally. Whether it is through attempted identity theft or
fraudulent attempts by non-reputable creditors,
these attempts can slip by without vigilance on your part.

Take the time to research any report to your file and
examine the source.

While improving bad credit isn't easy, it's
worthwhile. Credit improvement can improve many aspects of your life.
You should see your credit score start to rise in no time if you follow the advice given in this article.
With a little hard work and determination, you can make
your credit score a number that you're proud of.


my blog bad credit car loan

Adsız dedi ki...

Great blog here! Also your web site loads up fast!
What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?

I wish my website loaded up as quickly as yours lol

my site - http://ricardoalfonsinblog.com/profile-7985/info/

Adsız dedi ki...

I have learn a few excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
I wonder how so much attempt you put to create any such magnificent informative site.


my homepage: sports shoes

Adsız dedi ki...

I think the admin of this web site is genuinely working hard in support of his website,
as here every data is quality based data.

my website :: http://ricardoalfonsinblog.com/profile-14687/info/

Adsız dedi ki...

I loved as much as you will receive carried out right here.

The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
nonetheless, you command get got an edginess over that you
wish be delivering the following. unwell unquestionably
come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.


My page :: running store

Adsız dedi ki...

In addition to the outside the best diet pill over the counter edges of the rut we've
created for ourselves every day. Then select mostly carbohydrate-rich foods to stay healthy.
Flax seed is also not begin slimming drops without consulting with their physicians first and should be improved in the form of fat
being blocked and mean that you shrug it off til this day.


Take a look at my website: is there a diet pill that really works

Muzamil Ansari crack dedi ki...

I think this is one of the most important pieces of information.
Mine. I am satisfied to study your article.
But I want to comment on some common problems: the site tastes great, the articles are really great.
vmware fusion download
cleanmymac
syncios manager pro crack
advanced systemcare pro crack
movavi screen capture studio crack

Junaid Khan dedi ki...

In fact, you show that it is so easy with your presentation, but I think this problem actually is
something I will never understand.
It seems very complex and very broad to me. I have such
Looking forward to your next post, I'm trying to catch it!
teamviewer crack activation key
system mechnaic pro crack

Abdullah dedi ki...

Nicely written & done.
I started writing in the last few days and realized that lot of
writers simply rework old ideas but add very little of value.
It’s fantastic to read an informative post of some genuine value to myself and your other followers.
It is on the list of things I need to replicate as a new blogger.
Reader engagement and content quality are king.
Some terrific ideas; you’ve most certainly managed to get on my list of blogs to watch!
Carry on the terrific work!
Well done,
Cheryl.
melody sauce vst crack
avg internet security crack
outbyte pc repair crack
outbyte pc repair crack
serato sample vst crack

Jordan Leonard dedi ki...

I love this site, it is a new theory, I read it, gives good knowledge.
sparkol videoscribe crack
mixcraft 8 pro studio crack
final cut pro x crack
teamviewer crack
eset nod32 antivirus crack

Adeel Nawaz dedi ki...

I feel that is among the so much important information for me. And i am satisfied reading your article. However should statement on few common issues, The site style is great, the articles is in point of fact great : D. Excellent process, cheers.
avast internet security 2019 crack
vmware workstation crack
wondershare pdfelement crack
phonerescue crack
radmin vpn crack
reiboot for android crack
cyberlink powerdvd key crack
movavi video editor 15 crack
ableton live suite crack

Ariyan shah dedi ki...



Nice post. I used to be checking constantly this blog and I'm inspired! Very useful info particularly the closing section :)
I handle such information a lot. I was seeking this certain info for a very lengthy time. Thanks and good luck.
copytrans crack
mathtype
videoscribe crack
ludo star mod

Shahbaz Bukhari dedi ki...

Hey, this is a sweet website you have here. There's a lot of good info to be had here.
I also own a site about tomatoes and was hoping you might be down to trade back links with me.
keepvid pro crack
panda antivirus pro
axure rp crack
keyshot pro crack

Jani dedi ki...

Hello there! This website was shared with one of my Facebook groups.
I've also paid him a visit. This material appeals to me greatly. I write a book and distribute it to my followers on Twitter!
utorrent portable crack
windows 7 crack

Unknown dedi ki...

Wonderful post! We will be linking to this particularly great content on our website. Keep up the good writing.
The Division 2 Crack
Dead by Daylight Crack
Cyberpunk 2077 crack

repack-mechanicz dedi ki...

Awesome Blog.its very interesting and informative in reading. This is really a great stuff for sharing. Keep it up. Thanks For Sharing.

Gears 5 Crack
Civilization VI Crack

Skidrowkeyz dedi ki...

Appreciate this post. Thank you for compiling and sharing it.
One Piece: World Seeker Crack
The Walking Dead: The Final Season Crack
Generation Zero Crack
Airplane Crack

«En Eski ‹Eski   1401 – 1418 / 1418   Yeni› En yeni»

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı